Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reizen met kinderen? Een verre reis is de beste leerschool!

Op reis met kinderen - Azië met kinderen - tips reizen met kinderen

Reizen met kinderen is één groot avontuur. Samen een avontuurlijke bestemming uitkiezen, voorbereiden, pakken en beleven gaat je kind zeker verder helpen in het leven en met een beetje mazzel worden ze zo super-sociale wereldburgers.

Thailand | 26-02-2018
Denise Roze

Reizen met kinderen is één groot avontuur. Samen een avontuurlijke bestemming uitkiezen, voorbereiden, pakken en beleven gaat je kind zeker verder helpen in het leven en met een beetje mazzel worden ze zo super-sociale wereldburgers. Tegelijkertijd leren ze allerlei praktische vaardigheden en levenslessen. We zetten de mooiste reis-lessen op een rij en hoe je ze kunt optimaliseren. Het beste excuus om nù je kids èn je koffers te pakken!
 

Eigen tas pakken

Je kunt je kinderen prima betrekken bij het pakken van de tassen. Uiteraard zorg jij dat ze hun onderbroeken en tandenborstel niet vergeten, maar samen een lijstje maken en nadenken over of het past, hoeveel het weegt en wat nu écht belangrijk is op reis, zal een waardevolle les in planning zijn voor de rest van hun leven.
 
Tip: laat ze ook zelf  hun eigen rugzak dragen, staat hartstikke stoer en zo doen ze helemaal mee!
 

De weg vinden

Koop ruim voor vertrek een kaart van het land waar je naartoe gaat, lekker oldschool. Google maps is natuurlijk superhandig, maar een kaart leren bestuderen is leuk en leerzaam. Naar welk werelddeel gaan jullie? Hoe groot is dat vergeleken met Nederland? Hoe lang duurt de trein van A naar B? Als je een kaart met legenda hebt is het helemaal een interessante puzzel! Ook tijdens de reis is het veel leuker om met de kinderen de route te zoeken dan alles zelf te bepalen, je zult versteld staan over hun ideeën en inzichten en al loop je een keer verkeerd, dan ontdek je waarschijnlijk juist een leuke zijstraat met lokale markten die je anders nooit had gevonden.
 
Tip: laat de kinderen een stadswandeling uitstippelen en volg no matter what!
 
 
Denise heeft 4 jaar met haar gezin in Vietnam gewoond. Op dit moment woont ze samen met haar man en 2 jonge kinderen in Afrika. Ze weet als geen ander hoe het is om met je kinderen in het buitenland te vertoeven en kan je goed adviseren over reizen met kinderen.
 

Kletsen in een andere taal

Nieuw land, nieuwe taal. De lokale taal is wellicht wat hoog gegrepen, al kun je prima ‘dankjewel, hallo en tot ziens’ leren. Zie de stralende reacties van de locals en je kind begint vanzelf mee te glunderen. Magisch wat een paar ‘vreemde’ alledaagse woorden teweeg kunnen brengen in het contact. Engels wordt natuurlijk op veel plaatsen in de wereld gesproken. Ideaal om je kinderen hun op school geleerde Engels in de praktijk te laten brengen. En lukt het niet, met non-verbale communicatie kom je ook een heel eind, zo leren ze hun gezichtsexpressies te gebruiken.
 
Tip: laat de kinderen zelf eten & drinken bestellen!
 

Rekenen met vreemd geld

Ook nieuw is het geld! Ga ervoor zitten met de kinderen om de nieuwe biljetten, munten en wisselkoers te bekijken. Dit is het betere rekenwerk. En de waarde van het geld blijft zeker hangen als je ze laat uitrekenen hoeveel nodig is voor een ijsje.
 
Tip: geef zakgeld op reis voor souvenirs!
 
 
Samen een avontuurlijke familiereis maken? Kijk bij onze bouwstenen en stel zelf je ideale reis samen of bekijk onze rondreizen ter inspiratie en laat onze reisexperts Karin en Denise de perfecte gezinsvakantie voor je samenstellen.
 

Even helemaal niets doen

Op reis zul je momenten meemaken dat je even ‘niets’ doet; in trein, vliegtuig of in de auto zitten zijn doorgaans niet de favoriete bezigheden. Maar soms is het stiekem best lekker om geen programma te hebben en je te vervelen. Kinderen leren geduld te hebben en zichzelf te vermaken. Zorg wel dat je een (kleur)boek, puzzel of andere creatieve items mee hebt, dan kunnen ze altijd nog gaan schrijven en kleuren, een vakantie dagboek is ook een gouwe ouwe. Je niet laten afleiden door tablet, i phone of tv en je openstellen voor onverwachte ervaringen is gewoon heel leuk!
 
Tip: spreek vooraf ‘wifi- en film-kijk-momenten’ af, je wilt zelf ook weleens een foto doorsturen maar wees niet de hele tijd bezig met het documenteren van de reis. Bijkomend voordeel is dat je zonder al die apparaten als ouder ook een stuk relaxter (=leuker) wordt .
 

Intuïtie ontwikkelen   

Je wilt dat je kind vol zelfvertrouwen in het leven staat. Dan zul je ze - hoe lastig ook - los moeten laten en de wereld zelf laten ontdekken. Natuurlijk zeggen we niet dat je ze op 6 jarige leeftijd alleen door Bangkok moet laten dwalen en ‘stranger danger’ mag je ze ook zeker meegeven, maar door ze op veilige plaatsen zelf op ontdekking te laten gaan wordt hun zelfstandigheid gevoed en leren ze op zichzelf te vertrouwen.
 
Tip: Zoek een plek uit, waar je zelf van een afstandje toezicht kunt houden en laat je kids zelf op ontdekking gaan.
 

Zelf op reis met kinderen?

Footprint Travel organiseert avontuurlijke individuele reizen op maat naar Azië en Afrika. Reis met aandacht voor de natuur en lokale bevolking. De landenkenners van Footprint Travel hebben zelf alles uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes uitgezocht. Ze helpen je graag met het samenstellen van een reis die perfect past bij jullie gezin. Bekijk onze Indonesië reizen; Sri Lanka reizen; Thailand reizen; Myanmar reizen; Cambodja reizen; Vietnam reizen; Suriname reizen; Namibië reizen en Zuid-Afrika reizen.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kinderen - Vakantie met kinderen - Reisadvies 

Blogs over Thailand


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter