Java reizen: Nostalgische steden in West Java

Indonesie reizen: West Java - Kota Jakarta - Bogor - Botanische Tuinen - Puncak Pas - Stadswandeling Bandung - Treinreis Yogyakarta

Deze Indonesië bouwsteen neemt je mee terug naar het oude Java – je bezoekt de koloniale plaatsen Jakarta, Bogor met zijn beroemde Botanische tuinen en Bandung. Snel en comfortabel reis je per trein naar Yogyakarta. Als extensie kun je een bezoek brengen aan de vulkaan Tangkuban Perahu, of aan de oude hindoetempel Candi Cangkuang, de vulkaan Papandayan en de warmwaterbronnen in Cipanas. Ook is het mogelijk de gebaande paden te verlaten met een bezoek aan Halimun Nationaal Park.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Jakarta: het oude Batavia
  • Kota Jakarta en Sunda Kelapa
  • Botanische tuinen van Bogor
  • Stadswandelingen Bandung
  • Inclusief treinreis naar Yogyakarta
  • Extensie: Vulkaan Papandayan en Warmwaterbronnen in Cipanas
  • ​Extensie: Op bezoek bij de koning van Halimun
  • Extensie: Strand Pangandaran
Reisschema
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta - Bogor, Fatahillah plein en Sunda Kelapa oud Batavia
Dag 3: Bogor - Bandung, Botanische tuin
Dag 4: Bandung, stadswandeling
Dag 5: Bandung - Yogyakarta, treinreis
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst in levendig Jakarta

Aankomst in levendig Jakarta
Op het vliegveld staat een chauffeur klaar voor je transfer naar het hotel in Jakarta. Een fijne manier om je Indonesië vakantie op Java te beginnen. De rest van de dag is aan jezelf. Je hebt tijd om bij te komen van je reis naar Indonesië en je te verbazen over de hectiek van auto’s, brommers en bajajs, de oranje brommertaxis. Als je puf hebt is het leuk om vanaf de top van Monas, het nationaal monument, de enorme stad te overzien. Ernaast ligt het Nationaal Museum, een oase van rust midden in deze miljoenenstad! Een tochtje in een bajaj alleen al is een belevenis. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreide rijsttafel in het chique restaurant Oasis, gevestigd in een Oudhollandse villa. Twaalf serveersters in traditionele kledij staan dan klaar om je allerlei verschillende gerechten aan te bieden!

Dag 2: Batavia, de oude stad van Jakarta

Batavia, de oude stad van Jakarta
Vandaag staat een stadstour naar het oude centrum van Jakarta op het programma. Je chauffeur wijst waar je moet zijn, blijft op je wachten en brengt je naar het volgende interessante punt. Op het Fatahillah plein in de oude Kota van Jakarta waan je je terug in het oude Batavia. Rondom het plein liggen diverse musea. In het bankmuseum zie je hoe de planters hun geld in gigantische kluizen bewaarden. Het beroemde kanon Si Jagur staat in de tuin van het voormalige stadhuis, gebouwd in 1627. Het graf van de in 1629 gestorven Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, is te vinden in het Wayang museum. Lunchen in koloniale stijl doe je in Café Batavia, uitgeroepen tot een van de beste restaurants van de wereld. Ook de wachttoren en Sunda Kelapa, de haven waar Batavia ooit is ontstaan, worden aangedaan. Bij de wachttoren kun je je verbazen over alle bedrijvigheid van kleine winkeltjes. Meer dan een paar vierkante meter en wat golfplaten is er niet nodig om een handeltje te drijven. Hierna vervolg je je Indonesië rondreis met een rit naar Bogor, waar je slaapt in een relaxed hotelletje met zwembad even buiten de stad.

Dag 3: Botanische tuinen van Bogor en Puncak pas

Botanische tuinen van Bogor en Puncak pas
De immense Botanische tuinen van Bogor (Kebun Raya Bogor) zijn een oase van rust, behalve op zondag wanneer de lokale bevolking gezellig komt picknicken. Hoewel toegeschreven aan Sir Raffles, zijn de 80 hectare grote tuinen in 1817 aangelegd door de Nederlandse botanicus Professor Reinwardt. Tip: Verscholen tussen de bomen ligt een mooi oud Nederlands begraafplaatsje. Hollandse poffertjes kun je eten in restaurant De Daunen en als je dorst hebt, is een verse jonge cocosnoot een goed idee. ’s Middags gaat de route via de Puncakpas door naar Bandung. De pas is beroemd om zijn saté kelinci (konijn) en saté kambing (geit), waarvoor talloze lokale dagjesmensen een stop aan de top maken. Onderweg kom je langs theeplantages, hier kun je ook even stoppen om een kijkje te nemen. Je overnacht in Bandung, vroeger het Parijs van Java genoemd. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf.

Dag 4: Bandung, Parijs van Java

Bandung, Parijs van Java
Vandaag ga je met een goed Engelssprekende lokale gids Bandung verkennen. Met zwartwit foto's uit het Nederlands-Indië van de jaren '30, brengt de gids de stad tot leven. Bandung is een erg interessante en mooie stad qua architectuur, gebouwd in Art Deco stijl. Vroeger werd Bandung 'het Parijs van Indonesië' genoemd, het was een chique stad waar alle laatste mode en nieuwe snufjes te koop was. Je bezoekt 'Kilometer 0', waar de stad werd gesticht, Afrika-Asia straat, Jalan Braga, de alun-alun met de moskee en nog veel meer. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf. De gids kan je tips geven voor leuke plekjes om koffie te drinken of een gebakje te eten (eigen kosten).Wij vonden dit met stip de beste stadswandeling van Indonesië. Hierna verken je met de gids een hele andere kant van Bandung. Je bezoekt de markten van Chinatown. De traditionele markt met alle exotische groente en fruit, en de moderne overdekte markten van kleding tot schroef. Dit is waar de gewone Indonesiër zijn boodschappen doet, hier speelt het echte leven zich af. In Chinatown ontbreekt natuurlijk ook een Chinese kruidenwinkel niet. Je zou wel willen weten waar al die geheimzinnige kruidjes goed voor zijn. In een lokaal cafeetje kun je snacks van verschillende culturen proeven, Nederland, China en Indonesië komen hier bij elkaar, net als op deze dag. Dit is ook een prima plekje om een nasi te eten (eigen kosten), als je inmiddels trek hebt gekregen.Tot slot pak je een becak terug en loop je door een kampung. Hier klop je aan bij een Wayang poppenmaker. In zijn achtertuintje maakt hij net als zijn vader en grootvader voor hem, op ambachtelijke wijze deze poppen. Kalmpjes aan en met grote zorg worden de poppenhoofden uit hout gesneden en geschilderd. Je loopt weer door de wirwar van straatjes en opeens blijk je weer voor je hotel te staan. Veel gezien vandaag!
NB: Op zon-en feestdagen zijn sommige zaken gesloten, de gids laat je alternatieven zien, maar desondanks kan de wandeling wat korter duren.   

Dag 5: Per trein van Bandung naar Yogyakarta

Per trein van Bandung naar Yogyakarta
Wil je eens per trein reizen in Indonesië? Dan is dit een goede gelegenheid. Een lange afstand overbrug je sneller per trein, en je kunt onderweg een boek lezen, de tijd vliegt voorbij. Vandaag vervolg je je Indonesië rondreis per trein van Bandung naar Yogyakarta. Vooral de eerste uren zijn fantastisch, als het spoor zich een weg baant door tunnels en langs bergwanden, met uitzicht op majestueuze vulkanen en valleien. Vanuit het treinraampje zie je de rijstboeren op de sawa’s werken en trekken tijdloze dorpjes aan je voorbij.

Achtergrond

Koloniaal Batavia, Buitenzorg en Bandoeng

Deze Java bouwsteen brengt je terug naar de tijd dat de Hollanders hun Overzeese kolonie bestierden vanuit Batavia (nu Jakarta) en de vrije tijd in het koele Buitenzorg (nu Bogor) met de wereldberoemde Botanische tuinen doorbrachten. Bandung werd het Parijs van Java genoemd. Per trein reis je comfortabel en snel van Bandung naar Yogyakarta. Een plaatsje aan het treinraam geeft een heel ander perspectief op de lapjesdeken aan dorpjes en sawa’s.  Deze basisbouwsteen is gemakkelijk uit te breiden met verschillende extensies; je kunt de reis dus helemaal naar je eigen smaak samenstellen.
 
Een interessante Java reis voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur, geïnteresseerden in Nederlands-Indië en mensen met familiebanden en roots in Indonesië.

Reisschema
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta - Bogor, Fatahillah plein en Sunda Kelapa oud Batavia
Dag 3: Bogor - Bandung, Botanische tuin
Dag 4: Bandung, stadswandeling
Dag 5: Bandung - Yogyakarta, treinreis


Deze bouwsteen is uit te breiden met twee verschillende Extensies.
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
In Jakarta slaap je in een internationaal hotel met alle faciliteiten. In een drukke, hete miljoenen stad is dat erg lekker. In Bogor slaap je in een knus hotel buiten de stad met zwembad in de tuin. In Bandung is ons voorkeurshotel het beroemde Savoy Homann Hotel. Je waant je even in vervlogen jaren. Het kan echter voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor. Heb je andere wensen, overleg deze met ons, dan stellen wij een reis op maat samen.

Vervoer:
Je hebt je eigen auto of busje met chauffeur gedurende deze reis ter beschikking. De eerste dag is dit een rechtstreekse transfer van het vliegveld naar het hotel. Eenmaal wordt een traject per trein afgelegd (Bandung-Yogyakarta), in de comfortabele executive klasse. Voeg je extensies toe, dan wordt dit traject afgelegd van treinstation Banjar naar Yogyakarta. In Yogyakarta staat weer een nieuwe auto met chauffeur voor je klaar. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Java reizen: Nostalgische steden in West Java
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 769,- p.p.€ 419,- p.p.€ 350,- p.p.€ 338,- p.p.€ 319,- p.p.€ 303,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • Transfer vliegveld Jakarta naar hotel Jakarta
 • Privé vervoer met chauffeur tot Bandung (Jakarta-Bogor-Bandung, auto keert na afzetten in Bandung om), met stadstour oude stad Jakarta en Sunda Kelapa.
 • Dagexcursie Bandung, stadswandelingen met Engelssprekende gids
 • Transfer hotel Bandung naar treinstation
 • Treinreis Bandung-Yogyakarta in executive class (Lodaya trein)
 • Transfer treinstation Yogyakarta naar hotel
 • Parkeergeld, tolgeld, etc (alle kosten met betrekking tot het transport)
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden
 • Alle entreegelden, donaties en fooien
 • Accommodatie in Yogyakarta (nieuwe bouwsteen boeken)

Extensies

Extensie 1: Apen op het strand in Pangandaran


Maak je West Java reis compleet door meer van het platteland te zien. Vaar met een bamboevlot naar een oud hindoetempeltje in een meer vol lotusbloemen. Bezoek een zeer traditioneel dorp en vaar met een bootje door de Green Canyon. Luier een dagje aan het strand, waar ’s avonds apen komen badderen in zee. 

Dag 5: Fotogeniek Candi Cangkuang en kampung Naga

Fotogeniek Candi Cangkuang en kampung Naga
Na de steden van West-Java, vervolg je je Indonesië rondreis naar het platteland en kust van Zuid-West Java. Het mini-hindoetempeltje Candi Cangkuang ligt midden in een meer vol lotusbloemen. Per vlot wordt je overgevaren. De kans is groot dat een paar jongens met zelfgemaakt instrumenten aan boord springen om je een serenade te geven en een zakcentje te verdienen. Het kleine tempeltje uit de achtste eeuw is meer van historisch belang, dan dat het nou zo indrukwekkend is, maar de tocht er naar toe is erg leuk. Niet ver hier vandaan ligt Kampung Naga. In dit dorp leeft men volledig naar oude traditie en zonder electriciteit. De huizen met rieten daken in de oude Sundanese stijl zijn erg fotogeniek. Je slaapt in Pangandaran, een kustplaatsje waar je lekkere verse vis kunt eten in lokale visrestaurantjes. Je neemt afscheid van je chauffeur, deze keert terug naar huis. 

Dag 6: Relaxen in Pangandaran

Relaxen in Pangandaran
Pangandaran is een slaperig strandplaatsje, waar vissers met hun houten vissersboten netten vol vis binnenhalen. Heb je zin in een luie dag op je Indonesië vakantie, dan is er een klein wit strandje, grenzend aan het Nationaal Park. Je loopt hier gemakkelijk naar toe. In de bossen grenzend aan het strand zagen wij een paar herten en een gigantische leguaan. Aan het eind van de middag ging een hele troep apen zwemmen en spelen in zee! Eindeloos foto’s maken! Wil je de omgeving verkennen, dan kun je bij je accommodatie een excursie boeken en met een bootje door de Green Canyon varen. Het groene water met de overhangende bomen zorgen voor een sprookjesachtige atmosfeer. Je waant je even in de jungle. Onderweg kun je stops maken bij huisnijverheid, waar families palmsuiker of kroepoek maken. Je kunt er ook voor kiezen ’s ochtends een wandeling met een ranger in het Nationaal Park te maken. Wil je graag een goed doel bezoeken, dan is een bezoek aan de (kleuter)school van Stichting Meraih Bintang zeker de moeite waard. Door middel van donaties zorgen zij ervoor dat kansarme, wees- en straatkinderen naar school kunnen.
 
NB: Pangandaran is populair bij lokale toeristen. In het weekend kan er daardoor door strandfeesten 's avonds geluidsoverlast van muziek zijn. Alle hotels hebben hier last van. Vermijd het weekend of als je toch besluit te gaan, neem oordopjes mee. Een andere optie is te upgraden naar een hotel buiten Pangandaran. Hier heb je in de weekenden 's ochtends vroeg wel kans op dagjes mensen die het strand bezoeken.  

Dag 7: Treinreis naar Yogyakarta

Treinreis naar Yogyakarta
Vanuit Pangandaran word je met de auto naar Banjar gebracht, waar je op de trein stapt naar Yogyakarta. Leuk om een stukje per trein in Indonesië te reizen. Je ziet Java vanuit de trein aan je voorbij trekken. Je komt tegen 4 uur 's middags aan. In Yogyakarta wacht een nieuwe chauffeur je op, om je rechtstreeks naar je hotel te brengen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Apen op het strand in Pangandaran:
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta - Bogor, Fatahillah plein en Sunda Kelapa oud Batavia
Dag 3: Bogor - Bandung, Botanische tuin
Dag 4: Bandung, stadswandeling
Dag 5: Bandung - Pangandaran, Candi Cangkuang, Kampung Naga
Dag 6: Pangandaran, vrije dag
Dag 7: Pangandaran - Yogyakarta, treinreis

Extensie 1: Apen op het strand in Pangandaran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 422,- p.p.€ 219,- p.p.€ 166,- p.p.€ 168,- p.p.€ 153,- p.p.€ 141,- p.p.


Extensie 2: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas


Een heerlijke combinatie: bezoek met een vlot de bijzondere Candi Cangkuang tempel, maak een wandeling naar de top van de actieve Padandayan vulkaan en neem daarna plaats in de heerlijke hotsprings van Cipanas. 

Dag 5: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas

Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas
Vanuit Bandung naar het oude hindoetempeltje Candi Cangkuang. Dit mini-tempeltje in een lotusbloemmeer bereik je met een bamboevlot. Op de weg er naartoe kun je eventueel zelf een dokar (traditionele paardenkar) nemen. Hierna rij je naar de actieve vulkaan Papandayan voor een korte wandeling (uur) naar de top. Als je wilt kun je ter plekke een gids regelen, dat is best wel lekker want je moet af en toe over hete stromen water stappen. Een paar jaar geleden is de vulkaan uitgebarsten en je ziet dan ook niet zozeer een top en een krater, maar een plateau. Je ziet de stoom uit de grond komen en kunt de zwavel ruiken! Papandayan heeft een heel bijzonder maanlandschap en is totaal niet te vergelijken met andere vulkaan gebieden op Java. In Cipanas verblijf je in een hotel waar water uit de hotspring rechtstreeks in de badkamer komt, waar je kunt ontspannen in je eigen bad. De locals schrijven het water een geneeskrachtige werking toe. Je eigen spa!
 
De entrees/donaties vandaag circa: entree Leles €1 pp, Leles dokar €2 voor 2 personen, bamboo raft €4,- (hier kun je met meerdere mensen op), Papandayan entree €7, lokale gids Papandayan per uur ca €8 (deze deel je met je eigen reisgezelschap). 
 
Papandayan is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 6: Per trein van Tasik Malaya naar Yogyakarta

Per trein van Tasik Malaya naar Yogyakarta
Wil je eens per trein reizen in Indonesië? Dan is dit een goede gelegenheid. Vroeg in de morgen rij je van Cipanas naar het treinstation in Tasik Malaya, waar je op de trein stapt naar Yogyakarta (treinreis ca 9-16 uur). Een lange afstand overbrug je sneller per trein, en je kunt onderweg een boek lezen, de tijd vliegt voorbij. Vanuit het treinraampje zie je de rijstboeren op de sawa’s werken en trekken dorpen aan je voorbij.
 
 
Alternatief: ga door met de bouwsteen Apen op het strand van Pangandaran. Je rijdt niet terug naar Bandung, maar door naar Pangandaran.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas:
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta - Bogor, Fatahillah plein en Sunda Kelapa oud Batavia
Dag 3: Bogor - Bandung, Botanische tuin
Dag 4: Bandung, stadswandeling
Dag 5: Bandung - Cipanas, Leles en Papandayan
Dag 6: Cipanas - Tasik Malaya - Yogyakarta -Borobodur, treinreis, transfers

Extensie 2: Candi Cangkuang, vulkaan Papandayan en Cipanas
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Doordeweek€ 355,- p.p.€ 180,- p.p.€ 132,- p.p.€ 132,- p.p.€ 112,- p.p.€ 99,- p.p.
Cipanas weekend/vooravond vrije dag€ 381,- p.p.€ 193,- p.p.€ 145,- p.p.€ 145,- p.p.€ 125,- p.p.€ 112,- p.p.


Extensie 3: Op bezoek bij de koning van Halimun


Een heel speciale ervaring levert een bezoek aan het traditionele dorp Ciptagelar en het Nationaal Park Halimun op. Het gebied is zowel bijzonder als prachtig maar wordt door zijn ligging weinig bezocht. 

Dag 3: Op naar de zuidkust van Java

Op naar de zuidkust van Java
De immense Botanische tuinen van Bogor (Kebun Raya Bogor) zijn een oase van rust, behalve op zondag wanneer de lokale bevolking gezellig komt picknicken. Hoewel toegeschreven aan Sir Raffles, zijn de 80 hectare grote tuinen in 1817 aangelegd door de Nederlandse botanicus Professor Reinwardt. Tip: Verscholen tussen de bomen ligt een mooi oud Nederlands begraafplaatsje. Hollandse poffertjes kun je eten in restaurant De Daunen en als je dorst hebt, is een verse jonge cocosnoot een goed idee. 
Na de lunch gaat de reis verder in een rit van ongeveer 3 uur naar het strand van Pelabuan Ratu. Je hotel aan het strand van Pelabuan Ratu is zeer comfortabel. Afkoelen van de rit kun je in de zee (wel voorzichtig) of in het zwembad met uitzicht over zee. Er is een zeer goede keuken en je kunt heerlijk dineren aan het strand.
N.B. Pelabuan Ratu is een fijne plek voor een extra dag; luieren, wandelen, genieten van zee en strand of zelfs de mogelijkheid om er te raften.

Dag 4: Jeeptocht naar de koning in het Halimun gebergte

Jeeptocht naar de koning in het Halimun gebergte
Na het ontbijt rijd je met de gewone auto met chauffeur ongeveer 1,5 uur naar het Nationaal Park Halimun. Je passeert kleine dorpen en hier ontmoet je de jeep met de lokale gids uit Ciptagelar. Samen rijd je dieper de bergen en het nationaal park in over wegen van stenen (zonder stops ongeveer 2 uur). In het traditionele dorp Ciptagelar verblijf je (in principe) in Imah Gede homestay, het traditionelegastenhuis van Abah, de koning. Dat is wel even wat anders dan het Paleis op de Dam! Afhankelijk van het aantal gasten en hun status word je een slaapplaats aangewezen, dit kan bij uitzondering ook bij iemand in het dorp zijn.
 
Abah – letterlijk vader - is een jonge man die aan het hoofd staat van de 640 jaar oude Kasepuhan Ciptagelar, een traditionele mini-overheid (soort koninkrijk) voor 30.000 mensen uit het gebied. De mysterieuze Baduy zijn ook verbonden aan Abah, en treden op als zijn beschermers. De 600 jaar oude tradities hebben een basis in Hindoeïsme en voorouder-verering. Men leeft in harmonie met de natuur. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden, bomen worden niet zomaar gekapt, en rijst –belangrijkste bron voor om zelfvoorzienend te zijn- mag niet worden verkocht. Om de grond niet uit te putten, is er maar één rijstoogst per jaar. Eigenlijk is Ciptagelar met zijn 6 eeuwen oude tradities dus hartstikke hip en duurzaam bezig! Biologisch is hier nooit weggeweest.
 
Bijzonder vonden wij het om in de traditionele koninklijke keuken van Meh - letterlijk moeder en dus de koningin - plaats te nemen en te kijken naar alle bedrijvigheid. Meh krijgt als eerste alles te proeven, voordat het aan de gasten wordt gegeven, zelfs witte rijst! Ons souvenir uit Holland werd enthousiast in ontvangst genomen. In de namiddag mochten we zelfs even op audiëntie bij Abah, de koning. Een man hoort een doek om zijn hoofd te wikkelen, maar je petje achterste voren zetten is ook goed! Vrouwen dragen een sarong. Gelukkig had de gids de ingewikkelde procedure om Abah te begroeten uitgelegd. Als je Abah ontmoet begrijp je gelijk waarom hij zo wordt gerespecteerd. Hij is nog maar jong, maar komt heel wijs over. De wijze ouderen hebben voorspeld dat meer mensen willen weten hoe zij hun duurzaam bestaan in harmonie met de natuur voeren. Gasten zijn daarom welkom.

Dag 5: Wandeling in Nationaal Park Halimun

Wandeling in Nationaal Park Halimun
Na het ontbijt laad je je spullen in de jeep en wandel je samen met de lokale gids het dorp uit. De jeep volgt later en blijft in de buurt. Er is dus een ‘bezemwagen’! Je lokale gids maakt regelmatig onderweg een praatje met een dorpeling, je loopt elkaar hier niet zomaar voorbij. De wandeling gaat over een weg van keien en gaat omhoog en omlaag, de steilheid neemt steeds meer af. Je beginpunt Ciptagelar ligt op 1200 meter. Afhankelijk van je tempo duurt de wandeling gemiddeld 4 uur (snelle lopers kunnen er korter over doen). Je kunt het inkorten door een stuk met de jeep te rijden, maar wij genoten van de soft-hike. Het eerste stuk gaat door een mooi bos. Na dit bos is het zeker de moeite waard om verder door te lopen, het bos opent zich en je kijkt in de vallei met akkers, rijstvelden en dorpen. Als je wilt kun je helemaal doorlopen tot traditioneel dorp Ciptarasa (750 meter hoogte), maar je kunt ook eerder in de jeep stappen. Eventueel kun je hier je meegebrachte witte rijst met zout gewikkelde in bananenblad eten. In Ciptagelar is dit het equivalent van een boterhammetje met boter in een boterhamzakje! Vanaf Ciptarasa rijd je nog 4 km met de jeep door tot het dorp Pangguyangan, waar je vaste auto met chauffeur al op je staat te wachten. Hier neem je afscheid van de gids, die met de jeep weer omkeert. Je rijdt door naar Sukabumi (circa 2 1/2 uur), waar je verblijft in een sfeervol hotelletje tussen de rijstvelden.( Het is ook mogelijk om de laatste nacht aan het strand van Pelabuan Ratu te verblijven)

Dag 6: Van de rust van de rijstvelden naar het voormalige Parijs van Java

Van de rust van de rijstvelden naar het voormalige Parijs van Java
In ongeveer 4 uur rijd je door naar Bandung; je kunt kiezen voor een vrije middag in de stad of de ochtend in Sukabumi. Hier kun je nog genieten van de rust en de geur van de rijstvelden en het Javaanse plattelandsleven.
Je overnacht in Bandung, vroeger het Parijs van Java genoemd. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Op bezoek bij de koning van Halimun:
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta - Bogor, Fatahillah plein en Sunda Kelapa oud Batavia
Dag 3: Bogor - Pelabuan Ratu, botanische tuinen
Dag 4: Pelaburan Ratu - Ciptagelar (Halimun), auto en jeep
Dag 5: Ciptagelar - Sukabumi, jeep en auto
Dag 6: Sukabumi - Bandung
Dag 7: Bandung, stadswandeling
Dag 8: Bandung - Yogyakarta, treinreis

Extensie 3: Op bezoek bij de koning van Halimun
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 887,- p.p.€ 453,- p.p.€ 339,- p.p.€ 308,- p.p.€ 308,- p.p.€ 284,- p.p.


Extensie 4: Verborgen Jakarta


Dag 2: Excursie Verborgen Jakarta

Excursie Verborgen Jakarta
Even lekker uitslapen en rustig ontbijten op je eerste vakantiedag, ben je vroeg wakker maak dan alvast een plons in het zwembad. Je wordt rond 11 uur opgehaald bij je hotel. Jakarta is een miljoenen stad (tellingen variëren rond zo'n 20 miljoen inwoners) en rond 12 uur heb je het Fatahilla plein bereikt waar je eventuele andere internationale deelnemers aan deze excursie ontmoet. 
 
Je bezoekt vandaag met een lokale gids van een sociaal project verschillende sloppenwijken in Jakarta. Deze illegale woningen liggen in het oude Batavia o.a. aan de treinrails. Je loopt door smalle steegjes, waar een heel gezin in een 1-kamer woning woont. Je maakt met de mensen een praatje. De gidsen zijn er goed bekend, omdat ze er ook sociaal werk doen. De helft van de opbrengst gaat naar deze sociale projecten. De kinderen uit de wijk willen Engels oefenen met de bezoekers. Je kunt, als je wilt, spullen (potloden, speelgoed, baby of kinderkleding) meebrengen en als presentje geven als je met een familie hebt gepraat. De grotere kinderen lopen ook graag een stukje met je mee. Erg leuk is dat je verschillende keren een lokaal vervoersmiddel gebruikt: Tuktuk (bajaj), becak (riksja), boot, fietstaxi (achterop de fiets).
 
Na afloop van de excursie kun je nog zolang blijven als je wilt. Je neemt op eigenlijk gelegenheid gemakkelijk een taxi (of de beroemde tuktuk) terug naar je hotel. 
 
Tip: bekijk vandaag na afloop van de excursie ook het Fatahilla plein, zodat je morgen niet een uur terug hoeft te rijden. Op het Fatahillah plein in de oude Kota van Jakarta waan je je terug in het oude Batavia. Rondom het plein liggen diverse musea (op maandag zijn de meesten gesloten). Het beroemde kanon Si Jagur staat in de tuin van het voormalige stadhuis, gebouwd in 1627. Het graf van de in 1629 gestorven Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, is te vinden in het Wayang museum. In het bankmuseum (zijstraat) zie je hoe de planters hun geld in gigantische kluizen bewaarden. Koffie drinken, borrelen of dineren in koloniale stijl doe je in Café Batavia, uitgeroepen tot een van de beste restaurants van de wereld.
 

Dag 3: Jakarta naar Bogor via Botanische tuinen in Bogor

Jakarta naar Bogor via Botanische tuinen in Bogor
Als je gisteren al het oude Batavia hebt bekeken, hoe je vandaag niet terug te rijden naar het centrum van de stad en kun je direct de snelweg op. Hierdoor heb je relaxed de tijd om Bogor te bekijken. (Is dat niet gelukt, dan is het geen probleem om dit alsnog vanochtend te doen.) De immense Botanische tuinen van Bogor (Kebun Raya Bogor) zijn een oase van rust, behalve op zondag wanneer de lokale bevolking gezellig komt picknicken. Hoewel toegeschreven aan Sir Raffles, zijn de 80 hectare grote tuinen in 1817 aangelegd door de Nederlandse botanicus Professor Reinwardt. Tip: Verscholen tussen de bomen ligt een mooi oud Nederlands begraafplaatsje. Hollandse poffertjes kun je eten in restaurant De Daunen en als je dorst hebt, is een verse jonge cocosnoot een goed idee. Het guesthouse heeft een heerlijk zwembad in een groene tuin tussen de rijstvelden. Je kunt ook een wandelingetje in de rijstvelden maken. 

Dag 4: Puncak pas naar Bandung

Puncak pas naar Bandung
Vandaag gaat de route via de Puncakpas door naar Bandung. De pas is beroemd om zijn saté kelinci (konijn) en saté kambing (geit), waarvoor talloze lokale dagjesmensen een stop aan de top maken. Onderweg kun je een theeplantage met fabriek bezoeken en wordt duidelijk hoeveel werk  je dagelijkse bakkie thee wel niet is. Je overnacht in Bandung, vroeger het Parijs van Java genoemd. In Jalan Braga, waar nog veel Hollandse huizen staan, is een bakkerijtje terug te vinden met allerlei Hollandse lekkernijen, zoals ontbijtkoek en amandelstaaf. Je neemt afscheid van je chauffeur. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Verborgen Jakarta:
Dag 1: Aankomst Jakarta
Dag 2: Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor
Dag 4: Bogor - Bandung
Dag 5: Bandung, stadswandeling
Dag 6: Bandung - Yogyakarta, treinreis

Extensie 4: Verborgen Jakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 199,- p.p.€ 137,- p.p.€ 130,- p.p.€ 129,- p.p.€ 126,- p.p.€ 126,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Kota & Sunda Kelapa, JakartaIndonesië reizen - Java - Villa Isola, BandungIndonesië reizen - Java- Savoy Homann, BandungIndonesië reizen - Java - Straatleven van JakartaIndonesië reizen - Java - Bajaj in JakartaIndonesië reizen - Java - Botanische tuinenIndonesië reizen - Java - Botanische tuinenIndonesië reizen - Java - Candi CangkuangIndonesië reizen - Java - Ereveld menteng Pulo, JakartaIndonesië reizen - Java - Glodok Chinese wijk, JakartaIndonesië reizen - Java- Chinese Tempel, BandungIndonesië reizen - Java- Uitzicht Treinreis van Tasik Maya naar YogyakartaIndonesië reizen - Java- Uitzicht Treinreis van Tasik Maya naar Yogyakarta

Reacties van reizigers (56)

"Heerlijk en zoveel gezien!!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Yogyakarta - Prambanan - Borobudur - Sukuh - Solo - Malang - Kalibaru - Ijen vulkaan

Elise Peeters - 27-08-2018
Erg leuke excursies gedaan! We raden uiteraard de Bromo-excursie en Ijen aan! Alsmede Borobudur en Prambanan, zo mooi, mag je niet missen. Maar de culinaire excursie i...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig en goed geregeld!"

Jakarta - treinreis - Borobudur - Bromo - Sukamade - Meru Betiri NP - Ijen - Pemuteran -Ubud

Marianne van der Sterren - 20-08-2018
Reizen op Java is avontuurlijk, waarbij je veel ziet van het land en de leefwijze van de bewoners. Wij zijn gestart met een treinreis van Jakarta naar Yogyakar...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Goed georganiseerd met super accomodatie en leuke trips!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogya - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijenvulkaan - Pemuteran

Esther Cicilia - 20-08-2018
We wilden Indonesie zien en ervaren. Onze reis met Footprint Travel was enorm afwisselend. Reizen met de auto, jeep, maar vooral ook de trein geeft je een goed beeld v...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Best vermoeiend, maar zeer de moeite waard!"

Borobudur - Yogyakarta - Candi Sukuh - Malang - Kalibaru - Munduk - Ubud - Sanur

Laurens Touwen - 09-07-2018
Het was een boeiende en vermoeiende vakantie: zoveel mensen, zoveel facetten van het Indonesische leven, maar wel zeer de moeite waard. De accommodaties waren een variatie aan slaapplekken: in Bandung een mooi klassiek hotel, wel een beetje verga...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een adembenenemde reis over Java en Sulawesi"

Jakarta- Bogor - Bandung - Yogyakarta - Makassar- Tempe meer - Torjaland

Dolores Oudshoorn - 24-01-2018
De reis was geweldig, fantastisch, tot in de puntjes geregeld en verzorgd, adembenemend!!!   Mijn hele 18 daagse reis was van a tot z tot in de puntjes geregeld. In het begin i.v.m. de jetlag was het wel pitti...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Fantastische reis; een aanrader!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Pagandaran - Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran

Familie Bartelse - 04-09-2017
Er is grote variatie in de accommodaties. Sommige liggen heel mooi, maar zijn eenvoudig, zoals  Adams' Homestay en Happy Valley. Andere groter en luxer, zoals de hotels in Malang en in Pemuteran.. De excursies die wij aanraden ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De totale organisatie was uitstekend!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Diengplateau - Wonosobo

Marleen Rensink - 01-09-2017
De reis over Java is zeer zeker de moeite waard. Je krijgt een goed beeld van alle hoogtepunten op Java. De zonsopgang bij de Borobudur moet je echt mee maken en de rondwandeling in Bandung is zeer relaxed en voor iedereen in eigen tempo goed te doen. Onderw...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een groot compliment!"

Jakarta - Ancol - Malabar - Bandung - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Bukti Lawang - Tobameer

Trevor van Schaik - 17-08-2017
Het was een geweldige reis met zeer veel variatie en veel activiteiten. Hierdoor hebben we veel van het land en de cultuur mee gekregen. Perfecte organisatie met prima chauffeurs en gidsen. Een groot compliment aan Footprint en haar partners. De accommodaties war...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het was geweldig om op iedere plek weer stipt op tijd door een vriendelijke chauffeur of gids te worden opgewacht!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Sasak - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Loulou Schöttelndreiër - 11-08-2017
We hebben een prachtige en intensieve reis gehad, heel veel moois gezien en meegemaakt, en alles was voortreffelijk georganiseerd. We vonden de afwisseling tussen luxere en eenvoudigere accommodaties met weer een prachtige ligging heel gesla...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We vonden het allemaal even leuk en aanbevelenswaardig"

Java, Jakarta, Bogor, Bandung, Yogyakarta, Borobudur, Malang, Bromo, Ijen, Kalibaru

Lisette Hallebeek - 09-01-2017
We hebben genoten van de reis. Hoogtepunten waren de culinaire excursie op de brommer, het beklimmen van de Ijen, het verblijf in het hotel op het terrein van de Borodudur, de plantagerondleiding in Kaliklatak en de ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wij kijken met veel plezier terug op deze geweldige reis; een absolute aanrader!"

Java- Jakarta- Bogor - Bandung - Pangandaran - Borobudur -Yogyakarta - Sukuh - Malang - Bromo -Kalibaru - Bali -Pemuteran - Ubud- Seminyak

Isabelle Bauwens - 12-09-2016
We hebben genoten van een geweldige, supergoed georganiseerde reis: mooie natuur en cultuur en een goede afwisseling van activiteiten en ontspanning. Fantastische ontvangst in Jakarta met het complete draaiboek en de uitvoerige informatie over Indonesië (J...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De wandelingen en de fietstocht rond Solo bieden interessante inzichten"

Java -Ujung Kulon -Bandung -Yogyakarta - Solo - Malang - Kalibaru - Ijen- Bali - Pemuteran - Munduk -Ubud

Jan en Anne de Rijk - Hoins - 15-08-2016
Een geweldige reis! Java is boeiend en afwisselend. Ujon Kulong is een aanrader. Bali erg toeristisch. De reis was perfect georganiseerd, alles klopte. Leuke ontmoetingen met de lokale gidsen. De beslissing om een privé reis te boeken bleek perfect aan t...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, heerlijk en leerzaam Java"

Kaliburu - Malang - Semarang - Solo - Yogyakarta - Bandung - Malabar - Bogor - Jakarta

Annelies Bannink - 10-08-2016
Het was fantastisch, heerlijk en leerzaam. We hebben veel gezien, bijzondere locaties als de Borobudur en Gunung Agung, maar ook bijvoorbeeld de huisindustrie op het platteland. We spraken veel met de locals. De reis was prima georganiseerd, we voelden ons bevoorrecht. ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De stadstour in Bandung en de Culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta kunnen we iedereen aanraden"

Java -Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur

Conny van Lauernesse - 06-05-2016
De reis door Java was een waanzinnig goed georganiseerde beleving! Alle accommodaties voldeden meer dan aan onze verwachtingen! Van "huiselijk" tot luxueus, voor ons een hele ervaring! Het Manohara resort ,aan de voet van de Borobodur,h...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een boeiende en afwisselende rondreis!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Prambanan - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru

Geert Van Autenboer - 19-04-2016
De accommodaties waren afwisselend maar steeds toch met een minimum aan comfort. De klassieke hotels boden natuurlijk het meeste comfort, maar ze hadden echter één nadeel: tot tweemaal toe was de kamer erg klein om er drie volwassen personen te laten slapen ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Dankzij de echt ontzettend leuke rondleidingen in Bandung en Jogyakarta krijg je veel meer zelfvertrouwen"

Java - Bogor - Bandung - Pangandaran - Yogyakarta - Borobudur

Jet Durksz - 29-02-2016
Een relaxed en gevarieerde reis. De accommodaties waren allemaal zeer verschillend en de meesten kleinschalig en daardoor persoonlijk en met eigen karakter. Wel heerlijk dat er bij de meesten een zwembad was.  De ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goed georganiseerde en afwisselende vakantie!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Prambanan - Semarang - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Sanur - Maumere - Moni - Kelimutu - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Carlo van Immerseel - 18-09-2015
De accommodaties waren goed, schoon en op mooie locaties. Natuurlijk zijn er altijd wel wat verbeterpuntjes. Eén keer vieze lakens. Eén keer onsmakelijk ontbijt. Mooiste locatie is in Maumere geweest. Hier kan je vanuit je huisje zo het strand oplopen om te zwemmen....
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het was een geweldige familie-vakantie!"

Bandung - treinreis - Borobudur - Prambanan - Yogyakarta - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Familie Tan- Gon - 31-08-2015
Het was een geweldige familie vakantie, met veel nieuwe indrukken, maar ook genoeg tijd voor elkaar! De mooiste accommodatie hebben we voor het laatst bewaard: Komaneka in Ubud; geweldig hotel, waanzinnig mooie tuin en heel vriendelijke service! ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fietsen in combinatie met bezoekjes aan lokale ondernemers is echt een aanrader!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Borobudur - Yogyakarta - Prambanan - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru

Albert Voet - 10-08-2015
De accommodaties boden een prima variatie en de locaties waren voortreffelijk. Het personeel was vriendelijk en we hebben genoten van de locaties zelf. De fietstocht in Solo in combinatie met bezoekjes aan lokale ondernemers en ambachten is zeker...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een vakantie met vele hoogtepunten!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Brastagi - Tobameer - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - treinreis - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan

Yvette van den Heuvel - 30-07-2015
De reis was super georganiseerd. Chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd en goed herkenbaar. Vanuit Nederland ook goede begeleiding gehad bij de korte overstap. Uiteindelijk de overstap gehaald en na een hele snelle vlucht weer terug in Nederland. O...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een bijzondere ervaring, mooi, indrukwekkend en zeer goed geregeld!"

Jakarta - Bogor - Sukabumi - Leuwi Manggu - Malabar - Bandung - Pangandaran - Yoygyakarta - Prambanan - Borobudur - Solo - Surabaya - Sembalun - Rinjani - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Marilinde en Stefan - 17-06-2015
De accommodaties waar we tijdens onze reis verbleven, waren heel afwisselend. In Malabar vonden we onze kamer bijvoorbeeld wat tegen vallen, omdat deze verouderd was. Daarentegen was het kleinschalige hotel in de buurt van de Borobudur juist weer heel netjes en lag ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"het leukste was de fietstocht bij Solo"

Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Malang - Bromo - Ijen - Bali - Lovina - Gili eilanden

Anneke Bleecke - 18-11-2014
  Het was GEWELDIG !!!!!  Echt een super vakantie geweest.    Accommodaties die er voor ons uitsprongen: Het Hangtuah hotel in Jakarta. Heerlijk kleinschalig, rustig, maar wel topservice ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een gevarieerde vakantie in rust en harmonie met natuur, cultuur en strand"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Jakarta - Bandung - treinrit - Yogyakarta - Pangandaran - Papandayan - Borobudur- Gili eilanden

Nick Hessels - 05-09-2014
We hebben een mooie gevarieerde vakantie in grote rust en harmonie met natuur, cultuur en strand gemaakt. Een makkelijke vakantie, die voor veel mensen te doen is, ook met minder reiservaring. Aardige mensen, door de bank genomen goed eten, ook...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De culinaire brommertocht is echt waanzinnig leuk!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sanur - Gili Meno

Familie Berwald-Abell - 02-09-2014
De variatie van de accommodaties is prima: van simpel tot vrij luxe. Ons laatste verblijf op Gili Meno is waanzinnig gelegen maar heeft wel wat onderhoud nodig en de kamers kunnen wel wat schoner, maar de ligging maakt heel veel goed!!   De culi...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden het enorm getroffen met de chauffeurs"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Jakarta - Bandung - treinrit - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali -Pemuteran

Jeannette van Borren, PJ, Tessa en Robin - 01-09-2014
  Onze reis over Sumatra, Java en Bali was indrukwekkend, beter dan verwacht.   Qua accommodaties vonden wij het Hang Tuah hotel in Jakarta het mooiste en ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De kleinkinderen hadden leuke contacten met de kinderen uit het kindertehuis"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Familie Reijnders en Hoffman - 29-08-2014
Het was een fantastische en zeer afwisselend reis. Het bijzondere element was bij ons het uitgebreide familiebezoek; niet helemaal gepland, maar indrukwekkend.    Een andere bijzonderheid was het bezoek aan h...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Frisbee-en in de rivier met de lokale kinderen"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sanur

Familie Eefting - 21-08-2014
We hebben een hele mooie, afwisselende reis gehad, zowel wat betreft hotels als activiteiten. We verbleven op plekjes die niet vergeven waren van de toeristen (behalve dan een beetje op Bali).   De variatie in accommodatie was prima. Het ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Stapels indrukken op gedaan!"

Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Tabanan - Sidemen - Amed - Gili Meno - Senggigi

Hermine, Robert en de hele familie - 13-08-2014
We hebben de foto’s nodig om alle ervaringen te kunnen reproduceren, maar het allerleukste van de reis vonden we het hebben van contact met de bevolking. Dit kon goed vanuit Happy Valley; dit hotel lag op een erg leuke locatie. ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het bezoek aan Cahaya Mutiara gaf ons positieve energie!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Sukamade - IJjen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno

Lars en Phylicia - 25-07-2014
De vakantie was ontzettend compleet, divers en overtrof alle verwachtingen: wild-life in de Jungle van Sumatra, prachtige natuur op Java, cultuur op Bali en relaxen op Gili-Meno. Onze gidsen en chauffeurs waren...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De hele organisatie was uitzonderlijk goed: petje af!"

West-Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Loekie Elbers - 30-06-2014
  Ik heb een geweldige reis gemaakt door Indonesië! Voor mij was het heel bijzonder vanwege mijn jeugd in Indië. Ook verder heb ik erg genoten van bijvoorbeeld de prachtige jeeptocht naar de Bromo...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De culinaire brommerrit in Yogyakarta: geweldig!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Sidemen - Amed

Birgit Hiltermann - 27-06-2014
We hebben een geweldige reis gehad, met een mooi, afwisselend programma. De accommodaties waren prima; en ook afwisselend, soms eenvoudig, soms luxe. Het was een hele intensieve reis, eigenlijk hadden we te kort tijd. ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige ervaring die ons leven heeft verrijkt."

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Malabar - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo

George Vermeulen en Jacqueline Hartman - 10-03-2014
De reis Nostalgisch Java inclusief Bromo vulkaan was voor ons een aaneenschakeling van hoogtepunten. Wij hebben in twee weken veel gedaan, gesproken, gezien, geroken, geproefd en dus meegemaakt. Een overstroming (waardoor de stadswandeling Jakarta helaas niet kon doorgaan) en een vulka...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Eten smaakt zoveel beter in de gelegenheden waar de lokale bevolking komt!"

Java-Jakarta-Bandung-Borobudur-Malang-Bromo-Bali-Sidemen-Lovina-Ubud

Anita Kilian - 28-11-2013
De reis is prima gelukt!! Behalve een paar echte bezienswaardigheden waren we er vooral op uit om het land te kennen en de lokale bevolking te ontmoeten. De reis was zeker een 9 waard. We hebben ondertussen Footprint al vaak a...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis was uitstekend georganiseerd"

Java, treinreizen,koloniale hotels, Yogyalkarta, Borobudur, Bromo

Herman en Annemie Bouwman - 11-11-2013
De reis was in een woord geweldig, we hebben zeer genoten van het land, de cultuur, de mensen en het eten. We geven de reis een ruime 9 en zullen Footprint zeker aanraden, sterker nog dat hebben we al gedaan! ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De zonsopgang bij de Borobudur was indrukwekkend"

Java-Bandung- Pangadaran-Borobudur-Bromo-Yogyakarta-Malang-Surabaya-Oranje hotel

Jan Kees en Mia Baijens - 01-11-2013
Een mooie mix van familiebezoek en vakantie. Alles was perfect georganiseerd. We hebben Footprint Travel al aan familie en bekenden aangeraden.   Er waren zeer mooie historische...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben de reis van ons leven gehad!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Malabar - Borobodur - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Banjarmasin - Loksado - Orang-oetans Tanjung Puting - Kalimantan

Lies Wenselaar en Ben Hoogstad - 01-10-2013
We zijn van de week weer in Nederland teruggekomen en willen graag laten weten hoe we vol lof zijn voor al het werk dat voor ons is verricht. We hebben de reis van ons leven gehad.  Alles was tot in de puntjes georganiseerd, alle chauffeurs en gids...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reizen op een geweldige persoonlijke manier"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Malang - Ijen - Pemuteran - Ubud - Bali

Niels en Fatima - 22-09-2013
Heel veel prachtige cultuur en natuur op een geweldige persoonlijke manier. Van mij krijgt de reis een 9. We kunnen Footprint Travel zeker aanraden, het is super georganiseerd. Het ging 1x mis en we konden het ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastische reis over Java en Bali."

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Pangandaran - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Ubud - Bali

Debbie en Robin - 21-09-2013
Onze eerste reactie: Fantastische vakantie!   In Yogyakarta hebben we de culinaire trip gedaan, een heel erg leuke trip op de scooter. De culinaire trip was voor ons wel een hoogtepunt, niet dat het eten zo fantastisch was, maar je ziet zoveel lokale dingen en j...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"‘‘Terug naar de Indonesische roots’’"

Indonesie reizen - Jakarta - Bandung - Cipanas - Borobodur - Yogyakarta - Solo - Bromo - Malang - Kalibaru - Pemuteran - Munduk - Lovina - Ubud - Sanur

Manja, Irene en Jasper - 30-08-2013
Tijdens de goed georganiseerde rondreis door Java en Bali hebben we Indonesie op verschillende manieren leren kennen. In Jakarta aangekomen verbleven we in een fijn koloniaal hotel. Verder hadden we in Bandung ondanks het suikerfee...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met 3 zoons een onvergetelijke rondreis Java en Bali"

Indonesie reizen - Jakarta - Bogor- Bandung - Pangandaran - Yogyakarta - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Sukumade - Lovina - Amed - Ubud - Jimbaran

Rom de Hek, Albertha Schipper, Job, Rens, Bram - 28-08-2013
Wij zijn donderdag teruggekomen van een fantastische reis over Java en Bali. Wij hebben met onze 3 zoons een onvergetelijke rondreis gemaakt van ruim 4 weken.    Ik wil jullie bedanken voor de hele goede organisatie. We zijn zeer tevreden over Footprint&nbs...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We praten nog veel over onze Indonesië reis"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Sanur

Petra, Geert, Heleen, Bente, Geert - 27-08-2013
Onze eerste reactie: een fantastische belevenis waar we nog veel over praten. De organisatie van de reis was goed tot uitstekend. De excursie waar wij het meest van genoten hebben was de culinaire trip in Yogyakarta. Zowel de onderdelen als de ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onze huwelijksreis was een droomreis!"

Indonesie reizen - huwelijksreis - Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Bali - Tabanan - Sanur

Jeroen en Marije Vonk - 19-08-2013
Absoluut een droomreis! Een dikke 9! We gaan Footprint Travel absoluut aanraden aan vrienden en familie! De accommodaties waren allemaal netjes en goed verzorgd. Vooral de eenvoudige accommodaties in de jungle (Bukit Lawang en Tangkahan) en de hele luxe op Bali (Tabanan) waren ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend geboft met onze lokale gidsen"

Indonesie reizen - Flores - Maumere - Kelimutu vulkaan - Riung - Bajawa - Ruteng - Komodo - Lombok - Rinjani trekking - Gili Meno - Java - Bandung - Malabar - Jakarta

Heleen, Onno, Toon (17) en Hein (15) van Gelderen - 17-08-2013
We hebben een fantastische reis gehad. We hebben absoluut heel veel gezien. Het was perfectgeorganiseerd. Dat scheelt veel tijd ter plekke en ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Rootsreis in Indonesië: thuiskomen!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobodur - Sanur - Manado - Bunaken

Nadine Heijman en Yolanda Pijpers. - 11-08-2013
De reis in Indonesië was onze mooiste en leukste vakantie. We hebben dankzij jullie volop genoten. Direct bij aankomst in Jakarta roken we een typische zoetige lucht, de geur van het land. We vonden het een bijzonder volk, verdraagzaamheid, hoe mensen met elkaar en het lev...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je ziet Indonesië van een andere kant."

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Botanische tuinen - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobodur

Ron, Marianne, Michelle (20) Ryan (16) Ruygrok - 08-08-2013
We hebben het ontzettend leuk gehad op Java. Het begon gelijk goed met een heel mooi hotel in Jakarta. Een heerlijk plekje om bij te komen. Daarna natuurlijk de botanische tuinen van Bogor. De stadswandeling in Bandung sprong e...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Indonesië reis was een eye-opener!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - stranden Bali - Pemuteran - Munduk - Ubud - Gili - Sanur

Annelie, Raymond, Julia (19), Max (16) - 06-08-2013
We hebben een fantastische reis over Java, Bali en Gili gehad. Alles is goed gegaan. We hadden hele prettige gidsen en chauffeurs, vriendelijk en deskundig. Naast bekende hoogtepunten, deden we ook niet geijkte dingen. ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden niet willen missen van deze Sumatra, Java, Bali reis!"

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Bali - Orang oetans - Olifanten - Tobameer - Jakarta - Bandung - Borobodur - Bromo - strand Bali

Shirley, Martin, Gwenda (22), Jesse (19), Dewy (16) Albus - 24-07-2013
We hebben enorm genoten van deze afwisselende reis over Sumatra, Java en Bali. We vonden de overnachtingen ook heel passend. Het varieerde van de ene keer luxe of een koloniaal oud hotel, de andere keer een eenvoudig lokaal gue...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De diepte in op Java"

Indonesie reizen - Java - Surabaya - Bromo - Malang - Sukuh - Solo - Pangandaran - Bandung - Bogor - Jakarta

Wendela - 13-07-2013
Wij hebben ons op Java geconcentreerd en het is ons heel goed bevallen om op 1 eiland de diepte in te gaan. Er is overal zoveel te zien. We hebben de reis van Surabaya naar Jakarta in ‘omgekeerde volgorde’ gedaan, dat is hele...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel bijzonder om dit als buitenstaander mee te mogen maken!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobodur - Tabanan - Ubud - Sanur - Bali

Marjan de Mol en Hilde van Kruiningen - 19-05-2013
We hebben een geweldige reis gehad. We vonden het fijn dat er een programma was en we tegelijkertijd toch zelf vrijheid hadden om in overleg met de chauffeur dingen af te spreken. De chauffeurs waren vriendelijk en geïnteresseerd en alt...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Rootsreis naar Java: terug naar geboorteland Indonesië"

Indonesie reizen - Jakarta – Bogor - Bandung - Pangandaran - Borobodur - Yogyakarta - Malang - Bromo - Surabaya

Ad, Elly en Thomas - 12-05-2013
Deze reis was heel bijzonder, omdat het de eerste keer was dat ik terug ging naar mijn geboorteland. Dit keer samen met mijn vrouw en zoon. Een eyeopener voor mijn zoon om voor het eerst in de tropen te zijn natuurlijk. In Bandung is het gelukt om in een archief films te bekijk...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesië: een geweldig land met geweldige mensen!"

Indonesie reizen - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Yogyakarta - Borobodur - Dieng

Paul, Sylvia, Annemarie en Jan-Roelof - 11-05-2013
We hebben een fantastische reis naar onze familie roots in Indonesië gehad. Op Java ligt voor ons heel veel familie historie. Het was heel bijzonder om op deze plaatsen te komen, ook bijvoorbeeld om het graf van mijn oma in Menteng Pulo in Jakarta te bezoe...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze complimenten voor de organisatie."

Indonesie reizen - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobodur - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali

Monique en Coy Wagenaar - 04-01-2013
We hebben een fantastische vakantie gehad. Alles was ontzettend goed geregeld: mijn complimenten! We zijn ook heel enthousiast over de chauffeurs. Voor de hotels hadden we upgrades aangevraagd voor wat meer luxe, en dat was ook helemaal naar onze zin. Natuurlijk zijn er plaatsen waar gee...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend leuke en onverwachte belevenissen op onze Indonesie rondreis."

Indonesie reizen - Sumatra - Tobameer - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Surabaya

Pieter en Margriet - 06-10-2012
We hebben een heerlijk Indonesië reis gehad met een aantal ontzettend leuke en onverwachtse belevenissen. We hebben veel gedaan, het was goed geregeld en we zijn heel tevreden over onze reis naar Sumatra en Java.   Het leuke dorpje ...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een Indonesie reis naar de geschiedenis van de familie"

Rondreis Indonesië - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Malang - Bromo - Sanur - Bali

Nico en Marga Sleijser - 20-07-2012
We maakten deze Indonesië reis om een en ander van de familiegeschiedenis te zien. We wilden in Batavia graag de haven Sunda Kelapa zien, om ons voor te kunnen stellen hoe Marga’s ouders hier ooit zijn aangekomen. In Bandung hebben we ook allerlei plaatsen uit de familie gesch...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op reis door Sumatra, Java en Bali: wat een verschillende culturen!"

Indonesie - Orang-oetans Sumatra - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Sanur

Margreet Hofstee en Rein Ybema - 24-06-2012
Onze reis ging van Sumatra door Java naar Bali. Drie eilanden naast elkaar maar ook weer totaal verschillend. Sumatra is echte jungle, Java heeft de prachtige tempels en de grote steden en Bali met de prachtige stranden en het vele toerisme.   In Medan h...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Mooie toekomstvoorspelling van Ketut Liyer (Eat, Pray, Love)"

Rondreis Indonesië op maat - Olifanten - Orang-oetans - Sumatra - Tobameer - Borobodur - Bromo - Ubud - Menjangen

Ruud Storcken en Kirsten Klop - 28-08-2011
Twee weken hebben wij mogen genieten van het prachtige Indonesie. In vogelvlucht zijn wij door Sumatra, Java en Bali gereisd.   In Sumatra begonnen we met een geweldige jungletocht op zoek naar Orang Oetans in Bukit Lawang. Wat een mooie beesten. Kort daarna bel...
Verder lezen
Java reizen: Nostalgische steden in West Java
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie