Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De allerbeste kookworkshops van Thailand

Thailand reizen - kookcursus - Chiang Mai - Koh Yao Noi - reistips Thailand

Lekker koken kun je leren! Ik ben niet bepaald een keukenprinses, maar op alle reizen heb ik her en der toch wat kookkunstjes opgepikt en dat is altijd goed voor later thuis en vooral heel erg leuk. Imponeer thuis je partner, schoonfamilie en collega’s met zelfgebakken viskoekjes, uit de handgeperste kokosmelk en romige curry.

Thailand | 05-03-2018
Denise Roze

Lekker koken kun je leren! Ik ben niet bepaald een keukenprinses, maar op alle reizen heb ik her en der toch wat kookkunstjes opgepikt en dat is altijd goed voor later thuis en vooral heel erg leuk. Imponeer thuis je partner, schoonfamilie en collega’s met zelfgebakken viskoekjes, uit de handgeperste kokosmelk en romige curry.
 

Koken op organic farm bij Chiang Mai

Voordat je begint
Je kookkunsten kunnen nog zo briljant zijn, ze zijn niets waard zonder de allerbeste ingrediënten. Dit is het eerste wat je leert bij de kookles op de Organic Farm bij Chiang Mai. Je wordt er per song teaw naartoe gereden (de halfopen busjes). Eerste stop is bij de lokale markt voor de inkoop van kruiden, rijst en vlees/vis. Je gids is tevens chef van de dag en ze vertelt honderduit over het hoe en waarom van bepaalde producten. Het is ongelooflijk zoveel ingrediënten we nodig hebben voor de lunch van vandaag. Ik ben al blij met een broodje oude kaas of humus, maar deze lunch belooft iets uitgebreider te worden.
 
Aan de slag in de keuken
Op de organic farm krijg je een schortje en bijpassende hoed. Na een ronde door de prachtige biologische tuin, knippen we nog wat verse kruidenen is het tijd écht aan de slag te gaan in de keuken. Je krijgt je eigen kookeiland, scherp mes, gasfornuisje en pannen. Chop chop en hop daar ga je met een van de 5 gerechten. (Je mag per gerecht kiezen uit 3 keuzes, zoals groene, gele of rode curry en omdat er centraal wordt uitgelegd leer je in feite maar liefst 15 gerechten te maken!). De kookjuf geeft de tip om met je kookmaatje ieder een ander gerecht te kiezen, zo proef je dus maar liefst 10 gerechten! Best hard werken nog dat Thais koken.
 
Ons oordeel?
Het was niet allemaal serious business, de kookjuf geeft op vrolijke en soms (grappige) vileine wijze aanwijzingen en wordt - fjoew opluchting aan mijn zijde - niet boos als je er eens naast zit (let wel op je vingers!). Binnen no time sta je in een heerlijk geurende keuken, zitten je handen vol kokos en kruiden en begin je de spieren in je handen en armen te voelen op plekken die je blijkbaar niet al te vaak gebruikt. Een zinderende ervaring voor alle zintuigen en hoe heerlijk smaakt de lunch die je met je team hebt gemaakt en buiten mag verorberen aan de rand van de weelderige tuin!
 
Denise woonde 3 jaar in Azië en greep hier elke kans aan om te reizen. Zo ontdekte ze de leukste plekjes, waaronder deze unieke plekken om Thais te leren koken.
 

Koken bij Mina op Koh Yao Noi

Voordat je begint
Begeef je op je rondreis Thailand ook zeker naar de eilandjes Yao Yai en Yao Noi in de Phang-Nga baai met witte zandstranden en groen binnenland. Ultiem relaxen, maar Koh Yao Noi is naast een heerlijke plek voor zon zee strand een bezoek waard om de kleurrijke Mina. Ze vertelt over haar bewogen leven en hoe ze tot haar eigen kookworkshop gekomen is. Als je net als ik verblijft op het naburige eiland Yao Yai, is het zo’n 10 minuten per lokale longtailboot voordat je op Yao Noi staat. Daar wacht de song teaw van Mina je op.
 
Aan de slag in de keuken
In Mina’s ruime houten huis met open keuken krijg je een introductie Thais koken, afgewisseld met haar levensverhaal. Ze heeft een prachtige kruk in de vorm van een olifant waar je even later kokosnoot op zit te raspen, met mijn relatief lange benen een kleine uitdaging, maar hoe gaaf dat je dit gewoon zelf kan maken: eerst kokosmelk en na wat handelingen is er ook kokosroom. Hoera! Ze bedenkt 4 of 5 gerechten voor de dag, afhankelijk van wat er in huis is, en samen werk je aan alle hapjes. Geen stress, er is ook nog een fantastisch lieve hulp aanwezig die zorgt dat alles ook echt gaar wordt en op tijd uit de pan gevist wordt. Mijn lunch bestond uit viskoekjes, curry, pittige groene papaya salade en voor toe maakten we sticky rice met mango, een winner in de Thaise keuken.
 
 
Ons oordeel?
De ochtend vliegt voorbij terwijl je kokkerelt en kletst met Mina. Na alle verhalen, het raspen, hakken en kneden ben je wel weer toe aan een chille middag op het eiland. Eerst natuurlijk genieten van de zelfbereide lunch en dan per song teaw en longtailboot terug naar je eigen strandje. Je krijgt de recepten mee voor thuis!
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Thailan rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Zelf op reis naar Thailand?

Denise helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale reis. Ze heeft jaren in Zuidoost-Azië gewoond en weet dus de beste plekjes om naartoe te gaan. Ze heeft mooie reizen voor je samengesteld, kijk bij onze Thailand rondreizen. Zit jouw ideale route er niet tussen? Knutsel zelf je Thailand reis op maat in elkaar met onze bouwstenen, korte Thailand reizen die ideaal op elkaar aansluiten!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Thailand 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter