Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Dieren spotten in Suriname

Suriname Reizen - Wildlife - Dieren spotten - Jungle

Suriname ligt in Zuid-Amerika en bestaat grotendeels uit Amazone regenwoud. Je vindt hier dan ook allerlei bijzondere en exotisch dieren. Welke dieren heb je een goede kans om te spotten op reis in Suriname?

Suriname | 23-04-2018
Tania van Velthuizen en Paulien van der Geest

Suriname ligt in Zuid-Amerika en bestaat grotendeels uit Amazone regenwoud. Je vindt hier dan ook allerlei bijzondere en exotisch dieren. Welke dieren heb je een goede kans om te spotten op reis in Suriname?
 

Dolfijnen: dansen op salsa muziek

Vanuit Leonsberg bij Paramaribo vaar je met een bootje de Suriname rivier op, richting zee. De profosu dolfijnen zijn roze met een korte snuit. Ze dansen graag dichtbij de boot op salsa muziek! Je kunt ze in de ochtend en in de middag spotten. Deze trip kun je combineren met een stop op Braamspunt, een strand of met een bezoek aan plantage Frederiksdorp.
 

Zeeschildpadden: ademloos kijken hoe ze eieren leggen

Aitkanti of Leatherback schildpadden komen tussen maart en augustus op de stranden aan zee hun eieren leggen. Een unieke ervaring om te zien! Deze trip wordt alleen maar in de avond/nacht gedaan, want dan komen de schildpadden aan land. Je moet doodstil zitten en geen flitser of zaklamp gebruiken. De gids gebruikt alleen een rode nachtlamp. Je mag de dieren absoluut niet storen, want anders gaan ze terug naar de zee en dumpen hier hun eieren. Volg dus altijd de aanwijzingen van de getrainde gids op!
 

Boesi Skowtu: de bospolitie

Mijn favoriete vogel is de boesie skowtu, oftewel de bospolitie. Je ziet hem niet, maar je hoort hem des te meer! Met zijn gefluit als een sirene waarschuwt hij alle dieren in de omgeving dat er iets aankomt. Als ik hem hoor fluiten, dan weet ik dat ik in het Amazone regenwoud ben!
 
Tania, Suriname expert bij Footprint Travel, is geboren en getogen in Suriname en op haar 35ste naar Nederland gekomen. Haar familie woont in Suriname, geen wonder dat Tania ieder jaar minimaal een maand in Suriname is. Tania kan je als geen ander adviseren over de leukste plekjes in Suriname.
 

Powisi, Konkoni en brulaap: een Beestenboel op Brownsberg

Op Brownsberg kun je verschillende dieren spotten. Powisi is een zwarte landvogel, die -net als een kip- niet vliegt maar op de grond rondwandelt. Konkoni is een soort wild konijn. Ook zijn er veel apen op Brownsberg, waaronder brulapen. Brulapen zijn niet zo heel groot, maar een kabaal dat ze maken! Ik hou ervan om in mijn hangmat te liggen en in de verte de brulapen te horen.
 

Luiaard: lekker langzaam aan!

De Luiaard kun je goed vinden op Babun eiland, een eilandje in het Brokopondomeer. Vanaf Stone Island vaar je er in een paar minuutjes naar toe. De Luiaard is een super schattig diertje, die heel traag beweegt en zo zijn naam eer aan doet. Af en toe geeft ie een big smile, erg grappig. Op Babun eiland kun je ook goed apen in de bomen spotten.
 

Rode Ibis, sabakoes en flamingo: zie ze vliegen bij Bigipan

Bigipan is een enorm meer, in district Nickerie, het is een perfect gebied voor vogelliefhebbers. Op Bigipan kun je ondermeer Rode Ibis, Sabakoes en Flamingo zien. In de vroege ochtend of de late middag zijn ze goed te spotten wanneer zij hun slaapplek in de bomen op zoeken. Ook kun je bij Bigipan aasgieren, uilen en kaaimannen spotten.
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Suriname rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Papegaaien en spechten

Papegaaien kom je in het wild tegen in het Amazone woud. Er zijn wel 24 soorten in Suriname, zoals papegaaien, parkieten en ara’s. Ara’s (ook wel raafparkiet genoemd) heeft een opvallend roodblauw of blauwgeel verenkleed. Verblijf je in een dorpje of lodge aan de Boven Suriname rivier, dan kun je hun kleurrijke verenpak niet missen. Van de spechten kun je hun drukke getik tegen de boomschors niet missen! Woody haalt met het tikken zijn insecten maaltje uit de boom!
 

Slangen

Slangen kun je vinden op rustige plekken in het bos. Bijvoorbeeld op Brownsberg of als je het Amazone woud in trekt. Over het algemeen liggen slangen rustig te slapen in de zon. Laat ze met rust en bekijk ze van een afstandje. Loop je ‘s avonds door het bos? Schijn altijd met een zaklamp, zodat je ziet waar je je voeten zet. Wandel in het bos met dichte schoenen.
 

Vlindertuin

De Vlindertuin kun je vinden op Lelydorp, hier kun je het hele proces van rups tot vlinder zien. Je loopt in een kassen vol bloemen waar de vlinders vrij rondvliegen. Erg leuk met kinderen. Er is ook een afdeling met opgezette insecten. Als bonus is er ook een kleine reptielentuin. Er is ook een geschilderd panorama met hierop alle dieren die voorkomen aan de kustlijn.
 

Op zoek naar een de ultieme wildlife plek van Suriname? Kabalebo Nature Resort

Kabalebo ligt in de Amazone en is voor natuurliefhebbers echt ‘the place to be’. Wist je dat avonturier en bioloog Freek Vonk er ook al twee keer is geweest? De kans is groot dat je veel verschillende dieren spot zoals agoeti’s, reuze otters, leguanen en tapirs. Wie weet ben jij de 'lucky bastard" en spot jij ook de ocelot en de zeldzame jaguar!
 

Zelf naar Suriname?

Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige bouwstenen, korte Suriname reizen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Suriname rondreizen. Suriname kenner Tania geeft je graag advies bij het samenstellen van je reis. Tania is zelf geboren en getogen in Paramaribo en weet als geen ander de leukste plekjes voor je te vinden!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Tips voor reizen Suriname - Reisadvies Suriname - Dieren 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter