BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Deze 7 exotisch vruchten in Suriname moet je proeven!

Suriname Reizen - Reistips - Eten & Drinken - Paramaribo - Gerechten

Ok, we geven het eerlijk toe, bij Footprint Travel zijn we dol op lekker eten. En wat is er leuker dan in een exotisch land nieuwe vruchten proeven? Suriname heeft allerlei vruchten die je nog niet kent. Tania, geboren in Paramaribo en onze Suriname kenner, neemt je mee om te proeven…

Suriname | 10-09-2018
Tania van Velthuizen & Paulien van der Geest

Ok, we geven het eerlijk toe, bij Footprint Travel zijn we dol op lekker eten. En wat is er leuker dan in een exotisch land nieuwe vruchten proeven? Suriname heeft allerlei vruchten die je nog niet kent. Tania, geboren in Paramaribo en onze Suriname kenner, neemt je mee om te proeven…
 

West-Indische kers en Monki-monki kersi

Bekend in Suriname is de West-Indische en de Monki-monki kers. In Suriname staan de bomen het hele jaar in bloei. Allebei de vruchten zijn zuurzoet. De Monki monki kers (apenkers) heeft een soort partjes en is meestal oranje rood. Het is een sterke antioxidant en een traditioneel medicijn tegen reumatische aandoeningen. De West Indische kers (of Acerola) is een van de gezondste vruchten ter wereld, want het zit vol vitamine C en polyfenolen en zou medicinale eigenschappen tegen diabetes en kanker hebben. In Suriname slikt bijna niemand Vitamine C tabletten, men loopt naar de kersenboom in de achtertuin en eet een stuk of 3 kersen! Pas wel op voor de vele bijtende mieren in de boom!
 

Kasjoe (Cashew)

De vrucht van de kasjoe is zoet en sappig en laat een wat stroef gevoel achter in je mond. Het zit vol vitamine C en werkt goed bij keelpijn. Men maakt er ook wel sap van. De boom groeit alleen in de zanderige savanne. De kasjoe noot groeit onderaan de vrucht als een peervormig aanhangsel. Per vrucht is er dus maar één kasjoe noot, denk daar nog maar eens aan, als je gedachtenloos een zakje cashewnoten leeghapt!
 
Tania is geboren in Suriname, haar ouders wonen nog steeds in Paramaribo. Haar vader heeft een tuin vol inheemse vruchten. Hij leidt hier graag mensen in rond!
 

Pomme de cythère

Deze steenvrucht is eivormig. De rijpe vrucht is geel en zoet. Van de groene jonge versie wordt in de fabriek sap gemaakt onder een speciale pers, je kunt de flesjes sap kopen in de supermarkt. Heel populair is de pomme de cythère op azijn (net als augurk). Bij straatventers staan verschillende vruchten op azijn te koop in mooie flessen. Je krijgt het mee in een zakje als snack. Pomme de cythère wordt ook gestoofd en is als zoetigheid te koop bij de venters.  
 

Citrusvruchten

Onder citrusvruchten vallen rode en gele king, tangelo, pompelmoes, grapefruit, curaçaose oranje, mandarijnen,sinasappel en lemmetje. Van al deze vruchten wordt sap gemaakt. Heel verfrissend en vol met vitamine C. Citrusbomen groeien gewoon in de tuin en er zijn ook plantages zoals Katwijk gelegen in Commewijne. De pompelmoes is een reusachtige vrucht, en kan zo groot worden als een bal. Lemmetje is een kleine groengele limoen. Gezouten lemmetje is geraspte lemmetje en met zout en verse Madame Jeanette pepers op de fles gezet en geserveerd als bijgerecht.
 

Ronde en lange birambi

De birambi vrucht is zuur, je eet hem niet zo van de boom. In Suriname maakt men van de lange birambi een chutney. Deze chutney is echter niet zoet, maar een soort sambal met hindoestaanse kruiden, peper en zout. De lange birambi wordt ook wel op azijn gezet en bij rijst geserveerd als bijgerecht.
De ronde birambi wordt op ook azijn gezet of met suiker gestoofd en is te koop bij straatstalletjes. Als ik in Suriname ben koop ik altijd een bak kleine gestoomde birambi en die eet ik één voor één op voor de televisie. Ik ben een uur zoet, heerlijk! Hmmm, ik als ik er aan denk, krijg ik er al zin in!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Kokosnoot

Drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot! Niets is zo verfrissend als het water van een jonge kokosnoot. De palmen groeien aan de kust, met name district Coronie staat erom bekend. Bij stalletjes aan de weg kun je zo een verse kokosnoot kopen. Het topje wordt eraf geslagen en met een rietje geniet je van het verse kokoswater. Van het witte vruchtvlees van de oude bruine kokosnoten worden producten als kokosolie, kokosmelk en zoetigheden gemaakt.
 

Tamarinde

Deze lange bruine vrucht smaakt een beetje zurig. De jonge tamarinde wordt gegeten met zout en peper. Van de oudere vrucht wordt een stroop en zoetigheden gemaakt. Met name in de Indonesische keuken wordt deze vrucht veel gebruikt.
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Suriname rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 
 

Zelf naar Suriname?

Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige bouwstenen, korte Suriname reizen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Suriname rondreizen. Suriname kenner Tania geeft je graag advies bij het samenstellen van je reis. Tania is zelf geboren en getogen in Paramaribo en weet als geen ander de leukste plekjes voor je te vinden!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Suriname reizen 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel