BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reistip Sri Lanka: Wandelen in het ongerepte Knuckles gebergte

Sri Lanka reizen - Knuckels - wandelen - reistips - reisadvies - bezienswaardigheden Sri Lanka

Veel reizigers die zich in Sri Lanka verdiepen, hebben wel gehoord van Nuwara Eliya, oftewel Little England. Echter weinig mensen hebben gehoord van het ongerepte Knuckles gebergte. Hier verblijf je in alle rust en geniet je al wandelend van de mooiste uitzichten.

Sri Lanka | 24-09-2018
Paulien van der Geest

Veel reizigers die zich in Sri Lanka verdiepen, hebben wel gehoord van Nuwara Eliya, oftewel Little England. Echter weinig mensen hebben gehoord van het ongerepte Knuckles gebergte. Hier verblijf je in alle rust en geniet je al wandelend van de mooiste uitzichten.
 

Misty mountains

Ons Knuckles tripje valt precies samen met een slechtweer front dat Sri Lanka een paar dagen heel veel regen bezorgt. En dat tegen alle moesson weerpatronen in; weer valt helaas niet altijd te plannen. Als we de bergen van de Knuckles Mountain Range inrijden, wordt de mist steeds dichter. Bij aankomst bij onze accommodatie, hebben we geen prachtig uitzicht op de bergen, maar kijken we tegen een dikke witte muur van mist. Bovendien stortregent het werkelijk onafgebroken. O jee, onze hele trip valt zo nog letterlijk in het water!
 
Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.
 

Bijzonder verblijf in vervlogen sferen

We slapen in het buitenhuis van General Sir John Lionel Kotelawala, van 1953 tot 1956 de derde prime-minister van onafhankelijk Sri Lanka. Het huis hangt vol met zwart wit foto’s van de staatsman. Te paard, met een boek in de hand in het zomerhuis, maar ook samen met Queen Elizabeth en Winston Churchill. In de huiskamer staan gezellige banken en in de eetkamer staat een lange dinertafel, perfect voor familie dineetjes. En de verschillende gastenkamers hebben ieder hun eigen badkamer. Op het terras zijn de stoelen en tafels allemaal gericht op het uitzicht, dat normaliter te zien zou moeten zijn. De dikke mist brengt nog een probleempje met zich mee, de zonnepanelen laden zo niet, dus we worden vriendelijk verzocht om zo min mogelijk lichten aan te doen overdag. We hebben dagenlang bij 33 graden lopen puffen, maar nu opeens naar een graad of 19 vinden we ook weer niks. We kruipen ’s middags maar gezellig onder de wol met een goed boek en hopen op het beste. We vragen ons wel een beetje af, wat we hier 2 dagen gaan doen als de regen aanhoudt…
 

Open haard en diner bij kaarslicht

We worden geroepen voor de Afternoon Tea met cake. Het tweetal jonge mannen dat voor ons zorgt, stookt een vuurtje in de open haard. En opeens zitten we genoeglijk met een kopje thee in een leren fauteuil bij de open haard! Onze stemming stijgt nog een paar graden als het diner klaar is. Een uitgebreide rijst en curry maaltijd verschijnt op de lange houten dinertafel voorzien van kaarslicht. Toe krijgen we een heerlijk stukje chocolade cake.
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Ontbijt met een uitzicht

“Madam! Madam! Wake up! Good view outside! Bring camera!” Onze chauffeur Roshan staat om kwart over 6 te kloppen op onze kamerdeur. Hij weet dat ik er op gebrand ben om voor Footprint Travel met mooie foto’s van Knuckles thuis te komen. Niet te geloven, de zondvloed van gisteren is gestopt, en gouden zonnestralen piepen nu over de heuvels. Diepgroene planten en bomen glinsteren in de zon. Erachter tekenen de contouren van bergen zich af. Tussen de nevelige bergen steekt het blauw van een meer af. Wat een plaatje! Het ontbijt wordt op de veranda neergezet zodat we optimaal van dit panorama kunnen genieten. Terwijl we van onze English Breakfast Tea nippen, kunnen we er maar niet over uit dat we op dezelfde plaats op aarde zijn als een paar uur geleden.
 

Wandelen in het Knuckles gebergte

Samen met een lokale gids uit het dorp gaan we op pad voor een wandeling van 4 uur. De lokale wandelgids kent de weg goed, zijn Engelse vocabulaire is beperkt tot de basics. Onze chauffeur vertaalt voordat we op weg gaan. Ze wijzen naar een grote berg voor ons, een kale platte rots aan de bovenkant. Jullie gaan naar die berg! Ik hoop maar dat ze een grapje maken… Maar een uur later ben ik toch echt bezig de flank te beklimmen, en het valt reuze mee. Ondanks alle regen van de voorgaande dag is het bospad hartstikke goed begaanbaar. Van rotsen zijn een soort treden gemaakt. Ook is de temperatuur goed te doen, het  loopt op van 21 naar 23 graden rond het middaguur. Prima klimaat om actief bezig te zijn. Op een open plek even onder de top maakt onze gids een armgebaar alsof hij een theatergordijn aan de kant schuift: Bjoetifoel! En inderdaad, wat een prachtig uitzicht op het dal vol velden, waar de rijst staat te groeien. Na 2 uur wandelen bereiken we de top. Wat een uitzicht! De hond van de gids gaat tevreden liggen en ook wij vinden een rotsblok om op uit te rusten.
 

Magische vuurvliegjes

We wandelen in anderhalf uur omlaag. Het is fijn dat dit klimaat het toelaat om echt actief bezig te zijn. Terug in de accommodatie voelt de warme douche als ongekende luxe. De typisch Sri Lankaanse lunch, rijst met schaaltjes met viscurry, zoete aardappel, boontjes, dahl van gele linzen, en sambhol van kokos, ui en knoflook, genieten we in de zon op het terras. Vandaag hebben we kunnen zien hoe mooi het is in de Knuckles Mountain Range. Echt een heerlijke plek om tot rust te komen op onze reis, en een middag met een boek te gaan zitten. ’s Avonds kijken we naar de heldere sterrenhemel en ontdekken we vuurvliegjes in de tuin. Een magisch gezicht!
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Range Rover - Fireflies from Digital Golem on Vimeo.

PS: deze grappige reclame geeft de magie van de vuurvliegjes weer ;-)
 

Tips voor Knuckles:

  • Vermijd de regentijd waarvan de kern ligt in november tot en met januari/februari.
  • Breng een boek mee en eventueel een spelletje zoals yatzee.
  • Spendeer liever wat meer aan je accommodatie, mocht je minder goed weer treffen, dan zul je er blij mee zijn.
  • In je koffer: lange broek, warme sokken, fleecetrui, zorg voor meerdere laagjes. Onze inpaktip: pak een thermoshirtje in, dit neemt geen ruimte in, maar biedt in combinatie met een fleece optimale warmte.
  • Meenemen voor wandeling. Dagrugzak: minimaal 2 liter water per persoon, regenjas en plastic zak om waardevolle spullen zoals camera op te bergen, maar ook zonnebrand en pet. Wandelschoenen en sokken aan.
  • Er is geen centrum met winkels. Neem wat snacks mee, zoals Pringles, crackers en chocolade reep.
  • Je schoenen en sokken insmeren met Dettol Antibacteriele zeep houdt eventuele bloedzuigers van je af. Sommige accommodaties hebben speciale ‘oversokken’ te leen.  
  • Meeste regen van november t/m januari. Meeste zonneschijn van april t/m augustus.
     

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel