Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Lekker eten in Suriname: Njan Njan!

Suriname Reizen - Reistips - Eten & Drinken - Paramaribo - Gerechten

Doordat Suriname rijk is aan verschillende culturen, tref je ook eten aan van verschillende keukens! Proef Creoolse, Hindoestaanse en Chinese gerechten. Laat je verleiden door het eten van de Marrons en Indianen. Gooi je heupen los na een glas Casiri, cassave bier van de Indianen!

Suriname | 19-03-2018
Tania van Velthuizen en Paulien van der Geest

Doordat Suriname rijk is aan verschillende culturen, tref je ook eten aan van verschillende keukens! Proef Creoolse, Hindoestaanse en Chinese gerechten. Laat je verleiden door het eten van de Marrons en Indianen. Gooi je heupen los na een glas Casiri, cassave bier van de Indianen!
 
Suriname is een lappendeken van verschillende culturen met ieder zijn eigen keuken. Wat hebben al de verschillende gerechten gemeen met elkaar? Kouseband! Bij elke cultuur wordt Kouseband (lange peul soort) als groente geserveerd. Ben je vegetariër of een vlees/vis eter? Geen probleem, een ieder komt in Suriname aan zijn trekken. Wel opgepast voor de Sambel of Tjatnie, daar kun je rode oren van krijgen! Dus laat die altijd aan de zijkant van je maaltijd plaatsen. In Suriname is het geen gebruik om voorgerecht en dessert te bestellen bij je hoofd maaltijd.
 

Creools eten in Suriname

Als je in Suriname vraagt naar Surinaams eten dan bedoelt men Creools eten. Creools zoetigheden zijn Maizena koekjes, Bojo, Viado, gele en bruine cake. Gemberbier en orgeade zijn bekende Creoolse non alcoholische dranken.
 
Creoolse gerechten:
Het bekende Pom is een ovengerecht met kip en pomtayer (knolsoort). Je eet dit met rijst, groente en soms gestoofde ketjap kip erbij. Pastei is een oven gerecht met groente en kip, ook te eten met rijst en groente. Heel bekend is Moksi alesi: gestoomde rijst met vlees, pesi (bonen of erwten) en/of vis erdoor en soms groente erbij. Moksi betekent mix, eigenlijk kan alles erin wat je in je voorraadkast hebt. Er is dus geen vast recept voor. Het is ook een ideale manier om restjes of kliekjes te verwerken! Groene erwtensoep eet je als maaltijdsoep met kip en/of rund er door. Bruine bonen met Rijst is een pesi (bonen) gerecht met kip erdoor. Dit populaire gerecht wordt in de volksmond ‘bb met r’ genoemd en is bijna op elk kinder feestje te vinden!
 
Tip: Lekker Creools eten is te verkrijgen bij Restaurant Gadri (achter het gebouw van de Nationale Assemblee)
 

Javaans eten in Suriname

Voor een gezellige sfeer en lekker Javaans eten moet je op Blauwgrond zijn. Nee nee, niets is daar blauw, het resort heet zo. Hier staan verschillende eethuizen die allen Javaans eten aanbieden, de beste vindt ik Warung Resa! Hier hoef ik niet eens te kijken op hun menu kaart, ik weet wat ik wil. Lekkere runder saté! Saté zijn blokjes kip of rund geregen aan een stok en op de BBQ gezet met pinda sambal, vaak geserveerd met Saoto soep (kippensoep), Bakabana (gebakken rijpe banaan met bloem jasje). Ik sluit traditioneel af met Dawet, een roze Javaanse zoete non-alcoholische drank met kokosmelk. Mijn man gaat voor een portie nasi (gebakken rijst) met kip en petjil (verschillende groenten gekookt in water met een pindasaus erover). Een ander bekend Javaans restaurant is Sarinah (aan de Gemenelandsweg).
 

Hindoestaanse gerechten

Het bekendste Hindoestaanse gerecht is Roti. Dit is een zoute gevulde pannenkoek, met kerrie kip of doks (eend) en kerrie aardappel met kouseband erdoor. Bij de vegetarische versie krijg je 2 verschillende groenten in kerrie. Enkele bekende zoute tussendoortjes zijn Barra en Phulauri. Beiden te eten met tjatnie (Hindoestaanse sambal) en op elke Hindoestaans huwelijk te vinden. Natuurlijk is die van mijn moeder het lekkerst!
 
Tip: De heerlijkste rotis zijn te verkrijgen bij Roti shop Joosje (aan de Zwartenhovenbrugstraat) en Krish Rotishop (aan de Kwattaweg) in Paramaribo.
 
Tania, Suriname expert bij Footprint Travel, is geboren en getogen in Suriname en op haar 35ste naar Nederland gekomen. Haar familie woont in Suriname, geen wonder dat Tania ieder jaar minimaal een maand in Suriname is. Tania kan je als geen ander adviseren over de leukste plekjes in Suriname.
 

Marrons en Indianen

Het eten van de binnenlandbewoners (de afstammelingen van de Marrons en Indianen) bestaat vooral uit Cassave brood. Daarnaast wordt er bananen en knolgewassen gegeten met gezouten / verse vis of met wild vlees. Wild vlees komt van dieren uit het bos, zoals pakira (bosvarken) of konijn. Als het pinda tijd is, kun je genieten van pinda cacao! Deze warme pinda drank wordt op dezelfde manier gemaakt als warme chocomelk: warme melk, suiker en gestampte pinda.
 
Marron en Inheemse gerechten:
De bekende soep van de Indianen stammen is de Pepepre watra (vrij vertaald peperwater), meestal met wild vlees. Bij de marrons is de Afingi soep de bekendste.  Zoetigheden die geserveerd worden bij speciale gebeurtenissen zijn cassavebrood gevuld met gezoete kokosnoot, mindri foeroe, monga en bakoeba goma. In het binnenland wordt er bij een belangrijke gebeurtenis waarbij het hele dorp bij elkaar komt, zoals een begrafenis bijvoorbeeld, dagenlang gekookt. De avond ervoor is er zelfs een groot feest.
 
Tip: Als je de sfeer wilt verhogen moet je Casiri proeven, bier gemaakt van cassave, daar gaan de heupen van los!
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Suriname rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Chinees eten in Suriname

Een van de bevolkingsgroepen in Suriname zijn de Chinese Surinamers. De eerste Chinese plantage arbeiders kwamen in 1853 naar Suriname. Nadat hun contract op de plantages was afgelopen, gingen zij vaak de detailhandel in. Veel nazaten namen belangrijke posities in het bedrijfsleven in. Tegenwoordig immigreren er nog steeds veel Chinezen naar Suriname, de groeiende behoefte in China naar grondstoffen maakt Suriname tot een aantrekkelijk werkgebied voor ondernemende Chinezen. Deze nieuwe migranten worden in Suriname wel ‘Zoutwater Chinezen genoemd’. Chinese restaurants zijn er dan ook volop te vinden in Suriname.
 
Chinese gerechten in Suriname:
De gerechten in Chinese restaurants zijn wel weer net anders dan in Nederland. Lekker vind ik de zoetzure Koebi vis. Je krijgt de hele vis op je bord, dus je moet wel kunnen fileren. Eet hierbij Tjauwmin of Tjauwvan (gebakken noedels of rijst). Je kunt kiezen voor een vegetarische variant of met kleine stukjes vlees erdoor.
 
Tip: Restaurant Chimin is aan de Cornelis Jongbawstraat is ‘the place to be’ voor Chinees eten!
 

Eten uit alle windstreken

Restaurants die Europees, Sushi of Thais eten serveren zijn ook volop te vinden in Paramaribo. De Braziliaanse en de Libanese keuken zijn ook aanwezig maar minder bekend. Dus voor elke lekkerbek is er iets te eten in Suriname!
 

Zelf naar Suriname?

Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige bouwstenen, korte Suriname reizen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Suriname rondreizen. Suriname kenner Tania geeft je graag advies bij het samenstellen van je reis. Tania is zelf geboren en getogen in Paramaribo en weet als geen ander de leukste plekjes voor je te vinden!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Eten 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter