Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Weer Indonesië

Indonesië en heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent warmte en regen. Door de ligging op de evenaar, heeft Indonesië het hele jaar door een redelijk gelijkmatig klimaat. Er zijn geen grote temperatuur verschillen door het jaar heen, meestal schommelt het kwik overdag rondom de 30 tot 32 graden Celsius. ’s Nachts komt de gemiddelde temperatuur zelden onder de 22 graden Celsius, tenzij men zich op een berg of ander uitzonderingsgebied bevindt. Per 100 meter stijging boven zeeniveau, daalt de temperatuur een graad. Op een berg kan het ’s nachts rondom de 10 graden zijn. Neem voor deze situaties zeker een fleece trui mee. Lees meer over kledingadvies Indonesië.

Beste reistijd Indonesië

Er zijn twee seizoenen te onderscheiden: nat en droog. Wat betreft temperatuur is de beste reistijd Indonesië het hele jaar door goed, wat betreft de regentijd in Indonesië varieert dit per eiland. Een algemeen reisadvies: Ben je van plan langer in het binnenland of hoogland te verblijven of trekkings te maken, dan is het beter in het droge seizoen je Indonesië reis te plannen. Daarnaast kunnen hoogseizoen, lokale schoolvakanties en nationale feestdagen (zoals Ramadan en Suikerfeest), voor meer drukte zorgen.

 

Regenseizoen Indonesië, moesson

De natte periode wordt het regenseizoen of moesson genoemd. Dat de regentijd is aangebroken, wil niet zeggen dat het reisadvies voor Indonesië negatief is. Een tropische regenbui is vaak kort en hevig, waarna de zon weer schijnt. Er kan worden geschuild en daarna weer verder gegaan. Soms is de dagelijkse regenbui een periode lang alleen ’s nachts, ’s avonds of eind van de middag en heb je er weinig last van tijdens je activiteiten overdag. Een tropische regenbui is niet vergelijkbaar met een koude regenbui in Nederland, de temperatuur in Indonesië zakt gemiddeld zelden onder de 25 graden. In berggebieden en vulkanen, is het echter koeler en is er ook meer kans op regen. Aan de kust waaien de wolken gemakkelijker over en is het sneller zonnig.

Klimaat Indonesië en regentijd Indonesië in het kort

  • Voor Java, Bali, Kleine Sunda Eilanden, Sulawesi en Papua zijn december tot en met maart de natste maanden, waarbij januari en februari de uitschieters zijn. April tot en met november is de droge periode.
  • De Molukken hebben een omgekeerd seizoen, april tot en met september zijn de natste maanden. Oktober tot en met maart zijn juist droog.
  • Kalimantan heeft het hele jaar door een nat klimaat.
  • Ook Sumatra heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat. De drogere maanden zijn januari tot en met juli, waarbij het met name in mei meer regent dan in de andere maanden.

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter