Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Insider tip Sri Lanka: het onbekende Jaffna

Sri Lanka reizen - Jaffna - Hindu - Nallur tempel - Fort Jaffna - Delft eiland - beste reistijd

Zoek je eens iets anders dan de bekende hoogtepunten? Zit voor jou de lol van het reizen in het dagelijks leven, liefst zo ver mogelijk van tourist traps? Ga dan naar Jaffna, en ontdek de bijzondere hindoe-cultuur in het hoge noorden van Sri Lanka.

Sri Lanka | 27-08-2018
Paulien van der Geest

Zoek je eens iets anders dan de bekende hoogtepunten? Zit voor jou de lol van het reizen in het dagelijks leven, liefst zo ver mogelijk van tourist traps? Ga dan naar Jaffna, en ontdek de bijzondere hindoe-cultuur in het hoge noorden van Sri Lanka.
 

Bijzondere Tamil Hindoe cultuur: in de sfeer van Zuid-India

Opeens bevind je je middenin een totaal andere cultuur. Mannen hebben een witte streep over hun voorhoofd geverfd. Ze dragen vaak een opgebonden longi. En de Tamil mannen laten graag hun snor staan. De vrouwen dragen prachtige sari's en hebben een rode stip op hun voorhoofd. De Tamils zijn Hindoe en zijn eeuwen geleden overgestoken uit Zuid-India. Inmiddels hebben ze zo’n ander dialect dat de Tamil bevolking in Zuid-India en de Tamil bevolking uit Sri Lanka elkaar met moeite kunnen verstaan.
 
Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.
 

Nallur tempel: laad je positief opladen

De enorme Nallur tempel is de trots van de stad. Het avondgebed van 6 uur, het drukst bezochte gebed. Schoenen uit en geen foto’s nemen in de tempel, dat kennen we. Maar groot is onze verbazing als blijkt dat Ferry zijn T-shirt uit moet trekken om de tempel uit te gaan! Meestal moet je juist je knieën en schouders bedekken in tempels. Besmuikt grinnikend lopen we verder. We knikken naar een andere reiziger die enigszins onwennig rondloopt met ontbloot bovenlijf. Onze lokale gids legt uit dat het blote bovenlichaam dient om de positieve energie van het gebed op te vangen. Vrouwen vangen dit op door middel van hun gouden sieraden. Onze gids vertelt dat deze tempel de god Murugan vereert, de zoon van Shiva en Parvati, de god van de vruchtbaarheid.
 
Dan begint het gebed. In het midden van de tempel is een hokje waar priesters met kaarsen bewegingen maken. We stellen ons tussen de locals in twee rijen op, om de zegening op te vangen. Een man laat zich op zijn buik op de grond vallen en zendt de goden een smeekbede. Dan gaat de bel en snellen we naar een andere zijde van de tempel. Hier ontstaat hetzelfde ritueel, we ontvangen de zegeningen van de priesters en zo gaat het een paar keer. Direct na het gebed sluit de tempel, we worden gemaand met spoed te tempel te verlaten. De gids legt uit dat je voor het gebed op je gemak mag rondlopen, maar dat het na het gebed direct afgelopen is. De priesters doen veel gebeden per dag en hebben tussendoor een moment rust nodig. Nu hebben we zoveel gereisd en zoveel tempels bezocht in Zuid-Oost Azië, maar dit was weer een compleet nieuwe ervaring voor ons!
 

Heerlijke Zuid Indiase keuken: dosa en roti

Ook de Tamil keuken heeft veel overeenkomsten met die van Zuid-India. Zo kun je s avonds masala dosa eten, of roti of naan. Op verschillende tijdstippen is er een ander type brood verkrijgbaar. Het kan zijn dat je tussen de middag vooral rijst kunt krijgen. Een van onze favorieten is lokaal vegetarisch restaurant Nallur Bhavan op Tempelroad 250. Voor 200 rupee (ongeveer 1 euro) eet je een massala dosa, en ook de paper dosa -een flinterdunne pannenkoek die je in een bakje curry doopt- is erg lekker. Voor lunch serveren ze alleen thali, rijst gecombineerd met allerlei bijgerechten (curry). Een andere reizigersfavoriet is Mango, vlakbij de tempel. Ook hier kun je s avonds dosa krijgen. Restaurant Cozee staat bekend om zijn crab curry, een specialiteit in Jaffna. Wel altijd een gedoe om de krab te kraken voor het vruchtvlees. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook gaan voor garnalen of vis curry. Hier ben je al snel 1000 rupee kwijt voor een maaltijd. Zeer populair bij locals is Rio Icecream. Hele gezinnen zitten hier met een coupe schepijs voor hun neus.
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Fort Jaffna: groot militair Fort uit VOC tijd

Portugal was de eerste grote zeevaarders natie. De Portugezen bouwden als eerste een fort op deze strategische plaats aan zee. De VOC belegerde de Portugezen en na 19 dagen gaven deze zich over. De Nederlanders versterkten het Fort met 5 bastions. Het is het grootste militaire fort in Sri Lanka en met zijn 20 hectare. Behoorlijk indrukwekkend om over de brede muren te lopen. Je kijkt uit over zee. Tegen zonsondergang wandelen veel locals hier over de boulevard, met een beetje mazzel komt er een ijskarretje langs!
 

Fietstocht Jaffna

Jaffna is plat en heeft voldoende rustige straten voor een fietstocht. De gids neemt ons uiteraard mee naar bovengenoemde Fort Jaffna en de Nallur tempel. We zien de mooie bibliotheek, vroeger bevatte deze tienduizenden bijzondere en kostbare Tamil manuscripten. Helaas liet de Singalese regering in 1985 de bibliotheek afbranden, waarbij aan Tamil zijde 25 doden vielen. Toen de oprichter van de bibliotheek hoorde van de brand, kreeg hij een hartaanval en stierf. We merken dat dit verhaal de gids veel doet, het markeert de start van de burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen.
Op de kleine vismarkt is het een drukte van belang. De vis wordt geveild. De mannen vinden het maar wat leuk dat ik met mijn camera alles vastleg. Ondertussen maakt Ferry een praatje met de dames die de garnalen op grootte sorteren. Zijn relatief witte huid wordt onder veel hilariteit vergeleken met hun huidskleur.
 
Al fietsend duiken we dieper de geschiedenis in. De koning van Jaffna werd  in 1620 verslagen door de Portugezen. Van zijn paleis is alleen een entree en een badplaats over, hoewel historisch belangrijk valt er niet zo veel meer te zien. Maar het huis van een van zijn ministers is nog lang gebruikt, inmiddels vervallen is het nog steeds een prachtig gebouw. We fietsen op ons gemakje verder langs de St James kerk en koelen af in de St Mary Kathedraal. Hoe komen deze katholieke geloofshuizen terecht in dit Hindoeïstisch bolwerk? De Portugezen dwongen mensen zich tot het katholicisme te bekeren, waarna de inwoners onder de Hollanders tot het Protestantisme werden gekerstend. Nadat Nederland de vrijheid van godsdienst invoerde werd bijna iedereen weer Hindu, of katholiek. We genieten van de achtergrondverhalen van de gids, het maakt het tot een erg leuke fietstocht.
 

Eiland Delft: Nederlands erfgoed en mystieke volksverhalen

Er gaan maar 3 boten naar Delft, dus je moet zorgen dat je op tijd in de haven bent, voor de overtocht van een half uur op een lokale boot. Hindoe muziek schalt door de speakers. Op Delft verplaatsen we ons per tuktuk. De grond van Delft zit vol koraalblokken. Het Nederlandse fort was dan ook geheel gebouwd uit koraalstenen. Een bijzonder gezicht. Vlakbij een hindoe tempel steekt een stuk koraal uit de grond, wat nog steeds groeit. Dat kan eigenlijk niet, koraal hoort immers in de zee. Dit stuk koraal is dan ook heilig verklaard. Het belangrijkste verhaal uit de Hindoe cultuur is de Ramayana. Ravana, de boze demonenkoning die huisde op Sri Lanka, ontvoert prinses Sinta, de vrouw van Rama. De apenkoning Hanoman, de generaal van Rama, zoekt Sinta. Hij vliegt naar Sri Lanka, en bij zijn landing op Delft laat hij een voetstap achter. Zoals een echte god betaamt is deze voetstap zo’n 70 cm. Een mooi verhaal!
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 
Met de tuktuk gaan we op wilde paarden safari. De Portugezen en later de Nederlanders lieten op Delft paarden los. Zij konden mooi voor zichzelf zorgen en er hoefden geen hekken neer te worden gezet. Zo waren er altijd paarden voorhanden op Sri Lanka. Inmiddels is de paardenkracht vervangen door brommers, tuktuks en trekkers , en zorgt niemand meer voor de wilde paarden. In de droge tijd vult de overheid drinkplaatsen bij voor de dieren. En daardoor ook voor de eilandbevolking!  Delft is een eiland vol verhalen, maar bovenal is het leuk om op het platteland te kijken. De mensen zijn super vriendelijk.
 

Tamil  bevolking: vriendelijk, open en gastvrij

Sowieso valt ons op dat de bevolking in het noorden ontzettend vriendelijk is. Nadat het gebied zo’n 20 jaar afgesloten is geweest door de burgeroorlog, vinden ze het hartstikke leuk dat er weer reizigers zijn. Maar dat zonder overdreven gedoe en geroep. Vissers knikken je vriendelijk toe. Mannen op de vismarkt stoten elkaar aan als je een foto neemt. Een gezin poseert welwillend voor een foto als je er om vraagt. In een lokaal restaurant krijg je lokale prijzen en gaat de prijs niet drie keer over de kop omdat je een westerse toerist bent. Niemand probeert je wat te verkopen of klampt je aan.  Dit is echt een stukje niet toeristisch en authentiek Sri Lanka. Wie hier naar op zoek is op reis, moet absoluut Jaffna opnemen in zijn reis.
 

Beste reistijd Jaffna

Het natte seizoen is van oktober t/m december, net zoals aan de oostkust. Dit gebied is droog, dus het regenseizoen is maar kort. In april wisselen de twee monsoons, wat er voor zorgt dat er in april weinig wind is, en de temperaturen op kunnen lopen tot soms wel 40 graden.
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan



 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter