Kan ik in Indonesië goed reizen met kinderen?

Indonesiërs zijn dol op kinderen. Een vakantie naar Indonesië of Bali met kinderen, is wat dat betreft geen enkele probleem. Iedereen groeit op in grote gezinnen en zowel mannen als vrouwen kunnen over het algemeen goed met kinderen omgaan. Op Bali is men blanke kindertjes wel gewend, maar in meer afgelegen gebieden kunnen blonde kinderen veel aandacht krijgen. Een introvert kind kan hier verlegen van worden, voor een extrovert kind is Indonesië een feest en voelt zich een kleine prins(ses)!
Kinderzitjes auto en kinder fietszitje
Kinderzitjes voor in de auto of op de fiets zijn er echter niet. Men houdt de kinderen vast, eventueel in een draagdoek en zo zit men zelfs met de kleinste baby’s achter op de brommer. Ook kinder eetstoelen zul je niet snel aantreffen. Hoogstens in een restaurant op Bali dat onder westers management staat. De kans is aanwezig dat iemand van het personeel spontaan met je baby gaat rondlopen zodat je rustig kunt eten.
Hotels met zwembad
Veel hotels die wij gebruiken hebben een zwembad. Het kan ook zijn dat een hotel aan het strand geen zwembad heeft, bijvoorbeeld op kleinere eilanden zoals de Gili eilanden. Ligt een hotel in een koeler gebied, dan is er meestal geen zwembad.
Kinderbedje
Reken er niet op dat er een kinderbedje aanwezig is. Slaapt een kind op de kamer van de ouders dan is er in sommige gevallen een extra bed op de kamer, maar het kan ook gebeuren dat er een extra matras op de grond wordt gelegd. Deze kan overdag onder het bed van de ouders geschoven worden. Voor een kleine baby kan het handig zijn een opvouwbaar, lichtgewicht 'slaaptentje' mee te nemen voorzien van vliegengaas (ook wel travel-cot of beach tent genoemd). Je baby heeft zo zijn eigen plekje en heeft ook geen last van muggen.
Eten met kinderen in Indonesie
De standaard maaltijd voor een Indonesiër is gekookte rijst met groente, eventueel een curry saus. Hier kan bijvoorbeeld kip of ei bij zitten. Echter in grotere hotels en meer toeristische gebieden, zoals op Bali, zal er over het algemeen ook voldoende keuze voor internationale gerechten zijn, zoals pasta of een pizza. Ook frietjes met bijvoorbeeld kip kunnen dan tot de mogelijkheden behoren. Fruitsalade en drank van vers fruit staat ook vaak op het menu, evenals pannenkoek of omelet.
Op markten en grotere supermarkten is fruit te koop. In supermarkten en winkeltjes zul je gemakkelijk aan eenvoudige biscuits en dergelijke kunnen komen.
Luiers en melkpoeder
Luiers en blikken melkpoeder zijn te koop in de supermarkten in Indonesië en Bali. Veel Indonesische ouders laten hun kinderen thuis zonder dure luier rondkruipen. Immers, bijna alle huizen zijn betegeld, dus ongelukjes zijn snel opgeruimd.
Paspoort en visum Indonesië voor kinderen
Sinds juni 2012 heeft ieder kind, hoe klein ook, zijn eigen paspoort nodig. Kinderen mogen niet langer worden bijgeschreven in het paspoort van de moeder.
Vaccinaties (inentingen) Indonesie
Informeer bij de GGD of reisdokter (aangesloten bij LCR) welke vaccinaties je kind nodig heeft. Doe dit liefst twee maanden voordat je naar Indonesië gaat, je hebt dan nog ruim de tijd om een afspraak in te plannen en eventuele herhalingsprikken. Mocht je last-minute vertrekken, dan is het zelfs nog mogelijk om last-minute vaccinaties te krijgen. Afhankelijk van de lengte van je verblijf, de soort activiteiten die je onderneemt en waar je verblijft, zal worden bepaald welke vaccinaties je kind (en jijzelf) nodig hebt.
Een organisatie die aangesloten is bij de LCR (Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering), is up to date geinformeerd op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Zorg dat alle vaccinaties in het ‘gele boekje’ (het internationale certificaat van vaccinatie) worden genoteerd, zodat je op reis kunt laten zien waartegen je bent ingeënt.
Malaria Indonesië en Malaria Bali
Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Of je malaria tabletten nodig hebt, verschilt per streek en per tijd van het jaar. Op Bali is geen malaria. Op Java en de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, daarom wordt hier vaak mugwerende middelen als voldoende gezien. Overleg altijd je specifieke reis met je reisdokter, hij of zij weet de actuele stand van zaken die voor jou en je kind gelden.
Huidverzorging en zonnebrand
Smeer je kind altijd in met een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor (UVA/UVB), ook als het bewolkt is. De zon is op de hoogte van de evenaar erg krachtig, ook bij bewoking. Gaat je kind snorkelen, laat je kind dan een t-shirt dragen en een korte broek. Drijvend in het reflecterende water verbrandt je des te sneller en door het koele water voel je het juist niet.Voorkom een zonnesteek door je kind voldoende water te laten drinken, en een pet of zonnehoedje te laten dragen. Klaagt je kind over hoofdpijn of licht in het hoofd, hou hem of haar dan in de schaduw en geef water.
Heeft je kind een klein wondje, verzorg deze dan goed. In de tropen kunnen kleine wondjes snel infecteren. Desinfecteer het wondje, doe er overdag een pleister op en hou het in de gaten.