Vaccinaties (inentingen) Cambodja
.jpg)
Aangeraden door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (samen DTP) en hepatitis A. Indien men geen mazelen heeft gehad en er niet tegen ingeënt is, kan het zijn dat hiervoor ook een vaccinatie (BMR) wordt gegeven. De volgende vaccinaties zijn persoons- en reisgebonden: buiktyfus, hepatitis B, rabiës (hondsdolheid), soms tuberculose en in uitzonderlijke gevallen Japanse encefalitis. In Cambodja komt geen gele koorts voor. Echter, als men VANUIT een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Maak een afspraak bij de GGD, huis- of reisarts voor een persoonlijk advies.
Malaria in Cambodja en Dengue Fever
.jpg)
Klamboes
Eten in Cambodja: voorkom reizigersdiarree
.jpg)
In 80% van de gevallen wordt reizigersdiarree veroorzaakt door een bacterie en kan het eenvoudig en snel verholpen worden met een antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin. Vraag je reisdokter om een kuur of koop het bij een apotheek in een grote stad (geen recept nodig). De oorzaak van de bacterie is meestal het eten of drinken in Cambodja. Een stoppend middel als Loperamide pakt de oorzaak van het probleem niet aan en is slechts een noodoplossing indien je bijvoorbeeld een lange reisdag hebt. Hoef je niet te reizen, dan kun je maar beter uitzieken en een middel als Norit gebruiken. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je altijd voldoende water drinkt, dat wil zeggen 2 tot 3 liter water per dag. In geval van diarree, wordt aanbevolen dat je ORS gebruikt. ORS zorgt dat je voldoende en in de juiste verhouding suikers, mineralen en zout binnenkrijgt, wat maakt dat je je sneller beter zult voelen en niet uitdroogt.
Veilig eten Cambodja
Gezondheidszorg in Cambodja: ziekenhuizen en medicijnen
Zonnebrand
Eerste hulp set
- Paracetamol (pijn en koorts) en/of Ibuprofen (ontstekingsremmer)
- Thermometer
- Antibiotica (norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin)
- ORS (tegen uitdroging)
- Ontsmettingsmiddel (jodium)
- Verband en (blaren)pleisters
- Azaron (tegen jeuk van insectenbeten)
- Anti-insect lotion
- Tabletten tegen reisziekte
- Diarreeremmers (norit en/of loperamide)
- Diacure
- Zonnebrandcrème en Aftersun
- Anti-histamine tegen allergische reacties (tip: helpt ook goed tegen jeuk van insectenbeten)
- Oog- en oordruppels indien nodig
- Voor de slechte slapers in het vliegtuig zijn er bij de drogist natuurlijke slaapmiddelen te koop zoals melatonine en valeriaan.
- Veel mensen krijgen pijn aan de oren tijdens de vliegreis. Twee dagen van te voren zo nu en dan neusspray gebruiken doet wonderen! Daarna stoppen met gebruik.