BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Eerste hulp bij keuzestress Vietnam

Wat mag je niet missen in Vietnam?

Vietnam staat al jaren op je verlanglijst ‘verre reizen’ en nu het zover is slaat de onzekerheid toe: waar moeten we naartoe en wat moeten dan doen?! En begrijpelijk; Vietnam heeft het allemaal. Je hebt natuurlijk niet onbeperkt de tijd en dus moet je keuzes maken!

Vietnam | 11-03-2019
Denize Roze

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt: je gaat naar Vietnam. Maar dan slaat de keuzestress toe! Wordt het traditioneel Hanoi of modern Saigon? Ga je hiken bij Sapa of fietsen in de Mekong? En ga je voor historie in Hué of gezellig en toeristisch Hoi An? Je hebt natuurlijk niet onbeperkt de tijd en dus moet je keuzes maken, hoe moeilijk dat ook is. We zetten de verschillen op een rijtje en helpen je kiezen!
 

Hanoi versus Saigon

Hanoi en Saigon zijn de grootste steden van Vietnam. Hanoi in het noorden is de hoofdstad en Saigon in het zuiden vormt het economisch centrum. Ze verschillen als dag en nacht van elkaar wat niet verwonderlijk is door de bijna 3000 kilometer afstand tussen de beide metropolen en de lange strijd die is gevoerd om van Vietnam één land te maken.
 
 • Kenmerkend? Hanoi heeft tal van monumentale gebouwen, tempels en musea. Het oude centrum waar het leven zich op straat afspeelt is overzichtelijk, je wandelt overal naartoe. Saigon daarentegen heeft - met name in het centrum district 1 - brede straten met grote moderne wolkenkrabbers. Tussendoor vind je nog wel de straatverkopers en traditionele winkeltjes, maar je moet wat beter zoeken. De afstanden binnen de stad zijn dus groter.
 • Mensen? De mensen in Hanoi schijnen iets stugger te zijn, want traditioneler, en in Saigon wat losser en vrolijker, want moderner. Ik heb zelf dit vooroordeel zowel bevestigd als ontkracht gezien.  
 • Typisch? In Hanoi moet je van tevoren onderhandelen over de taxiprijs, terwijl je in Saigon in principe kunt instappen en de meter wordt aangezet (gebruik taxi’s van Vinasun of Mailinh!).
 • Doen? Hanoi en omgeving kun je per fiets bekijken. In Saigon kun je beter achterop de brommer stappen om de stad vanuit de blik van de locals te bekijken.
 • Eten? Het traditionele eten in Hanoi lijkt op dat van buurland China. Probeer in Hanoi ‘Bun Cha’ (soep met balletjes en varkensvlees met noedels) en de speciale ‘egg coffee’ (ca phe trung) waarbij aan de Vietnamese druppelkoffie een rauwe eidooier is toegevoegd. In Saigon kun je alle Vietnamese gerechten wel vinden, een lokale aanrader zijn de verse springrolls (goi cuon) die niet gefrituurd zijn. Superverse ingrediënten julienne gesneden in een zachte dunne wrap met vissaus en naar keuze chili en limoen. Té lekker!
 

Sapa versus Mekong Delta

 
 • Kenmerkend? Sapa is dé trekpleister van het noorden en startpunt van menig wandeling door de bergen van Noord-Vietnam. Hier kom je voor natuur én actie. Of je nu een doorgewinterde hiker bent of een weekendwandelaar, er liggen vele wandelpaden dwars door bergdorpjes en rijstvelden voor je klaar om ontdekt te worden. De Mekong Delta ligt in het uiterste zuiden van Vietnam en staat bekend om de grote hoeveelheid rijst die er geproduceerd wordt. Hoewel doorspekt door waterwegen is het een van de dichtstbevolkte gebieden van Vietnam. In de Mekong vind je ook veel boomgaarden en kokosnootfabrieken.
 • Toeristisch? Zowel Sapa als Can Tho (Mekong Delta) hebben een hoog toeristisch gehalte, zeker Sapa-stad en de floating market bij Can Tho kunnen druk aanvoelen. Maar even daarbuiten vind je weinig bezochte dorpjes waar men je vrolijk toezwaait en je wat te eten krijgt voor onderweg.
 • Mensen? Rond Sapa vind je allerlei verschillende bevolkingsgroepen die hun traditionele klederdracht en sieraden dragen en met de verkoop van die spullen goed (bij)verdienen. De inwoners van de Mekong Delta bewerken het land en verhandelen hun waar.
 • Klimaat? Sapa heeft koude winters en natte zomers. Je kunt er het best reizen tijdens voor- en najaar, maar gedurende de zomer kun je er ook prima zijn, mits je voorbereid bent op regen. De Mekong Delta heeft een tropisch klimaat, altijd warm en de regentijd is grofweg van juni tot november.
 • Doen? Ga van het gebaande pad bij Sapa en verblijf op ruim een uur rijden van de stad in een Red Dao dorp waarvandaan je 3 dagen lang wandelingen maakt tezamen met een gids. Zo ontmoet je de inwoners écht. De Mekong Delta kun je het beste per mountainbike verkennen, als dagtocht vanuit Saigon of plak er een overnachting in Ben Tre of Can Tho aan vast.
 • Eten? In de Mekong Delta kun je de speciale ‘Elephant fish’ eten, de naam verwijst naar de vorm van de vis.
 

Hué versus Hoi An

 
 • Kenmerkend? Beiden liggen in Centraal Vietnam, niet ver van elkaar, maar verder houdt de vergelijking op. Hué ademt historie, de stad is vooral beroemd door de Verboden Paarse stad met Citadel, eens het centrum van de macht tijdens de Nguyen-dynastie en zwaar gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog. Maak met een gids een wandeling door de oude vervallen gebouwen met nog verrassend veel kleur op de versieringen en leer over alle ins en outs van het keizerlijke verleden. Buiten de stad liggen een tiental tombes van voormalige keizers, de één nog imposanter dan de ander. Hoi An ademt vooral sfeer. In de binnenstad vind je een groot aantal oude pakhuizen en tempels. Het oude centrum bestaat uit smalle straatjes waar geen auto’s komen waar kruislings over de weg de kleurrijke lampionnen hangen wat in de avond veel sfeer geeft.
 • Ligging? Hué ligt rond de Parfumrivier, het nieuwe deel ligt ten zuiden ervan en bestaat uit een aantal straten met hotels en restaurants. Niet de meest sfeervolle stad van het land, maar prima toeven voor een dag of 2. Hoi An barst van straten met lokale winkels en markten; je hoeft je hier echt niet te vervelen.
 • Klimaat? Hué en Hoi An liggen in dezelfde tropische klimaatzone. Het is het hele jaar door warm (tussen de 18 en 33 graden) met een regenseizoen van september tot januari, dan komen er geregeld tropische stormen voorbij.
 • Doen? Ga fietsen rond Hoi An (alleen of met gids), je fietst binnen 10 minuten tussen de rijstvelden of in een half uur naar het strand van An Bang. Tijdens een fietsexcursie kom je in naburige dorpen waar het lokale leven zich nog traditioneel afspeelt. Of fiets naar de eeuwenoude tempels van My Son die prachtig tussen het groen verscholen liggen.
 • Eten? In Hué kun je heerlijk banh xeo eten bij het knusse Lac Thien restaurant, gerund door een supervriendelijke lokale familie. In Hoi An eet men voor het ontbijt Cao Lau; dikke noedels met varkensvlees, groenten en rijstmeelkoekjes. Even iets anders dan Pho. Ook leuk is om in Hoi An een broodje (Banh mi) te eten bij de grande dame van Hoi An: de ‘Banh mi queen’.
 
Wil je niet kiezen? Dan maken we een persoonlijk reisvoorstel met alle 6 bestemmingen voor je (zoals de Ontdekkingsreis van 3 weken die start in Hanoi).
 

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Vietnam. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Vietnam reis op maat samen met onze bouwstenen Vietnam.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel