Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

10 Redenen om verliefd te worden op Vietnam

Vietnam reizen - Treinen - Fietsen - Eten in Vietnam - Reisadvies Vietnam

Eigenlijk zou Vietnam bij iedereen bovenaan het reisbestemmingen-wenslijstje moeten staan. Vinden wij. Met zoveel historie, natuurschoon en overheerlijk eten wordt zelfs de meest verwende reiziger van een reis door Vietnam enthousiast.​ Er zijn talloze redenen waarom je Vietnam moet bezoeken, mocht je nog redenen zoeken, hier zijn onze 10 redenen om verliefd te worden op dit land.

Vietnam | 24-08-2015
Denise Roze

Eigenlijk zou Vietnam bij iedereen bovenaan het reisbestemmingen-wenslijstje moeten staan. Vinden wij. Met zoveel historie, natuurschoon en overheerlijk eten wordt zelfs de meest verwende reiziger van een reis door Vietnam enthousiast.​ Er zijn talloze redenen waarom je Vietnam moet bezoeken, mocht je nog redenen zoeken, hier zijn onze 10 redenen om verliefd te worden op dit land.
 

1. Streetfood

Het beste eten van Vietnam vind je op straat. Op elke hoek staat wel een karretje. Van noodles en rijst tot brood (banh mi) en soep (pho). Extra op smaak gebracht met superverse kruiden (koriander, limoenbladeren), soja en chilisaus. Geen wonder dat veel reizigers hier een kookcursus volgen!
 

2. Mensen

Al fietsend met een rieten hoedje ter bescherming van de zon op het hoofd, zo beweegt men zich hier nog steeds voort. Tegenwoordig is de fiets in de steden vervangen door een brommer en de hoed door een helm met zonnebril en mondkapje (ook die is tegen de zon!). De lokale bevolking vraagt je honderduit: waar je vandaan komt, of je getrouwd bent, hoeveel kinderen je hebt en wat je verdient. Nieuwsgierigheid kent geen grenzen. Fascinerend is het traditionele bijgeloof (o.a. in cijfers) en voorouderverering dat nog steeds met het dagelijks leven van de mensen verweven is. Astrologie wordt bijvoorbeeld ingezet om de geboortedag van een kind te bepalen.
 

3. Energie

Vietnam bruist! Sinds de opening van het land voor buitenlandse handel en de komst van het internet gaat het snel met de sociale en culturele ontwikkeling. Overal waar je kijkt zie je winkeltjes, handel drijven is volkssport nummer 1. In de grote steden openen dagelijks nieuwe restaurants en cafés hun deuren. Lastig om niet aangestoken te worden door de fanatieke bedrijvigheid.
 

 

 

 

4. Vietnamese koffie

Als de op een na grootste koffieproducent ter wereld heeft Vietnam een bijzonder fijne koffiecultuur. Op plastic krukjes op straat wacht men geduldig tot de koffie doorgedruppeld is. Deze verfijnde manier van koffie zetten proef je! Onderin een laagje gecondenseerde melk voor de zoetigheid. In het immer warme Saigon drinkt men de koffie het liefst in een lang glas met ijsblokjes (ca phe sua da).
 

 

 

 

 

5. Afwisseling

Met een langgerekt land dat zich in S-vorm uitstrekt van China langs Laos en Cambodja tot de Thaise zee in het zuiden, is Vietnam divers qua natuur en klimaat. Groene bergen in het noorden bij Sapa, een fraaie kustlijn met prachtige stranden ten zuiden van Hoi An en de Mekong Delta als rijstschuur in het zuiden. Door de invloeden van het Khmerrijk, China en Frankrijk is de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed. Die historie zie je terug in de koloniale bouwwerken, tempels en kerken. De Chinese wijk Cho Lon in Ho Chi Minh Stad barst van de pagoda's. In District 1 vind je nog een paar Franse gebouwen (o.a. de Notre Dame en het postkantoor).
 

6. Markten

We durven wel te stellen dat je Vietnam niet hebt gezien als je geen markten hebt bezocht. De Mekong Delta is beroemd om haar floating markets. Drakenfruit, ananassen, bananen, voornamelijk groenten en fruit worden verkocht op de drijvende markten en van de ene boot naar de andere overgeheveld. Op de markten van Saigon (Ben Thanh markt in het centrum en in de wijk Cho Lon) kijk je je ogen uit. Elk soort handelswaar heeft zijn eigen steeg of sectie op de markt. De ideale plek om souvenirs te scoren: kleding, koffie, thee, gympen, kleurrijke stoffen, kruiden, noten etc. Voor prachtige stoffen lampionnen ga je naar Hoi An. Daar vind je trouwens ook bijzonder fijne schoenen- en tassenwinkels.
 

7. Zelf kleding ontwerpen

Overal in Vietnam vind je naaiateliers (tailors) die je binnen no time en zeer voordelig een nieuw pak of jurk aanmeten. Hoi An staat bekend als de beste plek om nieuwe kleding te laten maken. Er hangen talloze voorbeelden in de kleine winkeltjes, wees lekker creatief en ontwerp zelf een paar blitse nieuwe outfits. Binnen 3 dagen is je bestelling klaar.
 

 

 

 

 

 

8. Pho – de wereldberoemde noodlesoep

Van oorsprong een gerecht uit Hanoi, nu overal verkrijgbaar, net een beetje anders. Noodles van rijst in bouillon met vlees en verse kruiden. Je eet het met stokjes (!). Het beste kijk je de eetkunst af van de locals, schuif aan bij een straatstalletje met plastic krukjes en proef waarom dit gerecht al jarenlang op nummer 1 staat.
 

 

 

 

 

9. Treinen

Van Hanoi in het noorden tot Saigon in het zuiden loopt een spoorlijn van ruim 1700 kilometer. Het nog door de Fransen aangelegde enkel spoor verbindt vele provincies en steden met elkaar. De ideale manier om het land door te reizen; goedkoop, milieuvriendelijk en avontuurlijk.
 

 

 

 

 

 

 

10. Berglandschap Noord-Vietnam

Met de nachttrein reis je ook gemakkelijk naar Sapa vanuit Hanoi, al schommelend door de bergen sukkel je in slaap. Als je wakker wordt hebben de drukke straten met brommers plaatsgemaakt voor een groen landschap met waterbuffels en tref je bergvolkeren in plaats van hippe stedelingen.
 

Een filmpje over Vietnam om bij weg te dromen:

 

Reverie of Vietnam from Oliver Astrologo on Vimeo.

 

Zelf op reis naar Vietnam?

Bekijk onze rondreizen in Vietnam of stel zelf je reis samen met onze Vietnam bouwstenen.
Meer weten neem contact op met indochina@footprinttravel.nl.
 

Zelf op reis naar Vietnam? Bekijk onze reizen!

Tags: Cultuur - Eten - Natuur

Vietnam reizen - 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter