Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

San rotstekeningen in Twyfelfontein

Namibie reizen - Damaraland - Twyfelfontein - San tekeningen

We bezoeken de mysterieuze tekeningen van de San of Bushmen bij Twyfelfontein. En een al even mysterieuze verbrande berg. Steen kan toch niet branden? We worden vertroetelt in een uberluxe lodge.

Namibië | 02-01-2012
Paulien

San of Bushmen tekeningen geschilderd met pigment worden op meerdere plaatsen in zuidelijk afrika gevonden, maar in Twyfelfontein zijn ook tekeningen in de rots gegraveerd. Meestal zijn dit dieren, soms zijn het cirkels. Niemand weet helemaal zeker wat het doel van de tekeningen was.
 
De ene uitleg is dat ze aanduiden welke dieren of waterbronnen er in deze omgeving te vinden zijn. Erg praktisch voor een volk van jagers en verzamelaars, om af en toe een soort ‘dieren wegwijzer’ te vinden. Zo van: “Hier kamp maken, want hier komen antilopen en water voor.” Of: “Opgepast! Leeuwen in dit gebied!” De andere uitleg is dat het is gebruikt als school, om de kinderen de verschillende dieren uit te leggen. Vooral dierenspoor tekeningen (de voetafdruk van dieren) lijken hierop te wijzen. Een derde soort tekeningen lijken magische of culturele uitingen, dan zie je een shamaan afgebeeld, een groot persoon met een dierenhoofd. Misschien zijn alle 3 verklaringen wel tegelijkertijd waar. Het zal een mysterie blijven.
 
In de buurt ligt ook the 'Organ Pipes', een vreem geologisch verschijnsel wat op de orgelpijpen in de kerk doet denken. Als we uit het kloofje lopen, komen we een typische 'Boer' tegen, zoals de blanke Afrikaanse sprekende bevolking wordt genoemd. Zij noemen zichzelf inmiddels ook een stam. De man heeft een korte broek, bloesje, stevige schoenen, pet en om het compleet te maken een verwilderde baard. Maar, zoals alle Afrikaners die we zijn tegen gekomen, super behulpzaam. Hij leidt wat familieleden rond en vraagt of we ook de Burnt Mountain willen zien. We kunnen achter hem aan rijden. Bij de Verbrande Berg laat hij rots zien, dat afgeeft als houtskool. Heel apart, steen kan toch niet branden? Al weer een mysterie.
 
Voor Footprint Travel worden we uitgenodigd in een superdeluxe exclusieve lodge, gelegen tussen de rotsen. Dit zou iets voor honeymooners kunnen zijn of voor mensen die een luxe rondreis willen. We zijn de beroerdsten niet, dus natuurlijk gaan we de lodge uitproberen. Its a touch job, but somebody's got to do it!
 
De lodge is briljant gepositioneerd tussen de rotsen en de service is excellent. Vanuit het uitzichtpunt zien we de zon ondergaan, terwijl -heel luxe- een koud drankje wordt geserveerd. We bedenken dat er twee soorten reizigers zijn. De een wil avontuurlijk en local en de ander vindt het heerlijk om af en toe luxe verwend te worden. De afwisseling is misschien nog wel het leukste. Nu we toch in de watten worden gelegd, genieten we er maar van! Wow, Namibië is echt het land van de prachtige weidse landschappen en ook weer totaal anders dan Zuid-Afrika. Na een heerlijk driegangen diner kunnen we kiezen of we om het vuur willen zitten, of liever vanaf onze eigen veranda van de stilte willen genieten. Wat een luxe…

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Cultuur - Bijzonder hotel - Damaraland

Namibië reizen - Luxe lodge Twyfelfontein.Namibië reizen - Sundowners, TwyfelfonteinNamibië reizen - Zonsondergang. Twyfelfontein, Namibië,Namibië reizen - Orgel pijpen - Organ Pipes. Twyfelfontein.Namibië reizen - San tekening. Twyfelfontein. 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter