BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Must see in Sri Lanka: Het Nederlandse fort in Galle

Sri Lanka reizen - Galle - reistips - reisadvies - bezienswaardigheden Sri Lanka

Het allergezelligste stadje van Sri Lanka is zonder twijfel Galle. Misschien is Galle fort wel het mooiste historische stadsdeel van heel Azië! De metersdikke muren van het oude Hollandse fort beschermen een compleet en intact dorp uit de 17de eeuw. Uniek.

Sri Lanka | 08-04-2019
Paulien van der Geest

Het aller-gezelligste stadje van Sri Lanka is zonder twijfel Galle. Misschien is Galle fort zelfs wel het mooiste historische stadsdeel van heel Azië! De metersdikke muren van het oude Hollandse fort beschermen een compleet en intact dorp uit de 17de eeuw. Uniek!
 

Historisch Hollands Fort Galle

Galle is uniek omdat het een stad is in een verdedigingsfort. De beste vergelijking is die met een ommuurde middeleeuwse stad, maar dan op een uitstekende kaap aan de kust gelegen. Hierdoor is de stad aan drie zijden omringd door water. Tegen de avond, wanneer het begint af te koelen, flaneren locals en toeristen over de metersbrede muren, genietend van een zeebries. Er zijn verschillende bastions, met namen als Akersloot, Utrecht en -heel poëtisch- Maan, Zon en Ster. Buiten de muur is een klein strandje waar mensen zwemmen. Als wij er op een feestdag zijn, ziet het er zwart van de mensen.
 

Leynbaan en Nederlandse kerk

Als je door de straten slentert vallen de straatnamen op, zoals Leynbaan. Hier werd vroeger van vlas touwen –lijnen dus- gevlochten. Aan het einde van Churchstreet vind je een oude Dutch Reformed Church. Op de grafstenen op de vloer staan prachtige teksten in oud Nederlands. Maar waar is de vuurtoren van Lighthouse street gebleven? Op het Flag bastion werd in de Nederlandse tijd in de avond een vuurbaken aangehouden. Vandaar dat er niets meer terug te vinden is van deze ‘vuurtoren’! Er zijn een paar kleine museumpjes in Galle.
 

Gezellige restaurantjes en stijlvolle boetiekjes

Heel veel koloniale huizen zijn omgebouwd tot elegante gastenverblijven met slechts enkele kamers. In anderen zitten mooie boetiekjes, zoals Barefoot of Spa Ceylon. Mijn favoriet is echter Stick No Bills, met originele retro posters en kaarten. Geweldig om in te lijsten en nog lang aan je Sri Lanka vakantie terug te denken. Gezond eten kun je bij Calorie. Bij deze gezonde fastfood keten eet je bijvoorbeeld een salade van biet, avocado en feta gecombineerd met een detox fruitshake. Recht ertegenover zit Heritage Café, de binnentuin is een fijne plek voor een cappuccino. Verderop in de straat zit Island of Gelato, voor overheerlijk versgemaakt Italiaans ijs, zoals caramel-zeezout en passion sorbet ijs. Kurundu Café biedt heerlijke hangstoelen voor een drankje. En bij Chambers kun je heerlijk Arabische mezze eten. Fijn weer eens wat anders dan Sri Lanka rijst en curry, hoe lekker ook, zeker als Galle het einde van je reis is.
 

Portugezen, Hollanders en Engelsen

In de 16de eeuw waren de Portugese zeevaarders de eersten die zich in Sri Lanka vestigden voor de handel in specerijen. Daarna werd de Hollandse VOC een wereldmacht. De eerste BV ter wereld financierde de peperdure specerijenhandel en verjoeg op vele plaatsen de Portugezen. In 1640 kwam Galle in handen van de Hollanders en zij bleven 156 jaar. Toen Napoleon Holland bezette, zag Engeland zijn kans schoon. Alle Hollandse koloniën vielen –veelal zonder slag of stoot- in Engelse handen. Een vette buit, die vooral niet in de handen van aartsvijand Frankrijk moest vallen!
 

Fietstocht op het platteland

Galle is een prima plek voor een fietstocht, want de omgeving is min of meer vlak. Over rustige (asfalt)wegen  fietsen we langs rijstvelden. De gids wijst onderweg mango, jackfruit en kaneelbomen aan. Ook zijn er theeplantages waar we een theefabriek kunnen bezoeken. In een rivier zien we buffels verkoeling zoeken. Op hun rug zitten witte vogels die de parasieten van hun huid af pikken. Een krokodil grapt onze gids, het blijkt een joekel van een watervaraan, 2 meter met gemak. Het beste tijdstip om deze fietstocht te doen is 8 uur ‘s ochtends of om een uur of 3 ’s middags, wanneer het enigszins koel is. Wij zweten flink!
 

Hoe lang in Galle  blijven?

Wij bleven met veel plezier twee nachtjes in Galle slapen. We houden van historische stadjes en daarnaast deden we een fietstocht van een halve dag. Maar ook als je 1 dag hebt, kun je het fort goed bekijken. Blijf je een nachtje slapen, dan kun je ’s avonds over de muren flaneren en lekker uit eten. Wil je langer op 1 plaats blijven, bezoek Galle dan als dagtrip bijvoorbeeld vanuit strandplaats Mirissa of Unawatuna.
 
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel