Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Bahasa Indonesia

In Indonesië is de lingua franca het Indonesisch, ofwel Bahasa Indonesia. Deze taal is voortgekomen uit het vroegere (pasar) Maleis, wat oorspronkelijk alleen een handelstaal was. Na de onafhankelijkheid is het Indonesisch ingevoerd als standaardtaal, om alle verschillende eilanden en etnische groepen met elkaar te kunnen laten communiceren. Er zijn in Indonesië dan ook vele talen en vrijwel iedereen spreekt thuis zijn eigen streektaal. Op school, bij de overheid en in de media wordt echter alleen het Indonesisch gebruikt. Je contact met de lokale bevolking zal direct hartelijker worden als je moeite doet om een paar beleefdheden uit te wisselen in Bahasa Indonesia.
 

Engels spreken

Engels wordt als zeer belangrijk gezien en zelfs de kleinsten op school krijgen al Engelse les. Ouders zullen dan ook stimuleren dat hun kinderen Engels tegen een Westerling spreken om te oefenen. Het is ook niet ongebruikelijk dat een schoolklas die een toeristische bezienswaardigheid bezoekt, als opdracht krijgt de westerse toeristen vragen in het Engels te stellen. Best veel kinderen zijn behoorlijk verlegen om hun Engels uit te testen. Werk, als het even kan, vooral er aan mee, immers dit zijn je gidsen van de toekomst én je geeft de kids kans op betere banen en mogelijkheden in de toekomst.
 
Gidsen zijn opgeleid om Engels, of een andere specifieke taal, te spreken. In het begin kan het even wennen zijn aan de tongval, maar al snel wen je aan de uitspraak. Chauffeurs zijn in principe niet opgeleid om Engels te spreken. Sommige hebben zichzelf in interactie met de reizigers het een en ander aangeleerd. Hoe toeristischer het gebied, hoe beter Engels iemand zal spreken. Op Bali hebben veel chauffeurs gelegenheid gehad om te oefenen op buitenlandse vrienden. Handig is, dat er veel Nederlandse woorden in de taal verstopt zitten, zoals handdoek, asbak. Weet je iets niet, probeer het dan gewoon eens in het Nederlands! Visa versa zijn wij met veel Indische woorden bekend geraakt, zoals pienter en pisang.
 
 

De meest gebruikte begroetingen

Selamat pagiGoedemorgen (tot 10 uur)
Selamat siangGoedemiddag (van 10 tot 3 uur)
Selamat soreGoedemiddag (van 3 tot 6 uur)
Selamat malamGoedenavond (vanaf 6 uur)
Selamat datangWelkom
Selamat jalanGoede reis
Apa kabar?Hoe gaat het?
Baik, terima kasihGoed, dank u
Sama samaGeen dank
Dari mana?Waar komt u vandaan?
Dari BelandaUit Nederland
(Mau) ke mana?Waar gaat (wilt) u heen?

 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter