Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta

Indonesie reizen: Oost Java - Tawangmangu - Candi Sukuh Tempel - Malang - Bromo vulkaan - Ijen - Koffie Plantage - Kalibaru

Met deze Indonesië reizen bouwsteen zie je het letterlijke hoogtepunt van Java: de actieve Bromo vulkaan. Ook bezoek je het koloniale stadje Malang en verblijf je tussen de koffieplantages in Kalibaru. Wandel bij de mysterieuze tempels Candi Sukuh en Candi Ceto en ontdek het authentieke Javaanse platteland. Als extensie is het mogelijk om de Ijen vulkaan te beklimmen of te fietsen bij Solo. Deze Indonesië bouwsteen verbindt de bouwsteen Centraal Java (Yogyakarta en Borobodur) met Bali.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Zonsopgang & jeeptocht Bromo vulkaan
  • Wandelen Candi Sukuh en Candi Ceto
  • Jeeptocht door Bromo Nationaal Park
  • Slapen tussen koffieplantages in Kalibaru
  • Bezoek koloniale stadje Malang
  • Eindig je Indonesië reis op Bali
  • Extensie: Op de koffie in Kalibaru
Reisschema
Dag 1: Bali-Kalibaru
Dag 2: Kalibaru - Bromo
Dag 3: Bromo - Malang, sunrise jeeptocht, jeeptocht Bromo NP
Dag 4: Malang - Sukuh, korte citytour
Dag 5: Sukuh - Solo - Yogyakarta, wandeling Cendi Ceto
Dag tot dag

Dag 1: Oversteek van Bali naar Java

Oversteek van Bali naar Java
Transfer van Bali naar Java. Met auto en al ga je op de veerboot (ongeveer 3 kwartier), waar je kunt rondlopen aan dek. Daarna brengt de chauffeur naar Kalibaru voor het begin van je Java vakantie. In Kalibaru verblijf je tussen de koffieplantages in een groene oase: een heel vriendelijk gasthuis met een fijn zwembad in een grote tuin. 's Middags kun je zelf bepalen wat je gaat doen, eens lekker een boek lezen of één van de activiteiten van de accommodatie (op eigen kosten of van te voren te boeken). Met de mini plantage tour in de namiddag, kom je er achter hoe koffiebonen en vanille eigenlijk groeien. Of ga met een paardenwagentje (dokar) langs verschillend 'thuisfabriekjes' waar je ziet hoe pannen worden geslagen, palmsuiker gekookt en borrelnootjes gemaakt.  Je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen met een pitjit massage door lokale dames. Ter plekke kun je kijken waar je zin in hebt.

Dag 2: De bergen in!

De bergen in!
Het is zo'n 6 uur rijden van het groene en warme Kalibaru naar het koude en woestijnachtige berggebied van Bromo. Als je aankomt, kun je vanaf de rand zo de zandvlakte van de superkrater inkijken. Deze oude krater is wel 10 km in doorsnede en in deze zandvlakte zijn 3 nieuwe vulkanen in ontstaan, waaronder de bekendste Bromo. De Bromo krater zelf ga je morgenochtend bekijken. Je kunt wel een stuk door de zandzee gaan lopen of een wandeling bovenlangs de rand maken, waarbij je uitkijkt op de zandzee. Door de koude (10 graden is opeens een hele overgang van een graadje of 30), en de locals met mutsen en wanten, krijg je opeens een soort 'bierstube' gevoel. Lekker aan de warme chocomelk! Omdat je blijft overnachten, voel je s avonds het internationaal backpackerssfeertje, dat heeft wel wat. 
 
Zorg dat je op Bali voldoende geld pint voor de dagen op Java, zodat je entreegelden en camera fees kunt voldoen bij de Nationaal Parken. (Entree Bromo Nationaal Park op moment van schrijven Rp 267.000 (ca €20) per persoon, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen Rp 400.000 (ca €27) per persoon. Camera €5,-, filmcamera €15,-.)

Dag 3: Zonsopgang Bromo en jeeptocht Bromo nationaal park

Zonsopgang Bromo en jeeptocht Bromo nationaal park
Om vier uur op om per jeep in het pikkedonker naar het hooggelegen uitzichtspunt te rijden voor zonsopgang over Bromo. Wij regelen deze jeep alvast voor je, want ter plekke is mogelijk alles al gereserveerd of de prijzen schieten omhoog. Niemand wil dit waanzinnige foto moment missen, dus je staat hier bepaald niet alleen. Zoek een rustig plekje en op het moment dat de zon op komt, ben je iedereen om je heen vergeten en hoop je alleen nog maar dat jij het geluk hebt om een mooie zonsopgang te treffen. Langzaam trekt de mist weg en zie je de top van de Bromo te voorschijn komen. Een magisch gezicht! Daarna daalt de jeep af naar de voet van de Bromo zelf. Als je het leuk vind, kun je een stukje op een pony rijden (ca €10,- pp lokaal aan de pony eigenaar te betalen). Helaas moet je de enorme uitgehakte trap naar de top van de Bromo echt zelf doen. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan. Voorzichtig aan, want er zijn niet overal veiligheidshekken op dit natuurwonder. De Bromo staat niet voor niets hoog op het verlanglijstje van elke Indonesië vakantie: met een mooie zonsopgang levert deze excursie absoluut spectaculaire foto's op! Terug in het hotel je spullen meegeven aan de normale chauffeur (hou zelf een dagrugzak) zodat deze vast kan gaan rijden en opwarmen bij het ontbijt.
 
De reis van Bromo naar Malang (normaal 5 uur) wordt bijna met de helft verkort én veel leuker in een open ‘plantage’ jeep. De 'rij-tijd is veel korter, en je kunt onderweg uitstappen en wandelingen maken (afhankelijk hoeveel je stopt voor foto's en wandelt doe je er uiteraard weer langer over). De normale auto brengt via de asfaltweg je bagage naar Malang, en haalt je op in een dorp een uur van Malang gelegen. (Neem in ieder geval zelf een dikke trui mee, hoe hoger je komt hoe kouder het wordt). Hou je goed vast terwijl je achterin de open laadbak staat (er zijn ook eenvoudige bankjes) en maak je op voor een avontuurlijke rit. Eerst rijdt je door de zandzee die de Bromo omringt in: magnifiek!Je rijdt over een smalle bergkam. Hierna rijdt je ongeveer een half uur door een nevelbos, mistig, mysterieus en fris. Het bos uitkomend rijd je door een landschap waarin dorpjes en akkers. Je kunt over een voetpad lopen naar een waterval lopen. Deze wandeling is niet al te zwaar, maar bij regen kan het glad zijn. Zorg dus voor schoeisel met profiel.
  
Bromo is een actieve vulkaan. Beklimming is altijd op eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden, indien dit door verhoogde vulkanische activiteit nodig wordt geacht.

Dag 4: Koloniaal Malang en het mysterie van Candi Sukuh

Koloniaal Malang en het mysterie van Candi Sukuh
Adem de koloniale sfeer van het vriendelijke stadje Malang, je chauffeur brengt je naar de leuke plekjes zodat je op eigen gelegenheid een stadtour kunt maken. Loop rond op de vogeltjesmarkt, naast vogels is er van alles te zien, zoals slangen en allerlei huisdieren. Ga lunchen of lekker snacks uitproberen bij Toko Oen, waar sinds de jaren 30 niets veranderd is.
 
In het nabij Candi Sukuh gelegen, vriendelijke lokale guesthouse met grote tuin, slaap je in een knusse cottage. Als het niet mistig is, is er door de ligging op zo'n 900 meter, een mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds kun je bij helder weer de lichtjes van Solo zien. Ben je vroeg, dan zou je alvast op eigen gelegenheid een beetje rond kunnen dwalen bij Candi Sukuh. Het is een paar honderd meter lopen naar de oude tempel. Je komt er al snel achter waarom dit een 'erotische' tempel wordt genoemd, er zijn aardig wat vruchtbaarheidssymbolen waar je gek van opkijkt!

Dag 5: Wandelen over het Javaanse platteland van Candi Sukuh naar Tawangmanggu

Wandelen over het Javaanse platteland van Candi Sukuh naar Tawangmanggu
Vandaag bezoek je met een Engelssprekende gids de mysterieuze tempel Candi Sukuh. Sta vroeg op, in de bergen zijn de ochtenden het helderste en er staat veel op het programma vandaag. De tempel doet denken aan de piramide vormige Maya tempels in Zuid Amerika. Candi Sukuh lijkt in niets op de andere tempels in Java en de stijl en wie het gebouwd heeft is een mysterie. Ook hier vind je grappige erotische afbeeldingen terug, die dienen als vruchtbaarheidsymbolen. Vanaf de tempels kun je met je gids een wandeling van 2 tot 3 uur maken, richting Sukuh-Tawangmanggu (of Ceto-Sukuh, maar dan moet je eerst een stukje omhoog rijden). Je kunt met je chauffeur afspreken waar hij je oppikt en zo de wandeling korter of langer maken (2 tot 4 uur). Hierna rij je naar Solo, ook wel Surakarta genoemd. Solo is Java's oudste culturele centrum en sultans stadje. Hier neem je afscheid van je gids en rij je door naar Yogyakarta en Borobodur.

Achtergrond

Koffieplantage Kalibaru en extensie Ijen vulkaan

De reis van Bali naar Java begint met de warme en groene wereld van Kalibaru waar je slaapt tussen de koffieplantages en een plantagetour kunt doen. Het is ook een fijne plek voor een extra dagje, zodat je 's middags aan het zwembad kunt liggen (zie Extensie Op de koffie in Kalibaru). Optioneel kun je met de extensie Kratermeer van Ijen vulkaan, wandelen naar het blauwe vulkaanmeer. 
 

Zonsopgang op Bromo en koloniale sferen

Met deze bouwsteen zie je het letterlijke hoogtepunt van Java: de actieve vulkaan Bromo. Een schouwspel dat niet mag ontbreken op je Indonesië vakantie! Als klap op de vuurpijl ga je per jeep dwars door vulkaanlandschap an Bromo Nationaal Park. Een mooie rit door een gebied waar maar weinig toeristen komen. 
 

Koloniaal stadje Malang en wandelen in bergen bij Candi Sukuh 

In Malang proef je de koloniale sfeer van het stadje en breng je een bezoek aan de vogeltjesmarkt,In de bergen bij Tawangmangu en Sukuh zijn twee verrassende tempeltjes verborgen. Je ontdekt de bizarre, eeuwenoude 'erotische' tempeltjes Candi Ceto en Candi Sukuh. Door de koele berglucht is het hier prettig wandelen langs de groene velden.
 

Maak je reis op maat: Ijen, koffieplantage en fietsen Solo!

Deze bouwsteen is een complete reis door Oost-Java, maar je kunt het naar eigen smaak uitbreiden met extensies als Fietsen in Solo, Op de koffie in Kalibaru en Kratermeer van Ijen vulkaan. Je stelt zo gemakkelijk jouw persoonlijke reis samen. Deze Indonesië bouwsteen verbindt de bouwsteen Centraal Java (Yogyakarta en Borobodur) met een bouwsteen op Bali naar keuze. Met ons bouwstenen systeem, kies je zelf hoe je je Bali vakantie wilt samenstellen.
Hotel & Vervoer

Accommodatie Oost Java:

We zijn altijd op zoek naar bijzondere accommodaties op mooie locaties. In Kalibaru slaap je tussen de koffieplantages, met een mooie tuin en een zwembad. Voor de Ijen extensie slaap je op een werkende koffieplantage in authentiek plantershuisje. De accommodaties bij de Bromo zijn heel eenvoudig, maar bieden de beste toegang voor de zonsopgang. In Malang slaap je in een mooi hotel, met koloniale charme. Tijdens de Sukuh extensie slaap je in een vriendelijke lokaal guesthouse. 

 

Vervoer Oost-Java:

Je hebt je eigen auto of busje met chauffeur gedurende deze reis ter beschikking. Voor de Bromo excursie bij zonsopgang staat een (dichte) jeep klaar. Tussen Bromo en Malang stap je over op een (open) jeep, terwijl je chauffeur over de asfalt wegen omrijdt met je bagage. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.026,- p.p.€ 518,- p.p.€ 377,- p.p.€ 327,- p.p.€ 303,- p.p.€ 307,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • 5 dagen privé vervoer met chauffeur
 • Veerboot van Java naar Bali
 • Wandeling Candi Ceto of Candi Sukuh met Engelssprekende gids (2-4 uur)
 • Jeepexcursie zonsopkomst Bromo
 • Jeeptocht van Malang naar Bromo door Bromo Nationaal park
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger
 

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Alle entreegelden, donaties en fooien (entree Bromo ca €2,50 pp, camera €5,-, filmcamera €15,-)

Extensie 1: Op de koffie in Kalibaru
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 169,- p.p.€ 93,- p.p.€ 75,- p.p.€ 67,- p.p.€ 65,- p.p.€ 60,- p.p.
Inclusief:
 • Excursie naar een grote plantage van koffie, rubber en cacao.
 • Engelssprekende lokale gids
 • Overnachting met ontbijt
 • Privé auto met chauffeur

Exclusief:
 • Overige fooien, donaties en maaltijden.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
 • Halve dag fietsexcursie (mountainbike) met Engels sprekende gids
 • Flesje water voor onderweg en drankje in koloniaal restaurant
Extensies

Extensie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets


Wil je actief zijn op vakantie? Fiets dan met een Engels sprekende gids door de koloniale wijken van Malang.

Dag 4: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.
NB. Als je 2 dagen in Malang verblijft is het prettig in een hotel met zwembad te verblijven; deze upgrade is inclusief in de prijs

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Ontdek koloniaal Malang per fiets:
Dag 1: Bali-Kalibaru
Dag 2: Kalibaru - Bromo
Dag 3: Bromo - Malang, sunrise jeeptocht, jeeptocht Bromo NP
Dag 4: Malang, fietsexcursie, vrije middag
Dag 5: Malang - Sukuh, korte citytour
Dag 6: Sukuh - Solo - Yogyakarta, wandeling Cendi Ceto

Extensie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
auto standby€ 260,- p.p.€ 130,- p.p.€ 115,- p.p.€ 114,- p.p.€ 111,- p.p.€ 110,- p.p.
Zonder auto (bij treinreis)€ 186,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.€ 91,- p.p.€ 93,- p.p.


Extensie 2: Op de koffie in Kalibaru


Go Slow! Op Oost-Java is van alles te zien, dus waarom zou je snel doorrijden? Slaap midden tussen de plantages die je ook kunt bezoeken. In een grote rubber-, cacao en koffieplantage gebruikt men nog machines uit de tijd van Nederlands-Indië. 

Dag 2: Koffie, cacao en rubberplantage in Kalibaru

Koffie, cacao en rubberplantage in Kalibaru
Vandaag zul je je ogen uitkijken. Je ziet opeens hoeveel werk het is, voordat een oh zo gewoon product bij jou in de supermarkt ligt. Je fietsbanden en schoenzolen zijn gemaakt van rubber, maar wist je dat de vloeistof hiervoor uit een boom komt? Vanmorgen neemt een Engelssprekende, lokale gids je mee naar een grote plantage waar je het proces van boom tot rubberlap kunt zien. Mocht je denken: "Wat een oudewetse machines." Dat klopt! Wij ontdekten nog veel machines uit de Nederlands-Indische tijd. Blijkbaar functioneren ze na meer dan 70 jaar nog uitstekend!  Op deze plantage groeien ook cacao en koffiebomen waar je tussendoor wandelt. Na een kopje verse koffie van eigen huis, vervolg je je ontdekkingstocht. Mensen verdienen hun geld in verschillende kleine 'home factories'. Je ziet hoe palmsuiker wordt gekookt in enorme ketels boven een houtvuur. Of kijk eens hoe lekkere snackjes hier worden gemaakt. Heel bijzonder vonden wij om te zien hoe van een plaat aluminium pannen worden geslagen. Je bent op tijd terug voor de lunch en een frisse duik in het zwembad niet te vergeten!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Op de koffie in Kalibaru:
Dag 1: Bali-Kalibaru
Dag 2: Kalibaru, excursie plantages
Dag 3: Kalibaru - Bromo
Dag 4: Bromo - Malang, sunrise jeeptocht, jeeptocht Bromo NP
Dag 5: Malang - Sukuh, korte citytour
Dag 6: Sukuh - Solo - Yogyakarta, wandeling Cendi Ceto

Extensie 2: Op de koffie in Kalibaru
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 169,- p.p.€ 93,- p.p.€ 75,- p.p.€ 67,- p.p.€ 65,- p.p.€ 60,- p.p.
Excursies

Malang

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets

Ontdek koloniaal Malang per fiets
Fiets door de smalle steegjes langs het kanaal uit de Nederlandse tijd. Vogelkooitjes en de was hangen op straat. Je Engelssprekende gids weet de weg door de wirwar van kruipsluip straatjes van de kampung. Rondom de Ijen boulevard staan prachtige koloniale villa’s. Tempo doeloe herleeft. Je bezoekt een traditionele markt, maar ook een moderne markt waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. En niet te vergeten de Vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. Je fietst op goede mountainbikes en onderweg is er een pitstop in een restaurant in een mooi gerestaureerd koloniaal pandje. De excursie duurt de ochtend en is exclusief lunch. De middag ben je vrij, een heerlijk rustpunt tijdens de toch wel intensieve reis met af en toe flinke reisafstanden door Oost-Java.

Excursie 1: Ontdek koloniaal Malang per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Ontdek koloniaal Malang per fiets€ 104,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.


Indonesië reizen - Java - Afbeelding op de tempel Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Erotische afbeelding op de tempel Candi SukuhIndonesië reizen - Java - Candi Sukuh tempelIndonesië reizen - Java - Candi Sukuh tempelIndonesië reizen - Java - Vogeltjesmarkt in koloniaal stadje MalangIndonesië reizen - Java - Vrouwen op de thee plantageIndonesië reizen - Java - TheeIndonesië reizen - Java - Jeeptocht door Bromo NPIndonesië reizen - Java - Jeeptocht over maanlandschap van Bromo NPIndonesië reizen - Java - Sulfaat verzamelaars bij de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Sulfaat verzamelaars bij de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Wandelen door het maanlandschap van Bromo NPIndonesië reizen - Java - Jeeptocht door Bromo NPIndonesië reizen - Java - Zonsopkomst bij de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - ZonsopkomstIndonesië reizen - Java - Zonsopkomst bij de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Een kijkje in de krater van de Bromo vulkaanIndonesië reizen - Java - Bromo NPIndonesië reizen - Java - Sulfaat verzamelaar bij de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Sulfaatdampen uit het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Het wegen van de sulfaat brokken bij Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Uitzicht op de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Sulfaat verzamelaars in de krater bij de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - het blauwe kratermeer van de Ijen vulkaanIndonesië reizen - Java - Op bezoek bij de thee plantageIndonesië reizen - Java - UItzicht over de thee plantageIndonesië reizen - Java - Vogeltjesmarkt in MalangIndonesië reizen - Java - Jeeptocht naar de Bromo

Reacties van reizigers (15)

"Een 10 met een griffel voor de organisatie"

Java - Jakarta - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Malang -Bromo

Harm Bodewes - 08-01-2018
De reis over Java was uitstekend georganiseerd en verzorgd. Aardige mensen, maar ook overvol en druk De Sunrise bij Borobodur vonden we het leukst en mooist (relatief rustig en heel mooi perspectief (stupa's met achterliggend berglandschap en...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het 'kleine' leven van de Javanen van dichtbij zien"

Indonesie rondreis - Java reis - Ijen - Kalibaru - Malang - Bromo - Soerabaja - Suku - Solo - Yogyakarta

Eva en Karlien - 14-06-2017
Fantastische reis over Oost Java, met veel excursies waarbij je het 'kleine' leven van de Javanen van dichtbij ziet, door middel van wandelingen, fietstocht, dokar en door achterop brommers plaats te nemen. En naast dat 'kleine' leven uiteraard ook de natuurlijke en culturele ho...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De hele reis was een onvergetelijke belevenis door de diversiteit en goede organisatie."

Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Ubud

Agnes Bak - 30-08-2016
Het was een prima vakantie, boven verwachting. Alles was prima georganiseerd en we hebben veel gezien. Alles verliep erg soepel. De prima chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd en dachten goed met ons mee, bijvoorbeeld door het programma vooraf te bespreken ...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis"

Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo vulkaan - Ijen plateau - Bali - Munduk - Lombok - fietstocht - Rinjani - Ubud - Sanur

Gratiëlle Pelders - 26-08-2016
Het was een geweldige, afwisselende en zeer goed geregelde reis.  De culinaire excursie in Yogyakarta was erg leuk, bijzonder, goed geregeld en lekker! We verbleven een dag extra en dat zou ik iedereen aanraden. De lange tocht in een jeep n...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met het hele gezin een prachtige reis gemaakt!"

Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud -Sidemen - Seminyak

Nicole van Dorsten - 19-08-2016
We hebben met ons gezin met drie volwassen kinderen van 18, 20 en 22 jaar een prachtige reis gemaakt door Java en Bali. We hebben de reis samen met Footprint Travel samengesteld om in ieders behoeften te voorzien. Actie en ontspanning. De variatie was perfect en de organisatie was goed. ...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis was een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten!"

Borobudur - Dieng - Yogyakarta - Solo- Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Sukamade - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Gili Meno

Marja Beemer - 15-08-2016
De reis was in één woord fantastisch! Eigenlijk was de hele vakantie een samensmelting van geweldige indrukken en activiteiten.   De afwisseling in de accommodaties maakte dat het een onvergetelijke ervaring is geworden. Van luxe tot sober, he...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Oost Java: een geweldige vakantie!"

Oost Java - Tawangmangu - Candi Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Kalibaru

Jacqueline Beeren - 02-08-2016
We hebben een geweldige vakantie gehad.  We hebben de culinaire ontdekkingstocht in Yogyakarta gedaan. Dit is echt een aanrader! We zaten achter op een scooter en reden langs allerlei eettentjes om uitleg te krijgen en te proeven. Vooral ook het contact met d...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Superervaring om de orang oetans in het wild te zien!"

Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo vulkaan - Kalibaru

Ard Seelen - 29-07-2016
Het was een fantastische vakantie met veel mooie ervaringen. We hebben veel gedaan tijdens deze rondreis. De jungletocht is zeker een aanrader! We hebben de tocht ter plekke uitgebreid van 3 naar 5 uur en met tubing terug dat was erg mooi. Het was een super ...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis bevat alleen maar hoogtepunten"

Java- Yogyakarta - Borobudur - Solo - Malang- Bromo-Ijen

Kayleigh van der Hulst - 23-05-2016
Er was een goede variatie in hotels door de afwisseling van zeer goed tot iets minder goed. Nooit meerdere minder goede accommodaties achter elkaar, dus dat was prima. De organisatie was helemaal top! Alles sloot naadloos aan. Al...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel gezien en gedaan op Bali en Java!"

Sanur - Ubud - Sidemen - Amed - Pemuteran - Kalibaru - Bromo - Malang - Sukuh - Yogyakarat - Borobudur - Prambanan - treinreis - Jakarta

Mirjam van 't Hof - 13-08-2015
We hebben veel gezien en gedaan op eerst Bali en daarna Java: De fietstocht in Ubud was erg leuk, maar Ubud zelf vonden we wat tegen vallen, de accommodatie daar vonden we erg prettig en sfeervol. Het wandelen in Sideman was leuk en ...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Het meeste heb ik genoten van de vele wandelingen"

Java- Bromo- Kalibaru- Sukuh- Yogyakarta- Borobudur - Bandung- Pangandaran

Tessa van Duijn - 09-12-2014
  Deze Java reis was intensief en indrukwekkend. Ik geef hem een 9 en ga Footprint Travel absoluut aanraden Heb ik al gedaan ook!   Alle accomodaties waren ok. We hebben vrijwel overal go...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je komt tijd te kort!"

Indonesië reizen - Java - Bali - Ubud - Lovina - Yogyakarta - Bromovulkaan - Malang - Borobudur - Sukuh - Prambanan

Henk Muijen en Jacqueline Stigter - 19-06-2014
Onze reis naar Indonesië geven we wel een 8,5 of zelfs een 9. De rondleiding in Bandung was geweldig! De wandeling bij Sukuh en het bezoek van de tempels was ook prachtig. De culinaire...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De diepte in op Java"

Indonesie reizen - Java - Surabaya - Bromo - Malang - Sukuh - Solo - Pangandaran - Bandung - Bogor - Jakarta

Wendela - 13-07-2013
Wij hebben ons op Java geconcentreerd en het is ons heel goed bevallen om op 1 eiland de diepte in te gaan. Er is overal zoveel te zien. We hebben de reis van Surabaya naar Jakarta in ‘omgekeerde volgorde’ gedaan, dat is hele...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Als alle toeristen rechtsaf slaan, sla jij met de jeep linksaf."

Indonesie reizen - Bali - Sanur - Sidemen - Amed - Gili - Ubud - Java - Bromo - Yogyakarta - Borobodur

Marga, Thomas en Marjan - 05-06-2013
Indonesië is een geweldig land. Wij hebben genoten van onze bijzondere reis en zijn heel tevreden over de goede organisatie. De chauffeurs en gidsen waren stuk voor stuk aardig en behulpzaam. Zij zorgden voor veel gezelligheid onderweg en vertelden ons en ...
Verder lezen
Oost Java - Omgekeerd! Van Bali, Bromo naar Yogyakarta
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie