Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Natuurtip Sri Lanka: Wandelen in het Sinharaja Regenwoud

Sri Lanka reizen - reistips - reisadvies - Sinharaja Regenwoud

Wil je zien hoe een ongerept regenwoud eruit ziet? Ga dan naar het oerbos van Sinharaja in het zuiden van Sri Lanka. Samen met een tracker ontdek je slangen, kameleons en felgekleurde vogels.

Sri Lanka | 04-03-2019
Paulien van der Geest

Wil je zien hoe een ongerept regenwoud eruit ziet? Ga dan naar het oerbos van Sinharaja in het zuiden van Sri Lanka. Samen met een tracker ontdek je slangen, kameleons en felgekleurde vogels.
 

In het wild

“Kijk, dit is wilde gember en hier staat een wilde orchidee. En zie je die zwammen op die verrotte boomstam? Er staan zelfs twee soorten door elkaar.“ Samen met een tracker van het Wildlife Conservation Department, zijn trainee en mijn eigen gids/chauffeur Ranga ben ik op pad in het Sinharaja regenwoud. We hebben enorm geluk, onze tracker heeft al 25 jaar ervaring en weet werkelijk van alles te vinden. Hij tuurt in bosjes en wijst me op een green vine snake. Het duurt even voordat mijn ogen het onderscheid maken tussen de takken en de knalgroene slang, en dat is precies de bedoeling van deze slang.  
 
 

Reuzen eekhoorn, slang en kameleon

Een stukje verderop wijst hij naar een struik vol dode bruine bladeren. Als ik heel goed kijk, zie ik twee bruine vogeltjes zitten dutten. “Frogface,” zegt de tracker. “En kijk, daar groeit wilde kardemom en wilde framboos.” Aangeknaagde stukjes frisgroene wilde olijf liggen op de grond. Boven ons hoofd zien we de reuzeneekhoorn die hier zojuist heeft zitten smikkelen. Hij eet alleen de pit en gooit het vlees van de olijf op de grond. Tot twee keer toe vindt onze tracker een groenzwarte gifslang (viper) tussen de bladeren en ook tweemaal een kameleon, zeer fotogeniek met zijn rode kop.  
 

Blue Magpie op een nest

De vogel die iedereen graag wil zien, is de Blue Magpie. We hebben hem verschillende keren gespot, maar helaas lukt het niet om hem vast  te leggen op de gevoelige plaat. Een keer is hij goed in beeld, maar op het moment dat ik wil afdrukken, vliegt ie uit het gebladerte. Een kleurige wervelwind op de foto. Een andere keer zit hij op zijn nest, zijn witte staart over de rand. Nu ben ik totaal geen vogelaar, maar aan de gids is duidelijk te merken, wanneer er iets bijzonders in beeld is. “Kom, neem foto! Dit is belangrijk!” sommeert hij me dan. We zien een Asian Paradise Fly Catcher met zijn lange witte staart tussen de bomen vliegen.
 

Hotspot van biodiversiteit

Sinharaja is het enige regenwoud van Sri Lanka. Met zijn verschillende biosferen is het een hotspot van biodiversiteit. Van de 33 endemische vogels van Sri Lanka, komen er 32 voor in dit woud. Endemisch wil zeggen, dat het dier alléén in Sri Lanka voorkomt. Vogelspotters van over de hele wereld komen dan ook naar deze plek toe. Daarbij komt 50% van alle endemische zoogdieren en vlinders van Sri Lanka hier voor. Ook insecten, reptielen en zeldzame amfibieën leven hier. Geen wonder dat het tropical wet evergreen forest beschermd wordt als Unesco Wereld Erfgoed, een plek dat bewaard moet worden voor de gehele mensheid.
 

Lekker praktisch

Vanaf 6 uur mag je het Sinharaja Regenwoud in. Het guesthouse waar wij verblijven heeft om 6 uur het ontbijt klaar. Bij de entree wordt je een tracker van het Wildlife Conservation Department toegewezen op basis van een eerlijk roulatie schema, zodat iedereen aan de beurt komt. Ook kun je hier voor nog geen €2 katoenen ‘leech’ sokken kopen, tegen bloedzuigers. Je trekt deze aan over je sokken, en gaat hier weer mee in je schoenen. Als extra maatregel kun je anti muggenspray over je sokken heen spuiten. Geen regenwoud zonder bloedzuigers, maar met deze voorzorgsmaatregelen werden wij geen een keer gebeten.
 

Sinharja Rain Forest from tony fernando on Vimeo.

Lengte en zwaarte van de wandeling

Het normale programma is een wandeling van 6,5 kilometer… Appeltje eitje? Vergis je niet, dat is slechts enkele reis, je moet ook nog dezelfde afstand terug. Een totaal van 13 km dus! Deze wandeling duurt gemiddeld 3 a 4 uur, maar dit hangt natuurlijk af van wat je onderweg allemaal tegenkomt en waar  je interesse naar uitgaat. Wil je vogels spotten of maak je net als ik graag foto’s dan duurt het wellicht wat langer. Om 7 uur waren we echt op pad en we waren pas om 12 uur terug. Toch was ik niet moe, want we liepen op een heel erg rustig tempo, op zoek naar kleine dingen. Ook is het meestal een goed begaanbaar pad.
 

Beste reistijd

In een regenwoud kun je, zoals de naam al doet vermoeden, regen verwachten. Sinharaja ontvangt zo’n 3000 ml per jaar. Wij waren er aan het einde van de droge tijd en de tweede avond kwam er een flinke tropische bui naar beneden. Het frist wel lekker op! Van april tot september valt er meer regen dan van oktober tot en met maart.
 

Inpakken & meenemen

Zorg voor een dagrugzak. Neem minimaal 2 liter water mee per persoon. Een pak koekjes voor wat extra energie onderweg is bij elke wandeling een goed idee. Zorg voor een regenjas of poncho en een plastic zak om je camera te beschermen. Een verrekijker kan heel leuk zijn. Gebruik zonnebrand en een pet tegen de tropische zon. Trek goede wandelschoenen aan en spuit je schoenen, sokken, benen en leech sokken in met anti muggenspray.
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter