Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →


  Vaccinaties (inentingen) Bali en Indonesië

  Uiterlijk twee maanden voordat je naar Indonesië gaat, dien je een GGD of reisdokter te bezoeken. Inentingen dienen vaak geruime tijd van te voren te worden gegeven en soms te worden herhaald. Afhankelijk van de lengte van je verblijf, de soort activiteiten die je onderneemt en waar je verblijft, zal worden bepaald welke vaccinaties je nodig hebt.

  In Indonesië komt geen gele koorts voor. Echter, als men VANUIT een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Aangeraden door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Indien men geen mazelen heeft gehad, kan het zijn dat hiervoor ook een vaccinatie (BMR) wordt gegeven. Ga je langer dan drie maanden of loop je een verhoogd risico dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: buiktyfus, rabiës (hondsdolheid), hepatitus B en heel soms tuberculose. Zorg dat alle vaccinaties in het ‘gele boekje’ (het internationale certificaat van vaccinatie) worden genoteerd, zodat je op reis kunt laten zien waartegen je bent ingeënt.
     Malaria in Indonesië en Dengue Fever

  Afhankelijk van de plaatsen waar je verblijft, zal er malariapreventie worden voorgeschreven. Malariatabletten voorkomen niet dat je malaria krijgt. Wel zouden ze de kans dat je ernstig ziek wordt, inperken. Of je ter preventie malariatabletten nodig hebt, is feitelijk een kansberekening. Daarom is het altijd aan te raden je reis met een reisdokter te bespreken. Ben je langer in risicogebieden, dan zullen malariatabletten worden voorgeschreven. Indien je geen dagelijkse malariatabletten nodig hebt of wilt nemen, kun je met je dokter de mogelijkheid bespreken om een malerone kuur van 12 tabletten mee te nemen voor het geval je toch malaria oploopt.
   

  Voor dengue fever (knokkelkoorts) bestaat geen vaccinatie. Zowel ter preventie van malaria als dengue fever, is het belangrijk maatregelen te nemen om muggenbeten tegen te gaan. Zijn er veel muggen en word je gestoken, dan helpt het om bij zonsondergang een luchtige katoenen bloes met lange mouwen of lange broek aan te trekken. Dengue-muggen zijn vooral overdag actief, dus neem anti-insect lotion mee met een voldoende hoge DEET percentage (50%).

  Malaria gebieden Indonesië

  Op Bali komt malaria niet meer voor. Op Java kun je volstaan met muggenwerende maatregelen (zoals DEET). Malaria op Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Lombok komt voor, maar er worden geen malariatabletten meer voorgeschreven, wel wordt aangeraden om een noodbehandeling mee te nemen. Op alle eilanden ten oosten van Lombok (waaronder Flores, de Molukken en Papua)  komt malaria voor en wordt aangeraden om malariatabletten te slikken. In overleg met een arts van een vaccinatiebureau zal bekeken worden welke tabletten voorgeschreven worden. Sommige mensen hebben last van hallucinaties door lariam. Van het duurdere malarone hebben de meeste mensen minder bijwerkingen. Omdat op Bali malaria niet voorkomt, is Bali met kinderen een veilige bestemming. Verder loop je in de steden en resorts veel minder risico dan op het platteland. Malariamuggen zijn vooral actief tegen zonsop en -ondergang.

   
  Eten in Indonesië: voorkom reizigers diarree

  Is het eten in Indonesië veilig? In Indonesië eten de locals over het algemeen eten dat direct voor hun ogen wordt voorbereidt. In een locaal eettentje wordt niet veel eten op voorraad gehouden, je hebt dus niet zo heel snel met bedorven eten te maken. Eventueel kun je kiezen om vegetarisch te eten. Menig reiziger vertelt niet ziek te zijn geworden van de drukbezochte lokale eettentjes, maar juist van een duur en leeg toeristenrestaurant, waar te weinig doorloop van het eten is. Zolang het eten vers wordt bereidt is het over het algemeen veilig, echter westerlingen zijn niet gewend aan bepaalde bacteriën, gebruik van oliën, pittige gerechten, de warmte, de jetlag etcetera. Van de reizigersziekten heb je daarom de grootste kans heb je op reizigers diarree.

  In 80% van de gevallen wordt reizigers diaree veroorzaakt door een bacterie en kan het eenvoudig en snel verholpen worden met antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin. Vraag je reisdokter om een kuur of koop het bij een Indonesische apotheek in een grote stad (geen recept nodig). De oorzaak van de bacterie is meestal het eten of drinken in Indonesië. Een stoppend middel als Loperamide pakt de oorzaak van het probleem niet aan en is slechts een noodoplossing indien je bijvoorbeeld een lange reisdag hebt. Hoef je niet te reizen, dan kun je maar beter uitzieken en een middeltje als Norit gebruiken. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je altijd voldoende water drinkt, dat wil zeggen 2 tot 3 liter water per dag. In geval van diarree, kun je daarnaast ORS gebruiken. ORS zorgt dat je voldoende suikers en zout binnenkrijgt, wat maakt dat je je sneller beter zult voelen.

  Veilig eten Indonesië

  Tips om veilig te eten in Indonesië en reizigers diarree te voorkomen:

  -Eet in drukke restaurants waar het eten niet de kans krijgt om te bederven.

  -Veel locals in een restaurant is vaak een goed teken!

  -Drink nooit kraanwater.

  -Controleer of salades worden gewassen in flessenwater.

  -Eet alleen fruit wat vers geschild en gesneden wordt.
     Gezondheidzorg in Indonesië: ziekenhuizen en medicijnen

  In grotere steden zijn de betere ziekenhuizen, vaak zijn er ook privé of internationale ziekenhuizen in grote steden van Java of Bali. Het is vaak wel handig een vertaler mee te nemen.

  Indien je op reguliere basis medicijnen gebruikt, zorg dan dat je twee maal zoveel medicijnen meebrengt als je nodig heeft. Geef de reserve dosis aan een medereiziger, voor het geval je bagage kwijtraakt of wordt gestolen. Zo heb je in elke situatie je medicijnen binnen handbereik. Zorg dat je een brief van je dokter hebt met je medische conditie en medicatie in internationale omschrijving. Je kunt om een medicijnpaspoort voor bij de douane vragen, zeker indien je spuiten en naalden meeneemt.  Zonnebrand

  Zelfs op een bewolkte dag zul je gemakkelijk verbranden, gebruik zonnebrand met een hoge factor, zoals factor 15 tot 30. Trek altijd een t-shirt aan als je gaat snorkelen, ook op een bewolkte dag. Doe je dit niet, dan zul je mogelijk een week op je buik moeten slapen...
   

  Eerste hulp set

  • Paracetamol (pijn en koorts)
  • Ibuprofen (ontstekingsremmer)
  • Thermometer
  • Antibiotica (norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin)
  • ORS (tegen uitdroging)
  • Ontsmettingsmiddel  (jodium)
  • Verband en (blaren)pleisters
  • Azaron (tegen jeuk van insectenbeten)
  • Anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%)
  • Tabletten tegen reisziekte
  • Diarreeremmers (norit en/of loperamide)
  • Zonnebrandcrème (minimaal factor 15-30)
  • Aftersun
  • Lippenbalsem
  • Anti-histamine tegen allergische reacties (tip: helpt ook goed tegen jeuk van insectenbeten)
  • Iets tegen kneuzingen

 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter