BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Wilde woestijn paarden bij Aus

Namibie reizen - Wilde paarden - Aus - Luderitz

Survival of the fittest in de woestijn van Namibië. Wilde paarden knokken met elkaar, met gemsbokken en met struisvogels om als eerste te mogen drinken.

Namibië | 17-12-2011
Paulien

Een dominante hengst jaagt een concurrent weg. Iets later steigeren twee hengsten naar elkaar. Bij de ‘waterhole’ vlakbij Aus komen vaak de wilde woestijn paarden drinken. Men verondersteld dat de paarden afstammen van paarden die 100 jaar geleden zijn losgebroken.
 
Het bijzondere is dat deze paarden zich hebben aangepast aan de woestijn en weten te overleven op bijzonder weinig water en gras. Er is wel sprake van een ‘Survival of the fittest’: is er een grote droogte dan sterven er veel paarden. Maar bij een goed seizoen weet de kudde zich ook weer razendsnel te vermenigvuldigen. Het leven in de Namibische woestijn is hard, erg hard, en alleen de sterksten overleven.
 
We hebben geluk! Tussen de 60 en 100 schitterende paarden wisselen elkaar in groepjes af bij de drinkplaats. Dat gaat niet zonder gemor, er wordt her en der flink geknokt tussen de hengsten. Steeds meer gemsbokken (Engels: oryx) komen aangelopen en wachten op hun beurt. Arme bokken, steeds weer verschijnt er een nieuw groepje paarden die willen drinken. De pikorde is duidelijk, als de gemsbokken te dicht in de buurt komen van de waterplaats worden ze weggejaagd door de paarden. Verschillende mannetjes bokken knokken ook weer met elkaar. Deze magnifieke beesten zijn het nationaal symbool van Namibië.
 
Ondertussen komt er een struisvogelfamilie aangelopen met een paar flinke kuikens. In de verte zien we steeds meer struisvogels verschijnen. Trek maar een nummertje jongens, de gemsbokken zijn eerst nog aan de beurt, en met die grote horens zou ik zeker niet in discussie gaan!
 
’s Avonds slapen we in een bergchalet, de eigenaar waarschuwt nog wel dat je ‘tegen stilte moet kunnen’, wij vinden het helemaal fan-tas-tisch. Omdat het helemaal is gebouwd van rotsen, zie je het huisje niet liggen, totdat je er vlak bij bent. De achterwand van het huis is de rotswand zelf, met recht een bergchalet! Terwijl Ferry staat te ‘braaien’ (Afrikaans voor barbecueën), genieten we van het uitzicht, de stilte en wederom de oranje Afrikaanse zon.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid Namibie - Off the beaten track - Bijzonder hotel - Dieren

Namibië reizen - Gemsbokken, AusNamibië reizen - Weer een mooie zonsondergang.Namibië reizen - Het uitzicht vanaf de veranda.Namibië reizen - Onderaan bij de rotswand ligt ons huisje verscholen!Namibië reizen - Wilde paarden, AusNamibië reizen - Wilde paarden, AusNamibië reizen - Ons kluizenaarshutje! Aus, NamibieNamibië reizen - De achtermuur is de rotswand. Aus, NamibieNamibië reizen - Pikorde. Wilde paarden, AusNamibië reizen - Alleen op de wereld. Aus, NamibieNamibië reizen - Wilde paarden, gemsbokken en struisvogels rondom waterhole, Aus 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter