BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Olifanten zien in Azië? Deze opvangcentra doen het goed!

Olifanten - Thailand - Chiang Mai - Mondulkiri Cambodja - Kalaw Myanmar - Stap van de olifant

Je hebt het vast al gehoord: olifantenritjes kunnen écht niet meer. Stap dus van de olifant! Wil je tóch heel graag olifanten zien op je Azië vakantie, doe het dan op een manier die wél goed is voor de olifanten.

Thailand | 09-10-2017
Paulien van der Geest

Je hebt het vast al gehoord: olifantenritjes kunnen écht niet meer. Stap dus van de olifant! Maar wil je tóch heel graag olifanten zien op je Azië vakantie, doe het dan op een manier die wél goed is voor de olifanten. Wij vertellen je op welke plaatsen goed voor olifanten wordt gezorgd.
 

Dit is de geheime reden waarom olifantenritten zo vreselijk zijn!

De toeristen brengen flink veel geld in het laatje van de arme lokale bevolking. Genoeg te eten voor de familie, geen zorgen bij ziekte en plots kon men een huis of auto kopen. En hoewel het begrijpelijk is dat de lokale bevolking probeert in haar levensonderhoud te voorzien, zijn olifantenritten big business geworden. En dus is er telkens behoefte aan nieuwe olifanten. Hoe kom je daaraan? Heel simpel. Je gaat het oerwoud in en steelt een jong olifantje. Probleempje: mama en alle tantes olifanten vinden dat niet leuk! Dus moet je een aantal volwassen olifanten doodschieten, voordat je een olifantje mee kunt nemen. Dat olifantje groeit moederziel alleen en zonder familie op.  
 
 

Een olifant wordt gemarteld om jou een ritje op zijn rug te laten maken!

Maar dat is pas het begin van alle ellende! Een olifant is een sterk, wild dier, dat gevaarlijk kan zijn voor mensen. Om ervoor te zorgen dat een olifant naar zijn begeleider luistert, moet de wil van de olifant worden gebroken. De olifant moet zo bang worden, dat het alleen al bij het horen van een bevel of het zien van een olifantenhaak doet wat zijn begeleider verlangt. En de enige manier om dat voor elkaar te krijgen is om het olifantje afgezonderd in een kleine ruimte vast te binden, uit te hongeren en pijn te doen. Na een paar jaar ‘training’ is een olifant zo ver dat hij gewillig een toerist op zijn rug neemt. Daarbij is de olifanten ruggengraat totaal niet bestand tegen een zwaar houten zadel met twee mollige toeristen erop. Bij oudere olifanten zie je dat ze helemaal zijn scheefgegroeid!
 
 

Zo herken je een ‘foute’ olifantenplek.

 • De olifanten moeten continu hetzelfde rondje met nieuwe toeristen lopen, meestal met een olifant zadel.
 • Olifanten moeten allerlei ‘circus’-kunstjes doen, geen natuurlijk gedrag van een olifant. De olifant is dus ‘getraind’ om jou te vermaken.
 • De dieren worden in toom gehouden met een bull hook. Witte plekken - littekenweefsel - en soms een blind oog zijn vaak het gevolg.
 • De olifanten staan de hele dag in een niet natuurlijk omgeving aan een korte ketting te wachten op toeristen. Continu in de hete zon zonder schaduw is helemaal slecht.
 • Ze vertonen neurotisch gedrag door stress en verveling, zoals het op en neer zwaaien met hun hoofd. (Nee, ze zijn niet leuk aan het ‘’dansen’.)
 • Ze kunnen niet continu eten, terwijl een olifant de hele dag door moet eten.
 • Olifanten staan moederziel alleen, terwijl een olifant een sociaal dier is.
 • Je hoeft maar een klein bedrag (paar tientjes) te betalen, dan kun je zelf wel nagaan dat je hiervoor niet een olifant kunt verzorgen.
 
 

Zo help je olifanten aan een beter leven!

Maar niet alle plaatsen waar je activiteiten met olifanten kunt doen, zijn slecht! Eenmaal afgerichte olifanten kunnen niet meer uitgezet worden in het wild. Er zijn organisaties waar olifanten met ‘pensioen’ mogen. Zij hebben jouw steun hard nodig, om genoeg inkomen te genereren om de olifanten te kunnen verzorgen.
 
 

Zo herken je een goede olifantenopvang!

 • Staat het belang van de olifant of van de toerist voorop?
 • In goede opvangcentra mag je meestal een dag het leven van een olifant volgen. Dat betekent, de olifant doet zijn dagelijkse ding: eten, door het bos lopen en badderen in de rivier, samen met andere olifanten.
 • Je kijkt (met een kleine groep mensen) toe en helpt de verzorgers een handje. Eten bereiden, eten brengen, eventueel helpen wassen in de rivier (of toekijken).
 • De olifant krijgt opdrachten met de stem. Of wordt gelokt met lekkere hapjes eten.
 • Er worden geen ritjes op de olifant gemaakt. De olifant doet ook geen kunstjes.
 • Vuistregel: Hoe minder aanraking door de bezoekers, hoe beter het is!
 • Zo’n dag meekijken en helpen kost vaak rond de $75 -$150 per persoon.
 

Wat kun jij doen?

Door de ‘foute’ olifantenkampen links te laten liggen, verdienen die steeds minder. Het heeft geen zin nieuwe olifanten te stropen. Soms kunnen ze maar beter hun oude olifant verkopen aan een goede organisatie. En lokale mensen die graag met olifanten werken, zien dat de ‘goede’ plaatsen wel klanten hebben. De olifanten eigenaren die hart voor hun olifant hebben, veranderen soms hun werkwijze en gaan op een goede manier werken. Met besteding van jouw vakantie euro’s heb je dus invloed!
 
Of nog beter ... spot olifanten in het wild tijdens een safari!
 
 

Naar deze olifanten opvangen kun je wel toe!

World Animal Protection heeft voor Thailand een lijst gemaakt waarop zes organisaties staan die de juiste beweegredenen hebben. Drie daarvan zijn goed te bezoeken tijdens een dagexcursie. In Cambodja en Myanmar vonden we zelf mooie projecten.
 

Elephant Nature Park - Chiang Mai, Thailand

Je volgt de hele dag het leven van de olifanten. Je helpt eten voorbereiden en als de olifanten het tijd vinden om te badderen, ga je kijken bij de rivier en mag je mee spetteren. Van elke olifant wordt de achtergrond verteld. Tussen de middag, als de olifanten het te warm vinden om actief te zijn, heb jij een uitgebreide lunch en veel vrije tijd. Onder het motto ‘Saddle Off’ probeert de organisatie andere ‘ouderwetse’ olifantenkampen te bewegen ook te stoppen met olifantenritten. Er worden ook buffels, honden en katten opgevangen.
 
Kijk onder excursies voor het olifantenproject.
 

Elephants World - Kanchanburi, Thailand

Je maakt eten klaar en mag helpen de olifanten te voeden en wassen (vrij kort). Kritische kanttekening: er worden op drukke dagen wel zo’n 125 toeristen per dag toegelaten, en er zijn zo’n 28 olifanten. Het kan daardoor vrij toeristisch aanvoelen. Wel werk je in kleine groepjes per olifant. Ook hier is het een ontspannen programma met veel vrije tijd rond de lunch.
 
Op aanvraag is het mogelijk deze bouwsteen uit te breiden met een bezoek aan Elephants World.
 

Wildlife Friends Foundation Thailand (Rescue Center) - Hua Hin, Thailand

In het rescue center van de Nederlander Edwin Wiek zijn gemiddeld zo’n 450 dieren, van aap tot beer. ‘s Ochtends krijg je een rondleiding langs de verschillende dieren met uitleg over het centrum. Regelmatig worden er in samenwerking met de politie illegaal gehouden dieren bevrijd. Het rescue center biedt de dieren adequate medische zorg, gezonde voedingen en behuizing in ruime hokken. ‘s Middags bekijk je de 15 olifanten. Elke olifant heeft 5 hectare ruimte waar ze zelf mogen rondbanjeren, zonder kettingen. Eén olifant heeft om medische redenen extra zorg nodig, waar je bij mag helpen. Tijdens een wandeling mag je haar lokken met lekker fruit. Bijzonder om telkens de slurf te voelen tasten naar een volgend hapje! Daarna mag je helpen haar met een tuinslang en een borstel goed te douchen.
   
Azië experts Denise en Paulien liepen een dag mee in het rescue center. Wil je ook op reis naar Thailand? Denise adviseert je uit eigen ervaring. Zo krijg je de beste informatie en weet je precies waar je aan toe bent.
 

Elephant Valley Project - Mondulkiri, Cambodja

Stichting ELIE probeert alle factoren die meespelen bij de bescherming van olifanten in Cambodja mee te nemen. Tijdens deze dag hoor je hoe ongelofelijk knap de stichting dit met het Elephant Valley Project doet. Je wandelt met een klein groepje door de jungle en observeert de verschillende groepjes olifanten. De gids vertelt over iedere olifant een verhaal en karaktertrekjes. Mooi om te horen! De olifanten lopen vrij rond, en de mahout blijft continu bij hem. De mahout geeft de olifant met zijn stem opdrachten, niet met een haak. Je kijkt hoe de olifanten in de rivier badderen, je helpt niet zelf mee. Er is een heerlijk lunch buffet waarna je even lekker kunt luieren. ‘s Middags breng je extra eten naar een andere groep olifanten en dit geeft je de kans om ze van heel dichtbij te bekijken.
 
Stichting ELIE houdt ook rekening met de lokale Bunong bevolking -een arme minderheidsgroepering in de heuvels. Zo vechten ze voor landrechten voor deze groep. Ook zorgen ze voor medische zorg en scholing voor de dorpelingen van de vallei. ELIE beschermt ook de wilde olifanten door rangers op te leidden en in dienst te nemen om stroperij tegen te gaan. Dit kan allemaal dankzij jouw komst, met deze inkomsten
   
Footprint Travel oprichter Paulien wandelde een dag met olifanten in Elephant Valley Project. Ze was diep onder de indruk van de aanpak en schreef er 2 blogs over. Lees het interview met Jemma van Elephant Valley Project en met Sophie van Stichting ELIE.
 
 

Green Hill Valley - Kalaw, Myanmar

Dit project is een combinatie van een olifant opvangkamp en een herbebossingsproject! Je dag begint met een wandeling door het bos met een gids. Wie weet spot je vlinders, vogels en wilde orchideeën. Bij de rivier mag je helpen bij de dagelijkse verzorging van de olifanten. Je helpt de olifanten te wassen in de rivier: pret! De olifanten zijn hier om te genieten van hun oude dag. De gids vertelt over de herbebossing en je mag zelf een lokaal boompje planten.
 
Voor meer informatie, bekijk de Myanmar bouwsteen: Wandelen in de koele hooglanden van Kalaw Kijk onder excursies voor het olifantenproject.
 

Zelf olifanten opzoeken in Azië?

Bekijk onze inspiratie privé rondreizen Thailand; privé rondreizen Cambodja; privé rondreizen Myanmar. Je kunt deze reizen verder op maat maken naar je eigen smaak met extensies (verlengingen) of excursies. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Gebruik dan onze bouwstenen Thailand, bouwstenen Cambodja of bouwstenen Myanmar om zelf je reis samen te stellen. Natuurlijk helpen we je graag bij het in elkaar zetten van je droomreis. Geef je wensen aan en wij maken een reisvoorstel voor je.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Cambodja - Thailand 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter