Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Wow moment in Aus

Namibië reizen - Aus - POW - Wilde paarden - Spookstad Kolmanskoppe

Een onverwachtse ontmoeting met een oude bekende en een WOW moment voor een internationaal gezelschap.

Namibië | 15-12-2011
Paulien

In het piepkleine Aus (1 hotel met restaurant, 1 tankstation met winkeltje) aangekomen wil Bernd, de eigenaar van het hotel ons graag meenemen op een 4WDrive tochtje door de omgeving van Aus. Het hotel heeft een Duits koloniale bouwstijl, wat je wel vaker in Namibie aantreft omdat het een Duitse kolonie was. Op het gezellige terras -met fantastische taart overigens- wachten we op nog 2 gasten, Sabine uit Duitsland, een nicht van de vrouw van Bernd, die met een vriend op reis is. “Daar zul je ze hebben,” zegt Bernd. “Hé Corné!” “Hé Ferry!” Huh? Jawel, Ferry en Corné kennen elkaar nog uit Windhoek, elkaar zo’n 8 jaar geleden ontmoet! Bizar!
 
Met zijn allen gaan we in de jeep op pad. Het is wel een heel internationaal gezelschap en er wordt afwisselend en door elkaar heen Engels (wat iedereen verstaat), Duits (Bernd en Sabine, maar de rest van het gezelschap verstaat het grotendeels), Afrikaans (Corné, Bernd, Ferry en ik versta het) en Nederlands (Ferry en ik, maar Bernd en Corné verstaan veel) gesproken. Toch maf, we spreken sterk aan elkaar verwantte talen (Duits, Nederlands, Afrikaans), voor geen van ons is het Engels de moedertaal, maar toch dit is de enige taal waarin we ons ook allemaal kunnen uitdrukken. Maar niemand kan 'geheimtaal' spreken, omdat we allemaal wel iets van elkaars taal verstaan!
 
Bernd laat ons het Prisoner of War (POW) kamp zien. De Zuidafrikaners (inmiddels Commonwealth, dus bij Engeland horend) moesten hier gedurende WWI alle Duitse Namibiërs gevangen zetten. (Namibië was een Duitse kolonie). Echter, die hadden de Nederlandstalige Afrikaners juist geholpen tegen de Engelsen gedurende de Anglo-Boer oorlog. Dus eigenlijk waren ze goed bevriend. In het kamp ging het er dan ook gemoedelijk aan toe. Er was goed eten en drinken, er werd wat afgeknutseld en theater- en muziekvoorstellingen gehouden. Van de 120 oorlogsgraven (voor heel Namibië!) hebben dan ook maar 8 daadwerkelijk met de oorlog te maken, de rest door de Spaanse griep!
 
We krijgen even een flasback naar ons POW kampen ('jappenkampen') onderzoek door Indonesië voor de Reisgids Indonesie 1942-1949. Gelukkig zijn de ervaringen in het POW kamp hier een stuk beter.
 
We rijden off road richting een berg voor een sundowner. Als we de bergwand zien verschijnen en verwachten vanaf hier naar boven te lopen, geeft Bernd nog even extra gas en we rijden stijl omhoog! De WOW factor noemt hij dat! We hadden het niet verwacht van deze keurige vijftiger, maar Bernd is dan ook geen echte Duitser, maar een geboren Namibiër… Op de top genieten we met een drankje van de magische Afrikaanse zonsondergang.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid Namibie - Off the beaten track

Namibië reizen - Sundowner met ons internationale gezelschap.Namibië reizen - Mooi uitzicht in AusNamibië reizen - Zonsondergang Aus, NamibieNamibië reizen - Sundowner, Aus, NamibieNamibië reizen - Mooi uitzicht in Aus 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter