Wat is Ramadan?
Tijdens de ramadan vasten moslims gedurende de dag, van zonsopgang tot zonsondergang mogen zij niet eten, drinken of roken. Maar ook liegen, kwaadspreken en vloeken is niet toegestaan. Dit vasten is een van de vijf zuilen van de Islam. Moslims bidden gedurende deze maand dikwijls meer. Ramadan is volgens de islam een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning, waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn en waarin de eenheid en saamhorigheid van de mensheid centraal staat. Door het vasten leert men zichzelf te bedwingen, kan men eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Volgens de islam zorgt het vasten dat mensen zich beter in armen kunnen inleven. De maand Ramadan wordt als een feestmaand gezien. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Sommigen gaan juist 's ochtends of 's avonds zeer uitgebreid eten met vrienden en familie. Maar niet iedereen vindt dit passen bij het idee van Ramadan.
Is reizen tijdens de Ramadan een probleem?
Vasten
Suikerfeest of Idul Fitri
Reizen tijdens Idul Fitri
Wanneer begint de Ramadan en wanneer is Idul Fitri?
Is er Ramadan op ieder eiland, zoals Bali bijvoorbeeld?

Zieken, zwangeren, jonge kinderen, en reizigers hoeven niet te vasten. Tijdens de Ramadan kan het voorkomen dat restaurants vaker gesloten zijn, je zult dan op zoek moeten naar een alternatief. Gelukkig is er in Indonesië aan eettentjes geen gebrek. Mensen die moeten reizen, zoals chauffeurs of gidsen, mogen de Ramadan uitstellen en het vasten inhalen op dagen waarop zij niet hoeven te werken. Als toerist zul je hier dus geen last van hebben. De eerste week van de Ramadan leeft het sterker onder de bevolking. Men gaat extra vaak naar de moskee en er is vaker een oproep tot gebed. Aangezien dit 's ochtends vroeg gebeurt, is het verstandig oordopjes mee te nemen (dit is altijd verstandig op reis). Ramadan biedt ook een kans om een andere cultuur van dichtbij mee te maken. Gidsen, chauffeurs en lokale mensen zullen van harte bereid zijn je meer uit te leggen over de Ramadan, met vaak bijzondere gesprekken tot gevolg.
Het is wel zo vriendelijk om rekening te houden met mensen die vasten. Van zonsopgang tot zonsondergang mogen zij niet eten of drinken. Ondanks de warmte mogen ze dus zelfs geen water drinken. Dit is behoorlijk zwaar, want het dagelijks leven gaat wel gewoon door. Mensen werken normaal, maar zullen minder energie hebben. Ook al is het de bedoeling om meer verdraagzaam naar elkaar te zijn, mensen kunnen door het vasten soms toch eerder geprikkeld reageren. Je maakt het hen makkelijker door niet op straat voor hun neus uitgebreid te gaan zitten eten, drinken of roken. (Uiteraard is dit geen probleem als je in een restaurant zit.) Dit wordt gezien als een teken van respect.
Na 29 of 30 dagen vasten wordt het einde van de ramadan gevierd met drie dagen feest met familie en vrienden. Men gaat naar de moskee en bereidt zoete gerechten. Familie en vrienden gaan bij elkaar op bezoek en men geeft elkaar en armen cadeautjes. Het huis wordt goed schoongemaakt voor deze feestdag en men trekt vaak nieuwe kleding aan. Wat dat betreft lijkt het op het kerstfeest.
Idul Fitri is het arabische woord. In Nederland en België wordt het vaak Suikerfeest genoemd, maar niet iedereen vindt dit een goede benaming, omdat dit alleen slaat op het lekkere eten waarmee het einde van de vasten wordt gevierd. De vergelijking wordt weleens gemaakt dat je het Kerstfeest het Kalkoenfeest zou noemen.
Tijdens het Suikerfeest –het einde van de Ramadan- is het erg druk, m.n. op Java kunnen hotels tot drie maal zo duur zijn. De prijzen worden vaak pas op het laatste moment vastgesteld en stijgen naar mate een hotel voller geboekt raakt. Ook gaan rijke Javaanse gezinnen in dit soort periodes –wanneer hun huispersoneel vrij heeft- graag een paar dagen op reis in eigen land, zoals een vakantie naar Bali.
De islamitische kalender is een maankalender met jaren van circa 354 dagen. Hierdoor valt de Ramadan niet op een vaste datum op de Gregoriaanse (westerse) kalender, omdat dit een zonkalender van circa 365 dagen is. De onderstaande data zijn een schatting, men stelt de exacte datum vast aan de hand van de waarneming van de maan in Mekka.
6 mei 2019 | 24 april 2020 | 13 april 2021 |
3 april 2022 | 23 maart 2023 | 11 maart 2024 |
1 maart 2025 | 18 februari 2027 | 28 januari 2029 |
Ook voor Idul Fitri is de datum een schatting:
4-5 juni 2019 | 24 mei 2020 | 13 mei 2021 |
3 mei 2022 | 22 april 2023 |
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zul je dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan.
Op Sumatra, Java, Lombok en Kalimantan is de dominante godsdienst de islam. Op Sulawesi worden islamitische stukken afgewisseld met christelijke stukken, rondom Manado zijn bijvoorbeeld veel mensen christelijk. In de Molukken wisselt het islamitisch en christelijk geloof per eilandengroep, rondom Ambon is men islamitisch. Op Flores zijn de mensen overwegend Katholiek. Ook hier zul je minder merken van de Ramadan.
Reacties van reizigers (687)
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter