Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Oproep aan vakantiegangers: meld verdachte zaken op meldkindersekstoerisme.nl

Na 100 meldingen kindersekstoerisme nieuwe Don’t Look Away campagne van start

Reizigers worden opgeroepen alert te zijn en vermoedens van kindersekstoerisme te melden.

Thailand | 13-07-2018
Defence for Children-ECPAT / Paulien van der Geest

Na 100 serieuze meldingen op www.meldkindersekstoerisme.nl via de jaarlijkse campagnes van Don’t Look Away gaat op maandag 16 juli een nieuwe campagne van start. Ook tijdens de zomervakantie van 2018 rekenen wij op de alertheid van reizigers, touroperators en andere getuigen die zich zorgen maken om volwassenen die in het buitenland mogelijk kinderen misbruiken. 
 

Resultaten van eerdere campagnes

Sommigen melders hadden een vreemd gevoel bij de verdachte vakanties van een buur of collega. Anderen, werkzaam in de reisbranche, viel de vreemde omgang met kinderen op.  Alle melders deelden hun zorgen, vermoedens en soms ook foto’s of filmpjes op de website. Defence for Children-ECPAT beheert het Meldpunt. Alle meldingen worden onderzocht door de politie en indien nodig door de speciale onderzoekers van het WATCH-programma van Terre des Hommes.  
 

 

Alert zijn

Op maandag 16 juli start de jaarlijkse zomercampagne van Don’t Look Away, waarbij vakantiegangers via  Facebook (/DontLookAwayNL), Twitter (@DontLookAwayNL) en Instagram (dontlookawaynl) worden opgeroepen alert te zijn en vermoedens te melden op www.meldkindersekstoerisme.nl/melding 
 

Welke situaties zijn verdacht?

  • Iemand zit met een lokaal kind aan het hotelontbijt en ze spreken niet dezelfde taal.
  • Iemand gedraagt zich op intieme wijze met een lokaal kind bij zwembad of strand.
  • Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland.
  • Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks.
  • Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren.
  • Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement. 
 
 

Welke mensen zijn verdacht?

Celine Verheijen van Defence for Children-ECPAT: "Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers, die zich opgeven voor hulporganisaties. Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd, zij zijn van alle leeftijden, het kan ook om vrouwen gaan. Ook personen, die kinderen aanbieden zijn interessant voor ons. Onze social media campagne heeft aandacht voor ieder dadertype."
 

Online melden

Via www.meldkindersekstoerisme.nl/melding  kan iedereen heel gemakkelijk online (anoniem) een melding maken. Ook kunnen er foto’s of filmpjes van verdachte situaties geüpload worden. Iedere melding is belangrijk want één melding kan een heel netwerk van kindermisbruikers blootleggen.
 

Wat gebeurt er na een melding?

Alle meldingen die via het Meldpunt binnenkomen, worden na beoordeling door Defence for Children–ECPAT doorgestuurd aan de politie. Meldingen die in eerste instantie te weinig aanknopingspunten lijken op te leveren voor politie, worden door de WATCH onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzocht en bij serieus vermoeden van strafbare feiten alsnog met politie gedeeld. Onlangs leidde onderzoek van Terre des Hommes tot de arrestatie van een Nederlander in Nepal. Een andere Nederlandse man is inmiddels tot acht jaar cel veroordeeld, ook in Nepal.
 
 

Berechting

Nederlanders kunnen in het buitenland worden vervolgd, maar ook in Nederland. Tips die betrekking hebben op buitenlanders worden doorgegeven aan de politie van het land waar de vermoedelijke kindermisbruiker vandaan komt of van het land waar het misbruik plaatsvindt.   
 

Don’t Look Away

De campagne Don’t Look Away betreft een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR, TUI Benelux, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl. De campagne loopt sinds 2015 jaarlijks in de zomerperiode, dit jaar tot 31 augustus 2018. Ook buiten de campagneperiode kan worden gemeld op www.meldkindersekstoerisme.nl.
 
 

 


Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Fair 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter