BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Terug naar de natuur in luxueus Bush Walk Camp

Sri Lanka reizen - reistips - reisadvies - Bush Camp - Belihuloya

Deze insider tip brengt je naar een exclusief boutique Bush walk camp in het groene hart van Sri Lanka! Voor wie terug naar de natuur wil, maar dit in ultieme luxe en comfort wil doen. Of voor wie een persoonlijke ervaring wil, zonder toeristenmassa. Tot rust komen in de natuur, is hier de boodschap.

Sri Lanka | 03-12-2018
Paulien van der Geest

Deze insider tip brengt je naar een exclusief boutique Bush walk camp in het groene hart van Sri Lanka! Voor wie terug naar de natuur wil, maar dit in ultieme luxe en comfort wil doen. Of voor wie een persoonlijke ervaring wil, zonder toeristenmassa. Tot rust komen in de natuur, is hier de boodschap.
 

Exclusief Bush Walk Camp

Op een ogenschijnlijk volkomen willekeurige plaats stopt onze chauffeur de auto. Vanuit de schaduw van de bomen komen 3 gestaltes te voorschijn. Onze gidsen voor de komende dagen. Ze heten ons welkom en nemen een koffer op de schouder. In een half uur lopen we naar het kamp. Nou ja kamp, dat dekt de lading niet. Dit is een zeer exclusief Bush Camp, met maar 3 ingerichte safari tenten en meer stafleden dan gasten. Ver weg van de buitenwereld is dit de ideale plaats om helemaal tot rust te komen in de natuur. Geen auto, geen tv, of smartphone. Hier hoor je alleen het gezang van de vogels.
 

Boutique Safari tent met een buitenbad

Op een open veld worden we welkom geheten in een safaritent, die in is gericht als huiskamer, met een koud doekje en een limejuice. “Kom we brengen jullie naar je tent.” Verward kijk ik om me heen, waar dan? Dan ontwaar ik tussen de bomen en houten verhoging met daarop een camouflage groene tent. Dit is nog eens glamping! De tent is ingericht als een luxe huis, compleet met koffietafelboeken over het wildlife in Sri Lanka. Na de zitkamer volgt onze slaaptent. Daarna een kleedruimte waar een oude Singer naaimachine is omgebouwd tot een wastafel. In een antiek strijkijzer staan de toiletspulletjes gepresenteerd. Hierachter volgt een badkamer tent met een echte wc en douche. Achter de tent staat de grootste verrassing: een bad in de vrije natuur. In de takken erboven bungelen rode olielampjes. Naast de tent staat een bed met witte klamboe, het ‘sterrenbed’ genoemd. Een ideale plek om te lezen, naar de sterren te kijken of zelfs te slapen als je dat wilt.
 
Ferry en Paulien trokken bijna twee maanden door Sri Lanka, op zoek naar de leukste plekjes voor onze reizigers.
 

Afternoon tea met een view

Onze natuurgids haalt ons op voor een korte wandeling. Als de bosschages zich openen, zien we opeens  een prachtig uitzicht op een vallei met daarachter bergen. Neal, de butler staat klaar met de thee. Terwijl we plaatsnemen op een platte rots, schenkt hij de thee in witte porseleinen kopjes met een olifant erop geschilderd. Op een gouden schaal met drie plateaus liggen lokale hapjes, zoet en hartig. Onze begeleidenden natuurgidsen turen ondertussen door hun verrekijkers, op zoek naar iets bijzonders.
 

Dromen in een sterrenbed

In de tropen wordt het vroeg, om een uur of 6 al donker. We lopen terug naar onze tent, waar alle kaarsen, lantaarns en schemerlampjes al branden. We gaan op het ‘sterrenbed’ liggen. Op de hoeken flakkeren lantaarns. Boven ons zien we de sterren. In de bomen fladderen vuurvliegjes. Magisch!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Kampvuur en diner met lokale ingrediënten

Onze naturalist haalt ons om half 8 op voor het diner. Van verre zien we het kampvuur al oplaaien. In de restauranttent kiezen we aan het barretje een wijn uit en gaan om het kampvuur zitten. Na een half uurtje vertelt Neal ons dat het diner klaar is. Iedere gang die wordt geserveerd, is gemaakt van lokale ingrediënten, sommigen zelfs gevonden in het bos.
 

Wakker worden van vogelgezang

In mijn bed met koel wit bedlinnen, word ik wakker van vogelgezang. Onze verhoogde tent staat tussen de boomtoppen, en tussen het gebladerte worden de vogels wakker. Dat laten ze weten ook. Het is een gekwetter van jewelste!
 

Endemische vogels van Sri Lanka

Een van de gasten maakte nog voor het ontbijt van 7 tot 8 een wandeling, en spotte maar liefst 4 vogelsoorten die endemisch zijn voor Sri Lanka. Met 33 endemische vogelsoorten is Sri Lanka een walhalla voor vogelliefhebbers wereldwijd. Wij slapen een beetje uit, ontbijten op ons gemak en vertrekken na een relaxt ontbijt voor een dagwandeling. We weten dat het niet ideaal is om vogels te spotten, maar we zijn toe aan een beetje uitslapen en in dit exclusieve kamp past men het programma aan, aan de wensen van de gast. Zelfs als je helemaal niets wilt doen, en alleen maar wil genieten van de tent, dan is dat ook goed.
 

Bush walk safari

Onze lokale tracker Pubudu gaat voorop. Dan volgen wij en Awinka, de natuurgids. De rij wordt gesloten door Manjule, de natuurgids in opleiding. We krijgen speciale sokken tegen bloedzuigers, niet dat een beet erg is –sterker nog sommigen mensen kennen er medicinale waarde aan toe-, maar ze kunnen net als een muggenbult flink jeuken en eerlijk is eerlijk, ze zien er onsmakelijk uit. We wandelen door het bos over de  heuveltjes. Een bush walk is altijd gericht op het kleine en fijne. Een mooi vogeltje, een bijzonder boom, een dierenspoor. Awinka wijst naar een boom waar op ooghoogte modder zit. Een olifant schuurde hier zijn parasieten van zich af.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Sri Lanka rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Olifanten heuvel

Opeens spotten we op een heuvel 2 olifanten. Zijn het twee solitaire jonge olifantenstieren? Dan verschijnen er nog 2 uit de bosjes. De natuurgids kan door zijn verrekijker aan de vorm van de rug zien dat het een vrouwtje is, en ja hoor, daar verschijnt haar jong! We zijn op de groep van 17 olifanten gestuit! Een vreemd idee dat olifanten zo hoog op de heuvel komen en we dopen het kamp om in Ahas Aylia, hooggelegen plaats van de olifanten. De olifanten staan precies op onze route, dus wij kunnen voorlopig niet verder. We installeren ons in de schaduw. Door onze verrekijkers houden we de bewegingen van de groep in de gaten. Af en toe horen we getrompetter. Gids Awinka legt uit, dat de olifanten onze stemmen horen en dat de leider de rest van de kudde sommeert om te volgen. De lokale tracker gaat voorop en we sluipen dichterbij de bosjes waar we ze voor het laatst hebben gezien. Hij sommeert ons te wachten en trekt naar links om over het  heuvel en te turen. In de bosjes horen we gerommel en getrompet. Op een drafje komt de tracker terug en gebaart ons indringend hem te volgen. Dit is duidelijk niet het moment om vragen te stellen en in stilte draven we achter hem aan, de heuvel op. Hier lachen onze gidsen weer breeduit. We zijn achter de olifantengroep beland en kunnen onze weg vervolgen. Spannend was het wel, zo te voet!
 

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Laat je inspireren door onze Sri Lanka rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Sri Lanka bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sri Lanka 

Blogs over Sri Lanka


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel