BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

14 dingen die je absoluut móet weten voordat je naar Thailand gaat!

Thailand reizen - Tips - Gewoonten - Gebruiken

Wil je goed contact met de lokale bevolking tijdens je reis in Thailand? Wat moet je vooral WEL en NIET doen? Transformeer van irritante reiziger tot perfecte gast!

Thailand | 16-05-2016
Denise Roze

Ga je op vakantie naar Thailand dan is het absoluut niet nodig je in te lezen over de Thaise cultuur, gewoonten en gebruiken. Wees gewoon je Hollandse directe nuchtere zelf. Trek comfortabele luchtige kleding aan, nieuw hoeft het niet te zijn. Praat luid en duidelijk, trek je eigen plan en uit overal kritiek op! De Thai zullen zich zwaar ongemakkelijk voelen en dichtklappen, maar jouw vakantiepret zal het niet drukken...of toch wel? Wil je fijn contact met je Thaise gidsen en de lokale bevolking die je ontmoet op reis? Neem onze lijst met 14 adviezen (opgesteld in samenwerking met de van oorsprong Thaise Dalischa) ter harte en je zult van irritante reiziger transformeren tot perfecte gast in Thailand!
 
 

Wat moet je vooral wel doen?

Met deze 7 doen-tips zorg je dat het contact met de Thai soepel verloopt.
 

Doen: tip 1 - Respecteer de Thaise koninklijke familie

Dalischa: “De Thaise koninklijke familie heeft veel gedaan voor de mensen in Thailand, zij hebben zich ingespannen om de ‘gewone’ Thai een beter leven te bezorgen. Dat heeft veel respect afgedwongen en ze enorm geliefd gema​akt bij de bevolking, daar ga je dus niet over grappen in Thailand”. Ga je bijvoorbeeld naar de bioscoop, dan word je geacht voor de filmvertoning op te staan om het volkslied mee te zingen. Het Thaise volkslied wordt overigens dagelijks op vaste tijdstippen ten gehore gebracht op openbare plekken. Even stil staan!
 
Foto credit: Wikipedia
 

Doen: tip 2 - Trek ‘passende’ kleding aan

Dalischa: “Thai zijn compleet verbaasd over het feit dat veel mensen uit zo’n welvarend land in zulke armoedige kleding gaan reizen. Het is niet alleen vreemd, het geeft ook geen blijk van respect voor de Thai. In Thailand zal men anderen en andersmans spullen altijd met veel respect behandelen, overigens ook als je je niet zo netjes kleedt. Het hoeft niet chic, maar schoon en enigszins bedekkend wordt zeer op prijs gesteld. Op het strand en aan het zwembad is het trouwens prima om in zwembroek en bikini met flip flops te flaneren.
 

Doen: tip 3 - Stay calm and keep smiling

In Thailand en op wel meer plekken in Zuidoost-Azië stelt men graag en veel vragen: hoe oud je bent, wat je verdient, hoeveel kinderen, waarom je geen kinderen hebt etc. Ze schromen ook niet commentaar te leveren op je uiterlijk. Het is niet ongewoon om tegen een man ‘you have buddha belly’  te zeggen of tegen een vrouw ‘you are SO big’. Probeer niet beledigd te zijn, het is niet onaardig bedoeld, men ziet het als feitelijke constateringen en vaak zelfs als compliment. Groot zijn betekent dat je welvarend bent. En als je geen antwoord wilt geven op de persoonlijke levensvragen is een vriendelijke glimlach en ontwijkende reactie prima!
 

Doen: tip 4 - Trek je schoenen uit

Deze klassieke tip is belangrijk. Betreed je een tempel of iemands huis, vergeet niet je schoenen of sandalen uit te trekken. De Thai gruwelen echt van schoenen in huis... En ook eigenlijk heel logisch als je bedenkt hoe smerig je schoenzolen zijn. En neem ook een paar dichte schoenen mee, slippers worden als minderwaardig schoeisel beschouwd.
 

Doen: tip 5 - Groet met een ‘Wai’

De traditionele manier van begroeten is je handen naar elkaar te brengen voor je lichaam (borst of kin) en een buiging te maken. Kom je bij iemand thuis? Groet dan eerst de oudere mensen, als zij zitten kun je het beste door je knieën gaan zodat je oogcontact maakt en niet op ze ‘neerkijkt’. Degene met de hoogste status, een oudere, een monnik, een leraar, de baas, wordt begroet. Wil je dus een teken van respect tonen, dan groet jij als eerste. Kinderen horen jou eerst te groeten, maar het wordt je vast vergeven als jij als eerste de wai maakt.
 

Doen: tip 6 - Ga netjes in de rij staan

Er zijn vast niet heel veel mensen die in Nederland voordringen, maar doe dit ook vooral in Thailand niet. Bij de metro staan lijnen op de grond zodat duidelijk is dat men eerst mag uitstappen en je daarna pas instapt. Dalischa: “Op internet circuleren filmpjes van (met name) Chinese toeristen die ongegeneerd voordringen, de Thai worden er helemaal gek van!”
 

Doen: tip 7 - Hou je voeten bij je!

Je voeten ziet men liever niet, hou ze zoveel mogelijk binnenboord. In een tempel loop je op je blote voeten en als je gaat zitten, vouw ze dan onder je benen. Dalischa: “Ik ben vroeger zo vaak door mijn moeder op mijn voeten getikt...niet met je voeten wijzen naar opa! En ook als ik mijn voeten in huis gebruikte om bijvoorbeeld een lichtknopje op de grond mee aan te doen werd ik berispt. Voor die lamp had de familie hard gewerkt en dus verdient ie met respect behandeld te worden”.
 

Wat moet je vooral laten in Thailand?

Er zijn ook een paar dingen die je beter niet kunt doen.  
 

Laten: tip 1 - Iemands hoofd aanraken

Theravada Boeddhisme is in Thailand de grootste ‘religie’ (het is meer een levenswijze of filosofie). Deze vorm van boeddhisme ziet het hoofd als het ‘hoogste’ en belangrijkste deel van het lichaam, het is niet de bedoeling dat je een ander daar aanraakt. Een kind een aai over de bol geven wordt daarom niet gewaardeerd. Een volwassene op zijn hoofd aanraken is ronduit een belediging en kan uitlopen op ruzie.
 

Laten: tip 2 - Je snel beledigd voelen

In het verlengde van punt 3 hierboven, neem de opmerkingen over je uiterlijk met een korrel zout. Het is heel aardig bedoeld! Zoals Dalischa’s nichtje in Thailand, zij had van kinds af aan de bijnaam ‘Varken(tje)’ omdat ze lekker stevig gebouwd was. Helemaal niet erg vond zij, het werd zelfs haar zelfgekozen MSN naam. Ook al vinden wij het minder liefkozend klinken, de Thai accepteren je zoals je bent en zullen het beestje bij de naam noemen ;-)
 

Laten: tip 3 - Een discussie starten over Thaise politiek

De Thaise koninklijke familie mag je niet beledigen en zomaar in het openbaar (met Thai) een gesprek starten over politiek is absoluut not done. Dalischa: “De Thai bespreken dit onderwerp nooit expliciet en al helemaal niet in het openbaar”. Zeg je iets onacceptabel over dit onderwerp, dan kun je daarvoor in de gevangenis belanden. Ook uitlatingen op sociale media vallen hieronder. 
 

Laten: tip 4 - Thailand en haar inwoners als onderontwikkeld zien

De Thai zijn enorm trots volgens Dalischa. Trots op hun afkomst en hun kolonisator-vrije verleden. Ze zien zichzelf - en terecht - als ontwikkelde mensen in een welvarend land. Dit ligt ook in het verlengde van de waarde die de Thai hechten aan respect tonen voor elkaar. Door de lokale bevolking expliciet dan wel impliciet te behandelen als minderwaardig of minder ontwikkeld, maak je het contact bepaald niet soepeler.
 

Laten: tip 5 - Afdingen en dan niet kopen

Afdingen zijn we natuurlijk niet zo gewend, maar het hoort erbij in Azië. Doe het rustig, met een glimlach en bedenk van tevoren of je het wil hebben en wat je er ongeveer voor over hebt. Vind je de eerste vraagprijs te hoog (je kunt er meestal ongeveer 25-30% van afdingen, op sommige plekken wel meer) stop direct en bedank voor het aanbod. Dalischa: “Helemaal belangrijk is het als je de eerste klant van de dag bent. Dan bepaal jij het geluk van de verkoper. Loop niet zomaar weg! Dat is slecht karma voor de dag. Maar als jij als eerste koper zorgt voor een goede deal, zal de verkoper jouw geld uitwapperen over al zijn handelswaar, dan is het goed karma!”.
 

Laten: tip 6 - Gedoe maken om de rekening

De rekening delen is tot daar aan toe, maar met veel gedoe het geld bij elkaar harken en hardop discussiëren over wie welk deel moet betalen vindt men best heel raar. De Thai zijn zelf vrijgevig en doorgaans niet gierig, vrienden maak je dan ook door je ook vrijgevig op te stellen.
 

Laten: tip 7 - Zet de mopper-modus uit

Ten slotte nog een belangrijk advies van Dalischa: laat je Hollandse ‘gezeur’ thuis. Wat wij zien als terechte kritiek uiten en slimme kritische vragen stellen wordt in Thailand al snel ervaren als onbehoorlijk gedrag. Het collectief is belangrijker dan het individu. Een gids wil iedereen gelukkig maken en raakt helemaal in de stress van ‘eigen willetjes’. Wil je iets anders doen dan gepland of op een andere manier, verpak het gezellig en even niet in je Hollandse mopper-modus. Zo behoudt je gids zijn waardigheid en zal hij/zij de perfecte gastheer of gastvrouw voor je zijn en al je wensen inwilligen.
 
Wij waren zelf natuurlijk ook niet altijd de perfecte gasten, maar met de jaren hebben we veel geleerd over de Thaise psyche, normen en waarden. We hebben ervaren dat met een open mind and heart reizen deuren opent en écht contact ontstaat. En mocht het niet lukken alle adviezen op te volgen, de Thai zijn ook nog eens heel vergevingsgezind, dus je krijgt altijd weer een nieuwe kans!
 

Op reis naar Thailand?

Zelf naar Thailand? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Kijk bij onze Thailand rondreizen voor reisinspiratie. Zit jouw ideale Thailand reis er niet bij? Stel dan zelf met behulp van onze bouwstenen jouw unieke Thailand vakantie samen.
 

Zelf naar Thailand? Vraag gratis een offerte aan

Tags: Tips - Cultuur - Reisadvies 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter