Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Footprint Travel gelooft dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Hierbij speel jij als reiziger een cruciale rol. Je kunt aan de volgende zaken denken:
 

Wat kun je als reiziger zelf doen?

Jij als reiziger speelt ook een cruciale rol bij duurzaam reizen. Je kunt het volgende zelf doen:
 • Geef het goede voorbeeldHelaas ontbreekt in veel ontwikkelingslanden voorlichting over milieuvervuiling. Ook al zie je in ontwikkelingslanden regelmatig plastic afval langs de kant van de weg liggen, geef als gast het goede voorbeeld en doe hier niet aan mee. Met name in natuurparken neem je al je afval weer mee naar buiten. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints!
 • Behandel mensen met respect. Gedraag je als een gast in andermans land. Leer bijvoorbeeld een lokale begroeting, zie het hoofdstukje Taal en hoofdstukje Omgangsvormen. Maak niet ongevraagd een foto van iemand, maar maak een praatje en vraag of je een foto mag nemen. Pas je kleding aan waar nodig en zeker in religieuze gebouwen.  
 • Geef niet zomaar geld aan bedelaars. Hoe goed bedoeld ook, stimuleer bedelen niet. Hier kunnen mensenhandelaars achter zitten. Kinderen zien bedelen is hartverscheurend, maar door ze geld te geven houd je ze op straat. Wil je toch iets geven, geef dan iets te eten. Draag liever bij aan een lokaal project voor opvang of scholing. Je kunt zelf ter plekke een project bezoeken en/of wij kunnen je hierbij adviseren. Heeft je reis veel indruk op je gemaakt, en wil je mensen ter plaatse helpen? Na afloop van je reis kunnen wij je adviseren om een donatie aan een project te geven.
 • Compenseer je ecologische voetafdruk met bijvoorbeeld www.greenseat.nl. Je kunt dit direct bij je boeking regelen, dan handelen wij het voor je af. Achteraf kun je het zelf regelen via Greenseat.nl
 • Met het openbaar vervoer naar de luchthaven is een milieuvriendelijke optie. De trein stopt direct onder Schiphol. Check wel www.9292.nl voor je reisplanning.
 • Wees zuinig. Water is het meest kostbare goed van onze aarde. Weet je dat er soms een drinkwater-schaarste dreigt? Een korte douche is beter dan lang in bad gaan. Hang je handdoek op het droogrek om de volgende dag nogmaals te gebruiken. Handdoek op de grond betekent een verzoek om nieuwe handdoeken.
 • Sommige accommodaties recyclen badwater om de tuin te besproeien. Overweeg biologisch afbreekbare badproducten te gebruiken.
 • Doe lichten en airconditioning uit als je de kamer verlaat.
 • Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving. Souvenirs die gemaakt zijn van dieren (bijv. koraal) of -gedroogde- planten (bijv. cactussen), mogen niet worden ingevoerd en zijn dus taboe.
 • Shop in lokale winkels en geef zo een impuls aan werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse. Betaal een eerlijke prijs voor diensten en producten.
 • Wil je graag een goed doel bezoeken op je reis? We denken graag met je mee. Kijk ook bij onze sponsor projecten bij Over ons of handige links onder het kopje Goede doelen.
 
 

Footprint Travel. Go Fair. Go Local.

Toen we Footprint Travel begonnen, wisten we één ding zeker: we willen reizigers de reis van hun leven geven én tegelijkertijd de inwoners van het land iets positiefs brengen. Dit kan op verschillende manieren.


Go Local.

Enerzijds door oprecht contact tussen bezoekers en bewoners van een land. Hierdoor ontstaat een uitwisseling van waarden en culturen en dit is de eerste stap naar meer respect en begrip voor elkaars leefsituatie. Wij doen dit door kijkjes achter de schermen te geven; koken, eten of theedrinken bij iemand thuis bijvoorbeeld. Als je over de hele wereld mensen kent, ben je overal thuis en word je vanzelf een wereldburger. Dit is waar Go Local achter Footprint Travel voor staat.

 
Go Fair.

Anderzijds door financiële steun te geven. Natuurlijk is het geven van donaties goed en vaak noodzakelijk. Maar helemaal mooi is het, als mensen zélf een bestaan kunnen opbouwen door je bezoek. Dit geeft hen meer zelfrespect. Wij zien dit als de oplossing voor de lange termijn. Wij werken met partners die hier net zo over denken en de mensen die voor ons werken, zoals chauffeurs, gidsen en gastvrouwen die voor onze gasten koken, ontvangen dan ook een eerlijk bedrag voor hun diensten. Zo komt het geld terecht in de economie van het land dat je bezoekt en niet bij een internationale hotelketen.
 
Wanneer het kan, proberen we een guesthouse, (eco)hotel of excursie die uit gaat van duurzaam toerisme in ons aanbod op te nemen. Accommodaties en excursies die rekening houden met het milieu, behoud van cultuur, bijdragen aan ontwikkeling van mensen of projecten stimuleren, zijn bij ons eerste keus.
 
Daarnaast geven we een deel van onze winst aan projecten. Hoe meer mensen via Footprint Travel reizen, hoe meer projecten wij kunnen sponsoren. Projecten gericht op vrouwen, kinderen, educatie en ontwikkeling van banen, hebben onze voorkeur. Jouw reis draagt dus bij aan een betere wereld! Dit is waar Go Fair achter Footprint Travel voor staat. 
 

Onlin​e reisorganisatie

We zijn een online reisorganisatie. Alles verloopt per e-mail en telefoon. Geen verspilling aan milieubelastende en dure brochures. Hierdoor kunnen we je reis bovendien zo voordelig mogelijk aanbieden. Goedkoop is duurzaam!
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter