Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Java: eiland van cultuur en nostalgie

Het drukbevolkte Java (120 miljoen inwoners) is altijd de zetel van de politieke en economische macht geweest. Dit zie je terug in de 1200 jaar oude boeddhistische stupa Borobodur en de hindoeïstische Prambanan tempels in Centraal Java. Dankzij de residentie van de sultan is Yogyakarta het centrum van Javaanse kunst en cultuur gebleven.

Java was ook de zetel van het Nederlandse bestuur, goed terug te zien in West Javaanse steden als Jakarta (Batavia), Bogor en Bandung. Veel Nederlanders met een Nederlands Indische achtergrond willen graag in de voetsporen van hun voorouders lopen en hun roots opzoeken die meestal op Java liggen. Maar ook Oost Java heeft veel te bieden met bijzondere nationale parken. De zonsopgang over de Bromo vulkaan is voor velen een letterlijk hoogtepunt van hun Indonesiëreis. Het turkooizen zwavelmeer in de actieve Ijen vulkaan bekijk je daarentegen bijna in je eentje. En in het eveneens weinig bezochte Nationaal Park Meru Betiri kun je met een beetje geluk reuzenschildpadden hun eieren zien leggen.

 Bali: eiland van de Goden

Bali wordt niet voor niets het eiland van de Goden genoemd. De vriendelijke mensen, de relaxte mentaliteit, het heerlijke eten, de mix van east meets west; Bali is een waar vakantieparadijs. De kleurrijke Balineeshindoeïstische cultuur geeft Bali een totaal andere sfeer dan de andere eilanden op Indonesië. De Balinezen geloven in karma; alles wat ze in dit leven doen, bepaalt of hun volgende reïncarnatie beter of slechter zal zijn. Het is daarom heel belangrijk om altijd goed te doen en vriendelijk te blijven. Het dagelijkse leven wordt bepaald door het spirituele leven: overal op straat zie je de offerandes van bloemen en rijst en ruik je wierrook. Er is altijd wel ergens een ceremonie te bezoeken.

Bali is een ontspannen afsluiting na een intensieve reis over één van de andere eilanden van Indonesië. Maar er zijn ook genoeg onontdekte juweeltjes op Bali voor een heel gevarieerde kortere vakantie. Van lui strandleven tot actieve trekkings; van overheerlijke kookworkshops tot spirituele yoga; van rituele ceremonies tot hippe boetiekjes: Bali heeft het allemaal!

 

Sumatra: eiland voor natuurliefhebbers

Een reis naar Sumatra maak je vooral voor de indrukwekkende natuur. Over de hele lengte van het eiland is een indrukwekkende, ruige bergkam. Er zijn rokende vulkanen te beklimmen en uitgestrekte blauwe vulkaanmeren om in te zwemmen. Dankzij de vruchtbare vulkaangrond zie je alle kleuren groen, van uitbundige jungle tot plantages. Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de twee plaatsen ter wereld waar je orang-oetans in het wild kunt zien leven, en er is een olifantenkamp waar je olifanten in de rivier kunt wassen. Diep in de jungle leeft zelfs de Sumatraanse tijger en neushoorn, maar die zul je niet te zien krijgen in dit onmetelijk grote woud.

Het is niet verwonderlijk dat in zo’n uitgestrekt en ruig land, nog vele traditionele stammen hun unieke cultuur hebben behouden, zoals de Bataks rondom het Toba meer en de matrilineaire Minangkabau in West-Sumatra. Voor natuurliefhebbers is deze avontuurlijke reis een must.


Kleine Sunda Eilanden: eilandhoppen en komodo draken

De kleine Sunda eilanden bieden veel variatie. Elke eiland heeft zijn eigen cultuur, stammen en landschap. Het uitgestrekte Flores lijkt een reis terug in de tijd. Stammen als de Ngada en de Manggarai houden vast aan hun eeuwenoude rituelen. De drie meter grootte en zeer dodelijke komodo varanen op de Komodo eilanden doen denken aan prehistorische dinosaurussen en zijn alleen hier in het wild te vinden.

Lombok biedt een driedaagse trekking naar het zes kilometer grootte kratermeer van de Rinjani vulkaan of mooie wandelingen in de groene omgeving op de flanken van de vulkaan. In de traditionele Sasak dorpen vormen oude ambachten nog altijd de basis voor het bestaan. De Gili eilanden, voor de kust van Lombok, zijn paradijselijke eilandjes met witte stranden en wuivende palmbomen, waar het fantastisch zwemmen en snorkelen is in het kristalheldere water. 

Sulawesi: eiland van uitersten

Niet veel mensen maken de trip van het zuiden naar het uiterste noorden van onbekend Sulawesi en dat is precies de charme van dit uitgestrekte eiland! Het biedt een enorme diversiteit van mensen, culturen en landschappen.

Het zuiden heeft Fort Rotterdam, de Phinisi scheepsbouw van de Bugis en de witte stranden van Bira. De Toraja volken, met hun unieke dodencultuur en huizen met zadeldaken, is waarschijnlijk één van de fascinerendste volken van heel Indonesië.

Centraal Sulawesi biedt een prachtig landschap met als hoogtepunt een boottocht over het gigantische, door bergen omringde Posomeer. Een uitstap naar de Bada vallei laat onbekende megalieten zien; versierde vaten en tot wel viereneenhalf meter hoge, uit steen uitgehakte beelden. Op de Togean eilanden, gelegen in de binnenzee tussen noord en centraal Sulawesi, zijn er oneindige duik- en snorkelmogelijkheden.

Noord Sulawesi is de woonplaats van de bijzondere Tarsier, in het Nederlands ook wel Spookdiertje genoemd. Een bizar beestje dat zijn hoofd 360 graden kan draaien. Het prehistorische beestje is één van de oudste diersoorten op aarde (45 miljoen jaar) en bij geen enkele dierenfamilie in te delen! Rondom bloemenstad Tomohon liggen de Mahawu vulkaan en het zwavelmeer van Linow. Dit is het land van de Minahasa met hun Warugas, sarcofagen waarin belangrijke mensen werden begraven. Nationaal Park Bunaken tenslotte biedt het beste ter wereld op duikgebied. 

Kalimantan: eiland van de Jungle

Denk je aan Kalimantan dan denk je aan oneindige jungle. Er zijn een paar interessante enclaves in Kalimantan, zoals Tanjung Puting National Park met de orang-oetans; de diamand en goud mijnen rondom Banjarmasin en de Dayak stammen rondom de rivier bij Loksado. Om deze gebieden te verkennen zijn jeeps, boten en gidsen nodig. Van de ene naar het andere gebied zul je gebruik moeten maken van kleine vliegtuigjes. Het wordt dan al snel een kostbaar avontuur.  

De Molukken: de specerij eilanden
 

De Molukken hebben een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis gespeeld als specerij eilanden. Hier kwam de nootmuskaat, peper, kaneel en foelie vandaan die door de VOC verhandelt werd. Voor liefhebbers van geschiedenis en voor mensen met een Molukse achtergrond is dit een interessante bestemming. Toerisme is hier nog nauwelijks ontwikkeld.

De Molukken bestaan uit allemaal verschillende eilandengroepjes. Tussen deze eilanden moet je met kleine vliegtuigjes of met Pelni boten reizen. Je hebt hier een flexibele instelling voor nodig, want soms gaat een vliegtuigje een dag niet of is het schema van de Pelni boot veranderd. 


Papua: eiland voor avonturiers
 

Papua is vooral bekend vanwege de traditionele stammen in de Baliem vallei. Een reis hier naar toe is een droom voor iedere avonturier. Papua is erg afgelegen en heeft veel ondoordringbare jungle. Afstanden tussen plaatsen moeten dan ook vaak per vliegtuig worden afgelegd. Jammer genoeg zijn daardoor de reiskosten heel hoog, reken al snel op €100 per persoon per dag. Hier krijg je natuurlijk wel een bijzondere ervaring voor terug. 

 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter