De F*ck-it List. Doe dit vooral NIET op reis
Reistips - Verre reizen - Bucket List
Wij presenteren je de F*ck-It List Voor Op Reis. Deze dingen zet je vooral NIET op je Bucket List!
Thailand |
03-10-2018
Paulien van der Geest
Paulien van der Geest
Een Bucket List maken is populair en is heerlijk om bij weg te dromen. Deze dingen moet je vooral NIET op je reis wensenlijstje zetten. Claudia de Breij introduceerde de F*ck-It List. Paulien van der Geest van Footprint Travel presenteert de F*ck-It List Voor Op Reis.
1. Olifantritje maken in Azië
Een olifantritje lijkt zo leuk, maar er schuilt vreselijk dierenleed achter. Ooit ontstaan als goedbedoeld initiatief om werkeloze olifanten te kunnen blijven verzorgen. Helaas is dit zo’n Big Business geworden, dat mensen wilde dieren uit de jungle roven. Hierbij worden volwassen olifanten vermoord om een klein olifantje mee te nemen. Het olifantje ondergaat een vreselijke marteling om de wil te breken. Is een olifant eenmaal getraind, dan moet hij de hele dag met toeristen op zijn rug lopen. Een olifant is weliswaar sterk, maar zijn ruggengraat kan hier niet tegen. Daarbij moet een olifant van nature de hele dag eten, dat kan niet als hij een paar uur per dag met toeristen rondloopt.
Zo zet je olifanten wél op je Buckit List:
Bezoek Elephant Nature Valley in Chiang Mai , Elephant Valley in Chiang Rai of Elephant World in Kanchanaburi. Of wandel met olifanten in de jungle van de Elephant Valley Project in Sen Monorom in Cambodja. Hier zie je van dichtbij het natuurlijke gedrag van geredde olifanten. Nog mooier: ga op safari in Zuid-Afrika of Sri Lanka en spot olifanten waar ze horen: in het wild!
Marc en Judith zijn onze Afrika experts en helpen je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke safarireis.


2. Longnecks Kayen Tribe in Thailand
Toegegeven, het zijn fascinerende foto’s van vrouwen met ringen om hun nek. En voor de eerste reizigers die de Kayen (ook wel: Karen) stammen ontmoeten, moet het een geweldige ervaring zijn geweest. Helaas, zijn sommige dorpen inmiddels een soort menselijke dierentuin geworden. Voor de meeste bezoekers een bezoek waar ze een naar gevoel aan over houden. Het is dus belangrijk, dat je een bezoek brengt aan een dorp waar de Kayen je graag ontvangen op een manier die hun cultuur respecteert.
Sinds de jaren ‘80 vluchten de Kayen (ook wel 'long necks' genoemd) voor de militaire dictatuur van Myanmar. Ze vluchtten over de grens en Thailand gaf hen de status van ‘conflict vluchteling’ in vluchtelingenkampen. Gezien hun bijzondere uiterlijk, werden ze opgemerkt door de Thaise overheid en konden ze naar dorpjes vlakbij het vluchtelingenkamp verhuizen, om daar te fungeren als toeristische attractie. De ringen om de nek van de vrouwen zijn zwaar en drukken de sleutelbeenderen en schouderbladen omlaag. Enerzijds zijn de vrouwen trots op deze ringen, anderzijds is het ook pijnlijk. De vrouwen verdienen extra geld als ze de ringen dragen, dus ze doen het niet alleen om hun cultuur in stand te houden. Aangezien ze vluchtelingen zijn, mogen ze alleen vrij reizen binnen de provincie Mae Hong Son. Als ze daarbuiten willen reizen, moeten ze hiervoor toestemming vragen aan de overheid. Steeds meer reisorganisaties en reizigers vinden deze toeristische dorpen exploitatie en boycotten ze.
Zo zet je traditionele dorpen wel op je Bucket List:
Gelukkig is er nu een alternatief, namelijk community-based tourism. In het Kayan dorp Huay Pu Keng hebben de dorpelingen er samen voor gekozen om workshops aan te bieden. Op deze manier is er veel meer interactie tussen jou als reiziger en je gastvrouw of gastheer. Met Footprint Travel kun je met de bouwsteen Mae Hong Son en Pai dit dorp bezoeken, een workshop volgen en wordt er voor een traditionele lunch gezorgd. Lees meer in het gastblog van Charlotte van Fair Tourism over de Kayan en dit bijzondere dorp Huay Pu Keng.
Wil je een traditioneel dorp bezoeken, bezoek zoveel mogelijk dorpen die een community project hebben opgezet. Zo weet je zeker dat de bevolking zelf wilt dat je komt en dat de inkomsten eerlijk verspreid worden over de bewoners. Maak bijvoorbeeld trekkings in het noorden van Thailand of Vietnam, en ontmoet de kleurrijke bevolkingsgroepen. Tip: goedkoop is over het algemeen een aanwijzing dat er sprake is van massatoerisme en kan een teleurstellende ervaring worden. Geef liever wat meer uit voor een ecostay.
Wil je een traditioneel dorp bezoeken, bezoek zoveel mogelijk dorpen die een community project hebben opgezet. Zo weet je zeker dat de bevolking zelf wilt dat je komt en dat de inkomsten eerlijk verspreid worden over de bewoners. Maak bijvoorbeeld trekkings in het noorden van Thailand of Vietnam, en ontmoet de kleurrijke bevolkingsgroepen. Tip: goedkoop is over het algemeen een aanwijzing dat er sprake is van massatoerisme en kan een teleurstellende ervaring worden. Geef liever wat meer uit voor een ecostay.
Denise, één van de reisadviseurs van Footprint Travel, woonde 4 jaar in Vietnam en is daardoor een echte expert in de landen in Zuid-Oost Azië. Heb je vragen over op een goede manier een inheems dorp bezoeken, beantwoordt ze graag je vragen!


3. Met een leeuwenwelp op de foto of wandelen met leeuwen in Zuid-Afrika
Wat zijn ze ontzettend schattig: leeuwenwelpen! Je kunt, tegen betaling, als vrijwilliger de arme welpjes de fles geven en de hele dag knuffelen. Hier wordt zoveel aan verdiend dat de welpjes met opzet weg worden gehaald bij hun eigen moeder, zodat toeristen ze de fles kunnen geven. Worden de dieren hier te groot voor, dan kun je met ze wandelen. Valt je ook op hoe bang de leeuwen zijn voor de stok die iedereen bij zich moet hebben? Echt een hartverwarmende excursie…
Na al het contact met mensen kan het dier nooit meer worden uitgezet in het wild. De jonge leeuw gaat vaak naar de ‘cannedhunting’ industrie, vrij vertaald ‘ingeblikt jagen’. Een jager bestelt wat voor soort dier hij wil schieten. Een duurder mannetje met mooie manen -prachtig boven de schoorsteenmantel- of toch liever onze speciale aanbieding, een voordelige leeuwin? De leeuw wordt even losgelaten in een ruimere omheining. Maar lang kan hij niet genieten van deze luxe. Pang! Deze edele tak van sport is gesponsord door jou.
Zo zet je leeuwen wél op je Bucket List:
Leeuwen wil je natuurlijk in het wild spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika. Het is een goed idee om mee te gaan met een jeepsafari (game drive). Met een ranger maak je meer kans om leeuwen te spotten, die zich vaak goed verscholen weten te houden.



4. Vrijwilligerswerk met weeskinderen op reis
Ontzettend goed bedoeld, tijdens je vakantie vrijwilligerswerk doen met (wees)kinderen. Maar kinderen krijgen emotionele hechtingsproblemen van continue andere mensen die hen verzorgen. In sommige gevallen levert het vrijwilligerswerk zoveel op, dat er een business ontstaat waar vooral de directeur van het ‘weeshuis’ beter van wordt. Door de continue stroom van westerse vrijwilligers nam het aantal weeshuizen in Cambodja explosief toe! Kinderen uit arme gezinnen worden bij hun ouders weggehaald, omdat ze zogenaamd beter af zijn in een tehuis. Zo groeien kinderen op zonder hun ouders. Je moet dus oppassen met ‘weeshuistoerisme’.
KRO Brandpunt about orphanage tourism from Eline Wonders on Vimeo.
Zo zet je vrijwilligerswerk wél op je Bucket List:
Doe alleen vrijwilligerswerk bij een bonafide organisatie. Steeds vaker wordt er een verklaring omtrent gedrag (VOG) gevraagd, om bijvoorbeeld problemen met pedofilie uit te sluiten. Let erop dat de vaste verzorger van de kinderen een vaste kracht is en niet bestaat uit maandelijks wisselende vrijwilligers. Doe vrijwilligerswerk als je iets structureel toe te voegen hebt. Bijvoorbeeld als jij docenten of verzorgers van de kinderen iets kunt leren. Of een paar maanden lang de kinderen kunt helpen met huiswerkbegeleiding of op een school een bepaalde les kunt geven. Wat natuurlijk wel altijd goed kan, is vrijwilligerswerk waarbij je de handen uit de mouwen steekt en jouw specifieke kennis gebruikt om iets blijvends op te bouwen.

5. Naar een pingpongballen- of paaldans show gaan in Patong
Lijkt het je vet lachen om bij Patong in Thailand naar een pingpongballen- of paaldansshow te gaan? De verhalen achter de nep-glimlach zijn natuurlijk om te huilen zo vreselijk. De kans is groot dat niet alleen vrouwen worden uitgebuit in sekstoerisme, maar ook kinderen (iedereen onder de 18 jaar). Nederlanders die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van minderjarigen in het buitenland zijn strafbaar in Nederland. Het gaat niet alleen om seks, kinderporno en kinderhandel. Ook naaktdansen, paaldansen en erotische massages vallen hieronder.
Kijk niet weg terwijl je je Bucket List afvinkt:
Zie je iets verdachts wat riekt naar seksueel misbruik van kinderen? Op zo’n moment is belangrijk: Don’t look away. Meld het bij MeldKinderSeksToerisme.nl. Noteer zoveel mogelijk gegevens, zie deze checklist. Ga niet zelf voor politieagent spelen, maar laat dit over aan professionals. Wil je serieus meer weten wat mensen er toe drijft om hun lijf te verkopen? Loop dan een dag mee met een medewerker van Riverkids in Phnom Penh Cambodja, je praat met vuilnisrapers en straatprostituees.

6. Naakt selfie in Angkor Wat of andere heilige plekken
Het is een vreemde trend: je naakt (laten) fotograferen op reis. Bijvoorbeeld met als achtergrond de prachtige tempels van Angkor Wat. Of gaan zitten op de schoot van een Boeddha beeld voor een foto. Of een stekker uit een geluidsbox trekken bij een Boeddhistische ceremonie. Je beledigt mensen diep in hun cultuur en geloof. Door dit soort ondoordachte acties worden reizigers na een paar nachten, weken of soms maanden in de gevangenis en het betalen van een fikse boete van duizenden euro’s het land uitgegooid en op het vliegtuig terug naar huis gezet. Tot nooit ziens, je komt het land de rest van je leven niet meer in.
Zo zet je Angkor en andere heilige plekken wél op je Bucket List:
Op heilige plekken, moskeeën, kerken, paleizen en tempels (zo ook in Angkor Wat) ga je altijd keurig bedekt gekleed, óók als de mussen van het dak vallen van de hitte. Zowel voor mannen als vrouwen geldt: minimaal een t-shirt zodat je schouders zijn bedekt (en geen diep decolleté) en minimaal een broek of rok tot over je knieën. Maar op sommige plekken dien je een lange broek of rok aan te hebben tot je enkels. Dit is vaak op te lossen door een sarong om te wikkelen. Soms is het gewenst om lange mouwen te dragen. Bij een moskee bezoek is daarnaast ook een hoofddoek verplicht. En in tempels op Bali is naast een sarong voor mannen en vrouwen een sjaal om je middel een verplicht item om onreine organen af te dekken. Gedraag je als een gast en pas je aan. Die andere cultuur was precies de reden waarvoor je je eigen kikkerlandje verliet toch? Kortom, informeer je zelf goed van te voren en lees de culturele informatie in je reisgids. Hoe meer je weet van een land en de oorsprong van de tradities, hoe leuker het wordt.

7. Het bloed van een slang drinken in Vietnam
In Vietnam kun je in het noorden op een excursie ‘Drink het Bloed van de Slang’. Voor je ogen wordt de keel van een slang doorgesneden en laten ze het bloed in een glaasje druppelen. Proost. Daarna mag je het kloppend hart op eten. Het gebruik zou je mannelijkheid bewijzen en is populair geworden door de film The Beach. Wellicht dat dit ooit een oude traditie was, maar om met een stel joelende toeristen rond zo’n arme slang te gaan zitten en kijken hoe die wordt afgemaakt… Een 'no go' vinden wij. Helemaal als je weet dat van te voren op een pijnlijke manier de gifklieren van de slang worden verwijderd (hoezo je mannelijkheid bewijzen met een slang die toch al gemutileerd is?) en dat je salmonella vergiftiging kan oplopen van het eten van rauwe slang (en andere reptielen). Volgens dierenwelzijnsorganisaties zou dit gebruik helemaal niet meer bestaan als het niet door toeristen in stand werd gehouden.
Zo zet je vreemd eten wél op je Bucket List:
Voor veel mensen is een deel van de lol van het reizen nieuwe dingen proeven. Ieder land heeft een andere, exotische keuken. In Zuid-Afrika eet je voor een prikkie in toprestaurants mét topwijnen. In Zuid-Oost Azië kun je legio geurig kruidige gerechten proeven, zonder dat hier wilde dieren bij worden doodgemaakt. Er zijn zelfs restaurantjes waar je kunt eten voor het goede doel. Zoals Haven in Siem Reap, Friends en Romdeng in Phnom Penh Cambodja, Taste from Heaven en Pun Pun in Chiang Mai Thailand.


8. Koraal en schelpen uit zee opduiken voor je souvenir collectie
De meeste koralen groeien heel langzaam en daarom duurt de vorming van koraalrif eeuwen. Koraal en schelpen zijn onderdeel van een ingewikkeld ecosysteem. Laat ze liggen waar ze horen: in de zee of op het strand. Wist je dat je met een stuk koraal in je koffer een flinke boete kunt oplopen bij de douane op Schiphol? Zij kunnen niet zien of je levend koraal hebt afgebroken of een dood stukje hebt meegenomen van het strand. Dit geldt natuurlijk ook voor ivoor, waar olifanten of neushoorns voor worden gedood. Dus neem geen souvenirs gemaakt van dieren mee naar huis!
WNF 'Foute Souvenirs' App Promo from TheSecretPost on Vimeo.
Zo zet je koraal wel op je Bucket List:
Ga duiken naar de prachtige onderwaterwereld. Kun je nog niet duiken? De vakantie is een ideaal moment om te leren duiken. Er is geen mooiere schoolomgeving dan een tropisch koraalrif. Ruim dan minimaal 4 dagen in voor een PADI Open Water cursus. Na je cursus kun je het geleerde gelijk in praktijk brengen. Tip: Je kunt er zelfs voor kiezen om in Nederland al je theorie gedeelte te doen. Is duiken niets voor jou? Ga dan snorkelen. Let er dan wel op dat je nooit op het koraal gaat staan, maar alleen op zandgedeeltes waar je ook op blote voeten zou gaan staan.
Een Bucket List reis maken?
Wil je reizen met respect voor natuur, cultuur en mensen? Bekijk ons reisaanbod eens. De reizen die we organiseren zijn op individuele basis. Je reist dus niet met een grote groep, waardoor je meer contact met de lokale bevolking hebt. Bekijk onze Indonesië reizen, Sri Lanka reizen, Zuid-Afrika reizen, Vietnam reizen, Myanmar reizen, Thailand reizen, Cambodja reizen en Suriname reizen
Wil jij een Bucket List reis maken?