BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Kitulgala: Dé Soft Adventure bestemming van Sri Lanka

Sri Lanka reizen - Kitugala - White Water Raften - Canyoning - Teambuilding - Hiken

Kitulgala is bekend om het white water raften. Maar er is nog veel meer te doen op deze soft adventure bestemming, zoals canyoning, abseilen en ziplijnen. In de prachtige groene omgeving kun je mooie wandelingen in het bos maken, en vogelliefhebbers komen hier dan ook graag.

Sri Lanka | 29-10-2018
Paulien van der Geest

Kitulgala is bekend om het white water raften. Maar er is nog veel meer te doen op deze soft adventure bestemming, zoals canyoning, abseilen en ziplijnen. In de prachtige groene omgeving kun je mooie wandelingen in het bos maken, en vogelliefhebbers komen hier dan ook graag. In Kitulgala is de filmklassieker Bridge on the River Kwai opgenomen. Dit alles maakt Kitulgala een bestemming voor alle leeftijden.
 

White Water Raften

“Paddle forward hard! Hold the rope!” roept raftgids Sammie. We peddelen hard door een rapid, en als we erg door elkaar worden geschud houden we ons stevig vast aan het touw aan de zijkant van de boot. “Sit down!” Snel laten  we ons op de vloer van de raft vallen. “Yeehaa!” Met een flinke vaart botsen we van rots tot rots door de stroomversnelling. Lekker nat worden we zeker! Het is spannend op een leuke manier.  De rivier is graad 3 uit 5. Er zijn leuke rapids, maar de rivier is nou ook weer niet zo wild, dat de boot heel snel omslaat. Hoe wild het is, hangt af van de waterstand en dat kan per dag verschillen. Bij de laatste stroomversnelling laat Sammie ons uit de boot springen om er zelf doorheen te zwemmen. Het rivierwater heeft een heerlijke temperatuur dus in onze zwemvesten laten we ons relaxed de rivier af dobberen totdat we het eindpunt zijn.
 
Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.
 

Canyoning

Een superleuke combinatie met het raften is canyoning. Halverwege het raften klimmen we op de kant en lopen naar een rotsachtige zijtak van de rivier. Kruiselings met mijn armen over mijn borst hou ik mijn zwemvest vast, voeten vooruit. Gids Sammie geeft me een zetje en zo glij ik van de natuurlijke waterglijbaan af, om met een plons te eindigen in een  waterpoel. Gids Rangana hijst me aan mijn zwemvest over de glibberige rotsen op de kant. Een paar meter verderop springen we om de beurt van een paar meter hoge rots in een waterpoel.
 

Teambuilding

De grootste lol hebben we samen met onze chauffeur en gids Ranga, die ook mee is gegaan met raften en canyoning. Hij kan lang niet zo goed zwemmen als wij en vindt het echt heel erg spannend om van flinke hoogte te springen. Vanuit het water moedigen we hem aan. Elke keer staat hij zenuwachtig te lachen en net als we denken dat ‘ie gaat springen, stapt hij tóch achteruit en zoekt een net wat lager punt om vanaf te springen. Er zit echter een slimme opbouw in en de sprongen worden steeds iets hoger. “Duw me maar” zien we Ranga tegen gids Sammie zeggen. Hij kijkt strak voor zich uit, Sammie geef ‘m een zet. En ja hoor, daar gaat hij! Beneden in de waterpoel vertelt hij ons: “Ik wil echt graag, maar ik kan mezelf er maar niet toe zetten om daadwerkelijk te springen! Maar de volgende keer lukt het me vast!” Hij vertelt dat Kitulgala vaak door bedrijven wordt aangedaan voor teambuilding activiteiten, en dat de meeste Sri Lankanen net zo bang zijn als hij. “Zijn jullie echt helemaal niet bang?” vraagt hij ons ongelovig. “Nee,” zeggen wij,” maar dat komt waarschijnlijk omdat wij als kinderen al goed leren zwemmen en van een hoge duikplank springen.“
 
Omdat je met je voeten vaak tegen rotsen aanbotst moet je schoenen aantrekken, bijvoorbeeld sneakers of waterschoenen. Draag verder een (sport) t-shirt en een (zwem)short. Tip! Draag je –net als Ferry- een bril? Zorg dat je je bril niet verliest, door speciale haakjes of sportband aan de pootjes van je bril te maken.
 

Bridge over River Kwai

Kitulgala heeft nog een wapenfeit: het is de filmlocatie voor Bridge on the River Kwai!  De filmklassieker vertelt het verhaal van de aanleg van de brug over de rivier Kwai bij de plaats Kanchanaburi in Thailand door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de dwangarbeid voor de Birma-Siamspoorweg kwamen 13.000 krijgsgevangenen en 100.000 Aziatische arbeiders om het leven. De gevangen noemden de spoorlijn dan ook de Death Railway. De film uit 1957 won 7 oscars en maakt nog altijd veel indruk op mensen. Van de brug uit de film is niets meer te zien, maar je kunt wel de exacte locatie bekijken, zelfs tijdens het raften! In het restaurant van Kitulgala Heritage Hotel hangen foto’s waarop te zien is dat het hotel als filmlocatie is gebruikt.
 

Rolls Royce museum

Tot mijn verrassing ontdek ik in dit kleine plaatsje zowaar een heus Rolls Royce museum! De prachtige klassiekers staan te blinken in een speciale ruimte. De eerste eigenaar van het Plantation Hotel & Restaurant was een wereldberoemde acupuncturist en had als hobby klassieke auto’s verzamelen. Eén van de personeelsleden ziet me door de ramen gluren en opent voor mij de deur. Hij vertelt dat Koningin Elizabeth van Engeland op een van haar Common Wealth tournees in de statige witte Rolls Royce werd rondgereden. Ik raak de auto aan: “Nu ben ik heel dicht bij Queen Elizabeth!” Een rode Mini Cooper is een van mijn favorieten. Natuurlijk kan ik het niet laten om even bij een aantal oldtimers te poseren. Een Ferrari, Cadillac en Daimler, alle grote merken zijn er. En buiten staat zelfs een Porsche tractor!
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Hiken en vogels spotten in Makandawa regenwoud

Om 6 uur s ochtends gaan we gewapend met een ontbijtpakket op pad met een lokale gids. Onderweg komen we in het dorpje schoolkinderen tegen, die beginnen ook vroeg. De gids gluurt en tuurt in de bomen en wijst verschillende tropische vogels aan. We zien zelfs een indigoblauwe Black Named Monarch op een nest broeden. Voor vogelliefhebbers is dit bos een waar paradijs. Sri Lanka heeft 27 endemische vogelsoorten en menig vogelspotter kan in dit bos bijzondere vogels van het wensenlijstje afstrepen.We zien een gifgroene Vine Snake in een struik hangen. Na 3 uur wandelen  is Ferry blij met een duik in een heldere waterpoel. Als het veel regent verandert de waterpoel is een stroomversnelling en kun je er niet zwemmen, dus of je een duik kunt nemen hangt hier vanaf.
 
Zoals in elk regenwoud zitten ook hier bloedzuigers. De lokale tip was om je schoenen, sokken en benen in te smeren met tijgerbalsem. Even lekker gloeien! Een andere tip is insmeren met Dettol antibacteriële zeep uit een flesje.
 

Abseilen in een waterval en Ziplinen

Op zoek naar nog meer actie? Dan kun je ook nog abseilen van een waterval! Door de glibberige rotsen is dat nog net een tandje moeilijker dan gewoon abseilen. Of ga ziplinen. Er zijn 5 trajecten en de hoogste is zo’n 30 meter. Je moet dus geen hoogtevrees hebben!
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter