Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Familie Hoevers - 12-02-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onvergetelijk, wat een ervaring, wat een ander land en cultu(u)r(en). 
 
Er waren veel verschillende accommodaties. Dat vind ik erg leuk en afwisselend. Zo zie je wat het land te bieden heeft. Voor mij is het belangrijkste dat de accommodaties schoon zijn en het eten goed. De afwisseling in eenvoud en luxe, vind ik leuk. Voor mij sprongen er 2 accommodaties uit, in positieve zin: Manohara Hotel bij de Borobudur en Rumah Kita in Kalibaru. Dit vanwege hun schoonheid en rustige ligging. Hier had ik nog wel een extra nacht willen blijven; ook om op die manier wat rust in het Java-deel te krijgen.
 

Hoogtepunten op onze Java en Bali reis waren

-De zonsopkomst op de Borobudur met gids die we zelf hebben besproken in het hotel: wat een indrukwekkend bouwwerk en wat is er veel over te vertellen. Deze excursie zou ik zeker aanraden omdat het zo anders is dan wat je in Nederland ziet. Hier kom je in aanraking met de Hindoeïstische en Boeddhistische religie. 
 
-Culinaire excursie met brommers: ook geweldig. Alleen al dat er 5 brommertjes aan kwamen rijden voor ons was leuk. We hadden leuke meiden/dames die met ons rond reden en gezellig aan tafel erbij kwamen zitten. Zo kwamen we ook in gesprek met hen. 
 
-Bezoek Prambanan tempel onderweg van Yogyakarta naar Solo: een culturele must. Na de Borobudur moest ook de Prambanan tempel bezocht worden vonden wij. 
 
-Fietstrip Solo: ook een aanrader. De gids  heeft ons leuke plekken laten zien en het maken van een gong voor een gamelan orkest vonden we ook erg indrukwekkend. Afsluiten met een overheerlijke lunch was helemaal goed. 
 
-Wandeltocht van Ceto naar Sukuh: mooi. De tocht was niet zo zwaar, we liepen voornamelijk naar beneden met een stuk waarin geklommen moest worden. Allemaal goed te doen ook al zijn de paden waarover je loopt niet overal gelijk. Veel plantages gezien, niet veel werkers. 
 
-Jeeptocht naar Bromo vulkaan: indrukwekkend. Een heel ander iets dan wat we tot dan hebben gehad. Een voor ons nieuw stuk natuur dat volop aanwezig is in Indonesië, want Indonesië kent vele vulkanen. Wat een ‘geweld’ is zo’n vulkaan. De tocht ernaar toe in de jeep was heel leuk en totaal anders. Een beetje hobbelen en in het zand bijten als je geen lap stof voor je mond hebt. 
 
-Snorkelen: heerlijk. Lekker uitwaaien op de boot en ronddobberen tussen allerlei koraal en gekleurde visjes. Leuke gids die allemaal foto’s maakte onderwater met zijn camera en ons kaartje. Tja, en als je Bali op je programma hebt, dan is snorkelen of duiken een niet te missen excursie. Je waant je in de wondere wereld van een tropisch aquarium. Nemo kwam ook nog even uit zijn koraal.
 
-Fietstocht omgeving Ubud: prachtig. Een excursie waar je bij de mensen thuis komt. Dat is het land zien zoals het is. Ontbijten op een mooie plek, bezoek aan een soort plantentuin waar allerlei planten en kruiden staan die op Bali worden verbouwd, afgesloten met een thee- en koffieproeverij en nog wat vers fruit. Dan de fiets op voor een lange afdaling. Een fietstocht kun je het niet noemen want het gaat alleen maar bergaf. Het is meer een remtocht. 
Moeilijk om aan te geven welke excursies wij het mooist vonden omdat ze zo verschillend van aard waren.
 

Een geweldige Indonesie vakantie

Wij hebben een geweldige vakantie gehad waar de bouwstenen makkelijk aan elkaar geregen zijn. De informatie vooraf was goed. Mij werd voor een aantal zaken pas later duidelijk wat er nog aan kosten bij kwam. Dan denk ik bv. aan visum of inentingen (geen gering bedrag). De informatiemap die we terplekke van onze chauffeur kregen was erg uitgebreid met veel achtergrondinformatie over Java, Bali, Indonesië. Uitstekend.
 
Heel prettig vond ik dat we vanaf het vliegveld van Yogyakarta tot aan het 1e hotel op Bali dezelfde chauffeur hadden. Dat geeft een vertrouwd gevoel. De gidsen waren erg vriendelijk, open en waar ze voor bedoeld zijn, ze gaven veel informatie. Er was weinig tot geen afstand. Erg prettig.
 
 
Wat ik ook nog kwijt wil is dat ik het heel goed vind dat de afspraken van chauffeurs, gidsen en hotels allemaal goed geregeld was. Iedereen wist van onze komst en stond klaar of kwam op de tijd zoals aangegeven of was al eerder ter plekke. Perfect georganiseerd en uitgevoerd. 1 Keer kwam een chauffeur later omdat het slecht weer was en het verkeer zat tegen. Dit heeft hij telefonisch doorgegeven aan het hotel waar we zaten en daar werden we over geïnformeerd. Zeer correct en dat stel ik op prijs. Ik had me erop ingesteld, geheel ten onrechte is gebleken, dat we wel wat wachttijden zouden hebben. 


Indonesië reizen - De bike-tour bij UbudIndonesië reizen - Tijdens de fietstocht bij UbudIndonesië reizen - Kijkje in de BromoIndonesië reizen - Na de jeeptour naar de BromoIndonesië reizen - Tijdens de culinaire tourIndonesië reizen - Oogst, TawangmanguIndonesië reizen - De traditionele vissersbootIndonesië reizen - Snorkelen bij MenjanganIndonesië reizen - Kinderen van BaliIndonesië reizen - Tijdens de jeep-tour richting Bromo