Beste reistijd Indonesie en weer Indonesie

Regenseizoen Indonesie - Beste reistijd Indonesie - Weer Bali - Beste reistijd Bali

Weer Indonesië

Indonesië en heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent warmte en regen. Door de ligging op de evenaar, heeft Indonesië het hele jaar door een redelijk gelijkmatig klimaat. Er zijn geen grote temperatuur verschillen door het jaar heen, meestal schommelt het kwik overdag rondom de 30 tot 32 graden Celsius. ’s Nachts komt de gemiddelde temperatuur zelden onder de 22 graden Celsius, tenzij men zich op een berg of ander uitzonderingsgebied bevindt. Per 100 meter stijging boven zeeniveau, daalt de temperatuur een graad. Op een berg kan het ’s nachts rondom de 10 graden zijn. Neem voor deze situaties zeker een fleece trui mee. Lees meer over kledingadvies Indonesië.

Beste reistijd Indonesië

Er zijn twee seizoenen te onderscheiden: nat en droog. Wat betreft temperatuur is de beste reistijd Indonesië het hele jaar door goed, wat betreft de regentijd in Indonesië varieert dit per eiland. Een algemeen reisadvies: Ben je van plan langer in het binnenland of hoogland te verblijven of trekkings te maken, dan is het beter in het droge seizoen je Indonesië reis te plannen. Daarnaast kunnen hoogseizoen, lokale schoolvakanties en nationale feestdagen (zoals Ramadan en Suikerfeest), voor meer drukte zorgen.


 

Regenseizoen Indonesië, moesson

De natte periode wordt het regenseizoen of moesson genoemd. Dat de regentijd is aangebroken, wil niet zeggen dat het reisadvies voor Indonesië negatief is. Een tropische regenbui is vaak kort en hevig, waarna de zon weer schijnt. Er kan worden geschuild en daarna weer verder gegaan. Soms is de dagelijkse regenbui een periode lang alleen ’s nachts, ’s avonds of eind van de middag en heb je er weinig last van tijdens je activiteiten overdag. Een tropische regenbui is niet vergelijkbaar met een koude regenbui in Nederland, de temperatuur in Indonesië zakt gemiddeld zelden onder de 25 graden. In berggebieden en vulkanen, is het echter koeler en is er ook meer kans op regen. Aan de kust waaien de wolken gemakkelijker over en is het sneller zonnig.

Klimaat Indonesië en regentijd Indonesië in het kort

 • Voor Java, Bali, Kleine Sunda Eilanden, Sulawesi en Papua zijn december tot en met maart de natste maanden, waarbij januari en februari de uitschieters zijn. April tot en met november is de droge periode.
 • De Molukken hebben een omgekeerd seizoen, april tot en met september zijn de natste maanden. Oktober tot en met maart zijn juist droog.
 • Kalimantan heeft het hele jaar door een nat klimaat.
 • Ook Sumatra heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat. De drogere maanden zijn januari tot en met juli, waarbij het met name in mei meer regent dan in de andere maanden.

 


 • Weer Bali, regentijd en beste reistijd Bali - Indonesie

  Weer Bali, regentijd en beste reistijd Bali - Indonesie

  Weer Bali - Regenseizoen Bali - Moesson - Temperatuur Bali - Beste reistijd Bali


  Op het eiland komen temperatuur verschillen voor. De binnenlanden kennen grotere hoogtes en hierdoor daalt de temperatuur. Bovenop de bergen is het kouder, dan aan de kust. De zuidkust is gemiddeld zo’n 5 graden warmer dan de noordkust. De gemiddeld maximum temperatuur op Bali is 30 (januari, februari en juni, juli) tot 31 graden.
  Verder lezen
 • Weer Java & regenseizoen Java - Indonesie

  Weer Java & regenseizoen Java - Indonesie

  Weer java - Regenseizoen - Moesson Java - Temperatuur - Beste reistijd Java


  Java kent een tropisch klimaat, met het hele jaar door een gelijkmatige temperatuur met slechts lichte schommelingen van enkele graden. Plaatselijk kunnen er verschillen zijn. In grote steden als Jakarta, Bandung, Surabaya, Yogyakarta is het warmer dan op grote hoogte zoals bovenop de Bromo vulkaan.
  Verder lezen
 • Weer Sumatra & regenseizoen Sumatra - Indonesie

  Weer Sumatra & regenseizoen Sumatra - Indonesie

  Weer Sumatra - Regenseizoen - Moesson Sumatra - Temperatuur - Beste reistijd Sumatra


  De gemiddelde maximum temperatuur is het hele jaar door 31 graden. De gemiddelde minimum temperatuur is 21 graden, met uitzondering van juli en augustus, wanneer het gemiddeld 20 graden is. Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië, er kunnen uiteraard plaatselijk verschillen zijn.
   
  Verder lezen
 • Weer Sunda eilanden & regenseizoen Sunda eilanden - Indonesie

  Weer Sunda eilanden & regenseizoen Sunda eilanden - Indonesie

  Weer Lombok - Weer Flores - regenseizoen Lombok - regenseizoen Flores


  De gemiddelde maximum temperatuur op Lombok varieert tussen de 30 en 32 (maart, april, september en oktober) graden. De gemiddelde minimum temperatuur varieert van 21 graden in de maanden mei tot en met september, tot 23 graden in de maanden november tot en met maart. De temperatuur in het berggebied rondom de vulkaan Rinjani, zal lager liggen en met name ’s nachts zal het kwik flink teruglopen.
  Verder lezen
 • Weer Sulawesi & regenseizoen Sulawesi - Indonesie

  Weer Sulawesi & regenseizoen Sulawesi - Indonesie

  Weer Sulawesi - Regenseizoen Sulawesi - Temperatuur Sulawesi - Klimaat Celebes


  Regent het in het zuiden aan de kust, dan kan het goed zijn dat het in het centrale hoogland droog is en omgekeerd. Sulawesi heeft duikers een overweldigende onderwaterwereld te bieden. De gemiddelde temperatuur van het water is het hele jaar door aangenaam voor duikers en snorkelaars, variërend van 28 tot 30 graden.
   
  Verder lezen
 • Weer Kalimantan & regentijd Borneo - Indonesie

  Weer Kalimantan & regentijd Borneo - Indonesie

  Weer Kalimantan - Regenseizoen Borneo - Moesson Kalimantan - Temperatuur Borneo


  Kalimantan heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat.Mei t/m oktober zijn de droogste maanden, binnen deze periode hebben de maanden juni t/m september de minste mm neerslag per maand. De maanden november t/m april zijn het natst, met een gemiddelde neerslag van meer dan 200 mm per maand.
  Verder lezen
 • Weer Molukken & regentijd Molukken - Indonesie

  Weer Molukken & regentijd Molukken - Indonesie

  Weer Molukken - Regenseizoen - Moesson Molukken - Temperatuur


  De Molukken hebben een omgekeerd regenseizoen ten opzichte van de rest van Indonesië. Mei tot en met september zijn de natste maanden. Er kunnen hevige slagregens vallen en er is kans op tyfoons. Oktober tot en met april vallen juist in de droge periode.
  Verder lezen
 • Weer Papua & regentijd Papua - Indonesie

  Weer Papua & regentijd Papua - Indonesie

  Weer Papua - Regenseizoen - Moesson Papua - Temperatuur


  Het eiland kent een grote verscheidenheid van landschappen, variërend van ondoordringbaar tropisch regenwoud, tot savanne tot gletsjers. Een 1600 km lange bergketen loopt in het midden van het eiland van oost naar west. Dit zijn de hoogste bergen tussen de Himalaya en de Andes, met pieken tot 4884 meter hoog.
  Verder lezen