Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

10 tips voor trips met tieners in Suriname!

Suriname reizen - reisadvies oudere kinderen - reistips jongeren Suriname

10 tips ter inspiratie voor een onvergetelijke Suriname reis met het hele gezin!

Suriname | 05-06-2017
Tania van Velthuizen en Paulien van der Geest

Het avontuurlijke Suriname met schattige luiaards in de jungle en stukjes Nederland in een tropisch klimaat, is fantastisch om je tieners te laten ervaren. We geven je 10 tips ter inspiratie voor een onvergetelijke Suriname reis met het hele gezin!
 

1. Quad rijden, ziplinen en zwemmen in de kreek

Houd je van een adrenaline kick? Dan is quad rijden en ziplinen een aanrader! Op een quad rijd je over smalle bospaden. De zipline is met zijn 1500 meter de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Of neem een modderbad, de klei is gezond voor je huid. Voor kinderen is hier ook een speelterrein, waar je een Tarzan/Jane swing kunt maken waarbij je in het water plonst. Ook leuk voor vader en moeder overigens!

Let op: de minimumleeftijd voor het besturen van een quad is 17 jaar. Personen vanaf 14 jaar mogen als bijrijder mee. Er dient wel ouderlijke toestemming gegeven te worden.
 

2. Dolfijnen spotten in de rivier

Vlakbij Paramaribo kun je dolfijnen spotten. Vanaf de boot speuren jij en de gids de rivier af op zoek naar dolfijnen. De dolfijnensoort die in Suriname voorkomt is de guiana dolfijn. Ze worden in Suriname profosu genoemd. Het is een brakwater dolfijn, een kleine grijze dolfijn met een meestal een roze en soms een witte buik. Ze erg nieuwsgierig en zwemmen daardoor regelmatig vlak langs de boot of geven ‘een showtje’ door uit het water te springen. Camera bij de hand!
 

3. Schildpadden spotten

Ook heel bijzonder is om enorme zeeschildpadden hun eieren te zien leggen. In Braamspunt, vlakbij Paramaribo kun je hiervan getuige zijn. Wanneer het donker is, ga je samen met een deskundige gids op zoek. De schildpad maakt een kuil en het is niet ongebruikelijk dat ze vervolgens meer dan 100 eieren in één nest legt. Magisch om dit mee te mogen maken! De gids geeft instructies hoe je dit indrukwekkende schouwspel kunt bekijken zonder de schildpad te storen. Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans.
Tip: In het weekend kan het druk zijn op het strand, ga daarom liefst op een doordeweekse dag.
 

4. Slaap in een hangmat op het strand

Je kunt ook een combinatie trip te maken. In de namiddag ga je eerst dolfijnen spotten. Vervolgens vaar je door om ‘s avonds op zoek te gaan naar schildpadden.
Tip van Tania: Voor avontuurlijke gezinnen kunnen we ook een overnachting in hangmatten op het strand organiseren!
 

5. Fietstocht naar de plantages

Nederlandse kinderen willen lekker bewegen, dus fiets naar de plantages! Eerst bezoek je het openlucht museum Nieuw Amsterdam. Dit is een oud fort, waar nog echte kanonnen staan. Daarna fiets je door oude plantages.
 

6. Brulapen op brownsberg en luiaards bij Stone eiland in het Brokopondo meer.

Brownsberg is beroemd om zijn grote hoeveelheid dieren en planten. Dit maakt het een geweldige plek om te wandelen onder leiding van een deskundige gids. Al snel zal je de roep van de bospolitie horen: de piha, een kleine vogel die met zijn luide pie wieh andere dieren lijkt te waarschuwen voor de komst van de mens. Ook zul je vast en zeker het indrukwekkende gebrul van de brulaap horen. Vaar over het Brokopondo meer bij Stone Eiland. Het Brokopondo meer is een gigantisch stuwmeer waar je de toppen van de bomen boven het water uit ziet steken. Met hulp van de gids weet je hopelijk een luiaard te spotten in een boom. Wat een schattig dier (en inderdaad, een beetje lui ook wel)!
 
 

Tania, Suriname expert bij Footprint Travel, is geboren en getogen in Suriname en op haar 35ste naar Nederland gekomen. Haar familie woont in Suriname, geen wonder dat Tania ieder jaar minimaal een maand in Suriname is. Tania kan je als geen ander adviseren over de leukste plekjes in Suriname.

 

7. Achtdaagse hangmatten trektocht in Kasikasima

Zijn jullie een heel stoer gezin met oudere kinderen, die houden van écht fysieke uitdagingen? Een echte survivaltocht is de 8 daagse tocht door de jungle bij Kasikasima, waarbij je slaapt in hangmatten. Jezelf wassen doe je in de rivier. Voor deze tocht moet je niet bang zijn om vies te worden, of bang zijn voor slangen en spinnen. Een echt Freek Vonk avontuur!
 

8. Kom in contact met lokale kinderen van een marron stam!

Slaap in Semoisi, een marron dorpje aan de Boven Suriname rivier. Zwem samen met de lokale kinderen in de rivier en ga samen vissen. De kinderen spreken een lokale taal, maar leren ook Nederlands op school. Breng een bezoekje aan hun school om te zien hoe dit eruit ziet in het binnenland van Suriname.
 

9. Beklim de berg en zwem in een waterval bij Raleigh vallen

Een avontuurlijke trip is de trip naar de Raleigh vallen. Het is wel een eindje rijden uit Paramaribo (9 uur rijden), maar als je er eenmaal bent, is er veel te doen. Beklim bijvoorbeeld de Voltzberg. Een pittige klim, maar het waanzinnig mooie uitzicht over de groene Amazonewoud is het meer dan waard. Het is heerlijk afkoelen in een soela (stroomversnelling).
 

10. Vlindertuin in Lelydorp

Heb je een vrije dag in Paramaribo, ga dan met een taxi naar Lelydorp (uurtje) en bezoek de Vlindertuin. Hier zie je het hele proces van rups naar vlinder. Ook als zijn er reptielen en schildpadden te zien. Er is ook een museum met opgezette dieren. Een leuke én leerzame ervaring!
 
Een reis naar Suriname: je kinderen komen thuis met een bijzondere ervaring die ze niet snel zullen vergeten!
 

Zelf op reis naar Suriname?

Tania, Suriname expert bij Footprint Travel, helpt graag met het samenstellen van je  Suriname Familiereis. Heb je specifieke wensen, stel dan je reis op maat samen met onze Suriname bouwstenen. Of laat je inspireren door onze Suriname rondreizen. Heb je nog vragen, neem dan contact op met Tania (030 - 32 00 660 of suriname@footprinttravel.nl). Zij kan je helpen kiezen welke bouwsteen het beste bij jullie gezin past. Geen gezin is immers hetzelfde!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Dieren - Wandelen - Natuur - Reisadvies - Tips - Vakantie met kinderen 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter