Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Vaccinaties (inentingen) Cambodja

Uiterlijk twee maanden voordat je naar Cambodja gaat, dien je een GGD of reisdokter te bezoeken. Inentingen dienen vaak geruime tijd van te voren te worden gegeven en soms te worden herhaald. Afhankelijk van de lengte van je verblijf, de soort activiteiten die je onderneemt en waar je verblijft, zal worden bepaald welke vaccinaties je nodig hebt.

Aangeraden door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (samen DTP) en hepatitis A. Indien men geen mazelen heeft gehad en er niet tegen ingeënt is, kan het zijn dat hiervoor ook een vaccinatie (BMR) wordt gegeven. De volgende vaccinaties zijn persoons- en reisgebonden: buiktyfus, hepatitis B, rabiës (hondsdolheid), soms tuberculose en in uitzonderlijke gevallen Japanse encefalitis. In Cambodja komt geen gele koorts voor. Echter, als men VANUIT een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Maak een afspraak bij de GGD, huis- of reisarts voor een persoonlijk advies. 
Neem je reisschema mee naar de afspraak en zorg dat alle vaccinaties in het ‘gele boekje’ (het internationale certificaat van vaccinatie) worden genoteerd, zodat je op reis kunt laten zien waartegen je bent ingeënt.
 
Een aantal ziektekosten verzekeringsmaatschappijen vergoeden vaccinaties en malaria tabletten (gedeeltelijk). 

Malaria in Cambodja en Dengue Fever

In Siem Reap, Phnom Penh en bij het Tonlé Sap-meer komt geen malaria voor. Buiten deze grote steden komt malaria in steeds mindere mate voor. Je hoeft daarom tegenwoordig niet meer preventief malariatabletten te slikken, wel wordt geadviseerd een noodbehandeling mee te nemen. Overleg altijd met huisarts/reisdokter wat voor jou wenselijk is.
 
Voor dengue fever (knokkelkoorts) bestaat geen vaccinatie. Zowel ter preventie van malaria als dengue fever, is het belangrijk maatregelen te nemen om muggenbeten tegen te gaan. Zijn er veel muggen en word je gestoken, dan helpt het om bij zonsondergang een luchtige katoenen bloes met lange mouwen of lange broek aan te trekken. Neem anti-insect lotion mee met een voldoende hoge DEET percentage (50%). Ter plaatse zijn rookspiraaltjes die muggen op afstand houden te koop.
 
 
 

Klamboes

Klamboes hangen zeker niet in alle accommodaties. Klamboes kunnen zelf worden meegenomen, maar het ophangen ervan is meestal erg lastig. Handiger is het als je er voor zorgt dat de kamer muggenvrij is door bijvoorbeeld rookspiraaltjes te gebruiken en door geen licht aan te zetten als de deur nog openstaat. Verder kun je slaapkleding dragen die dun maar redelijk bedekkend is.
 

Eten in Cambodja: voorkom reizigersdiarree

Is het eten in Cambodja veilig? In Cambodja eten de locals over het algemeen eten dat direct voor hun ogen wordt voorbereid. In een lokaal eettentje wordt niet veel eten op voorraad gehouden, je hebt dus niet zo heel snel met bedorven eten te maken. Eventueel kun je kiezen om vegetarisch te eten. Menig reiziger vertelt niet ziek te zijn geworden van de drukbezochte lokale eettentjes, maar juist van een duur en leeg toeristenrestaurant, waar te weinig doorloop van het eten is. Zolang het eten vers wordt bereid is het over het algemeen veilig, echter westerlingen zijn niet gewend aan bepaalde bacteriën, gebruik van oliën, pittige gerechten, de warmte, de jetlag et cetera. Van de reizigersziekten heb je daarom de grootste kans heb je op reizigersdiarree.

In 80% van de gevallen wordt reizigersdiarree veroorzaakt door een bacterie en kan het eenvoudig en snel verholpen worden met een antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin. Vraag je reisdokter om een kuur of koop het bij een apotheek in een grote stad (geen recept nodig). De oorzaak van de bacterie is meestal het eten of drinken in Cambodja. Een stoppend middel als Loperamide pakt de oorzaak van het probleem niet aan en is slechts een noodoplossing indien je bijvoorbeeld een lange reisdag hebt. Hoef je niet te reizen, dan kun je maar beter uitzieken en een middel als Norit gebruiken. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je altijd voldoende water drinkt, dat wil zeggen 2 tot 3 liter water per dag. In geval van diarree, wordt aanbevolen dat je ORS gebruikt. ORS zorgt dat je voldoende en in de juiste verhouding suikers, mineralen en zout binnenkrijgt, wat maakt dat je je sneller beter zult voelen en niet uitdroogt.
 

Veilig eten Cambodja

Tips om veilig te eten in Cambodja en reizigersdiarree te voorkomen:
- Eet in drukke restaurants waar het eten niet de kans krijgt om te bederven.
- Veel locals in een restaurant is vaak een goed teken!
- Drink geen kraanwater.
- Controleer of salades worden gewassen in flessenwater.
- Eet alleen fruit dat vers geschild en gesneden is.
 
 

Gezondheidszorg in Cambodja: ziekenhuizen en medicijnen

In de twee grote steden, Phnom Penh en Siem Reap, zijn de betere ziekenhuizen, vaak zijn er ook privé of internationale ziekenhuizen en klinieken in grote steden. Het is vaak wel handig een vertaler mee te nemen.
 
Indien je op reguliere basis medicijnen gebruikt, zorg dan dat je tweemaal zoveel medicijnen meebrengt als je nodig hebt. Geef de reserve dosis aan een medereiziger, voor het geval je bagage onverhoopt kwijtraakt. Zorg dat je een brief van je dokter hebt met je medische conditie en medicatie in internationale omschrijving. Je kunt om een medicijnpaspoort voor bij de douane vragen, zeker indien je spuiten en naalden meeneemt.
 
 

Zonnebrand

Zelfs op een bewolkte dag zul je gemakkelijk verbranden, gebruik zonnebrand met een hoge factor, zoals factor 15 tot 30. Trek altijd een t-shirt aan als je gaat snorkelen, ook op een bewolkte dag. Doe je dit niet, dan zul je mogelijk een week op je buik moeten slapen...
 
 

Eerste hulp set

  • Paracetamol (pijn en koorts) en/of Ibuprofen (ontstekingsremmer)
  • Thermometer
  • Antibiotica (norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin)
  • ORS (tegen uitdroging)
  • Ontsmettingsmiddel  (jodium)
  • Verband en (blaren)pleisters
  • Azaron (tegen jeuk van insectenbeten)
  • Anti-insect lotion
  • Tabletten tegen reisziekte
  • Diarreeremmers (norit en/of loperamide)
  • Diacure
  • Zonnebrandcrème en Aftersun
  • Anti-histamine tegen allergische reacties (tip: helpt ook goed tegen jeuk van insectenbeten)
  • Oog- en oordruppels indien nodig
  • Voor de slechte slapers in het vliegtuig zijn er bij de drogist natuurlijke slaapmiddelen te koop zoals melatonine en valeriaan.
  • Veel mensen krijgen pijn aan de oren tijdens de vliegreis. Twee dagen van te voren zo nu en dan neusspray gebruiken doet wonderen! Daarna stoppen met gebruik.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter