BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reizen met kinderen? 5 Onmisbare tips voor reizende ouders!

Tips en Tricks - Verre reis met kind maken - Thailand - Indonesië - Bali - Vietnam - Cambodja

Op avontuur door Zuidoost Azië of een bungalowpark in Zuidoost Drenthe? Vietnam-expert Denise vroeg aan moeder Annemiek wat zij zou kiezen.

Vietnam | 09-03-2017
Annemiek van Tilburg en Denise Roze

Op avontuur door Zuidoost Azië of een bungalowpark in Zuidoost Drenthe? Vietnam-expert Denise van Footprint Travel vroeg aan moeder Annemiek wat zij zou kiezen. Annemiek woont nu ruim een jaar in Vietnam met haar man en baby. Reizen in de tropen vindt ze een absolute aanrader: de gastvrijheid, het heerlijke eten en de mooie natuur. Een keer iets heel anders dan een huisjespark in Holland.
 
Hoewel we zelf ook enorm genieten van broodjes kaas eten, fietsen over de Veluwe en wandelen door de duinen, een nieuw land ontdekken is ook heel gaaf! Als je de volgende tips en adviezen ter harte neem, kun je zeker met je kind(eren) die lang gekoesterde reis naar de tropen maken!
 

Tip 1. Start op tijd met de medische voorbereiding

Eén van de grootste zorgen van ouders is dat hun kind een gekke ziekte oploopt in de tropen. Het klopt dat er in de tropen een hoop ziektes zijn waar wij in Nederland gelukkig nooit (meer) mee te maken hebben, maar er is een hoop mogelijk op het gebied van preventie. Maak, nadat jullie besloten hebben naar welk land je gaat, een afspraak met de tropenarts of GGD. Het is belangrijk dat jullie voorafgaand aan deze afspraak al besloten hebben hoe de reis er globaal uit gaat zien qua bestemmingen. Je krijgt dan een persoonlijk advies en kunt daarmee met een relaxter gevoel op reis.
 
Breng ORS mee
De meest voorkomende ‘reisziekte’ is diarree. Neem daarom ORS mee, deze zoutoplossing voorkomt dat je uitdroogt. Het is op bestemming waarschijnlijk ook te koop, maar het is fijner als je niet ter plaatse op zoek moet (als je toevallig net in een homestay of guesthouse in een afgelegen dorp zit). Kinderen drogen sneller uit dan volwassenen, het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk start met ORS.
 
Malaria en dengue muggen
Een ander terugkerend punt van bezorgdheid van jonge ouders zijn de muggen. In Zuidoost Azië komt in veel gebieden inderdaad malaria en dengue voor. Op de website van zowel de GGD als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vind je een kaart per land met daarop ingekleurd in welke delen de muggen die deze ziekten  verspreiden nog rondvliegen. De malariamug is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopkomst, de denguemug voornamelijk overdag. Het beste zorg je voor bedekkende kleding en kindvriendelijke muglotion of gel (zonder DEET). Neem dit uit Nederland mee om zeker te zijn van het juiste anti-mug middel. In de (grote) steden komt overigens nauwelijks malaria voor.
 
Mocht je onverhoopt medische zorg nodig hebben, deze is in Zuidoost Azië uiteraard anders dan in Nederland, maar zeker wel beschikbaar. De communicatie is vaak een uitdaging, maar in alle grote steden (zoals Bangkok, Phnom Penh, Saigon en Hanoi, Yogyakarta en Denpasar(Bali)) zijn internationale ziekenhuizen waar Engels wordt gesproken. Breng altijd je zorgpas en het noodnummer van je zorgverzekering mee!
 

Tip 2. Zorg voor een relaxte vliegreis

Het is natuurlijk verleidelijk de goedkoopste vlucht naar jullie bestemming te boeken. Nu je met kind(eren) reist, raden we je aan ook op andere criteria te letten. Reisduur, overstaptijd en reis-dagdelen zijn nu belangrijker. Boek indien mogelijk een nachtvlucht. Jouw kind(eren) slaapt dan waarschijnlijk een groot deel van de vlucht, zodat je niet volkomen gesloopt op de bestemming aankomt. Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Bangkok in Thailand vliegen. Naar Cambodja en Vietnam kun je (nog) niet rechtstreeks vliegen, je hebt ten minste 1 overstap nodig. Je kunt de reis ongeveer halverwege onderbreken op het Arabisch schiereiland (o.a. met Emirates, Etihad en Qatar Airways) of kies voor de overstap in Azië (o.a. met KLM, Cathay Pacific, Malaysia Airlines), dan is het eerste deel van de vlucht dus relatief lang en na de overstap hoef je nog maar een klein stukje te vliegen.
 
Twijfel je nog of je jouw kinderen mee kunt nemen op een avontuurlijke reis door Zuidoost Azië? Tot 2 jaar reist jouw kind gratis mee in het vliegtuig. En kinderen tussen 2 en 12 jaar krijgen bij de meeste maatschappijen korting op het ticket. Volgens ons een goed moment om toch nog die droomreis naar Zuidoost Azië te maken. De reisexperts van Footprint Travel kunnen je ook adviseren over de meest ideale vliegroute naar jouw bestemming. Echt ontspannen zal het nooit worden met baby’s het vliegtuig in, maar met deze 5 overlevingstips van Footprint Travel reisexpert Denise wordt het een stuk dragelijker.
 

Tip 3. Maak een uitgekiend reisplan

Op de bonnefooi reizen kan, maar wij raden aan om, als je met kinderen reist, vooraf een planning te maken. Zorg voor voldoende rust in de reis en kies kwaliteit boven kwantiteit. Jouw koter op z’n eigen tempo de trappen van de tempel op laten klimmen, in plaats van een dweilende en dreinende dreumes op de vloer van het derde museum die dag. Rust zit ‘m niet alleen in het beperken van het aantal activiteiten op een dag, maar ook in het opnemen van rustdagen in je reis. Verblijf een paar extra dagen in een relaxed hotel (met zwembad of strand dichtbij), zodat iedereen weer even op adem kan komen en je de was kan laten doen. Bij een relaxed hotel denken wij aan een plek waar je de babyfoon op de hotelkamer kunt achterlaten en zelf in het bijbehorende restaurant kunt dineren of nog een drankje doen. Let op dat het hotel een zwembad heeft met ondiep gedeelte waar de kleintjes lekker kunnen prutten.
 
In Zuidoost Azië is men gek op baby’s en kinderen, reken dus op gratis oppas. Vaak biedt men aan je baby, dreumes, peuter even vast te houden wanneer je zit te eten. Informeer vooraf of het hotel kinderbedjes beschikbaar heeft.
 
Bij Footprint Travel stel je helemaal zelf je reis samen aan de hand van bouwstenen. Hierdoor kun je gemakkelijk een extra rustdag inplannen, kiezen voor een hotel met een kindvriendelijk zwembad en het dagprogramma laten aansluiten bij de wensen van jouw gezin! Onze reisexperts hebben ook een aantal complete familiereizen samengesteld naar Thailand, Vietnam, Cambodjaen Indonesië. Ideaal!
 
 

Tip 4. Neem niet teveel bagage mee!

 
Eten en drinken
Vaak mag je (ook als je geen ticket voor de kleine hoeft te kopen) bagage meenemen in het vliegtuig voor je kindje. We raden je toch aan deze extra ruimte niet volledig te benutten. Je hebt geen zin om in het land van bestemming met veel tassen te zeulen. Luiers, billendoekjes en babyvoeding zijn overal ter wereld te krijgen. Zeker als jullie van plan zijn rond te trekken, sla je deze artikelen ter plaatse in. In de tropen is altijd vers fruit en groente beschikbaar - ideaal! Onze kinderen zijn dol op mango, ananas en drakenfruit. Lokale gerechten van noodles, rijst en soep kun je zonder heftige kruiden bestellen, ook heel geschikt voor kinderen. Artikelen zoals brood, pap en melk(poeder) zijn niet overal te koop of van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vaak zijn dit soort producten gezoet, een pak crackers en Brinta nemen we daarom mee voor ‘noodgevallen’, wanneer je bijvoorbeeld net ergens arriveert als de winkels dicht zijn.
 
Paklijst voor de tropen
Neem kledingsets mee voor ongeveer vijf dagen. Er zijn overal wasserettes te vinden, ook dat scheelt weer aan bagage.
We hebben een aanvullende paklijst (naast bijvoorbeeld deze inpaklijst voor vliegvakanties) voor je gemaakt met daarop de artikelen waar je niet meteen aan denkt, maar waar wij veel profijt van hebben gehad op onze reizen met kleine koters:
 
 • Eten / gezonde snacks. Zeker als jij je kind bij voorkeur suikervrije snacks geeft, kun je overwegen een en ander mee te nemen uit Nederland. Knijpflesjes fruit en groente vinden wij bijvoorbeeld echt een uitkomst.
 • Draagdoek / baby carrier. Onmisbaar. Zo stap je gemakkelijk uit het vliegtuig en wandel je naar de douane of aansluitende vlucht (buggy's en kinderwagens tref je meestal pas weer op de plaats van bestemming op de bagageband)
 • Lievelingsknuffel of snoezeldoek (je weet wat we bedoelen) plus reserve. Boekjes en puzzels voor onderweg. Kleurpotloden kun je ter plaatse kopen.
 • Zonne-paraplu. Om oververhitting, verbranding en een zonnesteek te voorkomen.
 • Mini ventilator. Klip je overal op, zo houd je jouw kindje koel. Er bestaan speciale ventilatoren van zacht plastic waar baby’s rustig hun vingertjes in kunnen steken.
 • Grote en kleine hydrofiel luiers. Multifunctioneel.
 • Zwembandjes. Niet vergeten, volop zwemmogelijkheden gedurende je reis.
 • Zwemluiers. Zijn niet overal verkrijgbaar.
 • Zonnebrand voor kinderen. Je kinderen smeer je minimaal met factor 50 in.
 • Oogdruppels en neusspray. Zodat je daar indien nodig niet naar op zoek hoeft te gaan bij de plaatselijke apotheek (die het zeker wel heeft overigens).
 • Fietshelm. Neem zelf een helm mee als je wilt gaan fietsen met je kinderen. Niet zo gebruikelijk in Nederland, maar elders wel. Bovendien fiets je in Zuidoost Azië fiets vaak over zanderige en soms hobbelige landweggetjes.
 • Anti-muggenspray. Voor baby’s mag je geen producten gebruiken die DEET bevatten. Bye Bye bite spray van Baby Cucciola mag wel.
 • Babyfoon.
 • ORS.
 • ‘Point it’. Een heel handig aanwijsboekje. Lang niet overal wordt Engels gesproken. Er staan foto’s in dit boekje zodat je kunt aanwijzen wat je bedoelt.  
 

Tip 5. Alleenreizende ouders

Voor een alleenreizende ouder is het tegenwoordig heel belangrijk om een aantal documenten te kunnen tonen als je wilt vliegen met je kind. De douane, zowel in Nederland als op je vakantiebestemming, kan om deze documenten vragen. Met dit formulier kun je aantonen dat de andere ouder schriftelijke toestemming geeft voor deze reis. Verder heb je ook een geldig uittreksel uit het gezagsregister, een geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie en een kopie van het paspoort van de toestemminggevende ouder nodig. Het is handig om (ook) de Engelse versie van het formulier in te vullen zodat de douanebeambte op je vakantiebestemming het formulier ook kan lezen! Mogelijk gelden er nog aanvullende eisen gelden voor het land waar je naar toe gaat, check dit dus altijd voor de zekerheid. Kortom, een hele papierwinkel waar je even de tijd voor moet nemen.
 
Reis je met Footprint Travel, dan ontvang je een aantal weken voor vertrek een uitgebreid informatiepakket van onze reisspecialisten. Hierin zit ook een paklijst die specifiek is afgestemd op jouw bestemming!
 
 

Fijne reis!

Rest ons niets anders dan je heel veel plezier te wensen op je eerste verre reis met jouw kind! En geniet van de overweldigende positieve aandacht die je krijgt in Zuidoost Azië wanneer je reist met kinderen.
 
Wat is jouw beste tip voor ouders die (misschien wel voor het eerst) met kinderen een verre reis maken? Onder de inzendingen verloten we - heel toepasselijk - een opblaasbare wereldbol. Leuk op reis, in het zwembad of in de kinderkamer!
 
 
Met je jonge gezin een verre reis maken?
Kijk bij onze speciale familie rondreizen naar Indonesië, Thailand, Vietnam en Cambodja voor inspiratie of stel je eigen reis samen met bouwstenen. Neem contact met ons op als je vragen hebt, de reisspecialisten van Footprint Travel helpen je graag verder.
 

Wil jij Vietnam bezoeken? Vraag dan nu een offerte aan!

Tags: Vietnam - Reisadvies - Kinderen 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter