Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Valuta Cambodja

 
De nationale munteenheid is de khmer riel, maar in Cambodja gebruikt men vooral de Amerikaanse dollar om mee te betalen. Als je pint, komen er dollars uit de automaat. Voor het dagelijkse leven op straat is het handig voldoende kleinere coupures bij je te hebben, onder de 20 dollar. Bewaar dit in een aparte portemonnee, zodat je niet altijd je hele vermogen laat zien. Je krijgt vaak het kleinere wisselgeld in riel terug. Raadpleeg bijvoorbeeld http://www.valuta.nl/ voor de meest recente koers. 
 

Contant geld in Cambodja

Het is altijd verstandig contante euro’s of dollars bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt wereldwijd het meest geaccepteerd. In Cambodja wordt de dollar met name goed geaccepteerd. Buitenlands muntgeld wordt echter nooit geaccepteerd. Zorg dat je biljetten er onberispelijk uitzien, gekreukelde, gescheurde en verwassen biljetten zullen worden geweigerd. Op Schiphol kun je voorbij de douane dollars pinnen.
 

Banken

De banken zijn vaak open tussen 07:30-15:00 uur van maandag tot vrijdag. Tussen de middag, van 11:30-13:00 uur zijn de meeste banken gesloten. Op zaterdag sluiten de meeste banken rond 12 uur.
 

Pinpas en creditcard

In de grotere plaatsen, zoals Siem Reap, Battambang, Sihanoukville en Phnom Penh, zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland. Zorg dat je pinpas en creditcard bij je bank ‘aan’ worden gezet voor gebruik in het buitenland! Om phishing te voorkomen, hebben veel banken pinpassen uitgezet voor gebruik in het buitenland. Uit ATM’s pin je vrijwel altijd dollars.
 
Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen. Ook kan je met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen.
 
 

Geld wisselen

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of travelers' cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen de commis
siekosten vaak niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. $100 biljetten hebben een betere koers dan kleinere dollarbiljetten. Tel altijd eerst de riels voordat je je contant geld of travelers' cheques geeft. Informeer ter plekke of en welke geldwisselaars betrouwbaar zijn. Voor travelers' cheques is American Express het meest geaccepteerd.
 

Entreegelden

Entreegelden zijn niet inclusief in de reissom, tenzij dit nadrukkelijk anders staat weergegeven. Dit in verband met schommelende koersen en lokale prijswijzigingen. Tevens kun je zo ter plekke betalen voor wat je wilt bezoeken en betaal je niet teveel. Entrees voor musea variëren van een paar dubbeltjes tot een paar euro. Enkele bezienswaardigheden die erg veel toeristen trekken zijn meer westers geprijsd. 
 

Entree Angkor Wat

De entreepas voor het tempelcomplex Angkor is niet inclusief. De reden is dat je kunt kiezen uit een 1, 3 of 7-daagse Angkor entreepas. Op moment van schrijven zijn de entreepassen: $20, $40 en $60. Een pas voor drie dagen is een hele week geldig. Je mag dan dus binnen een week drie keer naar binnen. Op dezelfde manier is de pas voor zeven dagen een maand te gebruiken. Deze prijzen kunnen in de loop van het jaar wijzigen. Met de Angkorpas kun je een groot aantal tempels bezoeken. Een deel daarvan ligt buiten Siem Reap, zoals de Roluous-groep en Banteay Shrei. Als je naar Siem Reap reist, ga je de tempels van Ankgor in ieder geval 1 dag bezoeken (met de excursie ‘Angkor per tuk tuk’). Wanneer je 's ochtends door de tuk tuk naar het tempelcomplex wordt gebracht, koop je een entreepas. Er wordt ter plekke een foto van je gemaakt en op je entreepas afgedrukt. Als je zeker weet dat je de volgende dag of een andere dag diezelfde week weer naar de tempels gaat, kun je het beste een 3-daagse pas kopen. Zo ben je direct klaar voor alle dagen dat je de tempels van Angkor wilt bezoeken en hoef je later niet weer in de rij, bovendien kun je een extra (3e dag) naar de tempels als je kiest voor een extra dag in Siem Reap.
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter