BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 Tips voor een privé rondreis in Suriname

Suriname reizen - privé rondreis - reistips - Bigi Pan - Blanche Marie - Raleighvallen - Brownsberg - Brokopondomeer -

Wat zijn de mogelijkheden als je als koppel of als gezin een privé rondreis wilt maken? Met een auto en gids zijn er volop mogelijkheden in het binnenland, om avontuurlijk Suriname te ontdekken. Brulapen of luiaards, jungle of plantage? Met deze tips bepaal je helemaal je eigen programma.

Suriname | 17-02-2020
Tania van Velthuizen

In Suriname zijn een aantal diep in de jungle gelegen lodges waar je alleen naartoe kunt vliegen. De activiteiten daar doe je samen met andere reizigers (join-in). Dat kan heel gezellig zijn. Maar sommige reizigers willen de activiteiten juist met hun eigen reisgezelschap ondernemen. Ook dan zijn er mogelijkheden in het binnenland, waar je met de auto naartoe kunt. Zo bepaal je helemaal je eigen programma. Wat zijn de mogelijkheden als je liever als koppel of als gezin een privé rondreis wilt maken? We zetten onze tips op een rijtje. We hebben 7 Footprint Travel bouwstenen geselecteerd die je helemaal privé kunt doen.

-1- Rode ibissen spotten op het Bigipan meer

-1- Rode ibissen spotten op het Bigipan meer

Je kunt naar Nieuw-Nickerie rijden en varen op het Bigipan meer, waar je rode Ibissen kunt zien. Je slaapt een nachtje op het meer. Hierna keer je terug naar Paramaribo.

Tip: Indien je met een wat grotere groep (minimaal 4 personen) reist, kun je ook met een lokale boot afzakken naar Apoera voor de bouwsteen West Suriname. Een gezellig avontuur, want je deelt de boot met locals die boodschappen in Nickerie hebben gedaan en teruggaan naar hun dorp.

-2- Trio Indianen, rotstekeningen en watervallen bij Blanche Marie

-2- Trio Indianen, rotstekeningen en watervallen bij Blanche Marie

In West Suriname kun je een combinatie van een aantal wandelingen maken naar de watervallen van Blanche Marie en Avanavero. Een heel ongerept gebied. In Avanavero zijn eeuwenoude inheemse rotstekeningen. In Apoera ontmoet je de Trio indianen die nog in traditionele hutten wonen.

Tip: Reis je met twee of drie mensen, dan kun je de bouwsteen ‘West Suriname’ met de auto vanuit Paramaribo doen. Vanaf 4 personen kun je de combinatie met Nieuw-Nickerie maken en per boot naar Apoera gaan.

-3- Vogels en Voltzberg bij Raleighvallen

-3- Vogels en Voltzberg bij Raleighvallen

De Raleighvallen bouwsteen is lekker actief. Loop met je gids door het bos, beklim een berg en koel af in de watervallen! Je kunt vanuit Paramaribo met de auto privé reizen naar Raleighvallen.

Tip: Wil je langer in het binnenland blijven, dan kun je een combinatie met de Blanche Marie bouwsteen maken.

-4- Slapen in een Marron dorp aan de Boven-Suriname rivier

-4- Slapen in een Marron dorp aan de Boven-Suriname rivier

Een andere privé optie is het dorpje Semoisi aan de Boven Suriname rivier. Ook hier stap je in de boot met de locals die vanuit de stad naar huis gaan. Je slaapt echt in het dorp, en ziet het dagelijkse leven van de Saramaccaners, een marron stam, aan je voorbij trekken.

Tip: Je kunt het wat eenvoudiger verblijf in Semoisi ook combineren met een wat luxer verblijf in een rivier lodge met zwembad.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
-5- Brulapen en luiaards bij Brownsberg en Brokopondomeer

-5- Brulapen en luiaards bij Brownsberg en Brokopondomeer

De trip naar Brownsberg met verblijf bij Stone Island aan het Brokopondomeer kun je privé doen, dus met je eigen transport en gids. Hierdoor heb je meer vrijheden en je kunt langer blijven op een interessante plek. Ga op zoek naar luiaards, konkoni’s, of powisies.

Tip: Vanaf Brokopondo kunnen we je naar de opstapplaats voor de boottocht over de Boven-Surinamerivier brengen. Je hoeft dan niet eerst terug naar Paramaribo.

-6- Dolfijnen en zeeschildpadden spotten vanuit Paramaribo of Frederiksdorp

-6- Dolfijnen en zeeschildpadden spotten vanuit Paramaribo of Frederiksdorp

Dolfijnen en zeeschildpadden van dichtbij meemaken? Ook deze avontuurlijke nachttrip kun je met je eigen reisgezelschap, met een privé boot en gids maken.

Tip: Het schildpaddenseizoen begint eind januari en duurt tot midden augustus. Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans op schildpadden. In het weekend is het drukker op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

-7- Paramaribo ontdekken met een gids

-7- Paramaribo ontdekken met een gids

Kies je ervoor om de City trip in Paramaribo privé te doen? Je gaat dan met een gids en privé-auto, de monumenten en historische gebouwen van Suriname bezichtigen. Op de markt laat de gids je rijp, zoet fruit ruiken en proeven. Heerlijk! Hij heeft alle tijd voor je, dus stel gerust al je vragen over het exotische dat je op de markt en in Paramaribo tegenkomt.

Tip: Alle wegen leiden naar Paramaribo. Dit is ook dé plek na een week in het binnenland je was te laten doen of weer eens lekker uit eten te gaan.

Wil jij naar Suriname?

Tania onze Suriname specialist, helpt je graag verder. Tania is geboren en getogen in Suriname, waarna ze in Nederland is gaan wonen. Ieder jaar is ze een maand in Suriname. Ze kan je dus als geen ander adviseren over de leukste plekjes! 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter