Rosanne Faber - 19-06-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Bali vond ik geweldig en alles was heel goed geregeld. Eigenlijk vond ik van mezelf dat ik met rugzak en reisgids op pad moest, maar ik begon er steeds meer tegenop te zien. Daarom koos ik voor jullie bouwstenen, zodat de basis geregeld was, maar ik ook vrijheid had om te gaan waar ik wilde. Op Bali zag ik meer mensen en vrouwen die alleen reisden, en ik heb me geen moment onveilig of ongemakkelijk gevoeld.
 
Je hebt veel meer aanspraak als je alleen reist, ook de Balinezen maken graag een praatje. Ik denk dat ik anders veel minder mensen had ontmoet, dat maakte de reis wel bijzonder. De mensen op Bali zijn opvallend lief en vriendelijk. In het begin werd ik er bijna achterdochtig van. Maar het was authentiek, zo kan het dus ook! Ook in het verkeer is men vriendelijk, met toetert niet uit agressie maar om te waarschuwen of bedanken. Bijzonder!
 
De hotels varieerden van prima tot best luxe, en ik voelde me af en toe een prinses zo met een eigen chauffeur. Ik had alle dagen dezelfde chauffeur, waardoor het was alsof ik met een vriend op pad was. Hij kon goed vertellen en was ontzettend geïnteresseerd, we hebben ook..ook veel lol gehad, bijvoorbeeld over alle Nederlandse woorden die we tegenkwamen, zoals 'kantor pos' of 'kulkas'.Het reizen tussen 2 plaatsen ging heel relaxed, ’s ochtends bespraken waar we zouden kunnen stoppen en je kunt ook eens iets overslaan waar je geen zin in hebt.
 
In Ubud bleef ik wat langer en deed ik om de dag een vrije dag en een excursie. De Herbal Walk als introductie op Bali was een goed idee. Gids Westi pluke citroengras uit de berm, kruidnagel uit een boom en vertelde over de rijstvelden en het dagelijks leven op Bali. Ook de Purificatie Ceremonie vond ik boeiend en de gids een bijzondere, wijze man om te ontmoeten. Bij het koken bij een Balinese familie thuis gingen de jongetjes uit het gezin laten zien dat ze gamelan konden spelen: ontzettend leuk. Op mijn vrije dagen vermaakte ik me prima met yogalessen en een massagecursus. En met al die bijzondere restaurants met gezonde hapjes en drankjes!
 
Wat ik mooi vind aan Bali: als je rondloopt in een tempel, dan zit er in een hoekje een familie te offeren, en een schoolklas mediteert voor een examen. Je loopt niet in een ‘toeristische bezienswaardigheid’, het geloof maakt onderdeel uit van het dagelijks leven. Ook bijzonder: vrouwen doen het zware werk op Bali. In Amed keek ik mijn ogen uit naar die kleine vrouwen die de zware duiktanks dragen op hun hoofd. Munduk en Sidemen waren heel rustgevende plekjes tussen de rijstvelden, leuk om ook die kant van Bali te zien.


Indonesië reizen - Kleine paadjes tussen de risjtvelden. Herbal Walk, Ubud. Indonesië reizen - Beeld van Ganesha. Overal Hindu beelden op Bali.Indonesië reizen - Prachtig, al die kunstzinnige bloemen. Bali.Indonesië reizen - Na het koken bij een Balinese familie lieten de kinderen hun gamelan kunsten horen.Indonesië reizen - Kinderen spelen gamelan. Bali.Indonesië reizen - Ceremonie in Tempel aan de kust. Bali.Indonesië reizen - Prachtige uitzichten in de bergen van Bali.Indonesië reizen - Bloemeneiland Bali.Indonesië reizen - In sarong voor een tempel.Indonesië reizen - De offeringen in de tempel.Indonesië reizen - Genieten van het uitzicht in de bergen.