Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Buitenaards mooi: Son Doong grot in Vietnam. Met drone video!

Vietnam reizen - Hang Son Doong - Grot

Het lijkt wel een buitenaardse planeet! Dat was de eerste reactie die bij me op kwam toen ik deze drone video van de Hang Son Doong grot in Vietnam zag. Elk moment verwacht ik de blauwe mannetjes uit de film Avatar te zien. De Son Doong grot komt met stip bovenaan mijn bucket list! Verbaas je over deze sprookjesachtige video.

Vietnam | 06-04-2015
Paulien van der Geest

Het lijkt wel een buitenaardse planeet! Dat was de eerste reactie die bij me op kwam toen ik dit filmpje van de Hang Son Doong grot in Vietnam zag. Elk moment verwacht ik de blauwe mannetjes uit de film Avatar te zien. De Son Doong grot komt met stip bovenaan mijn bucket list! Kijk mee met deze verbazingwekkende video.
 
Hang Son Doong (Hang betekent grot in het Vietnamees) is de grootste grot ter wereld. De grot is namelijk meer dan 200 meter breed, 150 meter hoog en ongeveer 9 kilometer lang. De naam Son Doong betekent ‘Mountain River Cave’. De grot is 2 tot 5 miljoen jaar geleden ontstaan doordat een ondergrondse rivier het kalksteen uitsleep. Ryan Deboodt, een beroepsfotograaf maakte deze video door gebruik te maken van een drone.
 

Hang Son Doong from Ryan Deboodt on Vimeo.

Sprookjeswereld

De Son Doong grot is sprookjesachtig mooi. Misschien wel omdat de grot pas in 1991 werd ontdekt door een lokale man genaamd Ho Khanh. In 2009 werd de grot onderzocht door een groep Britse grotexperts, onder leiding van Howard Limbert. Hierna werd Hang Son Doong uitgeroepen tot de grootste ter wereld. Volgens BBC is het ook nog eens de mooiste grot van de wereld. Daar geven we ze helemaal gelijk in!
 
Deze spectaculaire foto’s zijn gemaakt door Carsten Peter. Meer spectaculaire foto’s zijn te vinden op Son Doong Cave. www.sondoongcave.org.
 

Hoe kom je er?

De grot ligt in Son Trach, Bo Trach District, Quang Binh provincie in Vietnam. De meest dichtstbijzijnde bekende plaats is Hué, dat zo'n 240 kilometer ten zuiden van Son Trach ligt. Er komen is helaas nog niet zo makkelijk en behoorlijk prijzig. De grot is verstopt in het ruige Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park aan de grens met Laos. Hang Son Doong ligt onder een andere grot. Het is moeilijk om bij de ingang te komen. Je moet dan ook fysiek fit zijn, dit is echt hard core adventure en je moet in staat zijn om meer dan 60 km te lopen in zware omstandigheden (dwars door jungle, een rivier doorwaden met schoenen, tamelijk steile afdalingen op rotswand). In totaal doe je er met een adventure specialist 7 dagen over, waarbij je 4 nachten gaat kamperen (o.a. in de grotten). Er zijn voor een groep van 10 reizigers zo'n 25 porters en gidsen nodig. De prijs liegt er dan niet om, $3000 per persoon. 
 
Volgens de online krant Saigoneer zouden er plannen zijn om een kabelbaan naar de grotten te maken, waardoor de grotten opeens voor veel meer mensen bereikbaar worden. Het nadeel hiervan is al snel duidelijk: met de komst van massatoerisme vreest men voor het behoud van de grotten. Laten we hopen dat Vietnam kiest voor een vorm van ecotoerisme, zodat deze sprookjesachtige grotten behouden blijven!

Zelf op reis naar Vietnam? Bekijk onze reizen!

Tags: Off the beaten track

Vietnam reizen - 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter