Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Met deze top tips zie je Sapa, Halong Bay en Hanoi het beste!

Vietnam reizen - Noord-Vietnam - Sapa - Halong Bay - Hanoi

We zetten op een rijtje welke hotspots in Vietnam je absoluut niet mag missen en hoe je die op een authentieke manier kunt ervaren!

Vietnam | 20-06-2016
Denise Roze

Het natuurschoon in het noorden van Vietnam is onovertroffen. We zetten op een rijtje wat je absoluut niet mag missen. En we geven je tips hoe je de ongerepte plekjes van de hotspots Sapa, Halongbay en Hanoi kunt vinden. Met lekker veel foto's en een prachtige video!
 
Veel mensen vragen hoe ze het beste hun reis door Vietnam kunnen plannen. Van noord naar zuid of juist andersom? Een reis door Vietnam start meestal in het noorden. Je start dan met actief hiken in de wat koelere bergen en eindigt met de stranden in het warmere zuiden. De meeste mensen geven hier de voorkeur aan, maar de reis zou net zo goed andersom kunnen. Belangrijkste is dat je Noord-Vietnam niet overslaat!
 

1 Sapa - stad in de bergen

Op de eerste plaats: de omgeving van Sapa. Groene bergen overal waar je kijkt, rijstterrassen, waterbuffels die kinderen vervoeren, en H’mong, Red Dao en tal van andere minderheden in typische kledij op lokale markten. Vanuit Hanoi bereik je Sapa redelijk comfortabel per nachttrein, vergeet niet een goed paar (berg)schoenen, regenjas, camera en een lege tas voor alle souvenirs die je gaat kopen. Sapa is mega populair, laat je niet afschrikken door de vele reizigers, maar blijf ook niet te lang in Sapa hangen. Het is een gezellig bergdorp met veel winkeltjes en restaurants en rondom mooie wandelpaden. Doorgaans word je op die tochten vergezeld door lokale vrouwen die hun (prachtige) kleding, sieraden en tassen aan je willen slijten.
 

Ongerept Sapa?

Wil je het echte authentieke noorden ervaren? Kies dan voor een meerdaagse excursie naar een dorp aan de rand van het Hoang Lien Park. Hier kijkt men je onderzoekend en vriendelijk aan, wil men een praatje met je maken (zonder verkoopmotieven) en slaap je echt middenin de natuur. 
 

Nachttrein of bus?

De meeste mensen kiezen voor de nachttrein naar Sapa (station in Lao Cai) heen en weer. Sinds kort is de snelweg tussen Hanoi en Sapa ook prima in orde. Hoewel we treinreizen vrij ideaal vinden; milieuvriendelijk, efficiënt en voordelig, is de busverbinding ook een slimme optie. Neem op de terugweg eind van de middag de bus en je bent rond 21 à 22 uur in Hanoi. Zo reis je uitgerust verder de volgende dag.
 

2 Eilandenrijk Halong Bay

De baai van Halong in het noorden van Vietnam is wereldberoemd. En staat alleen al daarom in dit lijstje. Ik hou van het uitzicht vanaf de boot; de magische zonsondergang en zonsopkomst liggend op het bovendek in de frisse avond- of ochtendlucht. Geen getoeter van brommers en auto’s, het voelt als een overdaad aan frisse lucht. Maar je vaart zeker niet als enige door deze baai; Halong Bay is de trekpleister en de meest ‘georganiseerde’ bestemming van Vietnam. Het groene Cat Ba Island, een rustige plek vol natuur waar je kunt wandelen en fietsen maakt de reis naar Halong bay wat mij betreft compleet.
 

Rustig Halong Bay?

Zoek je een rustiger ongerepter alternatief? Halong Bay is niet de enige fraaie baai in Noord-Vietnam! Ten noord-oosten van Halong ligt de al even schitterende baai Bai Tu Long. Je treft er aanzienlijk minder andere reizigers, vanuit Hanoi scheelt het nauwelijks reistijd. En de eilandjes zijn minstens even mooi, maar je ziet ze in alle rust!
 
 

3 Hoofdstad Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is het startpunt van de meeste reizen door Vietnam. Een perfecte introductie in de tradities van dit geur- en kleurrijke land met een fascinerende geschiedenis. Rond de kathedraal en in het oude centrum ten noorden van het meer is het een drukte van belang op de stoepen. Overal staan tafeltjes vol bier, thee, koffie en hapjes. De locals zitten hier gezellig op lage plastic krukjes omheen. Nieuwe vrienden komen aangereden op brommertjes en schuiven bij hun vrienden aan tafel.
 
 

Authentiek Hanoi?

Je hoeft in Hanoi alleen maar voorbij de winkeltjes vol moderne glimmende spullen en straatverkopers te kijken om het oude, traditionele Hanoi te ontdekken. De huizen zijn smal en diep, daarom ook wel ‘tunnelhuizen’ genoemd, waar vele families samenleven. Geen al te beste omstandigheden, het dagelijks leven speelt zich mede daarom vooral op straat af. Een andere manier om Hanoi verder te ontdekken is een fietstocht te maken naar de buitenwijken en langs de rivier, hier zie je een rustiger leeftempo en nauwelijks westerse bars en hotels. Drink aan de kant van de weg een kopje thee met de locals of neem een Vietnamese koffie met een twist, naast condensed milk voegt men ook wel kokos, eigeel en yoghurt aan de koffie toe!
 

Somewhere in Vietnam // from Menassier Gabriel ///mg image on Vimeo.

 

Wil jij Vietnam op de beste manier ervaren?

Als Vietnam-experts kunnen wij je helpen om de mooiste plekjes met de leukste ervaringen in je reis op te nemen. Plekjes waar de massa toerist niet komt. Zo beleef jij je eigen, unieke vakantie. Zet met onze Vietnam bouwstenen je eigen Vietnam reis in elkaar, of laat je inspireren door onze kant-en-klare Vietnam Rondreizen.
 

Zelf Noord-Vietnam ontdekken? Vraag vrijblijvend een offerte

Tags: Reisadvies - Tips - Vietnam 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter