Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee

Indonesie reizen: Noord Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak vulkaan - Samosir - Tobameer - Medan - Pemuteran - Lovina - Sidemen - Ubud - Seminyak

Deze Sumatra-Bali reis is uitermate geschikt voor gezinnen, vanwege de combinatie natuur, dieren en strand. De reis biedt veel afwisseling, maar ook rust in een mooie omgeving. Maak een trekking in de jungle om orang oetans te spotten en snorkel op zoek naar Nemo. Bezoek traditionele dorpen en wandel langs de rijstvelden. Shop in de winkeltjes van Ubud en spot dolfijnen in Lovina. Eet een maaltijd met muziek bij een familie thuis en op het strand van Zuid Bali. Er zijn verschillende mogelijkheden om de reis te verlengen tot de ideale reis specifiek voor jullie gezin: ga tubend de rivier af in Tangkahan, slaap een nacht in het oerwoud of beklim de vulkaan Sibayak.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Orang-oetan jungle trek in Bukit Lawang
  • Zwemmen in het Tobameer
  • Batak muziek en diner bij lokale familie Tobameer
  • Snorkelen bij Menjangan 
  • Dolfijnen spotten in Lovina
  • Zwemmen met uitzicht op ​de rijstterrassen bij Sidemen
  • Mooie golven in de zee bij Seminyak
  • Meerder extensies en excursies mogelijk
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 9: Ubud
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud - Permuteran, stops
Dag 12: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 13: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 14: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 15: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 16: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 17: Sidemen - Seminyak
Dag 18: Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 21: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Je vakantie gaat beginnen!

Je vakantie gaat beginnen!
Vandaag start je vakantie naar Indonesië. Alles ingepakt? Dan kan je reis beginnen. Je kunt relaxen; want in Indonesië is alles al voor je geregeld.

Dag 2: Aankomst op Sumatra, door naar Bukit Lawang

Aankomst op Sumatra, door naar Bukit Lawang
Je chauffeur wacht je op bij de uitgang van het vliegveld van Medan. Hij houdt een bordje omhoog met je naam er op. Hij brengt je van het vliegveld naar Bukit Lawang, circa 4 uur rijden. Als je laat arriveert op het vliegveld, dan is het verstandiger eerst een nacht in Medan door te brengen.
In Bukit Lawang bereik je het hotel via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein. Lees ook de informatieborden bij de Ecolodge, met informatie over de orang-oetans en je jungle trekking van morgen. Eten doe je in het open restaurant, je zit op de rand van de jungle, een geweldig ontspannen begin van je Indonesië-reis!
 
Voor de avonturiers is het ook mogelijk om een trekking met overnachting in de jungle te maken; extra spannend! Kijk onder het kopje 'extensies'.

Dag 3: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends maak je met een gids een twee tot drie uur durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om al om zes uur op pad te gaan (en bij terugkomst te ontbijten). Je vergroot je kansen om orang-oetans te zien en ze ook actiever bezig te zien omdat ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Let op, als je zelf met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Lees de informatieborden bij de Ecolodge. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water mee voor onderweg. 
 
In de namiddag heb je de mogelijkheid om naar de vleermuisgrotten en een kindertehuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt ze helpen door er een drankje te drinken, een door de kinderen gemaakt 'souvenir' te kopen of voor €12,50 een rubberboom te doneren. De rubberbomen zorgen ervoor dat het kinderhuis op lange termijn niet meer afhankelijk van donaties is én zorgt voor werkgelegenheid. Alternatief kun je in plaats van in de Ecolodge ook blijven slapen in het Kinderhuis (geef dit dan door bij boeking), als dat je leuk lijkt. Dat is zeker een leuke optie als je reist met kinderen. Zij kunnen dan met de kinderen van het Kinderhuis spelen.
Een andere optie in de middag is om de rivier af te zakken in een ‘tube’; aan elkaar gebonden binnenbanden die een raft vormen, of toch liever in de rivier 'zwemmen'. Wie weet komen er wat nieuwsgierige aapjes kijken in de bomen boven je.

Dag 4: Van Bukit Lawang naar Berastagi

Van Bukit Lawang naar Berastagi
Van Bukit Lawang vervolg je je Sumatra reis naar Berastagi, met een auto met privé-chauffeur. Je ziet het dagelijks leven in Indonesië aan je voorbij trekken. Is dit je eerste keer in Azië, dan kun je je verbazen over de chaos, maar ook de kleurrijke levendigheid. Zoals een brommer hoog opgeladen met gekleurde plastic spullen voor de verkoop of manden met kroepoek. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp Berastagi. De koelere omgeving heeft vruchtbare grond, en er is allerlei groente en fruit te koop. Leuk om fruit uit te proberen dat je nog niet kent.
 
Tip: als je nog meer jungle wilt en de olifanten niet wilt missen; kies dan voor de extensie 'Olifanten wassen in Tangkahan'.

Dag 5: De reis naar het Tobameer

De reis naar het Tobameer
Onderweg van Berastagi naar Samosir, het schiereiland in het Tobameer, wordt gestopt bij een traditioneel Karo-Batak dorp en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De traditionele Batak huizen zijn met prachtige motieven beschilderd. Vanaf de hoge waterval Sipisopiso heb je prachtig uitzicht over het Tobameer. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer: een leuk tochtje. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, het schiereilandje van het eiland Samosir, op de steiger van je hotel aan het water. In het Tobameer kun je prima zwemmen. Vraag in je hotel of er voorstellingen zijn van lokale muziekgroepen, de Toba-Bataks zijn enthousiaste muziekmakers.

Dag 6: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Vrije dag aan het Tobameer, het heilige meer van de Bataks. Met zijn 1700 km2 is het meer het grootste van Zuid-Oost Azië, en daarnaast één van de hoogstgelegen (818 m) en diepste (450 m) meren ter wereld. Het Tobameer is ontstaan door een uitbarsting van een supervulkaan zo'n 75.000 jaar geleden, de vulkanische winter die volgde op de uitbarsting betekende bijna het einde van de mensheid. Vandaag kun je heerlijk ontspannen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop serieuze dorpszaken werden besproken en rechtszaken gehouden. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, de armen en benen werden ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook,voordat men werd onthoofd, oef, gelukkig gebeurt dat niet meer. Of bezoek het koningsgraf in Tomok, slechts 5 km van Tuk Tuk gelegen. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Denk je te kort tijd te hebben, dan kun je natuurlijk een dag langer aan het Tobameer bij boeken (zie extensies). 
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer wordt je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk homecooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (niet iedereen, degene die kookt eet normaliter niet mee). De Christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.

Dag 7: Afscheid van Tobameer en naar Medan

Afscheid van Tobameer en naar Medan
Na een relaxed ontbijtje, neem je de boot terug naar het vasteland. Vandaag reis je terug naar Medan, ongeveer 5 uur rijden. Als je zin en tijd hebt kun je de grote moskee en Istana Maimoon, het paleis van de sultan, gaan bekijken. De grote moskee en paleis zijn vlakbij je hotel gelegen, trek hier zo'n 1 a 2 uur voor uit (afhankelijk van je eigen interesse). Veel historische gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd, zoals het postkantoor, zijn bewaard gebleven. De oude gebouwen zijn een erfenis van de grote winsten tijdens de hoogtijdagen uit de tabaks- en rubberindustrie. De locals zijn dol op flaneren bij de Merdeka Walk. Je kunt hier bij een van de vele foodstalletjes wat eten of drinken. Medan is ook een prima plek om Masakan Padang, oftewel de keuken van Padang uit te proberen. Je wijst dan aan welke gerechten je wilt. Bij de eenvoudiger restaurants krijg je een schepje op je bord, andere restaurants geven je schaaltjes.
Wil je de laatste avond op Sumatra liever in een wat rustiger buiten de stad gelegen hotel met zwembad verblijven? Wij kunnen, tegen meerprijs, een ander hotel aanbieden.

Dag 8: Tot ziens Sumatra, hallo Bali!

Tot ziens Sumatra, hallo Bali!
Een taxi komt je bij je hotel ophalen om je naar het vliegveld te brengen. Van Medan vlieg je naar Denpasar op Bali. Ook daar word je weer opgewacht.
Daarna gaat de reis met een rit van ongeveer een uur verder naar Ubud, een gezellig plaatsje, waar van alles te beleven valt. Je kunt het beroemde apenbos bezoeken, waar de apen elkaar zitten te vlooien voor de tempels. Pas wel op, zeker met kinderen, de apen staan erom bekend dat ze soms bijten of spullen afpakken. Voer ze niet en blijf op een afstand.) Het is ook mogelijk het paleis van de Koninklijke familie van Ubud te bekijken. Veel creatieve mensen settelen in Ubud en de centrale straten, Monkey Forest Road en Jalan Dewi Sitra, zijn dan ook vol met mooie boetiekjes. Ubud is ook een yogacentrum aan het worden en de biologische restaurants floreren hier dan ook. Eet een hapje of drink een gezonde shake in het hippe Clear, het relaxte Bali Buddha, yogi hotspot Kafé of het chiquere Nomad. En vergeet ook zeker niet om op een van de avonden naar een van de vele traditionele dansvoorstellingen in de tempels te gaan. Onze tip: de kecak dans. Bij het licht van fakkels bootsen meer dan 50 mannen het geluid van een gamelan orkest met hun stem na. In hun midden wordt de Ramayana gedanst. Je hoeft geen dansliefhebber te zijn om dit fascinerende schouwspel mooi te vinden. Magisch!

Dag 9: Ubud verkennen

Ubud verkennen
De komende twee dagen zijn naar eigen inzicht in te delen. Je kunt lekker op eigen gelegenheid Ubud verkennen, maar we hebben ook een aantal leuke Bali excursies voor je geselecteerd. Kies zelf welke het beste bij jou passen! Je kunt er meer over lezen onder Excursies.

Dag 10: Genoeg te doen in Ubud

Genoeg te doen in Ubud
Ook deze dag kun je een Bali excursie kiezen. Vind je het moeilijk om te kiezen? We kunnen natuurlijk altijd je reis verlengen met extra dagen in Ubud! Wil je wat langer op één plaats blijven, dan is Ubud perfect.

Dag 11: Trip dwars over het eiland

Trip dwars over het eiland
Vertrek naar Pemuteran, in het uiterste noordwesten van Bali. Je reist per privé auto met Engelssprekende chauffeur, onderweg maak je volop stops voor de bezienswaardigheden van Bali en om het prachtige landschap te fotograferen. Pemuteran heeft een prachtig wit strand en is één van de eerste plekken ter wereld waar koraal door middel van elektriciteit wordt gestimuleerd opnieuw aan te groeien. National Geografic besteedde er een uitzending aan.

Dag 12: Snorkelen bij Menjangan eiland

Snorkelen bij Menjangan eiland
Vandaag maak je een mooie snorkelexcursie naar Menjangan eiland, dé bezienswaardigheid van het Nationaal Park West Bali (Bali Barat). Een lokale boot brengt je er naar toe. Je loopt vanaf het witte strandje het water in en kunt direct gaan snorkelen. Het turkooizen water is superhelder, je kunt meters diep naar de koraalmuur kijken. Visjes in alle kleuren van de regenboog zwemmen om je heen. Soms zie je zelfs duikers in de diepte onder je. Ben je zelf een duiker, dan kun je natuurlijk ook gaan duiken. Geef dit van te voren aan bij ons. Menjangan eiland staat bekend als de beste plaats om te duiken op Bali, dankzij de beschermde status van het Nationaal Park. Je krijgt een lunch mee, heerlijk om op het strandje of vanuit het bootje te picknicken.
Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur. Excusief: entree en activiteiten toeslag Nationaal Park ter plaatse voldoen, handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).
's Middags heb je nog tijd om naar de schildpadden-opvang te gaan. Daar kan je een schildpadje adopteren … en als je geluk hebt … mag je er (voor een donatie van ong. € 7) zelfs eentje uitzetten als ie oud genoeg is om zich alleen te redden in de zee.
 
Tip: wil je meer van de omgeving hier zien; blijf dan een nachtje langer en boek een fiets- of wandelexcursie.

Dag 13: Warmwaterbaden en waterval

Warmwaterbaden en waterval
Vandaag staat een auto met chauffeur klaar om de omgeving van Lovina te verkennen. Er is van alles te zien en het hangt van je eigen smaak en tempo af wat je allemaal gaat bekijken. We raden in ieder geval de hotsprings aan!
 
In de natuurlijke warmwaterbronnen van Air Panas Banjar kun je lekker relaxen. Terwijl je in het thermale water van 38 C ligt, kijk je naar de tropische planten en bomen rondom het bad. Acht gebeeldhouwde naga, mythische slangen, spuiten water van de natuurlijke warmwaterbron in het bad, wat weer overloopt in twee andere baden.Als je uitgepoedeld bent, brengt de chauffeur je naar de enige boeddhistische tempel van Bali. Als je onderweg andere leuke dingen ziet, kun je altijd je chauffeur vragen om te stoppen.
Lovina is een klein, relaxed plaatsje aan het strand. Het centrum van het rustige plaatsje wordt gevormd door één hoefijzervormige straat met restaurantjes en enkele winkeltjes. In restaurant Seabreeze bijvoorbeeld worden ‘s avonds akoestische popliedjes gezongen en kun je heerlijk eten.

Dag 14: Dolfijnen spotten in Lovina

Dolfijnen spotten in Lovina
Vroeg op, want de dolfijnen zijn om een uur of 6 bij het rif om te eten. Je stapt in een lokale boot, die een stukje de zee op vaart naar de plaats waar groepen dolfijnen iedere ochtend op zoek zijn naar vis. Het is altijd spannend of je de dolfijnen zult spotten, maar in Lovina is de kans wel erg groot. Als je geluk hebt en je ziet ze buitelen door het water, dan kun je niets anders doen dan lachen; op een of andere manier maken dolfijnen je vrolijk! Weer terug in het hotel kun je even rustig ontbijten. 
De rest van de dag heb je heerlijk vrij.

Dag 15: Moedertempel Besakih en rijstveldterrassen Rendang en Selat

Moedertempel Besakih en rijstveldterrassen Rendang en Selat
Vandaag begint je Oost Bali reis met een mooie tocht naar Sidemen. Sidemen is prachtig gelegen tussen mooie rijstveldterrassen, het is een van de leukste routes op Bali om te rijden. Vanuit Lovina kun je via de Besakih tempel rijden. Besakih is de ‘moedertempel’ van Bali, de belangrijkste tempel. De weg komende uit het noorden tussen Rendang en Selat is één van de mooiste routes van Bali, de rijstterrassen hier zijn zelf genomineerd als Unesco erfgoed. Je slaapt in een hotel dat een oase van rust is, met een infinity pool die uitkijkt over de groene vallei.

Dag 16: Luieren, wandelen, raften of koken

Luieren, wandelen, raften of koken
Een dag in het prachtige Sidemen. In de ochtend maak je een rijstveld wandeling van circa 3 a 3,5 uur (afhankelijk van je tempo en hoeveel je stopt om foto's te maken) in de omgeving van Sidemen, onder leiding van een lokale gids. Hij leidt de weg over rijstdijkjes, waden door riviertjes. Je krijgt zeker natte schoenen! Trek goede wandelschoenen aan, als het nat is, kan de ondergrond glad zijn. De omgeving is een prachtig glooiend landschap van rijstvelden. Zo mooi, dat dit gebied is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. In de droge maanden kan er geen natte rijst worden verbouwd, dan zullen er andere gewassen worden verbouwd op het land. Sidemen ligt tussen de bergen en de zee in. Je wandelt ook door wat dorpjes, wie weet zie je vrouwen op traditionele wijze weven. 's Middags is Sidemen een heerlijke plek om even helemaal niets doen en een boek te lezen. 

Je kunt ook kiezen voor een Bali excursie. Ga bijvoorbeeld koken bij een Balinese familie thuis (een dorp tussen Ubud en Sidemen in). Je doet samen inkopen op de markt, waarna de vrouw des huizes je haar geheime recept met de typische Balinese kruiden onthuld. 's Middags komen de kinderen thuis. Alle broers blijven op hetzelfde terrein bij hun ouders wonen, dus het is een gezellige boel. Avonturiers en waterratten kunnen gaan raften op de Telaga Waja rivier. Deze Bali excursie combineert actie en avontuur met een prachtige groene omgeving. Indien je voor een excursie kiest, schuift je rijstveld wandeling naar morgen ochtend. 
 

Dag 17: Tijd voor ontspanning!

Tijd voor ontspanning!
Vandaag vertrek je aan het einde van de ochtend naar Seminyak, een rit van ongeveer 2 uur. Indien je gisteren een excursie hebt gemaakt, maak je in de ochtend een rijstveld wandeling in de omgeving van Sidemen. Je checkt na de wandeling uit, en misschien wil je nog lunch eten in het hotel. Daarna gaat de reis verder naar Seminyak. Onderweg kun je verschillende stops maken. Bijvoorbeeld bij het Kertagosa paleis in Klungkung. Wil je nog andere stops maken, dan kan dat in overleg met je chauffeur.
 
Eenmaal in Semiyak is het heerlijk ontspannen. Je zit in een hotel met een heerlijk zwembad, vlakbij het strand. Luieren, lezen, zonnen, maar een cursus surfboarden is ook een optie.

Dag 18: Vrije dag in Seminyak

Vrije dag in Seminyak
Het is heerlijk om in Seminyak rustig aan te doen en alle indrukken van de mooie reis op je in te laten werken. 
Maar voor de sportievelingen is het ook de moeite waard om in de golven te gaan surfboarden. Neem les (ter plekke te regelen) en leer hoe je staande op een plank een golf kan bedwingen.
 

Dag 19: Strand, zon en zee

Strand, zon en zee
Nog een dagje heerlijk genieten. Uitgebreid en alle rust ontbijten. Een duik in het zwembad. Bezoek aan Legian of Kuta voor nog wat souvenirs.
Heerlijk in een zitzak op het strand de zon onder zien gaan....

Dag 20: Afscheid van Indonesië

Afscheid van Indonesië
Helaas zit je vakantie er op. Ongeveer 3 1/2 uur voor je terugvlucht vertrekt word je opgehaald uit het hotel voor je rit naar het vliegveld.
Bij een avondvlucht kun je voor 12 uur uitchecken en je koffers in de bagage-room stallen; Lekker nog even genieten van het zwembad of de zee en een douche nemen voor je start met de terugvlucht.

Dag 21: Terug naar huis

Terug naar huis
Vandaag arriveer je weer in Nederland. 
In je eigen bed is ook weer lekker en mooie ervaringen genoeg om over te dromen.

Achtergrond
Een afwisselende reis, uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen, vanaf een jaar of 10. 
 

Sumatra met orang-oetans, het Tobameer en eten bij mensen thuis

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar orang-oetans in het wild te zien zijn. Met een gids wordt een jungletrek gedaan, en met een beetje geluk spot je Orang-oetans, soms zelfs met een baby op de rug. Avonturiers kunnen de rivier afzakken in een ‘tube’, een lokale raft van aan elkaar gebonden binnenbanden of zwemmen in de rivier. Kies je voor de extensie Tangkahan, dan verblijf je in een guesthouse diep in de jungle, aan de rivier. Je hebt de kans om olifanten te wassen en getrakteerd te worden op een douche van een olifant.
 
Na relaxen bij en zwemmen in het Tobameer reis je terug naar Medan. Je kunt hier het sultanspaleis, de grote moskee en het centrum van de stad bezoeken. De prachtige koloniale gebouwen herinneren aan de tijd van de grote tabaks- en rubberplantages. 's Avonds "Go Local": met een bentor (brommertaxi) ga je eten bij een lokale familie.
Reisafstanden in Sumatra zijn redelijk groot; vandaar raden we deze reis aan voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
 

Bali met de blauwe zee, rijstterrassen en hindoetempels 

Op Bali start je twee nachten in Pemuteran, even bij komen van Sumatra en een mooie plek om te snorkelen. Voor de dolfijnen moet je in Lovina zijn. Daarna vervolg je de Bali reis met een fascinerende trip naar het weinig bezochte oosten van Bali. Via een route met rijstterrassen, bergen en heilige tempels bereik je het schilderachtige Sidemen, tussen de berg Batur en de zee in gelegen. In Sidemen kun je kiezen uit verschillende Bali excursies, zoals raften op de Telaga Waja rivier of Balinees koken bij mensen thuis. Je maakt een hike door het uitbundig groene landschap, In Ubud is het tijd voor cultuur en winkelen, maar je kunt ook sportieve excursies boeken. Tenslotte is het relaxen aan het strand van Seminyak, waar de geoefende zwemmer (vanaf ongeveer 10 jaar) ook lessen boardsurfen kan nemen.
 

Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 9: Ubud
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud - Permuteran, stops
Dag 12: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 13: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 14: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 15: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 16: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 17: Sidemen - Seminyak
Dag 18: Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 21: Aankomst Amsterdam


Zie het tabblad Extensies voor mogelijke uitbreidingen.
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger. Op Sumatra is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is. Op Bali zijn de accommodaties prima; sfeervol en netjes.
 
​Sumatra:
De accommodaties in Bukit Lawang en Tangkahan, beide gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. zijn heel eenvoudig; er is geen airco en geen warm water. Reken erop dat je hier ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. De charme van een verblijf in de jungle maakt de eenvoud meer dan goed.Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten, is dit voor de meeste reizigers een top ervaring
 
Wil je eens wat anders? Alternatief kun je ook blijven slapen in het Kinderhuis in Bukit Lawang, als dat je leuk lijkt om van dichtbij mee te maken. Dat is vaak ook een leuke optie als je reist met kinderen, zij kunnen dan 's middags spelen met de andere kinderen. Uiteraard is dit geen professioneel gerund hotel, maar de eenvoudige kamers zijn netjes en hebben een eigen westerse wc en (koude) douche.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.
 
Bali:
In Pemuteran slaap je in charmante cottages met een eigen veranda, gelegen in een mooie tuin en aan het strand.

In Lovina verblijf je in een fijn hotel met een mooie tuin met zwembad. Het hotel ligt aan zee, dus je kunt zo een plons nemen. Het strand hier is van lavazand en daardoor bijna zwart.
 
In Sidemen verblijf je in een sfeervol hotel in een oase van rust in het groen. 
 
In Ubud hebben we gekozen voor een gezellig, maar eenvoudig middenklasse hotelletje met een mooie tuin met zwembad. Wil je jezelf verwennen met een zeer luxe hotel, dan zijn er upgrade mogelijkheden.   
 
Tenslotte Seminyak: een luxe, wat groter hotel aan het strand, met een groot zwembad met ligbedden en een uitgebreid ontbijtbuffet.
 

Vervoer:
Gedurende de reis op Sumatra heb je een eigen auto of busje (bij een grotere groep) met chauffeur ter beschikking. Op Samosir in het Tobameer blijft de auto op het vasteland op je wachten. Deze kun je dus niet gebruiken tijdens je verblijf aan het Tobameer. Een lokale boot zet je over.
 
Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
 
De ritten op Bali zijn privétransfers met eigen auto en chauffeur van de ene naar de andere plek; de auto blijft niet bij je. Onderweg zijn leuke stops ingepland.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.574,- p.p.€ 1.302,- p.p.€ 1.070,- p.p.€ 1.059,- p.p.€ 969,- p.p.€ 979,- p.p.
Inclusief:
 • 18 overnachtingen met ontbijt
 • Privévervoer met chauffeur (op dag 5 geen vervoer) op Sumatra
 • ​Privé-transfers op Bali (met stops) volgens programma
 • Bootovertocht van en naar Samosir
 • Gids voor 3 uur jungletrekking Bukit Lawang (vervalt indien je 2 daagse trekking doet)
 • Diner en Batak muziek bij lokale familie bij Tobameer, inclusief vervoer
 • Excursie snorkelen Menjangan eiland. Inclusief: transport, gids & boot voor 3 uur, lunchbox. Exclusief: entree en activiteiten toeslag Nationaal Park ter plaatse voldoen, handdoek zelf meebrengen, snorkelspullen in Pemuteran huren (ivm diefstal en verlies helaas niet mogelijk om dit inclusief aan te bieden).
 • Dolfijnen-excursie in Lovina
 • Rijstveld wandeling met Engels sprekende gids in Sidemen​
 • 2 transfers naar vliegveld
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten (vlucht Medan - Denpasar met Lion Air € 185)
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree Gunung Leuser Park en eventuele camera fee ter plaatse voldoen. 
 • Overige maaltijden
 • Optionele excursies vrije dag Extensie Tangkahan: tuben met lunch (IR 200.000 / €15), jungle walk (IR 200.000 / €15 voor 3 uur)
 • Excursies die niet zijn genoemd onder inclusief zijn optioneel en dus op eigen gelegenheid of waar aangegeven bij te boeken.
 • Transport op dag 6, 11, 13, 15, 16, 18, 19.

Extensie 1: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
Inclusief:
 • Gids
 • Kampeerovernachting​
 • Drager voor kampeeruitrusting
 • 1 x lunch
 • 1 x diner
 • 1 x ontbijt

Exclusief:
 • Permit
 • Entreegelden
 • Fooien

Excursie 1: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.
Inclusief huur van de fiets, een Engelstalige gids en een snack.

Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 60,- p.p.€ 46,- p.p.€ 42,- p.p.€ 41,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Incl: transport vanaf Sidemen, raftmateriaal incl zwemvest en helm, verzekering, thee of koffie bij aankomst, lunch, gebruik douche en handdoek.
Excl: overige drankjes, fooi, eventuele watersandalen (te koop voor ca. €5,-).

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur. Exclusief entrees en lokale gidsen tijdens de Tour in omgeving, je beslist en betaalt ter plekke wat je wilt zien.

Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief privé auto met Engelssprekende chauffeur/gids, bezoek aan markt, Kertagosa paleis in Klungklung en (zelfgekookte) Balinese lunch bij familie in Balinese compound.

Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.
Inclusief ontbijt, lunch, transport, gids, drinkwater, op basis van join in (groepsgrootte maximaal 12 personen). Vanaf 4 charter (privé tocht) ook mogelijk.

Excursie 7: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.
Inclusief Engelssprekende gids, versnapering onderweg.

Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief transport per auto, sarong en sjaal, offerandes, wierrook en bloemen, healer I Made Sumantra.

Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief Engelstalige uitleg en recepten. Wat je maakt mag je bovendien meenemen!

Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: lokale gids, eenvoudig ontbijt (fruit en zoet brood) op uitzichtpunt, transport van en naar Ubud, boot overtocht. (NB. Deze excursie is join-in, er kunnen andere reizigers - max. 6 - op mee gaan)

Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Inclusief: Engelssprekende gids Herbal Walk, versnapering, Engelssprekende gids Jamu workshop en recepten. Wat je maakt mag je meenemen. Lunch is op eigen gelegenheid, de gids kan je meenemen naar een eenvoudige maar goede warung (lokaal eethuisje).
 
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 7: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer, vrije dag
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud
Dag 12: Ubud - Permuteran, stops
Dag 13: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 14: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 15: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 16: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 17: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 18: Sidemen - Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Ubud


Nog niet uitgekeken in Ubud? Er valt hier ook van alles te ontdekken. Fiets bijvoorbeeld Mount Batur af, woon een purificatieceremonie bij of maak een Herbal Walk. Een extra dagje is een goede optie!

Dag 11: Extra vrije dag in Ubud

Extra vrije dag in Ubud
In Ubud is zoveel te zien en te doen, dat een extra dag hier goed uitkomt. Je kunt één van onze optionele excursies boeken, maar ook zelf op pad gaan; wandelen door de rijstvelden rondom Ubud, het paleis bezoeken, shoppen of een dagje relaxen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Ubud:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 9: Ubud
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud, vrije dag
Dag 12: Ubud - Permuteran, stops
Dag 13: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 14: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 15: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 16: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 17: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 18: Sidemen - Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag in Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 71,- p.p.€ 36,- p.p.€ 33,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.


Extensie 3: Junglewalk en tuben in Tangkahan


Aan de andere kant van het Gunung Leuser Park vind je Tangkahan. De jungle daar wordt minder bezocht en dat geeft een authentiekere jungle-ervaring en tuben op de rivier is een feestje op het water!

Dag 4: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen, maar vaak zijn er lokale vrouwen of jongens die voor een klein bedrag (ca € 3) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 5: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 6: Van Tangkahan naar Berastagi

Van Tangkahan naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis. De chauffeur (die inmiddels is omgereden) haalt je op om je van Tangkahan naar Berastagi te brengen. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Junglewalk en tuben in Tangkahan:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 5: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 6: Tangkahan - Berastagi
Dag 7: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 8: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 9: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 10: Tobameer - Medan, ferry
Dag 11: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 12: Ubud
Dag 13: Ubud
Dag 14: Ubud - Permuteran, stops
Dag 15: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 16: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 17: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 18: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 19: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 20: Sidemen - Seminyak
Dag 21: Seminyak
Dag 22: Seminyak
Dag 23: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Junglewalk en tuben in Tangkahan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 362,- p.p.€ 193,- p.p.€ 169,- p.p.€ 160,- p.p.€ 169,- p.p.€ 159,- p.p.


Extensie 4: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi


Beklim samen met een gids de Sibayak vulkaan. Een pittige klim maar het uitzicht vanaf de kraterrand is adembenemend.

Dag 5: Beklim de vulkaan Sibayak

Beklim de vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weg zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit.
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi, walk vulkaan Sibayak, hotsprings
Dag 6: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud
Dag 12: Ubud - Permuteran, stops
Dag 13: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 14: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 15: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 16: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 17: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 18: Sidemen - Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 247,- p.p.€ 129,- p.p.€ 116,- p.p.€ 112,- p.p.€ 104,- p.p.€ 107,- p.p.


Extensie 5: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 3: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 4: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Jungle-trek
Dag 4: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 6: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan, ferry
Dag 9: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud
Dag 12: Ubud - Permuteran, stops
Dag 13: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 14: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 15: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 16: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 17: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 18: Sidemen - Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.


Extensie 6: Stadswandeling in historisch Medan


Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 2: Aankomst in Medan

Aankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 3: Stadswandeling Historisch Medan

Stadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Medan
Dag 3: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 4: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 5: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 6: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 7: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 8: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 9: Tobameer - Medan, ferry
Dag 10: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 11: Ubud
Dag 12: Ubud
Dag 13: Ubud - Permuteran, stops
Dag 14: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 15: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 16: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 17: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 18: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 19: Sidemen - Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak
Dag 22: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 23: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 7: Vrije dag Pemuteran


Blijf een dagje extra in Pemuteran en geniet van het strand, ga snorkelen of bezoek het schildpaddenproject.

Dag 13: Schildpadden in Pemuteran, kies je Bali excursie

Schildpadden in Pemuteran, kies je Bali excursie
Een lekker dagje om te genieten van het strand of te snorkelen naar het Reef Recharge project. Het is ook erg leuk om het schildpaddenproject te bezoeken, even verder op het strand. Als je wilt, kun je zelfs een schildpadje uitzetten in zee. Je kunt ook kiezen uit een aantal Bali excursies van een paar uur. De opbrengsten gaan naar kansarme dorpsjongeren. Met één van deze lokale jongeren als gids, ga je fietsen in de omgeving van het dorp of maak je een wandeling. De jongeren leren zo beter Engels spreken, doen werkervaring op voor een toekomstige baan als gids en verdienen hun schoolgeld bij elkaar. Hun gedrevenheid om Engels te leren spreken en alles goed te doen om het je naar de zin te maken, is erg ontwapenend!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Vrije dag Pemuteran:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Medan - Bukit Lawang
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan, ferry
Dag 8: Medan - Ubud, transfers vliegveld
Dag 9: Ubud
Dag 10: Ubud
Dag 11: Ubud - Permuteran, stops
Dag 12: Pemuteran, excursie Menjangan eiland
Dag 13: Permuteran
Dag 14: Aankomst Lovina, warmwaterbronnen, boeddistisch klooster
Dag 15: Lovina, dolfijn-boottocht
Dag 16: Lovina - Sidemen, Besakih tempel
Dag 17: Sidemen, rijstveldwandeling
Dag 18: Sidemen - Seminyak
Dag 19: Seminyak
Dag 20: Seminyak
Dag 21: Seminyak, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Vrije dag Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 36,- p.p.€ 39,- p.p.€ 37,- p.p.€ 39,- p.p.
Excursies

Pemuteran

Excursie 1: Fietsen rond Pemuteran

Fietsen rond Pemuteran
Deze fietstocht maak je met een kansarme jongere uit het dorp, die op deze manier bijverdient om school te kunnen betalen, en tegelijkertijd een beroep als gids leert. Sommige jongeren (zeker de meisjes) zijn dan ook nog best wel verlegen. Stel hun vooral eens wat simpele vragen. We nemen je mee van de gebaande paden, waar geen toeristen komen. De fietstocht op mountainbikes gaat dan ook over hobbelige paadjes langs velden en door de kampung. Je fietst (soms lopen met fiets aan de hand) over een heuvel, waar volgens de legende een koning regeerde. De bevolking kent speciale krachten toe aan de heuvel. Onderweg stop je regelmatig om iets te bekijken en je ziet hoe mensen in het kleine dorpje wonen. Je bekijkt een Balinese tempel, in de namiddag hebben kinderen hier soms dans of gamelan les. Afhankelijke hoe vaak je stopt en hoe snel je fietst, duurt de fietstocht ongeveer drie uur en doe je het beste in de ochtend of late namiddag wanneer het koel is. Na afloop krijg je thee en een Balinese snack. 

Excursie 1: Fietsen rond Pemuteran
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 47,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.€ 24,- p.p.Sidemen

Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier

Raften op de Telaga Waja rivier
In een adembenemend groene omgeving maak je deze white water rafting. Actie is er zeker, als een razende links en rechts peddelen en dan zijn er nog de verschillende ‘hindernissen’ zoals platliggen in je rubber boot om onder de lage bamboe bruggen door te gaan. Maar de meest spectaculaire is natuurlijk een dam van 2 meter omlaag. Niet té eng, wel lekker spannend en avontuurlijk!

Excursie 2: Raften op de Telaga Waja rivier
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 60,- p.p.€ 46,- p.p.€ 42,- p.p.€ 41,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Tobameer

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 3: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.Ubud

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud

Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
Maak een tour door de omgeving van Ubud naar de belangrijkste archeologische vondsten uit de vroegere koninkrijken. Kom achter de legende over de Gevallen Maan uit het Pejeng koninkrijk. Bewonder de koningsgraven in de rotsen van Gunung Kawi, ook de Berg der Dichters genoemd. Ontdek de restanten van het Bedulu koninkrijk; de olifanten grot en het Yeh Pulu relief. Bezoek de heilige bron Tirta Empul met zijn magische krachten. Breng ook een bezoek aan ons sponsorproject Yayasan Chaya Mutiara, oftewel Stichting de Stralende Parel. Dit is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Dankzij deze organisatie kunnen mensen met een handicap deelnemen aan de maatschappij en onafhankelijk zijn, omdat ze zelf een inkomen verwerven. Bekijk hun tuin, snuffel in het winkeltje met zelfgemaakte souvenirs en vraag waar hun naam vandaan komt. Wedden dat je onder de indruk bent van de positiviteit van onze vrienden bij Chaya Mutiara?

Excursie 4: Dagtour: Ontdek de groene omgeving van Ubud
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 78,- p.p.€ 39,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 23,- p.p.€ 20,- p.p.Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie

Kookcursus bij Balinese familie
De Balinese keuken is verrukkelijk. Leer de kneepjes van het vak tijdens deze kookcursus. Dit is geen gewone kookcursus, je volgt het bij mensen thuis. Geen toeristische aftreksels, maar de authentieke keuken! 's Ochtends bezoek je eerst de markt. Je leert welke kruiden en groentes er gebruikt worden en hoe je alles moet snijden of stampen in een vijzel. Al snel stijgen de heerlijkste geuren op. Na afloop eet je zelf als (late) lunch de heerlijke nasi goreng, kare of bubur ketan hitam (pudding van zwarte rijst). Smullen geblazen! Na de lunch wordt je terug naar Ubud gebracht, eventueel nog met een stop onderweg.De recepten krijg je mee, dus thuis kun je vriend en vijand versteld doen staan over je kookkunsten.

Excursie 5: Kookcursus bij Balinese familie
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
vanuit Ubud€ 169,- p.p.€ 85,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.
Sidemen/Sanur€ 175,- p.p.€ 88,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.€ 73,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur

Bike trip vanaf Mount Batur
Vandaag trek je eropuit om wat meer van de groene omgeving van Ubud te zien. Met de auto ga je naar Mount Batur, waar je eerst een lekker ontbijt krijgt, met uitzicht op de Batur berg. Met de auto bezoek je een tuin, waar je uitleg krijgt over verschillende planten en kruiden en ook het proces van 'kopie luwak', de duurste koffie ter wereld. Vervolgens staan de fietsen klaar in een gebied vol groene sawa’s, terrassen vol met rijst. Onderweg -heuvelafwaarts dus- rijd je door verschillende dorpjes. Je ziet hoe mensen op het platteland leven en je rijdt langs vele tempeltjes. De kans is groot dat je onderweg vrouwen met offerschalen op hun hoofd ziet lopen, in Bali is namelijk altijd wel ergens een ceremonie aan de gang. Na een prachtige tocht krijg je een heerlijke lunch waarbij je allerlei Balinese gerechten kunt proeven. Na de (late) lunch wordt je terug naar het hotel gebracht. Deze excursie doe je samen met andere internationale reizigers.
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per jaar. 

Excursie 6: Bike trip vanaf Mount Batur
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.€ 49,- p.p.Excursie 7: Herbal Walk

Herbal Walk
Gids Westi legt je met veel passie en kennis alles uit over planten en kruiden die in Bali groeien en waar ze voor worden gebruikt. Hij heeft deze eeuwenoude kennis van zijn familie en zijn streven is dat deze kennis niet verloren gaat in de moderne wereld vol voorverpakte middeltjes. Daarnaast vertelt Westi heel veel over de cultuur van Bali, waarom juist eenden heilige dieren zijn bijvoorbeeld. Ook wordt duidelijk hoe slim het 1000 jaar oude systeem voor rijstbouw en verdeling van water is en hoe de gemeenschap samenwerkt in een eeuwenoud democratisch systeem. “Ontwikkelingsland? Volgens mij kunnen we hier nog wat van leren!” denk je waarschijnlijk na deze wandeling. De Herbal Walk duurt de ochtend. Er kunnen meer internationale reizigers mee doen aan de wandeling. 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. Wanneer de feestdagen plaats vinden, verschilt per kalenderjaar. 

Excursie 7: Herbal Walk
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.€ 15,- p.p.Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer

Purificatieceremonie met Balinese healer
Voor de Purificatieceremonie krijg je de traditionele Balinese kleding aan om naar de tempel te gaan, dit geeft je de mogelijkheid mee naar het hart van de tempel te gaan en daar de Balinees-hindoeïstische godsdienst te ervaren. Made Sumantra is de vijfde generatie healer in zijn familie en heeft zijn kennis van zijn opa en vader gekregen. Samen met Made, of zijn assistent bid je met bloemen en wierrook. Daarna kleed je je om in zwemkleding met een sarong eroverheen. In het water van de heilige bron van Tampak Siring onderga je van hem de purificatieceremonie. Wellicht overbodig om te zeggen: aangezien je meegaat in de tempel wordt een participerende en respecterende houding van je verwacht voor deze dag. De excursie duurt een dagdeel, je wordt opgehaald en terug naar Ubud gebracht met een auto. 
 
Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het Balinese geloof niet toestaat dat vrouwen tijdens hun menstruatie de tempel in gaan.

Excursie 8: Purificatieceremonie met Balinese healer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken

Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. In hun familiebedrijf leren ze je de traditionele Indonesische middeltjes maken. Bijvoorbeeld het Tumeric drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je heerlijke biologische producten kopen, van wierrook tot bodylotion, uiteraard ook allemaal gemaakt op basis van de heilzame werking van kruiden en planten. O ja, hadden we al gezegd dat Julia Robert hier tijdens de opnames van de film Eat, Pray, Love ook haar cadeautjes voor thuis kwam shoppen? De workshop duurt ongeveer twee uur. Er kunnen meerdere internationale reizigers meedoen. Er is maar één tafel, dus het is altijd een klein gezellige groepje. NB: De Jamu Workshop kan ook direct achter de Herbal Walk aan worden gevolgd. Er wordt dan een lunchpauze ingelast. 
 
NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 
 

Excursie 9: Jamu workshop - Zelf Ayurveda kruidenmedicijn maken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan

Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
Deze wandeling biedt de mooiste uitzichten van Bali, maar soms wordt het zicht volledig ontnomen door binnen drijvende witte wolken. Je moet daarom wel vroeg op (4 uur). Na ca 2 uur rijden loop je in het schemerdonker (ca 3 kwartier) de berg op naar boven (neem zaklamp mee). Vanuit het uitkijkpunt zie je de zon op komen terwijl je geniet van je eenvoudig ontbijtje. Je loopt over de rand van de caldera, de kom van een enorme oude vulkaan krater, waarbij je uitkijkt op de actieve ‘jonge’ vulkaan Batur (Gunung Batur) (1717 m), en het vulkaanmeer Danau Batur –een meer gevormd in de oude vulkaankrater. (Je gaat dus niet naar de top van een vulkaan, een groot deel van de wandeling is relatief vlak.) Erachter zie je Mount Agung liggen, met 3142 meter de hoogste piek van Bali, en aan de andere kant zie je de zee. Je loopt ca 1,5 uur langs de rand, veelal langs een smal paadje met rechts van je een verval van 900 meter naar het meer en links een verval van 1000 meter naar de zee. Adembenemend! Pittig steil afdalen (ca 30-40 min) naar het meer en met een lokaal vissersbootje steek je het meer over, waar de auto met chauffeur al op je wacht. De tijden zijn gebaseerd op een gemiddelde conditie, de excursie is een privé tocht, dus je kunt je eigen tempo bepalen. Op de terugweg kun je stoppen bij de mooie hotspring (entree niet inbegrepen) en je spieren verwennen in het weldadig warme water en opfrissen in het grote zwembad. (deze excursie is join in; er kunnen andere reizigers mee gaan, max 6 pers.)

Excursie 10: Wandelen op de bergkam van de Mount Batur vulkaan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 150,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)

Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
Jamu betekent medicijn op basis van planten en kruiden. Lilir en haar man Westi willen deze oude kennis, die zij van hun ouders hebben geleerd, doorgeven. Met Westi wandel je door de rijstvelden, op zoek naar kruiden en hun toepassingen, en je hoort van alles over de manier van leven in Bali. In een eenvoudige warung kun je zelf een lunch halen. In hun familiebedrijfje leren ze je hoe je zelf de traditionele Indonesische middeltjes kunt maken. Bijvoorbeeld het Koenjit drankje, wat volgens Lilir de reden is dat zij nog nooit naar de dokter is geweest. Het zijn schatten van mensen, met niet alleen enorm veel kennis, ook erg veel humor. Na de workshop kun je voordelig heerlijke biologische producten kopen, en net als Julia Roberts met een lipbalm naar huis gaan.

NB:Tijdens de volgende feestdagen is op Bali alles gesloten en kan deze excursie niet plaatsvinden: Galungan, Kuningan en Nyepi Balinees Nieuwjaar. De exacte data dat deze feestdagen wordt gevierd verschillen per kalenderjaar. 

Excursie 11: Herbal Walk & Jamu workshop (Ayurvedisch kruidenmedicijn)(8:00-16:00)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.


Indonesië reizen - Medan op SumatraIndonesië reizen - De grote moskee in MedanIndonesië reizen - Bankgebouw in MedanIndonesië reizen - Het postkantoor in MedanIndonesië reizen - Marktkraampjes voor het postkantoor, MedanIndonesië reizen - Medan by nightIndonesië reizen - Ochtend in de jungle van Gunung Leuser NPIndonesië reizen - Riviertje in Gunung Leuser NPIndonesië reizen - Baby orang oetan, Bukit LawangIndonesië reizen - Orang oetans spotten, Bukit LawangIndonesië reizen - Orang oetan, Bukit LawangIndonesië reizen - Orang oetans vlak boven je hoofd, Bukit LawangIndonesië reizen - Makaken vind je in heel IndonesiëIndonesië reizen - Thomas Leaf Monkey, Bukit LawangIndonesië reizen - Waterval bij TangkahanIndonesië reizen - Hangbrug bij TangkahanIndonesië reizen - Sibayak vulkaanIndonesië reizen - Sibayak vulkaan bij BerastagiIndonesië reizen - Onderweg op SumatraIndonesië reizen - Batak huis, SumatraIndonesië reizen - Thuis in Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Karo-batak familieIndonesië reizen - Uitzicht over het TobameerIndonesië reizen - Het Tobameer, SumatraIndonesië reizen - Rijstveld aan de oever van het TobameerIndonesië reizen - Vissers op het TobameerIndonesië reizen - Relaxen aan het TobameerIndonesië reizen - Hotel op Tuk Tuk, TobameerIndonesië reizen - Kinderen van SumatraIndonesië reizen - Sipisopiso waterval, SumatraIndonesië reizen - Batak-beelden, SamosirIndonesië reizen - Traditionele rechtszaal, SamosirIndonesië reizen - De vis wordt binnen gehaald, PemuteranIndonesië reizen - Strand PemuteranIndonesië reizen - Menjangan-eilandIndonesië reizen - Menjangan in Noord-BaliIndonesië reizen - Onderwaterwereld bij BaliIndonesië reizen - Nemo, MenjanganIndonesië reizen - Koraal bij Menjangan-eilandIndonesië reizen - Duiken bij MenjanganIndonesië reizen - Schildpaddenopvang bij PemuteranIndonesië reizen - Wandelen bij PemuteranIndonesië reizen - Waterval bij PemuteranIndonesië reizen - Zonsondergang bij PemuteranIndonesië reizen - Air panas Banjar, BaliIndonesië reizen - Warmwaterbronnen, BaliIndonesië reizen - Air panas Banjar, warmwaterbronnenIndonesië reizen - Zonsondergang bij LovinaIndonesië reizen - Dolfijnen spotten bij LovinaIndonesië reizen - Dolfijnboottrip, LovinaIndonesië reizen - Zonsopgang tijdens dolfijnboottrip, LovinaIndonesië reizen - Besakih tempel, BaliIndonesië reizen - Moedertempel Besakih, BaliIndonesië reizen - Hindoe-processie, BaliIndonesië reizen - Ceremonie in de tempel, BaliIndonesië reizen - Rijstvelden op BaliIndonesië reizen - De mooiste rijstvelden van BaliIndonesië reizen - Raften op de Telaga WajaIndonesië reizen - Fietstocht vanuit UbudIndonesië reizen - Wandelen bij de mount BaturIndonesië reizen - Monkeyforest, UbudIndonesië reizen - Monkey forest, UbudIndonesië reizen - Hindoetempel. BaliIndonesië reizen - Hindoe-processie, BaliIndonesië reizen - Tradiotionele markt in UbudIndonesië reizen - Bloemen voor offertjes, UbudIndonesië reizen - Heerlijk Indonesisch etenIndonesië reizen - Nasi campur, enak!Indonesië reizen - Kookcursus, vanuit Ubud of SidemenIndonesië reizen - Dansvoorstelling in UbudIndonesië reizen - Ramayana-dans, UbudIndonesië reizen - Boze geesten verdrijven, UbudIndonesië reizen - Vliegeren na de rijstoogst in IndonesiëIndonesië reizen - Strand van BaliIndonesië reizen - Relaxen in SeminyakIndonesië reizen - Massage-salon, BaliIndonesië reizen - Strand, BaliIndonesië reizen - Surfboards op strand van SeminyakIndonesië reizen - Surfboarden bij SeminyakIndonesië reizen - Zonsondergang Seminyak

Ontdek de jungle in Noord-Sumatra


Reacties van reizigers (8)

"Een geweldige rondreis!"

Ubud - Pemuteran - Lovina - Sidemen - Amed - Candidasa - Sanur

Johanneke Helmers - 24-08-2018
Het was een fijne reis. Alles was top geregeld, waardoor je nergens naar om hoefde te kijken. Ons favoriete hotel was absoluut Barong Villas in Sidemen: topper! Wat een fantastische plek! Hier wilden we nooit meer weg, al regende het te veel. Sup...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben een heerlijke vakantie op Bali en Gili Trawangan gehad!"

Ubud - Pemuteran - Munduk - Lovina - Sidemen - Gili Trawangan - Seminyak

Tanja Nijhuis - 13-08-2018
We hebben weer heel veel gezien en gedaan, heerlijk gegeten en genoten van de natuur. We vonden Bali (met name het zuiden) wel heel druk, wij zijn 27 jaar geleden op Bali geweest en natuurlijk wisten we dat er veel veranderd is maar dat het zo toeristisch is geworden hadden we ...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Mooie combinatie van natuur, cultuur en ontspanning!"

Bohorok - Gunung Leuser - Berastagi - Tobameer - Pemuteran - Lovina - Ubud - Sidemen - Sanur

Bas de Kruyff - 03-08-2018
De jungletrek in Bukit Lawang was onvergetelijk. Snorkelen was grandioos en bij de dolfijnentocht hebben we geluk gehad met een enorm aantal dolfijnen. Bezoeken aan dorpjes van oude culturen waren ook de moeite waard. Het eten bij een lokaal gezin was geen succes ...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De organisatie was supergoed! Alles was goed op elkaar afgestemd"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Bali- Pemuteran - Sidemen - Ubud

Ida en Otto Paulusma - 09-01-2017
Wij hebben als gezin (met 2 kinderen 14,16 jaar) 3 weken door Sumatra en Bali gereisd. Sumatra heeft op ons de meeste indruk gemaakt, omdat het het meest authentiek is. Maar ook Bali was prachtig.   Onze ...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Geweldige ervaring op Sumatra en Bali"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Samosir - Medan - Samosir Island - Legian

Renate Ten Berge - 12-08-2016
Alles was super geregeld, vanaf het begin van de vakantie een super relaxed gevoel. Ik vond Sumatra het hoogtepunt van deze reis. Je gaat jaren terug in de tijd, primitief maar een super ervaring. Nog nooit zoveel lieve mensen gezien als op Sum...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een geweldig land met geweldige mensen!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Toba - Medan - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Lovina

Hugo Driesse - 12-08-2016
We hebben veel bijzondere dingen gezien; natuur, dieren en bezienswaardigheden. De reis was super geregeld. Geen enkele keer verwarring of onduidelijkheid. Chauffeurs waren op tijd en wisten precies ons programma. We hebben een aantal maal contact gehad met de lokale contactper...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een unieke ervaring op Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Marlo Halatoe - 28-07-2016
Een mooiere reis van Sumatra hadden we ons niet kunnen voorstellen. De jungletocht was erg leuk, we hebben een nachtje in de jungle doorgebracht en dat was een unieke ervaring. We zijn zelfs achterna gezeten door een mannetjes orang oetan en h...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
Familiereis Indonesie: Sumatra en Bali - Jungle en zee
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie