Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Visum Indonesië en visum Bali

Om Indonesië binnen te komen is een visum verplicht. Hetzelfde geldt voor een korte vakantie naar Bali, ook dan is een visum verplicht.
 

UPDATE NIEUWS: GRATIS VISA ON ARRIVAL INDONESIE

Voor Visa on Arrival (VOA) voor Indonesië (single entry, 30 dagen, tourist purpose only) is sinds kort een nieuwe wet ingegaan. De belangrijkste punten in het kort:
  • Op zo goed als alle luchthavens van Indonesië krijg je dit gratis visum in je paspoort gestempeld.
  • Dit GRATIS 30 dagen visum is niet meer te verlengen.
  • Je kunt ook opteren voor een betaald VOA.
 

Visa voor Indonesië

Er zijn drie mogelijkheden:
 

1. Visa On Arrival (geldig voor 30 dagen)

Dit toeristenvisum krijg je bij binnenkomst in Indonesië in je paspoort. 
  • Dit zogenaamde Visum on Arrival (VOA) is gratis bij aankomst op (praktisch*) alle luchthavens in Indonesië. Het visum is 30 dagen geldig en het is niet verlengbaar.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een VOA aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen US$35,- en kan ook worden betaald in euro's (wisselgeld ontvang je in Rupiah).
  • Indien je betaalt voor je Visum On Arrival, dan is het WEL mogelijk om deze te verlengen. Je betaalt bij een immigratiedienst in Indonesië voor verlenging van nog eens 30 dagen, in totaal kun je dan 60 dagen in Indonesië blijven. Echter het is goedkoper en veel makkelijker om van te voren een 60-dagen toeristenvisum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag (zie onderstaand punt 2).
*Alle grotere luchthavens hebben gratis VOA. Zie onderaan voor een overzicht.
 
Algemene regels voor alle visa:
  • LET OP: Voor alle reizigers (óók kinderen) geldt dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Indonesië. Zie ook geldigheid paspoort onderaan de pagina.
  • Je dient minimaal 1 blanco pagina te hebben in je paspoort voor het visum
  • Je dient een retourticket te laten zien
  • Je dient in staat te zijn een geldige creditcard (of 1000 euro contant) te kunnen overleggen
 
Het Visa On Arrival is het gemakkelijkst en het goedkoopst. Indien je langer dan 60 dagen in Indonesië wilt blijven moet je van te voren een 60-dagen visum aanvragen bij de ambassade in Den Haag (deze is te verlengen tot 6 maanden, zie hieronder).
 

2. 60-dagen toeristenvisum (te verlengen tot maximaal 6 maanden)

Indien je van te voren bij de Indonesische ambassade in Den Haag je single entry toeristenvisum aanvraagt, kun je 60 dagen in het land verblijven (zonder dat je tussentijds het visum moet verlengen, zoals bij het Visa On Arrival). De kosten van deze visumaanvraag bij de ambassade zijn €45,- en de verwerkingstijd is normaal een week, maar dit kan makkelijk uitlopen tot 2 of 3 weken! Er moet van te voren online een afspraak worden gemaakt en visa aanvraag Indonesië per post wordt niet geaccepteerd. Doe de visumaanvraag Indonesië ook weer niet te vroeg: het visum moet binnen 90 dagen na afgifte gebruikt worden.

Dit 60-dagen visum is (zelf of door visumbureau’s) in Indonesië elke 30 dagen te verlengen tot maximaal een half jaar. Dit is volledig legaal, hoewel deze informatie door de Indonesische ambassade niet wordt verstrekt.
 

3. Sociaal-Cultureel visum (geldig voor maximaal 6 maanden)

Met dit visum kun je ook een half jaar in Indonesië blijven mits, net als bij het 60-dagen visum, na 60 dagen elke 30 dagen een verlenging wordt geregeld in Indonesië. Deze variant is met name populair bij  mensen die ‘overwinteren’ op Bali. Om dit visum te krijgen moet je lokaal iemand hebben die financieel voor je garant kan staan. Het Sociaal-Cultureel visum moet van te voren bij de ambassade in Den Haag worden aangevraagd en hier gaat een hele papierwinkel mee gepaard. Het kan daarom eenvoudiger zijn om een 60-dagen visum aan te vragen (hiermee omzeil je deze papierwinkel) en deze lokaal te verlengen (zie hierboven).
 

4. Senioren visum 55+ (1 jaar)

Een seniorenvisum is een verblijfsvergunning voor 1 jaar. Daarna kan het visum jaarlijks worden verlengd. Dit visum wordt in Indonesië ook wel ‘retirement visa’ genoemd.

Tip: Heb je geen zin om twee maal op een neer te moeten naar de ambassade in Den Haag? Het visum is ook eenvoudig per post te regelen via Access Indonesia.
 

 

Geldigheid paspoort Indonesië

LET OP: Voor alle reizigers geldt dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Indonesië. Er wordt geen visa afgegeven als het paspoort beschadigd is of als het een noodpaspoort betreft. Vanaf 26 juni 2012 mogen kinderen niet meer worden bijgeschreven op het paspoort van de ouders, maar dienen een eigen paspoort te hebben. De geldigheid van de kinderbijschrijving vervalt op die datum en kinderen hebben hun eigen paspoort nodig om naar het buitenland te reizen. Het vervallen van de kinderbijschrijving heeft geen gevolgen voor de geldigheid van het paspoort van de ouder. Tip: reist u erg veel, vraag dan een zakenpaspoort aan. Deze is weliswaar duurder, maar heeft 66 in plaats van 34 bladzijden, handig voor in- en uitgangsstempels en visa.


Reisdocumenten Indonesië

Een Nederlands Identiteitsbewijs is niet geldig voor Indonesië, je hebt hiervoor een geldig paspoort nodig. Reisdocumenten zijn zeer waardevol. Ze stellen je in staat om te reizen en je kunt je ermee identificeren. Ga daarom zorgvuldig met de reisdocumenten om, zorg dat ze niet langdurig omvouwen, bijvoorbeeld door het in de achterzak van een broek te dragen, hierdoor kan de chip beschadigen. Geef de reisdocumenten nooit uit handen, tenzij aan een daartoe bevoegde autoriteit. Hotels, villa’s en andere accommodaties in Indonesië zijn verplicht een kopie van het paspoort te maken voor het politiebureau. Doen zij dit niet, dan riskeren ze een forse boete. Tip: maak thuis een kleurenkopie van het paspoort, snijd het netjes af en lamineer. Maak daarnaast nog een aantal zwart-wit kopieën en verdeel dit over de tassen van de reisgenoten. Een kopie kun je zonder problemen overhandigen. Lees meer tips in de rubriek Veiligheid.
Het kan ook handig zijn om een collegekaart, International Student Identity Card, senioren of  veteranenpas mee te nemen. In veel landen kun je hiermee korting krijgen en in sommige (minder officiële) gevallen kun je je hier ook mee identificeren.
 

 

Indonesische Ambassade in Nederland en België

Voor adressen, telefoonnummers en websites, zie de rubriek Indonesische ambassade in Nederland en Nederlandse ambassade in Indonesië.
 
 

Lijst met luchthavens die Visa vrij zijn voor Nederlanders

 
* Onderstaand de lijst met luchthavens die gratis VOA verstrekken. In de praktijk zul je voor kleinere luchthavens eigenlijk altijd eerst via een grotere luchthaven vliegen, omdat je alleen via een grotere luchthaven met een intercontinentale vlucht binnenkomt. 
 
1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno-Hatta, Tangerang, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adisucipto, Yogyakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan SyarifKasim II, Pekanbaru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adisumarmo, Surakarta
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makassar
19. Polonia, Medan
20. BandaraInternasional Lombok, Mataram
21. Tanjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. MaimunSaleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter