Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Accommodatie: Van kleinschalige hotels in Indonesië tot slapen bij mensen thuis

Wij zijn altijd op zoek naar de leukste, kleinschalige en bijzondere plekjes om te overnachten. Je hebt zo vaak een veel leukere ervaring. Bijvoorbeeld omdat je zo meer in contact komt met de vriendelijke Indonesische bevolking. Of omdat je slaapt aan de voet van de beroemde Borobodur en als eerste de zon ziet opkomen.
 
 

Onze hotels in Indonesië: de beste ervaring voor de beste prijs

De kleinschalige hotels die we voor je boeken vallen afwisselend in een 3 of 4 sterren categorie. Per plaats hangt onze eerste keuze af van de prijs-kwaliteit verhouding. We testen alles zelf en letten er goed op welke voorzieningen worden geboden. Is er een zwembad en een mooie tuin om in te zitten bijvoorbeeld? Of is het personeel heel vriendelijk en wordt er heerlijk voor je gekookt? Op een foto op internet kan het er allemaal prachtig uitzien, maar wij letten er extra op hoe schoon, comfortabel en sfeervol het hotel is. Zo heb je altijd de beste ervaring voor de beste prijs. Misschien heb je een reden om te upgraden, bijvoorbeeld omdat jullie een huwelijksreis Bali maken. We helpen je hier graag bij.
 

Historische hotels in Indonesië

Er zijn ook enkele prachtige historische hotels in Indonesië, deze zijn vaak luxer en duurder. Een historisch hotel zorgt er voor dat het monumentale gebouw behouden blijft en behoudt cultuur. Prachtige voorbeelden zijn het Majapahit in Surabaya en Savoy Homann in Bandung. Natuurlijk kunnen wij op verzoek ook deze luxere historische hotels voor je boeken voor een verblijf in stijl. Voor liefhebbers van geschiedenis is onze Nostalgisch Java reis met verblijf in deze historische hotels een aanrader.
 

Hotels in Indonesië met zwembad en tuin

Een zwembad is altijd een puntje extra en veel hotels waar wij mee werken hebben deze dan ook. Hotels in koudere gebieden (bijvoorbeeld in de bergen) hebben vaak geen zwembad, omdat de gasten hier geen behoefte aan hebben. Veel hotels in Indonesië hebben een mooie tuin en zeker hotels in Bali hebben vaak een zitje of een veranda bij de kamer. De hotels op Bali en Java zijn het meest naar westerse standaarden. Hoe verder van deze eilanden af, hoe minder luxe maar ook hoe meer avontuurlijk het wordt.  
 

Kamers met AC of ventilator

Indien je in een warm gebied bent, heeft de kamer dikwijls airconditioning, kortweg AC genoemd, of een plafondventilator, fan genoemd. Is je hotel in een gebied met erg veel muggen, dan zal er vaak ook een klamboe bij het bed hangen of andere maatregelen worden getroffen.
 

Homestay of slapen bij mensen thuis

Op reizen die ‘van de gebaande paden’ gaan wordt een enkele keer een nachtje in een Homestay doorgebracht, maar dat wordt altijd goed aangegeven in de Dag tot dag beschrijving. Je verblijft in een eenvoudige guesthouse om dichterbij een speciaal gebied te komen, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar het Tarsier aapje in Noord Sulawesiof om kennis te maken met de lokale bevolking en hun cultuur, bijvoorbeeld als je tijdens je Sulawesi reis eentrekking door Tana Toradja maakt. In een homestay heeft men wel eens vaker reizigers ontvangen en men zorgt voor matras en dekens. Er is altijd een gids bij, om te zorgen dat je je op je gemak voelt. Vaak neemt deze gids ook extra eten mee, waarvan hij weet dat westerlingen het lekker vinden. Sommige mensen vinden een verblijf in een homestay van te voren spannend, maar achteraf hét hoogtepunt van de reis.  
 

Homestay: Lakenzak en handdoek

De hotels in Indonesië die wij gebruiken zijn 3 tot 4 sterren en goed uitgerust en voorzien met beddengoed en handdoeken. Mocht je echter van plan zijn in kleinere dorpjes te overnachten (bijvoorbeeld Megalieten in de Bada Vallei in Sulawesi), en slaap je bij mensen thuis of in een eenvoudige homestay of guesthouse, dan is een lakenzak een aanrader. Bij outdoorwinkels in Nederland zijn zeer compacte lakenzakken van zijde of katoen te koop, die weinig ruimte in je bagage zullen innemen. Je kunt daar ook compacte handdoekjes kopen.
 

Mandi & WC: homestay of onderweg

De door Footprint Travel geselecteerde accommodaties beschikken over een westerse badkamer bij de kamer, tenzij anders wordt aangegeven, bijvoorbeeld als je bij mensen thuis slaapt. Onderweg zul je echter wel eens gebruik moeten maken van een traditioneel hurktoilet, zoals je die ook in Frankrijk aantreft.
 
Het woord voor badkamer is mandi. Een traditionele badkamer in Indonesië heeft een hurktoilet en een grote bak met water. Uit deze mandibak wordt water geschept met een waterschepje. Door het water over je heen te gooien kun je jezelf wassen. Dit water wordt door de Indonesiërs ook gebruikt in plaats van toiletpapier. Tref je geen wc papier aan, dan is het de bedoeling dat je je linkerhand en het water gebruikt. Nu snap je direct waarom je in Indonesië nooit iets met je linkerhand aangeeft of eet met je linkerhand! De luxer uitgevoerde wc heeft een slang naast de wc hangen, die je voor hetzelfde doel kunt gebruiken. Het waterschepje wordt tenslotte ook gebruikt om door te spoelen. Let op, het is absoluut niet de bedoeling dat er zeep in de mandibak komt of dat je de bak als bad gebruikt!
 

Slapen op een boot in de jungle van Kalimantan of Komodo eilanden

Heel bijzonder is het om te slapen op een boot. Dat doe je bijvoorbeeld als je twee dagen naar de Komodo eilanden gaat, om de zeldzame Komodo varaan te spotten. Hier kun je ook lekker van de boot af springen om te zwemmen. Als je drie dagen in Tanjung Puting Nationaal Park op zoek gaat naar de met uitsterven bedreigde Orang Oetans, kun je beter niet in het water springen: de rivier is al bezet door krokodillen! Je slaapt dan op een matje aan dek, het dekzeil vormt een tentje. Kun je kamperen, dan zal dit geen probleem voor je zijn. Er is een lokale kok aan boord, die zorgt voor een lekker maaltje.  
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter