BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Vliegen met kleine kinderen - 5 overlevingstips

Reizen met kinderen - vliegen met kinderen - reistips - vliegen met baby

Reis jij binnenkort met kleine kinderen naar een verre bestemming? Wij geven tips hoe jij die lange vlucht kan overleven!

Vietnam | 21-08-2016
Denise Roze en Annemiek van Tilburg

Echt ontspannen zal het nooit worden met kleine kinderen in het vliegtuig, maar met deze 5 overlevingstips van twee ervaringsdeskundigen wordt het een stuk draaglijker. Annemiek en Denise wonen in Vietnam en staken de koppen bij elkaar voor hun beste overlevingstips. Denise stelt voor Footprint Travel de reizen samen naar Vietnam, Cambodja en Thailand. Je kunt haar dus met recht een expert noemen!
 

Overlevingstip 1. Regel een plek op de ‘familierij’

Indien mogelijk. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben een zogenaamde ‘familierij’.  Er is meestal plaats voor een aantal ‘bassinets’, van die babybedjes die aan de muur worden gehangen. Tot een bepaald gewicht mag jouw kindje hierin (dit varieert per maatschappij, maximum is 11 tot 14 kilo). Een ander groot voordeel van de familierij is dat je omringd bent door lotgenoten, dat scheelt een hoop verontschuldigende blikken. Vrienden maken met de mensen om je heen kan sowieso geen kwaad.
 
Van tevoren reserveren kan niet bij alle maatschappijen, wel kan je stoelen op die rij aanvragen. Het hangt van het aantal gezinnen en de leeftijd van de kinderen af, wie er op de rij mag plaats nemen.
 
 

Overlevingstip 2. Zorg voor voldoende snacks & drinken voor onderweg

Gelukkig valt babyvoeding en melk buiten de vloeistoffenregeling. Alle andere vloeistoffen moet je op de meeste vliegvelden nog steeds voor de douane dumpen, maar (gekookt) water in een babyfles wordt zelden weggegooid. Ook 1 of 2 potjes eten en van die handige knijpfruitflesjes komen er in normale hoeveelheden doorheen. Op deze site zijn nog meer ideeën te vinden voor snacks die handig zijn onderweg.
 
Moedermelk en borstvoeding
Heb je afgekolfde moedermelk bij je? Dit kun je niet in onbeperkte hoeveelheden meenemen. Controleer vooraf bij je vliegtuigmaatschappij hoeveel melk je in je handbagage mee mag nemen en check de rest in. Onze ervaring is dat de vochtvoorziening in het vliegtuig meestal niet aansluit op de behoefte van de borstvoedende moeder. Tip: neem een lege sportbidon mee en laat deze regelmatig bijvullen in het vliegtuig.
 
Reis je alleen? Grote kans dat de maaltijd net wordt geserveerd terwijl jouw kindje andere plannen heeft, en je eten koud is tegen de tijd dat jouw kleine verschoont of gekalmeerd is. Zorg dus ook nog voor wat extra snacks voor jezelf. 
 
 

Overlevingstip 3. Handige handbagage

Naast de nodige voedingen, snacks en de standaarduitrusting voor als je met je kind naar buiten gaat, zijn dit volgens ons de niet te missen items:
 • Schone outfits voor je kind. Wij hebben op onze laatste vlucht 3 sets verbruikt. (Luiers lijken met name te lekken op de meest ongewenste momenten!)
 • Minimaal 1 schone outfit / shirt voor jezelf.  Sowieso een aanrader, maar met kinderen een must (zeker met het oog op de zojuist genoemde lekluiers).
 • Een grote hydrofiel luier. Deze handige lappen kun je echt overal voor gebruiken. Als laken in de bassinet, om je kind op te verschonen en om je kind, jezelf of een medepassagier ‘schoon’ te vegen. Supertip: met behulp van wat ducttape kun je de doek ook gebruiken om een tent te spannen over de bassinet, zodat jouw kindje rustiger kan slapen.
 • Deze swaddles vinden wij heel fijn!
 • Draagdoek of babycarrier. Ze zijn er in vele soorten en maten, begin ruim voordat je op reis gaat met het gebruik ervan zodat je goed snapt hoe die werkt en er handig mee bent.
 • Flesje desinfecterende zeep (waar je geen water bij nodig hebt)
 
Let op, vaak mag jouw kind ook een stuk (hand)bagage inchecken en de buggy kan meestal mee tot aan de ingang van het vliegtuig. De buggy gaat mee in het vliegruim, doe ‘m in een speciale reishoes ter bescherming, we hebben weleens een buggy in iets minder fraaie staat terug gekregen. Meer inspiratie nodig? Handige reisgadgets vind je op deze website.  
 
 

Overlevingstip 4. Vergeet niet dat je op vakantie gaat!

Je vakantie start al op Schiphol! Lekker rondslenteren, gadgets en boekjes kijken, koffie drinken en toch nog een zak drop kopen voor onderweg. Zorg voor een vakantie-verrassing. Er zijn leuke vakantie doe-boeken. Maar een pakje zakdoekjes kan toch zeker ook alweer voor een half uur vermaak voor je baby zorgen. Meestal willen kinderen toch wat jij hebt, dus wees bereid je net aangeschafte magazine af te staan aan je kindje. De pagina’s met reclame ben je vast niet aan gehecht, prima om eruit te laten scheuren. Dan valt er weer iets te vouwen of verkreukelen!
 
Neem voor een dreumes filmpjes en muziek mee op I-pad/laptop, zodat je geen wifi nodig hebt om iets te kijken. Oordopjes zijn ook handig, dan heeft de rest van het vliegtuig er geen last van.  Een (opblaas)kussentje neem je niet mee voor in je nek, maar zodat je arm niet beurs wordt van de leuning als jij met je kleintje op schoot zit. Ook handig als je een overstap hebt en je kleintje ergens wilt laten rusten.
 
Geef je kindje tijdens het stijgen en dalen iets te drinken (melk, water, borstvoeding) of een speen, door het zuigen blijven de kaken bewegen en heeft hij/zij minder last van opbouwende druk in de oren.
 
O ja, en om het allemaal voor je zelf ook nog een beetje relaxed te houden: laat Denise of een van onze andere reisexperts Karin, Obbo of Sanne je rondreis naar Vietnam, Cambodja, Thailand, Indonesië of Zuid-Afrika regelen. Zo weet je dat ter plaatse alles goed geregeld is, en is er onverhoopt toch paniek, dan heb je ter plekke altijd iemand om op terug te vallen! Zo en met die gedachte mag je op Schiphol ook een lekker tijdschrift voor jezelf shoppen met een fijne latte macchiato erbij.  
 
 

Overlevingstip 5. Bedenk een aantal positieve mantra’s/affirmaties

Probeer relaxed te reizen, we houden onszelf altijd voor dat aan elke reis een eind komt. Gedachten die kunnen helpen:
 • ‘Alle andere ouders in dit vliegtuig voelen medeleven.’
 • ‘Die geïrriteerde vent achter mij zie ik na deze vlucht nooit meer.’
 • ‘Wat is nu 14 uur op een mensenleven?’
 • ‘Dankzij mijn slaaptekort komt de jetlag vast minder hard aan.’ (Echt waar!)
 • ‘Ik hoef in ieder geval niet ook nog eens te betalen voor mijn kind.’ (Tot 2 jaar dan…)
 
 

Extra tips voor alleenreizende ouders:

 • Zorg voor schriftelijke toestemming van de andere ouder (hier te downloaden in het Nederlands en Engels), een geldig uittreksel uit het gezagsregister, een geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie en een kopie van het paspoort van de toestemming gevende ouder. Dit moet je kunnen overleggen aan douane.
 • Maak contact met iedereen om je heen. De stewardessen zijn jouw nieuwe beste vriendinnen.
 • Blijf ademen. Velen zijn jou voor gegaan, jij kunt dit ook.
 
 

Ook een verre reis maken met je jonge gezin?

Kijk bij onze speciale familie rondreizen naar bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Indonesië voor inspiratie of stel je eigen reis samen met bouwstenen. Of bel ons even, we helpen je graag verder.
 

Ook een familie rondreis? Vraag dan nu een offerte aan!

Tags: Reisadvies - Tips - Kinderen 

Blogs over Vietnam


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter