Carel - 03-04-2018
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Enerverend, avontuurlijk en grensverleggende reis. 
 
De reis startte met bezoek aan Nam Cang, daar hadden we 2 overnachtingen (bij Sapa). Wandelen bij de Nam Cang lodge in Sapa was ondanks de bloedzuigers in de jungle op weg naar de kardemomboerderij een super ervaring. Het is een hele klim en erg modderig als het geregend heeft. Na de eerste schrik blijk je zelfs aan bloedzuigers te kunnen wennen. Als je veel wilt wandelen laat dat dan op tijd weten. Footprinttravel heeft na een teleurstellende eerste dag direct geregeld dat we de tweede dag 2 x 4 uur konden wandelen. Na een heerlijke lunch in Nam Cang ging de tocht 's middags op de tweede dag door de modderige rijstvelden. Deze tocht was ook prachtig, ondanks het bewolkte weer, mede dankzij Tu onze black Hmong gids. We hebben geen zon gezien deze 3 dagen, ook regen gehad, maar we hebben erg genoten. Neem ook voldoende warme kleren mee en vraag of de houtkachel aan mag in de algemene ruimte. Met een biertje bij het vuur is het prima te doen. Het eten is heerlijk, pannenkoeken en banaan bij het ontbijt. Ook het herbal bath voor 15 usd is een aanrader. Op de derde dag bij de ecolodge Topas waren wij wat overdonderd door de red dzao dames, voor ons had deze wandeltocht geen meerwaarde. 
 
Bai tu long bay was mooi. Het weer was bewolkt, dus helaas geen mooie zonsondergang te zien. Wij zaten op de dragon legend. Een groot schip met 37 gasten. Het eten was goed, vooral de eerste lunch bij aankomst was heerlijk buiten op het dek. Prachtige kamer met bad met uitzicht op de baai bij het raam.
 
De streetfood tour in HCMC was een hele ervaring. Wij hebben 4 stops gemaakt voor hartige pannenkoeken banh xeo en banh can, soup met beef bun bo hue, bbq met kikker, schelpen en kip en als laatste 4 variaties van pap met kokosmelk met banaan, taro, tapiocaballetjes en mungbonen en sweetcorn. Je komt op plaatsen waar geen enkele toerist komt in district 3 en 2. Ook zijn we na de tweede stop onder de rivier door gegaan voor een prachtig Saigon by night uitzicht. Achterop bij 2 hele aardige studentes Ha en Thea, die heel wat te vertellen hadden en ons veilig door het hectische verkeer loodsten.
 
De tour in de Mekong delta was mooi en hectisch door de vele vervoermiddelen, boot, sampan, soort gemotoriseerde riksja, fietsen. Natuur bij Ben Tre is vol kokosnootbomen. Wij kwamen in het donker aan bij de homestay My Thuan in Can Tho waar we nog 15 minuten langs het water naar toe moest lopen, bagage hoefden we niet te sjouwen. Koken deden we samen met de vriendelijke franssprekende eigenares. De floating market was mooi om te zien. De gids had heel veel te vertellen, hij had in de oorlog bij de zuidvietnamese luchtmacht gezeten. Hij vertelde veel over de cultuur, geschiedenis en plantenwereld. Je kon hem alles vragen. Voor mij waren zijn verhalen het hoogtepunt van onze reis naar de Mekong Delta.
 

Hotels in Hanoi en HCMC waren naar verwachting. Nam Cang lodge bij Sapa was goed, maar we hebben het er koud gehad. Het kruidenbad voor 15 dollar was heerlijk, grappig ook dat de red dzao vrouw ook even om het hoekje kwam kijken, gaf mij het idee dat we eruit moesten.
Hoi An accommodatie was mooi maar aan een drukke straat, na 1 nacht een rustiger kamer gekregen. Ontbijt daar werd ter plekke gemaakt en was het beste van heel Vietnam, supervriendelijke mensen