Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op bezoek bij de Himba

Namibie reizen - Himba - Damaraland - Grootberg - Palmweg - Sesfontein

Bij het Himba volk wordt duidelijk dat iedereen door een andere bril naar de wereld kijkt. Wassen is vies, het slimste kind stuur je niet naar school en zonder geiten ben je arm.

Namibië | 07-01-2012
Paulien

Eén van de weinige volken die nog echt traditioneel leven zijn de Himba. Op vorige trips waren de Himba dorpen altijd net te ver naar het noorden gelegen, maar inmiddels zijn een aantal Himba dorpen naar het zuidelijke deel van Noord Damaraland getrokken. Opeens komt een droom uit en gaan we op bezoek bij dit prachtige volk.
 
“De Himba wassen zich NOOIT, maar smeren zich in met klei met rode oker. De Himba zijn bang voor water.” Ik zie Ferry bedenkelijk kijken, ’t lijkt ‘m duidelijk maar niets! In de hut laat een vrouw zien hoe ze de oker maakt. Ook de haren worden een soort dreadlocks van klei. De gids legt ons uit wat bepaalde klederdracht betekent. Alles draait erom of de vrouw is getrouwd, één kind, of meerdere kinderen heeft. Meerdere kinderen, is meerdere armbanden. De schelp die de vrouwen om hun nek dragen, kost een vermogen in geiten.
 
We mogen wat foto's maken. De Himba weten inmiddels wel dat ze een hele bezienswaardigheid zijn. Na een paar foto's willen ze met Ferry op de foto. 'Maar wel je petje af voor de foto!', zegt de Himba dame in kwestie. 'Maar doe jij dat dan ook?' vraagt Ferry. En ja hoor, het rechtopstaande deel op haar hoofd blijkt tot mijn verbazing makkelijk los te kunnen. Het is van leer gemaakt, maar omdat het net zo vol klei zit als de rest van het haar had ik niet door dat het een los onderdeel was.
 
De Himba zijn geitenhoeders en als ze iets willen kopen, moeten ze geiten ruilen. Toch lastig als net je meel op is, je kunt ook niet even één geitenpootje ruilen in de supermarkt natuurlijk. Vandaar dat per bezoeker is afgesproken dat ze een bepaalde hoeveelheid eten (maismeel, suiker, thee, olie) krijgen. Weet de bezoeker ook zeker dat het geld niet aan verkeerde dingen als alcohol wordt besteed. De hoofdvrouw van het dorp verdeeld het eerlijk.
 
We hebben een leuk gesprek met één van de weinige mannen in het dorp. De meeste mannen namelijk zijn lange tijd in de hoger gelegen nog groenere velden om hun geiten te hoeden. Ze worden vergezeld door één van hun jongere vrouwen, want tja, iemand moet koken natuurlijk. De Himba blijken veel meer vrouwen dan mannen te hebben, polygamie is dus erg praktisch. De man is erg verbaasd te horen dat in het westen ongeveer evenveel jongens als meisjes worden geboren.
 
De modernisering die de overheid voor ogen heeft, wil nog niet altijd lukken, want de Himba zien het nut niet zo. De man waar we mee spreken heeft 2 vrouwen en het wijze besluit genomen, van elke vrouw één kind naar school te sturen, zodat zijn vrouwen geen ruzie krijgen. Een flinke aderlating, want er moet weer een geit verkocht worden. Regelmatig maken kinderen de school niet af, en dat betekent dat het geld niet terugkomt naar de familie middels een job in de stad. Als we vragen hoe hij bepaald welk kind naar school gaat en welk kind de geiten blijft hoeden zegt hij: “De slimste hou je natuurlijk bij je geiten! Want die wil je niet kwijtraken!”
 
Hij vraagt ons ook van alles en onze antwoorden doen hem meewarig hoofdschudden. Geen tuin, geen velden, geen dieren. Maar één vrouw. Het is armoe troef. Als dan ook nog blijkt dat ik meestal kook en als vrouw dus ook het vlees klaar maakt, staat hij helemaal versteld. ‘Maar dat is toch zwaar mannenwerk?!’ Hij denkt in hele geiten boven een vuur, wij denken aan 200 gram biologische kipfilet van de Albert Heijn.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Damaraland - Cultuur - Go Local

Namibië reizen - Himba vrouw. Noord Damaraland, Namibie.Namibië reizen - Kind op rug van Himba vrouw.Namibië reizen - Ook de enkelbanden representeren een status. Namibië reizen - De Himba vrouwen zijn erg trots op hun versieringen, Dit zijn hun statussymbolen.Namibië reizen - Mooie versieringen.Namibië reizen - Ferry moet zijn petje af.Namibië reizen - Himba kind.Namibië reizen - In gesprek met Himba man. 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter