BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Woestijn olifanten en Neushoorns

Namibie reizen - Damaraland - Grootberg - woestijnolifanten - neushoorns - Palmwag

Een woestijn olifant waarschuwt ons met flapperende oren. We vinden een fair trade lodge met uitzicht over een vallei waar neushoorns leven.

Namibië | 05-01-2012
Paulien

Woestijnolifanten lopen rond in het noorden van Damaraland, het gebied tussen Twyfelfontein, Palmwag, Sesriem en Grootberg (ten westen van Etosha). Dit zijn olifanten die zich aan het leven in de woestijn hebben aangepast. Ze leggen iedere dag flinke einden af om op de ene plaats eten te vinden en op de andere plaats water. Het lijkt net of hun benen langer zijn, of misschien zijn ze door hun dieet en sportieve leven wat slanker dan hun soortgenoten, waardoor ze nog groter lijken en behoorlijk imposant zijn.
 
We treffen een grote kudde, die zich met een flinke snelheid verplaatsen. We kunnen er geen genoeg van krijgen en rijden een stukje met ze mee, totdat één van de matriarchen ons door middel van geflapper met de oren en een draf onze kant op, duidelijk te kennen er genoeg van heeft. We hebben maar één waarschuwing nodig, want mevrouw is tamelijk indrukwekkend.
 
In dit gebied zijn ook verschillende concessies voor de bedreigde zwarte neushoorn. Nadat in de jaren 80 de neushoorn met uitsterven was bedreigd, zijn in dit gebied conservatie programma’s in samenwerking met de lokale  gemeenschap gestart. De lokale bevolking deelt mee in de winst van toerisme en is hierdoor een stuk enthousiaster om de neushoorn te beschermen. Een perfecte plek voor een neushoorn safari in een ongerepte omgeving.
 
We vinden een mooie lodge, briljant gelegen op de rand van een berg, met uitzicht op de vallei. De huisjes zijn gemaakt van lokale stenen en lijken helemaal op te gaan in de omgeving. We merken een positieve sfeer in de lodge, die helemaal gerund lijkt te worden door de lokale bevolking. Na wat doorvragen blijkt  40% van deze lodge in bezit van de lokale gemeenschap in plaats van enkele privé eigenaren, wat heel bijzonder is. Fair Trade toerisme dus!
 
De dorpelingen worden opgeleid om in de lodge te werken, en zo een inkomen voor het hele gezin bij elkaar te krijgen. De dorpelingen en de gemeenschap hebben ook echt iets te zeggen wat er met de winst van de lodge gebeurt. Moet het naar scholing van de dorpskinderen of iets anders? Je begrijpt dat het hele dorp gemotiveerd is om de lodge en het neushoorn reservaat zo goed mogelijk te laten werken. We zijn helemaal enthousiast: dit is echt een positief voorbeeld van een win-win situatie door duurzaam toerisme. De dorpelingen krijgen een beter leven, reizigers een mooie ervaring, de bedreigde neushoorn wordt beschermd en de natuur herstelt! Dit is helemaal waar wij voor gaan met Footprint Travel. Helemaal blij dat we weer een top spot gevonden hebben, nemen we afscheid van de vriendelijke mensen van de lodge.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Damaraland - Bijzonder hotel - Dieren - Go Fair

Namibië reizen - Namibië reizen - Namibië reizen - 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter