Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Markten in Paramaribo

Suriname reizen - Markten - Go local - Reistips - Paramaribo

Wil je je onder de locals mengen, ga dan naar een van de vele markten van Paramaribo. Hier komt iedereen zijn dagelijkse inkopen doen. Tania, geboren en getogen in Paramaribo, neemt je mee naar de leukste markten.

Suriname | 12-11-2018
Tania van Velthuizen & Paulien van der Geest

Wil je je onder de locals mengen, ga dan naar een van de vele markten van Paramaribo. Hier komt iedereen zijn dagelijkse inkopen doen. Tania, geboren en getogen in Paramaribo, neemt je mee naar de leukste markten.
 
Let op, de meeste markten zijn in de ochtend open, tot een uur of 1, misschien 2. Daarna wordt het te warm en gaat iedereen naar huis.
 

Centrale markt van Paramaribo

Dit is de grootste en meeste bekende markt van Paramaribo. Hier is werkelijk van alles te koop. Van verse vis en verse groenten tot verse kruiden en lapjes stof. Het gebouw heeft 2 verdiepingen en je kunt hier dus ook prima shoppen als het regent. Er zijn ook standjes met eten. Er is een stand met grote vaten vers gemaakt gemberbier, een alcoholvrij drankje van gefermenteerde gember met suiker. Als ik er ben, drink ik altijd gemberbier, het is zo gezellig! Mis dit niet!
 
Praktische info: Deze markt is op zondag gesloten.
 

Djoeka wojo

Djoeka wojo is bekend om zijn producten uit het binnenland, het wordt ook wel de ‘marron markt’ genoemd. Hier kun je terecht voor kruiden en bosproducten, zoals gedroogde bladeren en zaden die worden gebruikt om sieraden te maken. Noten om te eten, zoals de Braziliaanse noot of de zoete bos markoesa (passievrucht), heerlijk zoet! Ook worden er libido versterkende drankjes verkocht. De marktvrouwen vertellen je graag meer hierover!
 
Je kunt hier terecht om producten voor traditionele culturele rituelen (zoals onder andere ‘winti’) te kopen. Met oud en nieuw is het bijvoorbeeld de traditie om een bad te nemen met geurige kruiden, bladeren en bloemen, om zo het jaar schoon in te gaan en je van alle negativiteit te ontdoen. Dit heet Swit Watra Wasi (een zoet water bad). Op 31 december kan iedereen die dat wil op het Onafhankelijksplein deze wasi mee maken. Je krijgt een kalebas water over je heen geschept. De kruiden voor in het water haal je op Djoeka wojo.
 
Praktische info: Ook deze markt is overdekt, gelegen naast de centrale markt en gesloten op zondag.
 
Tania, Suriname expert bij Footprint Travel, is geboren en getogen in Suriname en op haar 35ste naar Nederland gekomen. Haar familie woont in Suriname, geen wonder dat Tania ieder jaar minimaal een maand in Suriname is. Tania kan je als geen ander adviseren over de leukste plekjes in Suriname.
 

Kwatta markt

Mijn favoriete markt! Verse groenten, vis, fruit en vers vlees van wild uit het bos (bijvoorbeeld konijnachtigen). Aan de achterkant van de markt zijn eettentjes. Daar moet je de dawet proeven! Dit een Javaanse roze-groene drank van kokosmelk en bakka bana, dit is gebakken banaan met een jasje van bloem.
 
Praktische info: Deze overdekt markt is gelegen aan de Kwatta weg en is alleen geopend op woensdag, vrijdag en zondag
 

De Javaanse markt ‘Sana Budaya’

Hier verkopen mensen van Javaanse afkomst overwegend groente en fruit. Er zijn traditionele Javaanse producten zoals lotes (salade van jonge mango met peper en zout) en traditionele zoete hapjes gemaakt van kokos te koop. Ook zijn er stalletjes waar je Javaanse gerechten af kunt halen.
 
Praktische info: Alleen op zondagmorgen open.
 

De Chinese markt

Mensen van Chinese afkomst verkopen groente, fruit en Chinees eten. Zoals geroosterde eend en bapao. Mijn favoriete snack is dimsum, gestoomde kleine hapjes.
 
Praktische info: Aan de Grote Combeweg en alleen op zondagmorgen open.
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Bloemenmarkt

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, worden hier geen snijbloemen verkocht. Wel planten voor in huis of de tuin, vruchtbomen en groenteplantjes voor in de tuin. Deze planten markt wordt gehouden in een park, wat al een landelijke sfeer geeft. Ik vind het heerlijk dwalen.
 
Praktische info: De markt is op het Cul terrein naast de Paramaribo Zoo. Alleen op zondagmorgen open.
 

Zondag straatmarkt op de Tourtonnelaan

Op deze zondagsmarkt zijn groente, fruit, en plantjes te koop. De markt is deels overdekt en vindt deels plaats op straat. Het is leuk omdat er ook tweedehands spullen worden verkocht. Leuk om rond te snuffelen of je nog iets van je gading vindt. De CD verkopers laten hun waren vast horen, wat een gezellige sfeer geeft. Er wordt ook fruit verkocht vanuit de achterbak van de auto. Tussendoor staan wat eetstandjes.  
 
Praktische info: Tourtonnelaan op zondagochtend.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Suriname rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Zelf naar Suriname?

Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige bouwstenen, korte Suriname reizen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Suriname rondreizen. Suriname kenner Tania geeft je graag advies bij het samenstellen van je reis. Tania is zelf geboren en getogen in Paramaribo en weet als geen ander de leukste plekjes voor je te vinden!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Tips voor reizen Suriname 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter