Antoinette Dijt - 21-10-2014
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Wij hadden zelf voor de hotels een aantal upgrades aangevraagd.
Majapahit in Surabaya is absoluut een stedelijke topper, decadente chique, je waant je een rubberplantage-bezitter uit de koloniale tijd.
De hotels in Salatiga en bij de Borobudur waren prachtig gelegen, een heerlijke omgeving. Santika Premiere in Yogjakarta is gewoon erg goed hotel.
Het hotel-restaurant in Kediri vonden we het minst goed, groot, onpersoonlijk, niet mooi gelegen. geen leuke buurt en westers eten konden ze niet goed bereiden.
In Solo kregen we abusievelijk kamers op de rokersverdieping. Na één nacht hebben we gelukkig kunnen wisselen en Jacqueline heeft op ons verzoek de overige hotels gecheckt op non-smoking kamers.
De goede hotels hebben in elk geval wel bijgedragen aan het feit dat we geen van alle echt ziek zijn geworden. Op deze manier was het ook voor ons, met alle gezondheidsproblemen goed te doen. En de kosten zijn niet onoverkomelijk!
 
Over de hotels en restaurants valt in het algemeen op te merken, dat er nog verschrikkelijk veel gerookt wordt; er zijn slechts zelden aparte rookruimtes.
Het baliepersoneel is aller charmantst en zien er prachtig uit, maar hun Engels is nog niet zo geweldig. Voor de triple-room moet je bijna altijd nog aangeven, dat je dan ook wel een derde bed in de kamer wilt + handdoek én water.
Het betalen met een creditcard is een groot avontuur. De kassier heeft weliswaar een rijtje cardmachines, maar die doen het niet altijd. Ook weet men nog niet goed hoe een pin-betaling met creditcard werkt, want ondanks de pin wilde men 1 à 2 handtekeningen.
 
Wij hebben gewandeld in de bergen en daar tempeltjes bekeken (bij Candi Sukuh/Ceto en bij Gedong Songo). Dat was prachtig, de bergen waren heerlijk na die viezige, stoffige steden, de gids Ajib legde goed uit, was erg aardig en hield rekening met ons klimvermogen/hitte-bestendigheid.
In de buurt van Ambawara zouden we het station annex museum bezoeken, maar dit is al lange tijd in renovatie. We hebben toen in die buurt nog een kleine plantage Tlogo bezocht, waar een leuke gids, met een uit het hoofd geleerd fonetisch-Engels praatje, ons rondleidde langs voorbeeldperceeltjes van de verschillende bomen en struiken die daar verbouwd worden (cacao, koffie, rubber, kruidnagel, foelie, kaneel).
Mijn zoon en ik hebben buiten Solo gefietst met Ajib langs kleine familie-bedrijfjes, een onthutsende ervaring! Heel leerzaam om het dagelijks geploeter van mensen om het hoofd boven water te houden te zien, de armoede waarin zij verkeren, de rotzooi op het erf en de vliegen op de rijstcrackertjes-in-wording... ik had het niet willen missen maar je voelt je nog minder happy in je dure hotel ´s avonds.
 
Het bezichtigen van de Borobudur en daar zijn bij dageraad (geen zonsopkomst helaas, bewolkt) vonden wij een hoogtepunt! We hadden een goede gids, die blij was met onze interesse in het verhaal over het leven van Boeddha dat afgebeeld wordt. Helaas was het offerfeest (5 okt) en de luidsprekers van de moskees galmden vanaf half 4 in de ochtend ononderbroken de hele dag!
 
Door de hitte hebben we in Solo en Surabaya geen stadswandeling willen doen. Maar in Solo zijn we toen naar het paleis Pura Mangkunegara geweest, het museum Radya Pustaka en Batik Museum van Danar Hadi. In Surabaya hebben we gewoon een taxi genomen naar de Sampoerna-fabriek. Ook erg interessant, heel mooi Jugendstil-gebouw en mooie souvenirs nog!
 
Ik heb meteen mijn mobiele telefoonnummer in Indonesië aan Jacqueline doorgegeven via sms en dat heeft prima gewerkt, zij reageerde altijd onmiddellijk en heeft ook steeds adequaat actie ondernomen.
De uitgebreide informatie hadden wij graag eerder gehad! Nu kregen wij de info en vouchers pas op de avond voor t vertrek naar Kediri! Dat lees je niet een-twee-drie door met zijn allen!
In zijn algemeenheid was de organisatie goed. Met onze chauffeur Pak Hari konden wij goed overweg, met gids Ajib ook. Hij was een jaar jonger dan mijn zoon (36) en zij praatten samen, of ook met mijn nichtje (28) ook over muziek etc.
Met de info over fooien waren wij blij, we wilden de mensen absoluut niet te kort doen. Voor de chauffeur en de gids hadden wij ook een souvenirtje uit Holland meegebracht.
Wij hebben hen een keer uitgenodigd voor de lunch, in Solo, bij O Solo Mio (was aanbevolen in de info en is fantastisch!) maar dat wilden zij niet. Zij hadden wel gezelschap aan elkaar en kenden elkaar goed.
 
Al met al was het een reis met grote contrasten; prachtige natuur, vieze steden en arme mensen.
Een avontuur was het zeker! We zijn nog een beetje aan het bijkomen. We hebben zeker geen spijt dat we met jullie in zee zijn gegaan en de reis krijgt een 8!


Indonesië reizen - Op bezoek bij mensen thuis