Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Tips om als vrouw alleen te reizen in Suriname

Reisadvies - Suriname rondreis - Alleen reizen - Reistips

Reiservaring: hoe is het om als vrouw alleen in Suriname te reizen? Met reistips en adviezen voor je eigen Suriname reis.

Suriname | 13-11-2017
Paulien van der Geest

Reiziger Alie Scholten maakte een avontuurlijke reis naar Suriname. Extra stoer vonden wij het, dat zij als vrouw alleen haar reis boekte. Ze maakte gebruik van het join-in principe, waardoor ze stukken met andere reizigers samen reisde. We vroegen Alie hoe haar dit beviel. Uiteraard vroegen we ook wat haar tips voor een reis naar Suriname zijn.
 

Waarom koos je voor een individuele reis naar Suriname? Was er een reden om niet voor een groepsreis te kiezen?

Ik wilde naar een warm land waar ik de natuur in kon. Om lekker te wandelen, maar ook kennis te maken met een nieuwe cultuur. Omdat ik van plan was alleen te reizen, zocht ik eerst naar groepsreizen. Maar een tweeweekse reis in mijn reisperiode was er niet. Toen ben ik verder gaan kijken wat er mogelijk was als ik individueel zou reizen. Zo kwam ik bij Footprint Travel terecht. Enerzijds kon ik individueel reizen; op mijn zelfgekozen reisdata en kon ik aangeven waar ik naar toe wilde en welke excursies ik wilde doen. Anderzijds kon ik bepaalde trajecten ‘join in’ doen, samen met andere reizigers afreizen naar Bigi Pan, Brokopondo en de Boven Surinamerivier bijvoorbeeld. Zo was de reis niet helemaal individueel, wel zo gezellig.   
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Je reisde volgens het join in principe, waarbij je samen met andere (internationale) reizigers reist. Hoe beviel het reizen met andere reizigers?

Juist alleen reizend is het join in principe heel erg handig en ook gezellig. Je deelt de kosten voor vervoer en gids, waardoor je reis betaalbaar blijft. Ik vind het dan wel fijn om een eigen kamer te hebben, daar heb ik graag wat meer voor over. Voor de verschillende meerdaagse excursies ontmoette ik telkens andere deelnemers. Deze reis had ik het zeker getroffen met mijn mede-reizigers, we hebben veel gelachen samen. Voordeel ten opzichte van een groepsreis vond ik dat ik niet twee of drie weken continu bij dezelfde mensen in een groep zat, maar dat het per excursie wisselde.
 
 
De Suriname-reis van Alie
Alie fietste samen met een gids vanuit Paramaribo naar plantages en voer over het Bigi Pan meer. Per korjaal trok ze met een groepje reizigers en een gids de binnenlanden in en verbleef een paar dagen in de jungle. Weer terug aan de kust ging ze schildpadden en dolfijnen spotten.
 

Jij boekte je reis voor jou alleen. Best wel stoer, vonden wij! Reis je wel eens vaker alleen?

Dat hangt heel erg af van het land. Soms reis ik met een vriendin en soms alleen. In dit geval vond ik het niet zo heel erg spannend hoor. Alles was al in Nederland geregeld door Tania. Het enige dat ik hoefde te doen is op tijd te verschijnen op Schiphol. Daarna liep alles vanzelf! Ik had in Nederland al de gegevens van de contactpersoon in Paramaribo gekregen. Dus mocht er iets mis gaan, dan kon ik altijd iemand bellen. Ik denk altijd: “Als je maar geld en een paspoort mee hebt, dan red je het wel!”
 

Hoe was je contact met de lokale mensen in Suriname?

De mensen waren heel vriendelijk in Suriname. Als ik alleen reis valt me altijd op dat mensen je sneller aanspreken. Ze hebben dan eerder het gevoel dat ze zich om je moeten bekommeren. Ik vind het altijd ontzettend leuk om te kijken hoe het dagelijks leven eraan toegaat, dan stap ik bijvoorbeeld een lokale supermarkt in.  En zelf spreek ik ook sneller iemand aan als ik alleen reis. Dat is het leuke van alleen reizen. Op vakantie sta ik er ook meer voor open om met iedereen een praatje te maken. Ik zing in een wereldkoor waar we Lolo di boto, een oud Surinaams kinderliedje op het repertoire hebben. De gids in de binnenlanden kende de tekst. Samen hebben we dit in de korjaal gezongen. Een bijzondere herinnering!
 

Lolo di boto - Nederlandse vertaling:

Vaar mijn bootje, laten we gaan.
Vaar mijn bootje, dat mevrouw in slaap gesust kan worden.
De wind kan de rivier doen schudden,
de golven kunnen hoog zijn.
Niets kan mijn boot verhinderen,
vaar, laat de boot vliegen.
Vaar mijn bootje: mannen duw!
Luister hoe het hout kraakt en de planken huilen.
Vaar mijn bootje, kom, laten we gaan.
Wanneer we in de stad aankomen, zullen we uitrusten.
 

Voelde je je veilig op reis? Hoe vond je het om in Suriname te reizen als vrouw alleen?

Bij Suriname had ik van te voren het idee dat het een relaxed land was. Paramaribo voelde veilig. Maar ik gebruik wel mijn gezonde verstand, zoals ‘s avonds opletten waar je loopt en alert zijn op je tas met geld. Dat moet je zelfs in Leeuwarden waar ik woon. Die risico’s heb je overal. Als je het centrum van Paramaribo in wilt, pak je voor een paar euro een taxi. Het drukke uitgaanscentrum is de Waterkant, daar bedelen wel wat zwervers. Maar daar zie ik geen bedreiging in, daklozen zijn overal. ‘s Avonds ging ik vaak heerlijk eten bij een rotishop om de hoek van de accommodatie in een rustig gedeelte van Paramaribo. Dat voelde heel veilig en was lekker ontspannen.
 
 
De Suriname tip van Alie
Ik koos voor een goedkope vlucht met SLM. Ik werd van te voren gewaarschuwd, dat het niet voor niets goedkoper was dan KLM. En inderdaad had dit toestel vertraging en was ook de communicatie op de luchthaven niet optimaal. Dus kies wat jij belangrijker vindt: goedkoper vliegen met SLM of op tijd met KLM!
 

Hoe vond je het in het binnenland van Suriname? Heb je mooie dieren gezien in de jungle of was je juist bang voor enge beestjes?

Ik hou niet zo van spinnen. Maar uit ervaring weet ik dat al die ‘enge beestjes’ banger voor jou zijn, dan jij voor hen. Plus: de lodge doet echt zijn best om de beestjes buiten te houden. Je moet ook niet overal met je zaklamp op schijnen natuurlijk, dat is niet handig! Schijn alleen waar je loopt. In de jungle zwemt in de rivier van alles, zoals piranha's en kaaimannen. Ik ga ervanuit dat als de lokale mensen zeggen dat je er veilig kunt zwemmen, het wel goed zal zijn. Als dat niet zo was, zou er nooit een toerist terugkeren uit de jungle! Kaaimannen blijken echte angsthazen te zijn, die zijn helemaal niet zo eng. En om slangen te zien, moet je eigenlijk mazzel hebben. En een goede gids, want als leek loop je er zo langs. Zo eng vond ik het allemaal niet. Zolang er geen piranha aan je grote teen hangt, komt het wel goed! Ik vond de binnenlanden echt prachtig. Ik dacht alleen maar: “Kan ik nog een paar dagen bijboeken?”
 
 

Wat mag je absoluut niet missen als je naar Suriname gaat?

Ik vond de rivier lodge in Danpaati echt vakantie. Varen over het Bigi Pan meer vond ik ook heel bijzonder. Tip: had ik meer tijd gehad, dan had ik zeker een overnachting op het meer geboekt. De accommodatie is eenvoudig, maar het uitzicht schitterend. De fietstocht naar de oude plantages zoals Peperpot geeft een goed beeld van onze gedeelde geschiedenis. De plantages vervallen steeds verder, wacht dus niet te lang! Paramaribo mag je natuurlijk ook niet missen.
 
De Suriname tip van Alie
Vergeet niet om je paspoort mee te nemen op meerdaagse excursies! Er wordt regelmatig onderweg gecontroleerd, en dan moet je je echte paspoort laten zien, niet een kopie.
 

Hoe bereid jij een reis zoals naar Suriname voor?

Regel van tevoren je programma alvast, dit scheelt ter plaatse veel tijd. Mijn programma was lekker vol met interessante excursies, ik wil veel zien en doen. Ik vond het echt een aanrader dat dit allemaal al in Nederland was afgesproken en geregeld door Tania. Ter plaatse ben je anders zomaar een halve dag bezig om dingen uit te zoeken, en dan doe je de rest van de dag vaak niets meer. Zonde! Je bent in een mooi land, dan wil ik mijn tijd maximaal gebruiken. Ondanks een vol programma was het toch heel relaxed. Ik hoefde niet alle dagen heel vroeg op te staan of lang te reizen en ik bleef ook telkens een aantal nachten op één plaats. Het was echt een ontspannen vakantie.
 

Is op een duurzame manier reizen belangrijk voor jou?

Dat is wel iets waar ik bewust mee bezig ben en een reden waarom ik voor Footprint Travel koos. Ik kom als gelijkwaardig persoon, niet als een rijke toerist. En verder probeer ik door eigen gedrag te tonen hoe het ook of wellicht anders kan. Bijvoorbeeld door te benoemen dat het best gek is om plastic in een rivier te gooien. Zonde van die prachtige natuur. Ik wil niet veroordelen hoor. Ik snap best dat als je arm bent, er minder tijd en ruimte is voor dit soort zaken. Dan ben je bezig met eten en een dak boven je hoofd te regelen. Wel heb ik het idee dat mensen die vaker met toeristen werken, meer bewust zijn van gevolgen van vervuiling. Ik vond het leuk om een gids te ontmoeten die zelf een tuintje met biologische groenten heeft aangelegd voor zijn gezin.
 
Dolfijnen en schildpadden heb ik in Suriname ook gezien. Wilde dieren zien voelt altijd wel een beetje dubbel. Enerzijds wil ik ze graag in het wild zien, anderzijds wil ik de dieren niet storen. Tegelijkertijd: dankzij toerisme overleven de dieren, anders was er geen geld voor bescherming in nationaal parken of werden sommige dieren -zoals schildpadden- gewoon opgegeten.
 
 
De Suriname tip van Alie
Neem je lege batterijen mee naar huis of nog beter, neem een oplader mee op zonne-energie. In landen als Suriname wordt dit vaak niet gerecycled. Zeker in de binnenlanden belanden batterijen  als afval in de natuur.
 

Wat zou je mensen aanraden die overwegen (alleen) naar Suriname te reizen?

Absoluut doen! Het was een super leuke reis, goed verzorgd en ik heb me nergens zorgen over gemaakt. Er was een goed draaiboek en er werd regelmatig gecheckt of alles goed ging. Het appartement in Paramaribo dat gelegen was in een rustig buurtje beviel mij prima. Als je onzeker bent, laat dan weten aan de receptie waar je naartoe gaat. En verder zou ik aanraden: wees onbevangen!
 

Zelf naar Suriname?

Stel zelf je reis samen met behulp van onze handige bouwstenen, korte Suriname reizen, waarbij je maximale vrijheid hebt om te beslissen wat je gaat doen. Of laat je inspireren door een van onze voorbeeld Suriname rondreizen. Suriname kenner Tania geeft je graag advies bij het samenstellen van je reis. Tania is zelf geboren en getogen in Parimaribo en weet als geen ander de leukste plekjes voor je te vinden!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Suriname reizen 

Blogs over Suriname


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter