Dit moet je weten voordat je naar Sri Lanka gaat!
Sri Lanka reizen - reistips - reisadvies - visum - geld - vervoer
Sri Lanka is een ideale bestemming voor een onbezorgde reis. Dit heerlijke eiland heeft alles wat een reiziger zoekt: prachtige natuur, interessante cultuur en heerlijke stranden. Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op reis. Met handige tips!
Sri Lanka |
19-02-2018
Paulien van der Geest
Paulien van der Geest
Sri Lanka is een ideale bestemming voor een onbezorgde reis. Dit heerlijke eiland heeft alles wat een reiziger zoekt: prachtige natuur, interessante cultuur en heerlijke stranden. Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op reis. Met handige tips!

Visum Sri Lanka - Zo kom je het land binnen
Een visum vraag je het beste van te voren online aan op de officiële website van de Sri Lankaanse overheid (in het Engels). Als contactadres kan je het eerste hotel waar je verblijft invullen. Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Sri Lanka en een lege pagina hebben voor het visumstempel. De kosten van dit e-visa zijn $ 35, te betalen met creditcard. Na maximaal twee werkdagen ontvang je het e-visum. Print deze uit en bewaar het bij je paspoort. Het e-visum is goed voor 30 dagen verblijf in Sri Lanka.
Tip: Wil je langer dan 30 dagen verblijven, dan kun je een visum aanvragen bij de ambassade. Het is ook nog mogelijk om een ‘visa on arrival’ te verkrijgen op het vliegveld van Colombo. Dit is echter niet aan te raden. De kosten hiervan zijn hoger ($ 40) en verwacht een erg lange wachttijd.

Auto - Zo regel je het vervoer
Het handigste is om tijdens je rondreis gebruik te maken van een auto met Engelssprekende chauffeur. Deze chauffeur kan dan tevens optreden als je gids en weet vaak precies waar je moet zijn, wat je heel veel zoeken bespaart.
Tip: Voor specifieke activiteiten zoals natuurwandelingen, safari’s, fietstochten of als je echt achtergrondinformatie over de geschiedenis zoekt, kun je het beste ter plaatse lokale gidsen inhuren.

Trein in Sri Lanka - Zo reis je tussen de locals
Het is ook heel erg leuk om een traject met de trein te reizen. Er zijn verschillende klassen, van de luxere eerste klasse tot de derde klasse, waar je moet staan. Toch vinden de meeste reizigers dat ook prima, omdat ze toch bezig zijn met foto’s nemen uit het raam.
Tip: Let erop dat de treindeuren openstaan. Dat geeft je gelegenheid om een foto te maken, maar pas wel op je kinderen. Er zijn verhalen bekend van iets te enthousiaste kinderen die uit de trein zijn gevallen.

Geld - Zo betaal je in Sri Lanka
In Sri Lanka gebruikt men de Sri Lankaanse rupie, afgekort lks of Rs. Op moment van schrijven is 100 lkr ongeveer € 0,62. Eén euro is dan 160 lkr. Raadpleeg een goede omrekenwebsite voor de meest recente koers. In Sri Lanka zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Zorg voor vertrek dat je pinpas bij je bank ‘aan’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland!
Tip: wissel als je naar huis gaat, je rupees terug naar euro’s op het vliegveld. Buiten Sri Lanka is inwisselen niet meer mogelijk.
Wat kost…? lkr
Een Sri Lankaans gerecht met frisdrank 500 - 1000 lkr
Uit eten bij een chic restaurant > 3000 lkr
1 lt water 100 lkr
Halve literfles Lion bier 200 lkr
Een Sri Lankaans gerecht met frisdrank 500 - 1000 lkr
Uit eten bij een chic restaurant > 3000 lkr
1 lt water 100 lkr
Halve literfles Lion bier 200 lkr

Vaccinaties voor Sri Lanka - Zo kom je gezond weer thuis
Voor Sri Lanka worden de gebruikelijke vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (samen DTP), tyfus en hepatitis A aanbevolen. Over het algemeen wordt er geen medicatie ter malariapreventie geadviseerd. Overleg altijd met de GGD of tropenarts wat voor jouw specifieke reis geldt.
Tip: Doe dit liefst minimaal 2 maanden voor vertrek, omdat je voor sommige vaccinaties een herhalingsprik krijgt.
Weer in Sri Lanka - Zo kies je de beste reistijd
Het hele jaar door kun je goed op vakantie naar Sri Lanka. Gemiddeld is het 27 graden overdag aan de kust, met -zoals vaak in de tropen- een hoge luchtvochtigheid. In de heuvels liggen de temperaturen veel lager (gemiddeld 20 graden overdag), vooral ’s avonds en in de wintermaanden. Pak dus ook altijd een fleecetrui in en zorg dat je laagjes over elkaar kunt aantrekken. Sri Lanka kent twee moessons (regenseizoenen). Het natte seizoen betekent zeker niet elke dag regen, ook dan zijn er prachtige dagen met zon en een blauwe hemel. Met name voor je strandverblijf is het handig om rekening te houden met de moesson.
Tip: In onderstaand overzicht zie je wanneer je het beste aan welke kust kunt verblijven
Droge seizoen | Natte seizoen | |
---|---|---|
Zuidwest kust | december - maart | mei – september |
Noordoost kust | mei - september | oktober – januari |
Bevolking en geloof - Dit gelooft men in Sri Lanka
In Sri Lanka wonen 22,5 miljoen mensen. De meerderheid, zo’n 70% is boeddhistisch (theravada-boeddhisten, voornamelijk Singalezen), 15% is hindoe (voornamelijk Tamils), 7,5 % moslim (soennitisch) en 7% is christelijk.
Tip: Doe je schoenen uit voordat je een tempel binnengaat. Draag bedekkende kleding en wees respectvol. Vraag bij religieuze plaatsen of je mag fotograferen. Ga nooit voor biddende mensen staan.

Taal in Sri Lanka - Zo babbel je een woordje mee
De verschillende bevolkingsgroepen spreken ieder hun eigen taal. Driekwart van de bevolking spreekt Sinhala. In het noorden spreekt men voornamelijk Tamil.
Tip: Sri Lanka is een voormalige kolonie van Groot Brittanië. Engels wordt in grotere steden zoals Colombo, Kandy en Galle gesproken, maar lang niet door iedereen (vloeiend), leer daarom een paar basiswoorden Sinhala!
In Sri Lanka wordt een ander alfabet gebruikt waardoor lezen niet gemakkelijk is.
Een paar handige woorden (fonetisch):
· Bedankt ස්තූතියි (sthūthiyi)
· Ja ඔව් (ovu)
· Nee නෑ. (nĀ)
· Hallo ආයුබෝවන් (āyubōvan)
· Tot ziens ආයුබෝවන් (āyubōvan)
· Bedankt ස්තූතියි (sthūthiyi)
· Ja ඔව් (ovu)
· Nee නෑ. (nĀ)
· Hallo ආයුබෝවන් (āyubōvan)
· Tot ziens ආයුබෝවන් (āyubōvan)
Eten - Dit eet je in Sri Lanka
De Sri Lankaanse keuken is beïnvloed door Indiërs, Arabieren, Engelsen, Portugezen én de Hollanders. Het concept ‘vegetarisch eten’ is nog niet geland in Sri Lanka. Maar veel gerechten bevatten sowieso geen vlees, vis of kip. De meeste restaurants maken dus gemakkelijk en met alle liefde een vegetarisch gerecht voor je klaar. De Zuid-Indiase keuken blinkt hierin uit. In Sri Lanka is rijst met een curry het meest gebruikelijk. De curries kunnen wel wat pittig zijn. Wij eten onze vingers erbij op!
Tip: Water helpt niet als de stoom uit je oren komt maar witte rijst blust wel.
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
Elektriciteit - Zo zorg je dat je opgeladen bent
Netspanning is 230 volt. Je hebt een verloopstekker nodig. Stopcontacten zijn ongeaard met twee ronde gaten of geaard en hebben dan drie ronde of drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van stopcontacten in Sri Lanka is een verloopstekker van het type D, G of M of een wereldstekker nodig.
Tip: neem een verlengsnoer mee, zodat je in je hotelkamer met 1 wereldstekker meerdere apparaten (mobiele telefoons, camera-batterij, elektrische tandenborstel) op kunt laden.

Tijdsverschil met Sri Lanka - Zo kom je op tijd
Is het in Nederland zomertijd, dan is het in Sri Lanka 3,5 uur later. In de wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.
Tip: Is het in Sri Lanka 13:30 dan is het in Nederland 10 of 9 uur ’s ochtends (respectievelijk Nederlandse zomertijd en wintertijd) en een prima tijdstip om naar huis te bellen zonder thuisblijvers de stuipen op het lijf te jagen met nachtelijke belletjes.

Zelf naar Sri Lanka?
Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige Sri Lanka bouwstenen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Sri Lanka rondreizen. Sri Lanka-kenners Karin en Paulien geven je graag advies bij het samenstellen van je reis.
Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan