Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bezoek het Kayan dorp Huay Pu Keng (Mae Hong Son, Thailand)

Thailand reizen - go local - Kayan dorp - Karen cultuur - fairtrade tourism

Kijk je wel eens Floortje naar het Einde van de Wereld? En zou je ook wel eens naar zo’n bijzonder plekje willen afreizen? Floortje bezocht in het noorden van Thailand het Kayan dorp Huay Pu Keng. Jij kunt dit dorp ook bezoeken. Charlotte van Fair Tourism vertelt je er meer over.

Thailand | 02-09-2019
Charlotte Louwman-Vogels (Fair Tourism)

Wie zijn de Kayan?

De Kayan is een etnische subgroep van de Karen, die uit Myanmar komen, maar waarvan een groot gedeelte naar Thailand is gevlucht door de burgeroorlog in Myanmar. Ze zijn vooral bekend, omdat vrouwelijke leden van deze bergstam goudkleurige ringen om hun nek dragen. Het lijkt daardoor alsof ze een lange nek hebben, maar in werkelijkheid drukt het hun sleutelbeenderen naar beneden. Ze worden daarom ook wel eens “longnecks” genoemd.

Wereldberoemd

Wereldberoemd

De Kayan zijn wereldberoemd: Iedereen heeft weleens over ze gehoord. Het staat bij veel toeristen op hun bucketlist: op de foto met de Kayan. Er gaan busladingen vol toeristen naar deze dorpen toe. Maar bijna niemand kent het verhaal achter deze mensen. Waarom eigenlijk niet? Ze hebben ongelooflijk bijzondere verhalen te vertellen. Verder hebben ze ontzettend veel vaardigheden (zoals weven, hout en bamboe bewerking) en zijn ze dus veel meer waard dan de optelsom van hun ringen. Door betekenisvolle ontmoetingen te creëren, ontstaat er een win-win situatie voor de Kayan en de reizigers die hen bezoeken.

Waarom dragen ze de ringen?

Waarom dragen ze de ringen?

Al eeuwen lang dragen Kayan vrouwen de ringen om hun nek om zich te onderscheiden van andere stammen. Het is een sieraad en een teken van schoonheid. Maar iedere vrouw mag zelf bepalen of ze de ringen wel of niet draagt. Kayan meisjes dragen de ringen vanaf hun vijfde. In de loop der jaren komen er steeds ringen bij. Ze kunnen wel tien kilo wegen, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Er doen geruchten de ronde dat de ringen gedragen worden om tijgerbeten in de nek te voorkomen. Vooral Thaise gidsen verspreiden dit soort onwaarheden om hun verhaal over de Kayan extra smeuïg te maken.

Geschiedenis

Geschiedenis

Toen de Kayan en andere stammen uit Myanmar naar Thailand vluchtten, kwamen ze eerst terecht in vluchtelingenkampen. Vanwege het bijzondere uiterlijk van de vrouwelijke leden van de Kayan, werden ze opgemerkt door de Thaise overheid. Veel van hen werden ondergebracht in dorpjes vlakbij de stad Mae Hong Son om als toeristische attractie te fungeren. Omdat ze geen legale status in Thailand hebben, is hun bewegingsvrijheid beperkt tot de provincie Mae Hong Son. Als ze daarbuiten willen reizen, hebben ze toestemming nodig van de overheid.

Toeristische Kayan dorpen

Toeristische Kayan dorpen

Aangezien Mae Hong Son behoorlijk afgelegen ligt (Floortje Dessing koos het niet voor niets voor haar programma “Floortje naar het einde van de wereld”) zijn er de afgelopen 20 jaar heel veel toeristische Kayan dorpen uit de grond gestampt vlakbij steden als Bangkok, Patthaya, Chiang Mai en Chiang Rai. Maar de wijze waarop deze nieuwe Kayan dorpen worden geëxploiteerd is zo mensonterend dat er steeds meer kritiek komt op deze human zoo’s. Het gevolg is dat steeds meer toeristen en reisorganisaties -zoals Footprint Travel- deze dorpen boycotten.

Community-based tourism

Community-based tourism

Er is een alternatief: community-based tourism. Als de lokale bevolking en de toeristen op gelijkwaardige voet staan, door écht contact en interactie, kan dat leiden tot wederzijds begrip en respect. Huay Pu Keng is het eerste en enige Kayan dorp in Thailand die de transitie heeft gemaakt naar community-based tourism. Dat wil zeggen, dat het dorp zelf heeft besloten op welke manier ze graag toeristen willen ontvangen. De dorpelingen vinden het leuk om bezoekers te ontvangen die respectvol met hun cultuur omgaan. Toeristen die ‘aapjes komen kijken’, is voor de dorpelingen erg ongemakkelijk. Veel liever laten ze trots hun cultuur zien en gaan ze met de reiziger interactie aan door samen iets te doen of te maken. En uiteraard is dat voor de reiziger ook een veel leukere ervaring!

Wat kun je doen in Huay Puy Keng?

Wat kun je doen in Huay Puy Keng?

Een dorpeling maakt bijvoorbeeld samen met jou als reiziger een traditionele beker, fles of bel van bamboe. Daarnaast kun je ook een haarband leren weven. Alle workshops worden gegeven door Kayan kunstenaars. Na de workshop wordt er een traditionele lunch verzorgd.

Waarom is community-based tourism belangrijk?

Het is duurzamer omdat het dorp zelf beslist wat er wel en niet gebeurt. Hierdoor blijft het dorp leefbaar en vinden de dorpelingen het leuk om gasten te ontvangen. Daarbij gaan de opbrengsten naar de dorpelingen zelf en naar gemeenschappelijke projecten, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ook is het belangrijk, dat verschillende dorpelingen iets kunnen verdienen en niet maar één persoon. Op deze manier hebben meer mensen kans op een volwaardig en onafhankelijk bestaan.

De activiteiten in het dorp dienen van tevoren worden gereserveerd. Bij Footprint Travel kun je een bouwsteen Mae Hong Song boeken, met hierin een bezoek aan het dorp Huay Puy Keng met interactieve workshop bamboe voorwerp maken of haarband weven.

Waarmee kun je een bezoek aan dit dorp combineren?

Waarmee kun je een bezoek aan dit dorp combineren?

Vanuit Chiang Mai kun je een meerdaagse tocht per auto met chauffeur door de bergen van Mae Hong Son en het hippiedorp Pai maken. Een erg mooie omgeving! De provincie Mae Hong Son wordt ook wel het Zwitersland van Thailand genoemd: het is bergachtig, heel groen en koeler dan de rest van Thailand. Ook komen hier nog maar weinig toeristen: een welkome afwisseling tijdens je reis door Thailand.

Zelf op bezoek bij de Kayan?
Bekijk hier Thailand Bouwsteen: Mae Hong Son en Pai

Heb je zelf een leuke anekdote over iets wat je hebt meegemaakt in Huay Pu Keng? Leuk als je het met ons wil delen!

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Thailand. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Thailand reis op maat samen met onze bouwstenen Thailand.



 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter